Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?
V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.
Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?
@subartic Choré je vyciciavat svoje decko a celý život nepracovat.
Tak choď veď si rozhodnutá.Nie, nemusíš pokým to mama nedá na súd a budeš jej prispievať.Ty mamu nenávidia, tak sa nečudujem, že máš taký postoj.Otec určite nie je taký svätý ako ho opisujes.Ale aspoň mu slúži k cti, že jej nechal byt.
Keď budeš mamou zle predá byť a pôjde do DSS, alebo menšieho s opatrovateľkou...mama má nejakú inú rodinu s ktorou má dobré vzťahy?
Mama mohla byť chorá roky pokiaľ viem veľa ľudí neviem pri SM či im je a prečo bola roky doma to netuším.Ale podľa toho, čo píšeš mala snahu si nájsť brigádu
Keď budeš pracovať v zahraničí koľko máš v pláne jej asi prispieť?či nemáš to vôbec v pláne?
Mama ma len 44 rokov. S touto diagnózou môže dnes žiť ešte aj 30 rokov. Mama je hnida, lenivá,. Hanba by ju mala fackovať, že žiada od svojej dcéry peniaze. Klobúk dole pred otcom. Rodičia majú voči dieťaťu vyživovaciu povinnosť, ktoru so matka počas VS neplnila. Ale ju de facto živil bývalý muž prostredníctvom dcéry. Matka môže stále robiť, na vrátnicu, do pokladne, call centrum
.. aj keď som v svojom prvom príspevku písala o nejakej morálnej stránke, po prečítaní pár strán som úplne na strane dcéry.
@hopsas a dochádza ti, že autorka nemá ani z čoho prispieť? To má fakt celý život žiť po podnájomoch a ako jej tu niekto radil rodiť v 40ke? V prvom rade snáď musí zaistiť seba. Keby má slušnú prácu, našetrené peniaze a vlastné bývanie, vie sa postarať o vlastné dieťa, dalo by sa hovoriť o morálnej zodpovednosti. Ale ona ani jedno z toho nemá a nenadobudne to ani za mesiac ani za rok. A keby mala ďalších 20 rokov prispievať mame, nenadobudne to vôbec, o tom ako by sa si v tej situacii cítil jej priateľ ani nehovorím, jeho by to tiež prestalo baviť, keď by videl, že nemajú spolu šancu na normálny život
@monsterablue A co hovori ten zakon? Potvrdila som si tu to, co tvrdi i priatel/otec. Matka mna k sudu dat moze, dokazne bremeno, ze matka nepomohla mne, ked som ju ziadala je na mne. V tom problem nevidim. Otca k sudu dat nemoze, jej ziadosti zamietol aj krajsky sud.
Prac uz malo niekolko, v skole ako upratovacka bol zly kolektiv, lebo vraj ju nemaju radi. Za 2 eura robit nebude. Vymyslim este zo dve lahke prace a uvidim, co na to povie.
Co som sa dozvedela je to, ze podla niektorych je absolutne jedno co robila matka v detstve mne. Ze ma tahala po znalcoch, ze nemam pravo na vlastny zivot, ze mam zostat ma vychode, zarobit minimalku a z toho prispievat matke... S priatelom byvat pod mostom alebo snad u mamy, ktoru priatel nemoze zniest...
autorka, len taka otazocka tebe sa bude dobre zit/spat, ked nepomozes mame a skonci na ulici za par mesiacov? lebo vies ze z cca 200-300EUR nevyzije, vsak?
inak ja osobne si prave myslim, ze by si mala odist, prec a daleko, kym sa da a je na tom dobre, nehc ma ona cas a motivaciu sa v ramci moznosit trochu "pricinit" o nieco, ale aj ty vies sa lepsie usadit, zarobit atd inde... a popravde, lepsie sa pomaha (ak uz musis) z 2000eur ako z 800eur, vsak?
@simca06022011 Nevyzije. Pozriem zopar lahsich prac, pojdem s nou na pohovor. To je vsetko co mozem pre nu TERAZ urobit. Ked sa zariadim, moze sa to zmenit. Ja nebudem byvat pod mostom len koli tomu, ze z vyplaty na vychode musim dat polovicu mame. Nech je moralka akakolvek.
@miskatucnakryska ty si to asi mylis s ALS, SM sice skracuje zivot pacienta, ale len vo velmi malo pripadoch na nu zomiera
Ja by som prave odisla teraz,ked mama nie je na tom az tak zle. Prave preto, aby som neskor bola na tom tak,ze ked bude mama ozaj potrebovat pomoc,tak budem mat z coho. Mame by som povedala,ze otec mi vyzivne uz nedava a nemam z coho prispievat,preto odchadzam za pracou. Bohuzial isty cas sa bude musiet premoc a snazit sa aj ona. Inak nechat pracu kvoli kolektivu, ked nemam co do ust pre seba ani dieta... jednoducho musi zatnut zuby aspon na cas.
@monsterablue Ok, tak rada od teba bola, ze by si jej prispela. Pytam sa, z coho? Ja v lete zijem za vyzivne od otca. Prvu vyplatu dostanem koncom septembra. To jej mam poslat 200 eur, poplatit vsetky poplatky za seba, ubytovanie, cestu do zahranicia a na setrenie mi zostane 50-100 eur? To naco tam potom pojdem?
@monsterablue Lebo ty by si jej prispela. Len z coho, to sa z tvojich promptnych komentarov nikdy nedozvedela.
@monsterablue Takze nevies. Super.
@monsterablue Mňa by to tiež zaujímalo, že z čoho má dievča čerstvo po škole matke prispievať. Ďakujem vopred za odpoveď.
@monsterablue preco nie je ok,prečo má vyhľadať pomoc? Ty si internetový psychológ či psychiater?
@monsterablue Aha, takže nevieš poradiť autorke, že z čoho.
@monsterablue A aká je ta rada od právničky? Nech matka vynúti peniaze skr výživné od exmanžela. Veď písala, že to krajský súd zamietol. Vynúti výživné od dcéry? Autorka to vie, a taktiež vie, že dôkazné bremeno na súde bude na nej.
Daľšia rada je prispievať dobrovoľne nevediac z čoho.
@monsterablue ja som čítala celu diskusiu ona sa snaží obhájiť, lebo niektoré by ste boli najradšej keby mame dala pól výplaty, lebo ju vychovala,lebo to,lebo hento. O rodičov sa treba postarať v starobe. O rodičov sa treba postarať keď sú na tom zdravotne veľmi zle ale hlavne keď na to mame a nie že dievča ma len od otca a ešte aj z toho má dávať mame. Jej mama má polovičný invalidný t.j. Môže pracovať,len nechce. Má 44 rokov to jej má dalších 40 rokov prispievať, každý mesiac stovky eur a nepozerať na svoju budúcnosť.
@monsterablue A mne to zopakovat teda mozes? Lebo z coho jej mam prispiet som sa nedozvedela. A ani to, z akeho mojho prijmu by to vyzivne sud teraz vypocital. Kazdopadne viem, ze mozem ziadat vyzivne od mamy ja a to tri roky spatne.
@monsterablue a ja vidím ako problém to čo jej píšeš ty. Ona nehysterci, pise ako to vníma ona. Ja nevidim hysterku vidím len kladené otázky poprípade obhajobu. Ty si jej neodpovedala ani na jednu otázku. Od začiatku jej píšeš len usmtipacne. Lieky poisťovňa nehradi (tvoje slova) pritom hradí. Mama skončí pod mostom potrebuje lieky atd atd. Ona sa tá xkrat pýtala z čoho jej má prispievať a ty ideš stále svoje a nakoniec jej napíšeš že nech vyhľadá pomoc🙄 Je však zaujímavé že tu ženy majú minimálne výživné,ale ona ako dieťa má matke prispievať najmenej 200 eur. Matke 44 ročnej. Moja nadriadena má roztrúsenu sklerozu a plny invalidný a pracuje aj tak a je o dosť staršia a tu mladá pani v 44 rokoch čaká že ju dcéra bude živit.
@lenkakravcova prestaň do nej šiť 🤦 to , že sa o ňu mama starala keď bola malé dieťa bola jej povinnosť. Ako každého kto privedie na svet dieťa. Za to nie je povinná jej niečo oplácať. Jej mama , ako som.pochopila, nepracovala nikdy , ani keď nebola invalidná. Jednoducho si život nastavila taký, nech sa o ňu starajú druhý.

@subartic myslim, ze autorka sa s tym popasuje, ale co som chcela povedat tym prispevkom v prvom rade: jej matka si mala hladat pracu, pred 25-20-15-10...rokmi.. a nie TERAZ cakat opateru od dcery, resp jej tu povedat, nech ona jej pracu najde :D co robila ta zena doteraz, ked autorka pise, ze nikdy nepracovala....? ta zena je tam, kde checla byt, na co myslela pred rokmi? na co myslela, ked sa rozvadzala? ze z coho bude zit? z minima? ... bez penazi, s vaznou chorobou a odkazana na opateru od dcery... s tym prijmom, vies ako sa ona o nu starala? z penazi otca... ak je teda to co autorka pisala pravda, kedze je to jedna strana. Mozno tatko dufa, ze sa matka preberie a zacne nieco robit so sebou aj po tejto stranke. jedna vec je niekomu prispiet ked potrebuje, ine je ho zivit.