Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?
V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.
Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?
@lenkakravcova ja som neriešila verš ale to že poväčšinou čo koment tak to úplne z cesty, vieš veľmi ženu uraziť a ponížiť bez ohľadu na to či ju poznáš alebo nepoznáš sama som zažila jeden tvoj nepríjemný komentár a ako žena zene ti poviem že skôr by som tu hľadala pochopenie ako posmech a potom sa tu oháňaš versikmi a pánom Bohom?dobre ti pár krát napísali baby že by si sa mala dať liečiť alebo nereagovať keď nemáš čo povedať
Vy ste tu všetky lekárky, ktoré majú skúsenosti s posudzovaním zdravotného stavu na diaľku? Bez akéhokoľvek kontextu? Tak to vám gratulujem, dúfam, že svoj talent uplatňujete aj v reálnom živote a neostali ste len pri rozdrapovaní sa o morálnej povinnosti na koni. Jej matka má čiastočný invalidný dôchodok, takže asi nie je úplne neschopná pracovať a zvíja sa väčšinu roka v bolestiach. Taky invalidný dôchodok maju bežne ľudia, čo su schopní pracovať na plný úväzok bez väčších obmedzení. Aj keby nebola schopná robiť fulltime niekde v obchode, vie si nájsť prácu nejakú prácu na 4 hodinky denne povedzme. A už sa dostane na sumu, z ktorej sa dá normálne žiť. Celý život nepracovala, o dcéru sa síce starala, nejaký čas, ale aj ju porodila, ona sa svet nepýtala. Ja fakt nechápem prečo by človek tým, že sa narodí mal nadobudnúť morálnu zodpovednosť za svojich rodičov. No nemá, jej rodičia sú dospeli ľudia, maju sa o seba vedieť postarať sami. Ešte keby jej mama bola fakt chorá tak, že by potrebovala opateru, dalo by sa premýšľať napríklad nad umiestnením do zariadenia a financovať to z predaja bytu. Ale keď si panička ešte bude klásť podmienky, že ona do menšieho nepojde a radšej zdochne od hladu…. Nech sa páči.
Myslím, že dcéra si svoju morálnu povinnosť odkrútila počas vysokej školy, kedy keby chce byť fakt sviňa, tak ju môže ešte aj súdiť a myslím, že ak by sa preukázala práceschopnosť, aj by nejaké výživné priznali….
Ona sa teraz chce postaviť na vlastné nohy, nemá nič a z toho ničoho má ešte prispievať mame? Ja som prve roky po škole nemala peniaze nazvyš, chcela som ísť bývať do vlastného, našetriť rezervu, porodiť dieťa. Toto všetko sa rovná výdavky a nie malé. Autorka to ma v pláne podobne. To ma teraz čakať napríklad o tri roky dlhšie na to aby si mohla kúpiť byt a ísť na rodičovskú, lebo maminka s čiastočným invalidným dôchodkom nemôže pracovať? Čo keď potom už napríklad nebude môcť otehotnieť? Vlastne dobre pre mamču, aspoň nebude dávať prachy do nejakeho decka, keď sa jej tam treba starať o mater.
@slavka1988
Čo konkrétne ju malo uraziť? To, že som napísala, že dieťa by sa malo o rodiča postarať, ak sa rodič staral o dieťa? Konkretizuj to prosím.
A áno, morálka je a má byť stále rovnaká, tu emócie nemajú hrať nejakú rolu.
Ty píšeš mne, že by som sa mala dať liečiť - to nie je priama urážka? Nazývaš ma tým nepriamo psychicky chorou osobou, takáto komunikácia je v poriadku?
@lavender94
"morálnej povinnosti na koni. Jej matka má čiastočný invalidný dôchodok, takže asi nie je úplne neschopná pracovať a zvíja sa väčšinu roka v bolestiach. Taky invalidný dôchodok maju bežne ľudia, čo su schopní pracovať na plný úväzok bez väčších obmedzení."
V tomto úplne nesúhlasím. Moja mama má epilepsiu, má čiastočný ID a nie, nie je schopná s tým pracovať, pretože má záchvaty kľudne aj na týždennej či dennej báze. Polovičný ID o ničom nevypovedá. Súhlasím s tebou ale v tom, že nikto z nás tu nie je lekár a tieto osoby nepoznáme, autorka vie sama lepšie, či jej mama je alebo nie je vážne chorá, či môže alebo nemôže pracovať.
Autorka sa nehnevaj čitam čo píšeš a je mi z teba nanič..takže.mama.ma nízky príjem štát jej musí prispievať na životné minimum má sklerózu a ty sa rozčuľujes či jej naozaj musíš prispievať? Chcela by si byť na jej mieste? Vieš sú ľudia čo to berú ako normálnu vec že rodičovi v takejto situácii pomôžu
@hopsas A kolko by si ty dala prijem osobe, ktora 19 rokov pred uznanim invalidity nepracuje? Ulozila by si povinnost nevinemu dievcatu s holou ritou a prave skoncenou skolou, nech sa postara? I ked jej v detstve robila zo zivota peklo rovnako ako jej otcovi? Nech sype peniaze do matky a trajda s holou ritou dalej?
@lenkakravcova áno, máš pravdu, autorka to vie najlepšie. A keďže sa jej nepáči predstava, že by jej mala prispievať, napriek tomu, že to doteraz robila aj keď vôbec nemusela, predpokladám, že dokáže jej zdravotný stav zhodnotiť. A zas ak jej mama odmieta predať byt aby išla do menšieho a mala za čo žiť a radšej bude naťahovať ruku k dcére, ktorá ma holú riť a snaží sa si zariadiť život, tak je to čistá pohodlnosť. A toto podľa mňa nemá nič s tým, či môže alebo nemôže pracovať. A sú prace, ktoré sa dajú robiť z domu. Napríklad call centra, podpora zákaznícka. Nie je to žiadne terno čo sa týka platu, ale väčšinou je to prispôsobiteľné časovo a nie je to náročné ani fyzicky ani psychicky.
Ja si ti toto neviem predstaviť, pretože mám s mamou dobrý vzťah, starala sa o mňa finančne pokiaľ to bolo potrebné a nenechala by som ju v kaši keby to potrebuje. Je o par rokov staršia od tejto pani. Ale aj tak si neviem predstaviť, že by som ju teraz do konca života živila. Toľko prostriedkov nemám, pretože už mám vlastne dieťa, ktoré je pre mňa priorita číslo jedna a este minimálne 17 rokov bude. A myslím si, že ani by to po mne nechcela, kym by to nebola posledná možnosť.
Neviem si predstaviť situáciu, že by som s matkou nemala dobrý vzťah a cítila by som sa byť morálne povinná jej na niečo prispievať, keď to vlastne ani nie je nutné (lebo môže stále predať byt keď fakt nemôže pracovať). A o to viac v situacii, keby som kvôli tomu musela odložiť na druhu koľaj môj vlastný život. Autorka chce ísť do zahraničia na rok, možno dva. Aby si našetrila nejaké peniaze na hypotéku. A potom plánuje rodinu. To má toto všetko odložiť lebo treba platiť matke? Týmto tempom na ten základ k hypotéke nenašetrí za rok, ale možno za 2 za 3 a ideálne by pri tom ešte mala myslieť na výpadom príjmu počas materskej a teda o to ako počas toho obdobia zaistiť matku. Mne to cele príde veľmi nereálne a chce to veľké sebaobetovanie z jej strany. Asi väčšie ako vôbec jej matka dokázala pre ňu.
Je iné, keď niekto pomôže svojim rodičom na dôchodku, ktorí možno budú žiť 10-15 rokov a keď by ona mala prispievať najbližších 40. Väčšinou maju rodičia aj nejaké úspory, ich dospelé deti už maju zariadený život a deti aspoň v školáckom veku a môžu pracovať naplno, takže nie je taký problém prispieť občas nejaké peniaze, často maju súrodencov, hned je to ľahšie ťahať vo dvoch, taktiež počítajú s dedičstvom.
@lavender94 tu informáciu o mame že nechce ísť do menšieho som v čase môjho komentáru ešte nemala. V tom prípade úplne chápem autorku a nechápem mamu, prečo autorke komplikuje jej životnú situáciu.
@lenkakravcova rozumiem. Nechcem hovoriť čo by som na mieste autorky robila, ale najrozumnejšie by podľa mňa bolo keby predaju byt a dostávala by peniaze od dcéry v podobe nejakej mesačnej renty, kľudne nech to maju aj na papieri. Pretože neverím, že jej matka dokáže hosodarit a nerozhádzala by tie peniaze za 10 rokov na chujoviny.
Autorka ked obidve s mamou trochu vychladnute treba sa porozprávať. Skús byt vecná, asertívna, mame zbytočne nic nevycitaj, nevytahuj minulosť
Výživné mať už nebudeš, v zahraničí kým sa ako tak stabilizujes potrvá zopar mesiacov, naozaj 200 eur je pre teba skratka nereálna suma ktorú platiť nemozes.
Na druhu stranu vyživovacia povinnosť platí bohužiaľ obojstranne, tak isto si povinná platiť smeti, pokiaľ si aspoň čiastočná majiteľka bytu tak aj daň z nehnuteľnosti, fond opráv
Skús sa mami spytat co chce robit, ako chce svoju situáciu riešiť. Nemaj obranný postoj - nedám ti nikdy nic. Skôr povedz ze prispejes podľa svojich možnosti, no najbližšiu dobu to bude naozaj mala suma, možno 20 - 50 e mesačne. Ale aj ty potrebuješ vidieť u nej aspoň nejaku snahu sutuaciu riešiť
Prejdite spolu jej možnosti. Ak je byt veľký môže prenajať izbu. Zvážiť možnosť predaja a kúpi niečoho menšieho s tým ze peniaze by sa vložili na termínovaný účet a mala by k dispozícii len menšiu sumu na život.
Co práca ? Zamestnať dlhodobo nezamestnaného človeka je mega tazke, nema pracovne navyky. Skúste aspoň teoreticky prejsť všetky možnosti co by mohla robit. Napríklad opatrovať staršie deti, starších ľudí (často niekto potrebuje len taku opatrovateľku co príde skontrolovať človeka, umyť riady, ohriať obed, trochu poklabosit). Môže brigádovať v call centre, to tiez len sedi. Nech začne kľudne s pár hodinami tyzdenne.
Ty vyzisti ake ma možnosti, možno nejaká charita koli jedlu, chránené dielne. Aj sa poraď s nejakým psychológom, na 100% bude mať tvoja mama aj nejaké psychické problémy, poruchu osobnosti - pokiaľ preukázateľne manipulovala a robila po rozvode toľké problémy v poriadku určite nieje. Rovnako skusa manipulovať teraz s tebou, vzbudzovanim pocitu viny ako ju necháš bez prostriedkov. Aspoň budeš vedieť na čom si, ako na ňu, ako s ňou jednat a co cakat
Uraziť sa, tresknut dvermi a zmiznúť na pár rokov ti nepomôže. Mohla by ta doma totižto cakat matka bezdomovkyňa s dlhmi a už úplne odkázaná na teba. Takýto ľudia prve co spravia zoberú pôžičku od nebankovky. Pozor na to
@lujza123 Niesom vlastnik bytu, mam v nom len TP. TP si mozem dat k otcovi.
Mama skusala vyplnovat dotazniky, tam jej dali len 2 eura na den a to sa jej neoplatilo.
Dalej chvilu upratovala v skole, tam bol zly kolektiv, mama nevychadza s ludmi. Chranene dielne neskusala. Ona neriesi nic, za jej zivot moze vraj otec, ja, jej rodicia, lekari, politici a nikto ju nechape. Dom, ktory otec postavil teraz, tj 10 rokov po rozvode vraj patri jej. Ked sa da robi napriek, kamaratky uz nema, nic ju nebavi, je tazko chora. Najviac nenavidi otca, on jej vsak odmieta pomoct po tom, co mu robila.
Autorka otca by som do toho už vôbec neťahala on už voči nej naozaj nemá žiadne záväzky, a čím skôr si to matka uvedomí tým lepšie pre ňu. Že za vypĺňanie dotazníkov dostala 2 eurá za deň, no zrejme ich toľko vyplnila lebo poväčšine sú takýto ľudia platený za počet vyplnených ks. To, že ju zožiera nenávisť je jej problém a ona ho evidentne riešiť nechce. Mama by určite mala vyhľadať minimálne psychológa lebo takto nedopadne dobre
Ono matka v tomto príbehu napriek diagnóze mi pripadá veľmi vychcaná. Ide aj o to, akým spôsobom žiada peniaze, že pýtaj od otca a prispievaj. Keby to bola skromná, snažiaca sa žena nejako priložiť ruku k dielu aspoň občasnými brigádami, autorka by to určite inak brala. Iný postoj má dieťa k láskavému, srdečnému a snažiacemu sa rodičovi ako k vychcanému, využívačnému a dožadovačnému rodičovi. Ja chápem pohoršenie autorky k takémuto postoju matky.
A aké má mama plány do budúcna si sa jej pýtala? Že z čoho chce žit a ako chce tráviť svoj voľný čas?
@la_lotob Ona nema plany do buducna. Len reci, ze s bolestami skonci vo fabrike a tam umrie. V ziadnej fabrike zatial nikdy nepracovala a ani by pracovat nesla. Plany ma take, ze jej budem prispievat ja, pripadne moj priatel a spolocne s nou budeme nadavat na vsetkych naokolo.
Narcisticka matka
Nechápem prečo ma autorka riešiť co bude s mamou. Véd jej matka nieje nesvojpravna a musí predsa vidieť,že takto to je neudržateľne. Áno SM je vážna diagnóza, ale sú aj horšie a ľudia pracujú, bijú sa z osudom,snazia sa. Je to ľahko svoju zodpovednosť hodiť na iného. Keby mala autorkina mama aspoň snahu niečo pre zlepšenie svojho života spraviť.
Prečo by podľa tvojej matky mal tvoj priateľ jej prispievať? Ona naozaj spadla z višne? Veď ona je pre neho cudzí človek.
A čo robieva počas dna ? Cuci na bedňu?
@zmrzlinka2021
no jasne, matka ju psychicky ničili od 12 rokov, zabraňovať styku s otcom, potom len ziapala a podmienkovala. Autorka mala šťastie byt na intraku a s ňou co najmenej. Prispievali jej z výživného od otca.
Matka jej spôsobila traumy, a ona ma byt teraz hotová chodiaca dobrosrdecnost a prejaviť milosrdenstvo, hej?
Ak si niečo podobné zazila a si bola potom hneď po VS super milosrdný, uzasne! Ale sino pochybujem. Vies milosrdenstvo je jedna vec a nechať sa nicit rodičom ci inymi je vec druhá!
Moja kamarátka móla milosrdný k debilnemu priateľovi svojej mamy. On ju na oplátku oľutoval cez kľúčovú dierku v kúpeľni a ešte po 20 rokoch jej písal uchylbe správy. Keby som to vedela vtedy, by zažil iný cardaš a nie milosrdenstvo!
Dobre sa o ňom hovorí, prax a život je ale o inom.
@toso2007 ty nec85as, ze bola 5 rokov na vs a mama sa nestarala z coho bude zit a ona jej este aj prispievala?
Nema kazdy idealny vztah s rodicmi. Autorka moze byt rada, ze ma otca nirmalneho, ktory sa o nu postaral na vs a nepriamo este aj o byvalu zenu.
Ja by som jej uz neprispievala, nech si najde brigadu, sediet na vratnici moze. Ak to nepomoze, predat byt, kupit mensi a zostane jej aj na zivot.
SM je vazne ochorenie, ktore ma rozne epizody, raz je lepsie, raz horsie. Pri zhorseni moze vyradit cloveka nielen z pracovneho procesu, ale celkovo z normalneho zivota. Z toho dovodu je aitorkina matka zrejme poberatelom ciastocneho alebo plneho ID. Invalidne dochodky v tejto krajine su zalostne nizke a zaroven ich poberatelia maju strop, ktory mozu zarobit, aby o ID neprisli. Okrem toho sa zamestnavatelia netrhaju o invalidov, ani o tych ciastocnych prave kvoli znizenej prac. schopnisti a castym PN-kam. @autorka tvoja matka niekolko rokiv zivori a ver, ze tych 200 eur, co si jej prispievala doteraz ju z biedy nevytrhlo. Nie, nie si pivinna jej nadalej prispievat, no je tu aj. moralne hladisko - ona ta vychovala napriek nepriaznivym zdravotnym a financnym podmienkam, isto to mala velmi tazke, co da podpisalo aj na jej psychickom stave. Nejdem ju obhajovat, len chcem, aby si sa na to pozrela aj z ineho uhla.
Takže ak to zoberieme mala 400 eur príjem , 230 byt a zostalo jej 170 eur na všetko , kompletne na všetko . Veď to samo o sebe je už živorenie. A o tom že má polovičný invalidný , tak o tom by sa dalo tiež polemizovať pri systéme nastavenom v sociálnej poisťovni . Mám kamarátku so SM , má polovičný invalidný , ale keď má ataky je aj pol roka doma, takže sem tam len brigáda a živí ju manžel . No fakt cenný pracovník pre zamestnávateľa. A to nie je len že padá ,stráca rovnováhu , to je aj dvojité videnie, alebo nevidenie na jedno oko , bolesti hlavy, neustále brnenie .
Mne sa nepáči jedna vec ako sa dcéra spriahla s otcom ako vydrbať s chorou matkou , nahlásenie trvalého pobytu k otcovi , uchovávanie si sms kde prosila akože matku o pomoc , pričom veľmi dobre vedela že nemá z čoho. Stav matky sa bude zhoršovať, každým rokom a každým rokom sa teda bude zhoršovať jej sociálny status až príde do momentu kedy bude žiadať výživné od dcéry a ja osobne si myslím že uspeje.
@subartic A co mam teraz robit? Zostat doma na Slovensku i ked tu dohodnutu pracu nemam, ale v zahranici ano? Na co do toho zahranicia pojdem, ked tam nic neusetrim, ked dam vsetko mame? Ved potom nema zmysel ist do zahranicia a setrit na vlastny byt. Ved by som nic neusetrila.
Otec matku velmi dobre pozna a keby si neodkladal SMS a nenahraval ju v zivote pred sudom nic nedokaze a nestretava sa so mnou doteraz.
@subartic Ci ako co mam robit? Ja na SK pracu zatial nemam, mne stat ziadnu davku nema. Otec mi 5 rokov posielal nadstandartne vyzivne, od neho dalej pytat nebudem. A aky zmysel ma potom ist do zahrania a trapit sa tam, ak nie pre zarobok a preto, aby som si mohla niekedy v buducnosti kupit vlastne byvanie?
Mas ukoncenu VS, pracu si najdes aj tu. Ja osobne by som tazko choru matku nenechala napospas.
@subartic Kde potom bude byvat? V prenajme cely zivot? Alebo sa mamou v dvojizbovom byte + s manzelom a pripadnymi detmi?
@kp7333 Kde? Na vychode Slovenska? Kolko tu zarobim? 600 eur a 200 dam mame? A byvat mam zaco?

@slavka1988 pozri, ten verš, ktorý som tu dala, je nie len o tom, že dieťa má morálnu povinnosť sa postarať o rodiča, keď je na tom zle v starobe ale je tam aj vypísané "ako sa rodič staral o dieťa keď bolo malé". Ak sa rodič nestaral dobre o svoje dieťa, automaticky dieťaťu táto morálna povinnosť zaniká.
Čiže treba pozerať na celý kontext toho.
Ak autorka nenapísala na začiatku všetko ,postupne pridala informácie že to nebolo ružové v detstve - a ak proste je presvedčená o tom, že matka sa o ňu starala zle, tak nemá voči nej žiadnu povinnosť. Sú aj takí aj takí rodičia. Ja jej matku nepoznám. Nepoznám ani autorku. Ona si sama musí dať veci dokopy ako a čo považuje v tomto ohľade za správne.