Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?
V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.
Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?
@kluska dámy asi si naštudujte o tej chorobe niečo , o skleroze multiplex je toho napísané dost
dakedy vážne chorých zhadzovali z hradieb , myslím že to bolo humanejšie a ludskejšie ako toto tu alebo celkovy postoj určitej skupiny ludi
zavolaj jej ošetrujucej mudr a spytaj sa ako na tom skutočne, pripadne či je schopna pracovat, to že jej neteču sliny a nezvija sa na podlahe, nestažuje sa neznamená že jej nič nie je
čo sa týka bytu na koho je napísaný ? ak na nu tak rátaj s tým že ak to nebude zvladat platit - zisti si kolko máte nájom,el , atd... náklady , kolko dostáva , teraz s nou žiješ musíš vidiet načo dáva prachy na čo nie - lebo sa ti môže stat že padne do dlhov a byt rachne na exekucii
ten byt raz zdedíš ty , a možno ti super pokryje splátku
možno by sa vedela prestahovat do menšieho bytu v rámci ulice, ak je zvyknut poná tam ludi tak ti s dg nepôjde preč
Mama sa o teba starala keď si bola bábätko. Keď si bola dieťa. Keď si chodila na ZŠ, SŠ. Či nie? Nechala tá hladovať? Vyhodila tá na ulicu?
Ak by si mala v sebe aspoň kus morálky, tak si to uvedomíš. Tvoja mama je teraz chorá. Ak má sklerózu multiplex je len otázkou času, koľko rokov jej ostáva. Rok? Dva? Tri? Dokedy bude plne spôsobilá sa o seba starať a kedy už nie a bude dúfať v tvoju pomoc.
Do konca života si bude vyčítať, že si sa na ňu vykašlala keď ťa najviac potrbovala.
Aj keď nie si nábožensky založená osoba, tak aj tak je podľa mňa tento verš aj pre teba:
Pán tvoj rozhodol, že nemáte uctievať nikoho iného než Jeho a máte dobre zaobchádzať s rodičmi. Ak by u teba dosiahli starobu (alebo chorobu) jeden z nich alebo obaja, tak im nepovedz: „Mám vás už dosť oboch“ a neokríkaj ich a povedz im slová láskavé. A skloň pred nimi svoje krídlo pokory, prameniace z milosti a povedz: „Pane môj, zahrň ich milosťou Svojou, tak ako mňa vychovávali, keď som bol malý“. (Korán, 17:23-17:24)
@cherrystone Vsak ja jej byt neberiem. Ja si chcem v buducnosti kupit vlastny. A vyzivne od otca by mala preco dostavat? Jej platil 3 roky a to este nebola invalidnou.
ja len dufam , že genetika nezauraduje a minie ta aby si nepocitila na vlastnej koži ako jej nič nie je
@gemerka17 súd by určite jej zdravotný stav zaujímal a keď by uznal, že je schopná pracovať nevysudila by nič to je jasné. Autorke nezostáva nič iné len veriť, že matka si je toho vedomá a keď zistí, že dcéra prispievať nebude, nejakú robotu si nájde. Lebo inak bude mať o chvíľu oveľa väčší problém
@lenkakravcova Ja jej ale nikdy neodpustim, ze zabranovala tomu, aby otec sa so mnou stykat. A to zvonil pred dverami kazdy tyzden. Ziadna svatica to neni. A ja chcem mat vlastny zivot, starat sa o vlastnu rodinu.
@matullienka presne tak, tiež si myslím. Nepíše autorka ani koľko má mama rokov. Ak je jedna z mladších, tak neviem koľko rokov by chcela ostať na krku ostatným.
@monsterablue Ocrevus, ktery berie je hradeny poistovnou.
@gemerka17 Ma 44.
Ak by mal otec o teba taký záujem ako opisuješ, s tvojou mamou by sa súdil o striedavú starostlivosť. Alebo tá minimálne chodil navštevovať do školy atď. Myslím, že si jeho snahu romantizuješ.
@lenkakravcova Videla som vsetky rozsudky a mnozstvo trestnych oznameni, k tomuto sa vyjadrovat nechcem. Dakujem.
No fakt autorka rozmýšľaj, to ju budeš chcieť dotovať ďalších 40 rokov ? Toto musí byť vyriešené normálne pracou. Keď píšeš že mama nikdy nepracovala, no proste je lenivá, nechce sa jej a nemá pracovný návyk, radšej bude využívať ostatných (čiže len teba, keďže si jediný dcéra).
@sara07 osetrujucej lekárke aj keď zavolá nemusí jej povedať vôbec nič a už vôbec nie po telefóne, lekárske tajomstvo nepustí. Jej mama by mohla potom urobiť ešte aj dr slušne problémy
@gemerka17 Ale ja som jej prispievala doteraz lebo to slo, naklady na internat boli nizke a este som brigadovala. Teraz chcem setrit na vlastne byvanie a naviac vyzivne od otca uz nemam. Nechapem, preco ma vsetci odsudzuju. Nechapem ako jej mam napriklad v buducnosti prispievat z rodicovskeho prispevku.
@monsterablue Na byt - fond oprav, teplo, voda, elektrika, plyn su asi 230 eur.
Skleroza multiplex je vážne ochorenie takze nech je mama aká je ale peňazí ma žiaľ žalostne malo tak ak sa ti dá by som prispievala aby si dopriala lepšiu stravu možno nasetrila aj na kúpele alebo lieky
@monsterablue Ale ja nad dedicstvom neuvazujem. Ja si chcem zriadit vlastne byvanie, nie zdedene.
@gemerka17 ty si necitala že jej mama ma sklerozu multiplex? Mám kolegu ktorý s touto chorobou bojuje a chodí do prace a sem tam padne na zem ako hruska ,veľa krst je niekoľko mesiacov doma pre ukrutne bolesti hlavy a tela takze kto nevie a nemá skúsenosti jedine ten napíše na osobu s takou chorobou že je lenivy
@monsterablue Neviem, kto je ta pravnicka. Lieky neberie, len tu biologicku liecbu.
Neviem ako je to s ustavom, ale otec mi tvrdi, ze ak viem dolozit, ze pocas svojich studii ma s prosbou o pomoc poslala vyslovene do prdele, sud to vyhodnoti tak, ze vyuzivovaciu povinnost neprizna.
Tak ako ja neviem, ale čakať od mamy, ktorá ma sklerozu multiplex, aby mi platila vysokú školu?...mnohí, ktorí majú oboch rodičov zdravých, nemôžu študovať, kým si na to nenašetria sami...poznám takých, proste rodičia na to nemali. Toto by som mame nezazlievala ani náhodou. Po právnej stránke Ti tu už písal jeden právnik. Pokús sa s mamou nejako rozumne dohodnúť...ako Ti tu už radili, kúpiť garzonku, veď aj pre ňu to bude lepšie, ak bude mať menší byt s tou diagnozou. Zvyšok penazí by mala na život. Myslím ale, že ak nebude vládať platiť byt, tú vyživovaciu povinnosť budeš mať nariadenú a možno viac, ako teraz tých 200 e.
@monsterablue sorry, ale je to este mlada zena a na ID je poslednych 5 rokov. Co robila cely zivot?? Kazdy normalny clovek pracuje, setri si peniaze na horsie casy. Co robila ona? Cely zivot na niekom parazitovat?? Najprv muz, potom dcera? Ano, teraz ma vazne ochorenie. Ale co tie dlhe roky doteraz? Ved ona mala mat cca 20 rokov odpracovanych. Zrejme to nebola ani manzelka roka, ani matka roka. A nie tu baby na MK strasia dceru, co vsetko jej musi platit. Treba predat byt, ist do garsonky a dcera by jej mala zvysok penazi vydelovat.
@roja01 inak to mas odkial, ze by mala platit polovicu preddavkov na byt a polovicu poistky za to, ze ma u mami trvaly pobyt? Ved ona tam nebude byvat. Smeti to je jasne, to si treba platit. Ale to ostatne je blbost. Si prehlasi pobyt k otcovi a ma to zadara
@monsterablue preco ona?
Len sa pýtam

@monsterablue A liecbu ma ocrevus, to su kapacky - biologicka liecba raz za pol roka. To je plne hradene poistovnou.