Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
@jajaoli aj to bol vtip s FB 😀 skupinou. Jasne ze nemam taku potrebu. Zi a nechaj zit predsa.
Ja len ze by nemalo na takych somarinach zalezat ak sa dvaja lubiA. A je jedno kde uzavru manzelstvo ak sa navzajom podporuju a spolu rastu ako manzelia. Preto som sa tu zapojila do diskusie, lebo to nechapem to je vsetko.
@sardinka335 sfanatizovane, nie myslene pejorativne, ale v zmysle, ze nekriticky prijimajuce. Nechcela som sa nikoho dotknut, ale nemyslim si, ze takyto nekriticky postoj deti je ok. Opakujem, v Boha verim, som katolik, ale k teme, nikto ma nepresvedci, ze moje manzelstvo pred Bohom neplati a teda zijem v hriechu a moje deti, z dovodu, ze nie su krstene, ziju v hriechu. Manzela ani deti by som si za ziadnych okolnosti nedovolia nutit k viere.
Preboha to co za maloduchost tu zacala?
To ako plytky musi byt clovek,ak ma potrebu posmievat sa druhym pre ich ne/vieru?
Velmi primitivne...velmi
Akakolvek diskriminacia a posmech voci inym,ktori maju nejaku vieru/nazor/postoj/inu moralku/zivot/hodnoty/sex.orientaciu/narodnost....atd....je velmi ubohe
Akukolvek vieru u cloveka vnimam ako jeho vysoko intimnu zalezitost. Je to kazdeho osobna vec. Ako aj to,kto ako zije. Kazdy zije svoj zivot.
Posmesky su vlastnostou nevyzretych ludi. Akceptovat sa daju u malych deti na pieskovisku - ja mam krajsi kyblik 😀 hodne ich veku...
U dospelych...akurat tak smutne...
Vikingovia verili vo viacerych bohov a krestania len v jedneho.Slovania verili vo viacerych bohov tiez. Uz vtedy boli konflikty pre nabozenstvo a stale su tak k comu je dobre? Len sa navzajom hecuju ktory boh je ten hlavny a trva to uz starocia a starocia.
@alaguema
@skolara ach jaj prečo si myslím ze mate len chut si kopnut....kazda viera - nabozenstvo ma ten ako to nazyvate ,,balast,, má svoju ,,knihu kníh,, ktorou sa riadi - biblia, tora, koran, atd...a ma svoje pravidla a predpisy, ma svojich učitelov - knaz, iman, rabin..takze to su uz len vaše projekcie, ze dieta to nepotrebuje lebo vy to nepotrebujete.
@sardinka335 moje dieta si najde svoju vlastnu spiritualnu cestu ja mu ju nebudem umelo dlazdit, to som sa rozhodla hned ako sa narodili,.
@alaguema ja som hovorila o dobrovolnom odovzdavani viery matky dietatu, lebo rodicia su prvi co odovzdavaju vieru. Ja nevravim ze neveriaca matka miluje menej ani dieta bez krstu ze je menejcennejsie to skor taki ako ty vydeluju a tituluju veriacich ako chnupov . Ked neveris ok ale naco sa ponizujes k urazaniu? Hadzat vsetkych do jedneho vreca je dost prizemne.
@skolara No na svoj vek by si mohla byť vyspelejsia. Smeješ sa z náboženstva, z chodenia do kostola. Neboj, keď tu o pár rokov príde islam tak tomu ver, že aj s tebou sa pekne pohraju lebo kto nie je moslim, je zlý. Som zvedavá, či aj potom budeš veriť v lásku medzi ľuďmi. Si absolútne netolerantna. Ja som katolícka, môj manžel ateista a máme sa radi, kvôli viere sa nehadame. V živote mi nepovedal, že mi v kostole vymyvaju mozog. To len kresťania za všetko môžu. Aj vrahovia, ktorí sedia v Ilave sú všetko veriaci, ktorí každý večer zaspavaju s ruzencom v rukách. No nič, idem sa nad sebou zamyslieť aká som strašne zlá osoba. Síce v práci mentálne postihnutým umieram zadky, umývam zuby, krmim ich a dávam im lieky a to všetko s láskou a trpezlivosťou ale som veľmi zlá, lebo chodím občas do kostola. Vďaka za objasnenie.
@skolara ok robis ako kazda matka to najlepsie co myslis ze je najlepsie, tak isto ako veriaca povazuje za dolezite aby dieta malo krst a chce to najlepsie. Pre teba je viera nieco neprirodzene pre mna nieco prirodzene obe milujeme dieta rovnako len s tym rozdielom ze ty ma nazves fanatikom, chnupom a tipkom.
@jajaoli ja odovzdávam vieru svojim deťom a nepotrebujem k tomu farára ani kostol.
@sardinka335 žiadne dieťa (ani človek) nepotrebuje cirkevné inštitúcie (úplne jedno akého zamerania), aby bolo blízko bohu. Som o tom na 100% presvedčená. Do nikoho nekopem. Ani nemusím. Katolícka cirkev sa zhovädila sama 🙂
Dnes je tu tolko tem, kde to vrie, nestiham sledovat vsetky. Pockajte, dam robit pukance. 😀

@yollanda som sa zlakla 😀 nerob mi to 😀