icon

Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?

8. aug 2024

V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.

Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?

la_lotob
8. aug 2024

@atinkaa Nie nejde vynútiť výživné od dieťata, ak dieťa dokáže, že rodič voči nemu zanedbal povinnú výživu. Aby nevymerali matke využivné z ID za dobu štúdii dcéry. Ide to 3 roky spatne.

Nie, exmanžel neni povinný platit výživné na invalidnú exmanželku, pokiaľ sa invalidnou stala 5 rokov PO ROZVODE manželstva.

Vsúp do reality a nesleduj súdnu sieň.

anna777115
8. aug 2024

To, všetko čo píšeš móže byť pravda, veď ja to nepopieram. Može byť mamina psychicky labilnejšia, kĺudne može trpieť aj nejakou poruchou osobnosti.Ale vždy to bude tvoja mama, ktora aj napriek tomu, aka bola, ako sa spravala potebuje nejaku finančnu vypomoc. Ja, ťa chápem že máš voči nej takyto postoj , lebo len ty vieš čo si si s ňou prežila, Ale si veĺmi mladá aby si lámala nad niekým palicu, keď si ešte sama nič v živote neprežila.Postoje, sa menia , aj počas života, veĺa vecí nas ovplyní, zmení. Menia nás prežité bolesti, sklamania. Ja, ti to píšem, preto, aby si si to raz o možno dvadsat rokov, keď budeš vo veku svojej naminy nevyčitala.

tramtada31
8. aug 2024

@toso2007 nikdy nevieš. Mame toto v rodine, matka ochorela, syn mal silne reci ako sa o maminku postara. To všetko trvalo, pokial si nenasiel frajerku, ktorá s nou odmietla byvat, lebo jej liezla na nervy. Odsťahoval sa s frajerkou prec a nechal ju na pospas osudu. Nikdy nemozes mat takéto silne slova a spoliehať sa na to, že sa dieťa o teba postara. Stačí, že budeš mat “sikovnu” nevestu. Treba sa zabezpecit tak, že na pomoc od deti nebudeš odkazana

elizabeta56
8. aug 2024

@anjelicek26 veľmi mi je ľúto, že si mala zlé detstvo. Aj ja poznám niekoho, kto mal strašné detstvo a matku, a poviem ti len toľko, že tie, ktoré tvrdia, že by nikdy sa nevykašľali na rodiča, nech je akýkoľvek, nevedia, o čom hovoria. Pretože zlé detstvo človeka natoľko zmení, že má úplne iné vnímanie, postoje, a keby prežili také zlé chvíle a často, hovorili by inak. Presne, ako niektorí píšu, že nevieme, aké to je mat SM, tak rovnako nevieme, aké to je, mať takú matku.

tramtada31
8. aug 2024

Autorka, nahlas si trvalý pobyt k otcovi. Za smeti neplatis ani v mieste trvalého pobytu, ak sa tam nezdržiavas, obrat sa na správcu bytového domu, že mu potom zašles potvrdenie o pobyte v zahranici, rovnako nech zmeni platby ako upratovanie spoločných priestorov atd na jednu osobu. Tiež musíme platit na svokru a je to finančná záťaž, každý rok by sme mali za tie peniaze luxusnú dovolenku v rezorte, tiež sa o manzela nestarala, keď bol maly, neprispievala na neho, boli mesiace, kedy ho počas dospievania ani raz nevidela. Ja by som sa od takýchto rodicov odstrihla úplne. A raz za mesiac jej objednala Tesco nakup za 50 eur domov cestoviny, ryža, nech neumrie od hladu.

haa_space
8. aug 2024

Mna by damy zaujimalo, kolko by ste vy boli schopne dat z prveho zamestnania, z prvych vyplat na charitu? Hlavne ak si musite platit ubytovanie kdesi v zahranici, chcete kdesi v buducnosti byvat, mat rodinu, zivit sa sami, satit sa sami, nakupovat sami. Vy si myslite, ze prve zamestnania v zivote su tak luxusne platene, ze v dnesnej dobe je 200 eur na charitu nic?

Mna by zaujimalo, ktora a kolko prispievala zo svojich prvych vyplat rodicom, pokial u nich cely rok nebyvala a sama mala holu rit.

atinkaa
8. aug 2024

@la_lotob ak sa bavime o slovenskej realite tak ta je cele svetelne roky vzdialena od akejkolvek sudnej siene, ci podstaty pravneho statu.

Ja vobec netvrdim, ze je povinna, ja som jej aj napisala, ze moze to cele riesit ako tretia strana a vidiet inak ako mama alebo aj otec. Podstata toho, co som napisala ja je, ze je to smutne, to je cele.
Pravdu ako velmi je mama chora a ako velmi neprispievala a ako velmi prispel alebo neprispel otec vedia len oni a mozno opatrovnik, ktoreho doteraz mala.

Mozno sa zameraj na rady pre @autorka ako na nadavky pre mna. Ale chapem, je to takto lahsie. Ja myslim, ze obe vieme, ze na Slovensku do toho vstupuje este xyz inych faktorov - napr. aj taka rovnost pred zakonom u nas nie je vymozitelna, co nas po detoch a vlastne po komkolvek kto nie je nas clovek...

hanaxxx
8. aug 2024

@slavka1988 ja mam kamosku s touto chorobou, ma dve deti a pracuje na plny uvazok. Takze nie u kazdeho je to take zle a len autorkina mama vie ako na tom skutocne je.

haa_space
8. aug 2024

@monsterablue Zdedila byt? Preboha, ved matka autorky ma 44 rokov. To snad nemyslis vazne, ze nie. To ma teraz sypat peniaze do matky, aby v buducnosti zdedila po teraz 44 rocnej matke byt? Ved ta matka sa moze este 2x vydat, byt darovat sekte, predat, darovat nejakym nevlastnym detom. Nemyslis, ze autorka by sa mala sustredit na to ako zabezpecit vlastne byvanie namiesto toho ako cakat, ze bude dedit po 44 rocnej matke? Vlastne co to je za uvahu, ze postarat sa o rodica, ved budem v buducnosti dedit. Nemyslis, ze je dobre postarat/nepostarat sa o rodica na zaklade toho, co pre mna rodic v zivote urobil a nie preto, ze budem dedit? Naviac autorka ma k tomu bytu odpor ako sama pisala - asi preto, ze matka ho ziskala podvodnym sposobom, kedze byt bol nadobudnuty rodicmi od autorkinho otca pripadne roznych vydieranim otca skrz deti...

la_lotob
8. aug 2024

@atinkaa Ja som autorke radu dala. Nech sa porozpráva s matkou a vysvetlí jej, že finančne pomôct nemôže, ale môže pomôct s hľadaním práce. Zatiaľ čo ty jej radíš ako by sa dali peniaze VYNÚTIT - od dcéry, od exmanžela. Sa divím, že si nespomenula štát.

atinkaa
8. aug 2024

inak @autorka tu by si mohla nacitat viac, pre vsetky tri situacie
- ak by si chcela este teraz komunikovat sudne o tom, ze ti matka neprispievala
https://www.pravnecentrum.sk/vyzivne-na-plnolet....

- ak by si chcela kuknut na to, co hovori zakon o moznosti, ze budes musiet mame prispievat ty
https://ficek.sk/vyzivne-deti-voci-rodicom-29582

- alebo ak s mamou mas sice komplikovany vztah, ale vies si predstavit jej poradit nastavit si financie u otca, ak by to nebol prenho problem pomahat jej - https://ficek.sk/narok-na-vyzivne-po-rozvode-54

a ano ako som ti napisala, vo vsetkych moznostiach sa pozera na to, co som uviedla aj ked nie pravnickym jazykom a teda - Pri určení výživného prihliadne súd na odôvodnené potreby oprávneného, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného.
a pri rodicoch k tomu este pridava dovod rozvodu - Zákon uvádza, že rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.

a konk. sa poradit o svojej situacii mozes bud tu:
https://admin.ficek.sk/online-pravna-poradna
alebo na komore https://www.sak.sk/web/sk/cms/lawyer/bpp
pripadne http://ligaprotibezpraviu.sk/poradna/

mandarinka555
8. aug 2024

@cherrystone No tak "matka roka" by mala ísť konečne pracovať, nie? Autorka nech sa zariadi podľa seba. A prečo by jej mala prispievať, keď tam nebýva?

haa_space
8. aug 2024

@atinkaa Exmanzelovi uz povinnost platit vyzivne davno skoncila. Platil 3 roky po rozvode a v dobe, ked pani invalidna nebola. Ty tomu nerozumies alebo co?

atinkaa
8. aug 2024

@la_lotob nie, nic take jej neradim, len som jej napisala ake su moznosti a teda ano, ak sa jej bude teoreticky velmi darit a v zahranici zarobi dost na to, aby mohla pripievat a mama to da k sudu, tak sa jej moze stat, ze sa o tom mozu jednat, nikde som nenapisala, ze to ma nejako explicitne urobit, skor aby o tom vedela a ano ani na prispevku pre manzela nie je nic zvlastne, ak by sa normalne spolu bavili a je tiez lepsie o niecom takom vediet ako byt prekvapenym. To, ze mas o niecom povedomie neznamena rovna sa, ze to mas okamzite vyuzit alebo dokonca zneuzit.

a ano, tiez rozumiem tomu, ze nie vsetci sa mozu a vedia dohodnut, co ale opat neznamena, ze to nemoze byt na tom to najsmutnejsie, pretoze ta veta bola gro a podstata mojho prispevku

@haa_space - ja neviem ako to citas ty, ale ja tam nikde 3 rocnu lehotu nevidim ako nie pravnik
https://ficek.sk/prispevok-na-vyzivu-rozvedeneh...
skor tam citam toto: ze to zavisi...od toho, co som napisala, situacia jednej a druhej stany a tiez od dovodu rozvodu
Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.“

co ale vobec neznamena, ze tu drzim stranu danej pani, matke a uz vobec nechapem, preco vsetky nervy, ktore ktora z vas mate na podobne druhy mam by sa mali valit na mna. To jedine ano nechapem, preco sa take veci nedaju napisat slusne, ze ano, som pravnik, taketo veci riesim denne a ano dopadne to z 85 percent pripadov takto, ak mas skusenosti z praxe jedna alebo druha taketo.

haa_space
8. aug 2024

@atinkaa vsak su rozvedeni 10 rokov, dieta je plnolete, matka sustavnu opateru nepotrebuje. Tak ktoreho bodu sa to tyka?

haa_space
8. aug 2024

@atinkaa A naviac v dobe rozvodu ziadny nepriaznivy stav nemala.

haa_space
8. aug 2024

@atinkaa Od pravnika mas rovnako daleko ako od zrelej uvahy.

atinkaa
8. aug 2024

@haa_space ty ozaj takto na dialku vies aku ma diagnozu a aky je jej stav, lebo ja nie....a ano citala som, ze to z pohladu dcery nie je nic vazne....

ale este raz aj pre teba, ja som to tu dala skor pre @autorka aby vedela s cim pocitat, lebo pri roztrusenej skleroze sa ano stav vie menit a vie podla miesta loziska byt aj velmi vaznou tato diagnoza, to je cele

skus to pisat aj ty bez urazok...alebo je nieco cim sa ta specialne moja odpoved dotkla, ked ani nebola tebe urcena...

haa_space
8. aug 2024

@atinkaa V dobre rozvodu nebola invalidna, nepotrebovala sustavnu opateru. Su 10 rokov od rozvodu. Pytam sa, co stale riesit? Ake vyzivne na exmanzelku?

cherrystone
8. aug 2024

@mandarinka555 jasne, ze by jej matka mala zacat pracovat a zaroven sa prestahovat do mensieho a lacnejsiehi. tak ako sa mala postarat o svoje financne zabezpecenie, tak ako mala pracovat uz davno. mala sa financne postarat aj o dceru a mala jej nechavat peniaze od otca a mala jej umoznit styk. to vsetko "mala" a neurobila. preto opisujem scenar, ktory povazujem za pravdepodobny, ze moze nastat. a mozno bude ziadat o vyzivne od ex alebo od nej. nik z nas nevie ako sud posudi jej dg. ale nezda sa mi ako pravdepodobne, ze zrazu precitne a zacne dobiehat zameskane.

atinkaa
8. aug 2024

@haa_space ty to riesis akoby si cokolvek z toho mala platit ty - ...vete Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť,.....najmä ak ide o toho manžela....ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.“

tieto vety som jej ja dala do pozornosti, vobec to neznamena, ze kvoli nim nemas ty spavat...
ona sa poradi a zariadi a ty si si to precitala.

Co oni konk. doma riesia neviem, ale @autorka sa opytala a ludia prispievaju do diskusie, co si z toho ona vyberie a ako ona bude dalej svoju situaciu riesit je na nej.

A ak by boli normalne komunikujuca rodina, tak by neriesili nic a pomohli si a ano aj po rozvode, pretoze roztrusena skleroza je pruser, pretoze za tym nemusi byt len leniva mama, ktora sa nechce pohnut, ale aj moze, ja to neviem, to vie autorka. Rovnako tak som jej poslala stat od Ficeka alebo z tej druhej poradne, kde ma moznosti ako si zastat svoje pravo a nedavat ani peniaze od otca mame a ani vlastne, kedze pisala o brigadach.

haa_space
8. aug 2024

@atinkaa Do pozornosti daj aj lietajuce hovno, ale s touto temou to nema nic spolocne, kedze pani sa invalidnou stala po rozvode a od rozvodu uplynulo 10 rokov

kristinka92
8. aug 2024

Nechcem byt zlá ale ma čiastočný ID - ten ID niekto posudzoval a očividne usúdil že čiastočne pracovať mohla a môže, ale nerobi to. Namiesto toho “podojila” z peňazí každého kto sa dal, dokonca ešte aj vlastnú dcéru počas štúdia na VS. Bavíme sa tu o študentke! Tak namiesto podpory ešte ona posielala peniaze mame- bavíme sa o 200€ mesacne po dobu 5rokov - veď to dievča mohlo mat už teraz 12.000€ pre seba! Slušný začiatok do života, ale namiesto toho to davala mame- takze z nej nerobte nevďačné decko. Namiesto toho aby matka išla do prace a aspoň čo to sa snažila, len každého využíva. Keď nebude vladat platit nech sa páči, nech jednu izbu v byte prenajme! Či je v poriadku žiť ako kráľovná v trojizbaku keď na to raz nemám? Je v poriadku sa nesnazit a ešte vlastne dieta zdierať?
Mimochodom každý normálny rodič by sa snažil svoju situáciu riešiť a nezaťažovať svoje deti, dokiaľ by to islo. Tu vidím len natrcanie ruky a ženu, ktorá matka roka teda nebola

evazhoufova
8. aug 2024

@atinkaa
Súd už o výživnom na exmanzela raz rozhodol a vtedy sa nerozhodovalo o predĺžení - výnimočne okolnosti neboli. Nechapem čo ma s exmanželom už sú cudzi ľudia v podstate……

svetlonos
9. aug 2024

Mila autorka,
prajem ti od teraz už len veľa šťastia, radosti a harmónie v živote.
Matka celý život nepracovala, zachovala sa ako hyena, nútila 11 rocne dieta klamať v súdnom konaní, bola nepricetnavpsycho a manipulatorka.
Ženy, ktoré sa odvolávať na morálnu povinnosť voči matke, ste bud anjeli. Alebo máte uplne posunutu sebahodnotu = necháte si nakydat na hlavu a ešte s vďakou sa o takeho človeka postarate.
Ze mi dali zivot? A kto tie deti chcel? Rodicia! Ze sa starali o ne - kristapana, a co ich mali nechať hladne, špinavé v hanrach??
Akebo si urobili deti s účelom mat v budúcnosti opatrovatelov?
To je divne zmyslanie.
Keby bola dobra mama a obcasvmavala blbe nalady, je to iné. Nemala na podporu dcery na VS, ôk, nemajú casto ani zdraví rodičia. To beriem. Ale tí sa aspom snažia a dieta ľúbia. Podporujú hovinak ako financne a presne o to tu ide. Keby je mama fajn, autorka neriesi, ze jej nedavala vyzivne mama pocas vš.
Ale ta zena ma podla popisu chrapunsky charakter snáď odjakživa, len to vedela chvíľu zahrať do svadby. Odhliadnuc od choroby terajšej- pre kieho svaka nerobila tie roky pred tým?? Ma jedno dieta, jedno!
Ona ma charakter prizivnika celý život. To, ze u nej teraz prepukla táto veľmi vážna choroba, je "bonus" naviac. Ja som posledná, ktorá by neverila človeku s bolesťami, znevazovala problém, skôr si takeho zastanem. Zvlášť ked zdravy povie na chorého, ze he lenivý!
Aké tu u matky ide v prvom rade o hnusný charakter, ktorý mala asi cely život! A ten je problém.
Co sa tyka výživových povinnosti, právnik síce nie som. Ale neviem si predstaviť zivit takéhoto rodiča v prípade autorky.
Je mladá, chce bývanie a deti. Materská jec2 roky, pokial um to finančne vyjde, môže byt doma. Ake to koli matke by sa mala akože prasatá po rokuvuz do práce akože aby ju mohla podporovať?? Takže dá dieta do jasli i keď koli vlastným financiám nemusi. Teda ochudobni dieta a seba obspolocny čas aby podporila bezcharakternu matku, celý život nerobiacu.
Prosím nikoho sa nechcem dotknúť ohľadom jasli! Niekedy sa inak nedá a je to ok. Ôk je aj, keď sa mama dobrovolne takto rozhodne!
Ale aby ich mlada rodina stradala, mi nepríde normalne. Ved aj ono maju nárok na určitý štandard a to súd určite zohľadní.
Táto pani matka, tipujem, robila všetko proti striedačke, lebo by nemala príjem z výživného. A takvisla cez mŕtvoly. Nerada by som jej krivdila, ale myslím, že parazitovanie je jej životný štýl a zloba k tomu.
Keby bola dobra, autorka píše inak. A ten kto si nezažil rozvod a takéto manipulovanie, "ukradnutie" jedného rodica - nema ponatia. A tvrdiť cez to všetko, ze autorka by neskôr lutovala? No ano lutovala - ze poslala život ešte aj svojej rodine! Aj rodic ma mat respekt a úctu voči deťom, na to aké malokto prihliada, zial.
Autorka neboj, zvládneš všetko. Porad sa s právnikom a budeš mat konkrétne informácie. Ja neverím, že by si z rodicaku musela platit niečo mame.
A co tu ešte nezaznelo myslím, bolo by možno dobre poriesit si traumy spôsobené matkou u psychologa. Veľmi ti to pomoze pred materstvo. Drzim palce a všetko dovre di života ti prajem.

subartic
9. aug 2024

ako vidím , niekedy je lepšie tie deti radšej nemať.

zmrzlinka2021
9. aug 2024

@svetlonos to nie je zničenie sebaúcty, to je milosrdenstvo. Nieco nezaslúžene

slavka1988
9. aug 2024

@hanaxxx samozrejme aj so SM sa dá viest plnohodnotný život aj sa dožívajú dobrého veku Alenu každého je to individuálne záleží aj ako zabrala liečba kolko lezii je atd.Tu autorka nepísala aký ma zdravotný stav ,ale pisem za seba že moja mamina keby ochorela dám jej aj posledné

charaka
9. aug 2024

Môj názor je, že nemáš absolútne žiadnu povinnosť dávať mame nejaké peniaze. A to som mama dvoch detí. V živote by som od svojich detí nedrankala peniaze a neničila im život tým spôsobom, že budem zo seba robiť chudinku a očakávať celoživotnú rentu . To si radšej hodím mašľu... Predpokladám, že nemáte s mamou dobrý vzťah...
Si mladá, máš život pred sebou... mama to musí pochopiť. Keď sa ti bude dariť, myslím, že aj sama od seba mamu rada podporíš, ale aktuálne zmýšľanie mamy nie je správne.

bonboniera
9. aug 2024

@haa_space mne sa najviac páči ze tému dedenia vytiahnu VŽDY moralistky, ktoré sa odvolávajú na rodinne vzťahy. Zaujímavé, normalneho človeka pri téme ‘rodina’ žiadne dedenie ako prvé nikdy nenapadne 🤔 aspoň vieme ake “nezištne” tie dobre skutky voči rodine, ktorými sa tak často ohanaju, v skutočnosti su.