Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
Jedna velka rozpravka ktorej uz ani deti neveria. Cela cirkev a vlastne vsetky nabozenstva 😠 bu bu bu buuuuuuuu
Ziadne by bolo najlepsie. Verim v lasku k ludom 😉 preto ze to tak citim a nie konat dobro lebo ked nie pojdes do pekla 😀 to mi pride smiesne
@mijo53 ooo, som unesena...taka vyborna skola, sami nadludia, keby tak moje deti patrili medzi nich 😉 (ironia) Presne toto sa mi nepaci. Katolici nie su viac, nikdy nebudu. Ani bohati, znami a mudri ludia nie su viac. Sme vsetci ludia a rozhoduje, aki sme a ako v zivote koname, ci pomahame, neublizujeme, neignorujeme, neosudzujeme, milujeme...Boh nas ma rad vsetkych 😍
myslim,ze uz nebudem chodit na forum,kde sa to zvrtne na nabozenstvo.tolko zloby,nenavisti,nadavok.no niektore baby by si mali nastudovat vyznam slova tolerancia 😠 mne ako krestanke robia tieto nenavistne urazky hrozne zle.fakt neviem,kde sa hrnie tato spolocnost.krasny priklad davate svojim detom,vy MATKY ☹ ☹
Ako tak citam tuto temu je mi velmi luto, ze niektore veci su takto chapane a nepochopene, ze veriaci su fanatici a pod., myslim si, ze toto moze povedat len ateista, nie krestan, ale aj ten ateista je clovek, ktory tuzi po laske, hlada lasku, takze?
Ak mate uzatvorit manzelstvo pod natlakom, alebo z trucu ci s odporom v kostole, nerobte to, lebo bude neplatne Kán. 1103 - Neplatné je manželstvo uzavreté pod nátlakom alebo z veľkého strachu, vyvolaného zvonku, hoci aj neúmyselne, od ktorého ak sa chce niekto oslobodiť, je nútený vybrať si manželstvo.
Manzelsto uzavrete v kostole je sviatostou, pre tych, ktori to pochopili, prijali a chcu, aby ich manzelstvo bolo prezite v laske, posilnene Bohom a Jeho milostou v casoch tazkych, ale aj dobrych.
Mohla by som vydat svedectvo po 15 rokoch, kedy mi Boh neraz pomohol prekonat skusky a zvitazit nad zlom. Nemyslim si, ze som nejaky fanatik, clovek si moze vybrat verit, ci nie, nikto nikoho neprinuti verit. Bud verim, alebo nie. Nie kazdy, kto sa nazyva krestanom aj dokonale veri, viera nas nenuti robit tieto veci, Boh nas miluje a dava nam, len dobre dary, je na nas akou cestou pojdeme, preto vas prosim neurazajte, neposudzujte a robte co sami myslite.
A mne ako ateistke vadi to nekonecne vymyvanie mozgov. Neskutocne ma to irituje. Nalepkovanie deti od narodenia rodicmi ma tiez irituje. A pytal sa ich niekto v co chcu verit alebo veria? Dal im niekto moznost sa rozhodnut v co chcu veriT? Dalej ma irituje to ze ucitelka nabozenstva povie ostatnym detom ktore chodia na etiku ze nie su dost dobre a to mna irituje uplne najviac krestanka
@maxiva
@sardinka335 ved o tom hovorim, je to prilis. Viera by mala byt sucastou zivota, ale nie jej zmysel. Som marketer, viem ake je jednoduche ovplyvnovst ludi, o co jednoduchsie ovplyvnit deti. Preco neveria, ze si ludia v dospelosti najdu cestu k Bohu, preco musia tak silit? Tebe to nie je divne? Kvoli silnej viere sa pacha v sucasnosti tolko zla, vid islamizmus. Nic sa nema prehanat.
@beckynka07 mi sme s partnerom asi podobný prípad ...on chcel svadbu v kostole ja nie , nakoniec sme sa dohodli že v kostole nebude ...no riešime väčší problém a to je krst nášho syna , ja krst nechcem z toho dôvodu že nemám dať koho krsných rodičov a nechcem dať len tak od brucha niekoho náhodneho , alebo niekoho koho mi nakáažu rodičia ako nakázali mojej mame ...u môjho partnera v rodine je krst zasa podstatná vec ma ju každe dieťa každy člen v ich rodine ...to že nemame dať koho krstnych to mi nezožeru lebo mi s velkou láskou niekoho vyberú , partner súhlasi somnou že ked není koho dať tak proste zatial nepokrstíme možno ked bude starší alebo tak ..lenže nevie ako to má povedať svojej rodine lebo oni to rázne odmietnu a proste ho rečcami určite tak zdeptajú že nakoniec bude aj on súhlasiť s ich výberom ...proste ...chápem ťa presne ako sa cítiš a viem že tieto debaty a rozhodnutia sú čista katastrofa ...veľa štastia
@beckynka07 ...necitala som ost. prispevky...tiez som ateistka- verim sebe a svojim blizkym... 😉 mm je krestan- katolik, do kostola nechodi... svokra chcela svadbu v kostole, aj aby boli vnucatka pokrstene...ja nemam krst ani nic ine, mama neveriaca (povodne katolicka), otec evanjelik...tj bol by to problem, a proti mojmu presvedceniu. moja starka, babka aj svokra by vybavili krst, ale naco???? ked budu moje deti presvedcene, ze to je TO, co im v zivote chyba...prosim, mozu sa dat pokrstit z vlastnej vole a presvedcenia...ked idu do kostola so svokrou, nebranim im- nech si robia svoj vlastny usudok, nechcela som ich zaclenit do "stada"...mne osobne, ked uz, je viac srdcu blizka evanjelicka cirkev a viera...nechavam to na nich, tak ako to nechali moji rodicia na mne, zatial ma ZIADNE nabozenstvo nepresvedcilo o tom, ze je potrebne...
No tak sakra by mal BOH popracovat na svojich zrucnostiach, lebo ako tak pozeram po svete tak mu to sakra nejde. To by som si do zivotopisu nedavala keby som bola boh ze takto manazujem svet 😀 😀 na nadcloveka velka bieda. 😖
Laska je najdolezitejsia a tak prava a nezistna ludiaaaa 🙂
Myslím si ze to je na dlhu debatu a islamizmus by som s krestanstvom velmi neporovnavala. Krestania maju svoje krvave dejiny davno za sebou kdežto islam pred sebou...
Pre veriaceho človeka je normálne ze svoju vieru, nazory, myslienky zdiela so svojimi deťmi, partnerom, ziju to spolu. Kolko ludi si v dospelosti najde cestu k Bohu? No, neviem...vela pripadov nepoznám....skor je im to cudzie - nevyrastali v tom,nemaju na to ,,citlivost,, a okrem toho tento svet je priliš lakavy na to aby išli užšou cestou.
@mimka161 presne tak, nedaj/te sa zlomit 😉 ---ja som sa ako tehu pohadala s mm a pochopil, ze krst je vazny krok!! to nie je len tak, aby sa dieta zaclenilo, lebo "babky" chcu...aspon ja to tak citim, ked bude ono citit opak, vzdy sa pokrstit da dodatocne, ale musi to chciet!! drzim palce 😵
@skolara no ved to je tvoj nazor a niekto ti ho neberie...krestanska viera takto neuvazuje - Boh s ludom uzavrel zmluvu a ta sa vztahuje aj na ich deti.
@skolara pokial je veriaca matka skutocne presvedcena ze viera v Boha je spravna tak ju odovzdava dietatu s laskou pre jeho dobro a nemozno to nazyvat vymyvanim mozgov. Zaujimalo by ma ako si ma male dieta vybrat vieru? Podla akych kriterii? Bude citat knihy vsetkych nabozenstiev alebo ateizmy? Nie nebude. Takze ak som veriaca tak dieta dam pokrstit lebo viem ze je to pre jeho dobro ak nie som veriaca nedam pokrstit. Obe matky miluju svoje dieta rovnako. Viera aj clenstvo v cirkvi je dobrovolne toto si uvedom, nikto nikoho nenuti chodit do kostola. Aj tie deti do cirkevnych skol a spolocenstiev dali rodicia dobrovolne. Takze mile ateistky a neveriace prestante trepat blbosti o vymyvani mozgov lebo rovnako to mozu povedat veriaci, ze ateisti vymyvaju mozgy veriacim☺
@maxiva @skolara my sme mali taku telocvikarku na zakladnej...kazdy kto nebol atleticky typ a nemal talent na šport bol pre nu kus h*vna a tak sa k nemu aj chovala...ona bola stara spartakiadovo-stalinisticka škola bez stipky diplomacie a pedagogickeho taktu. ludi ponizovala, urazala, trapila kym nespravili vysledky podla jej predstav...ach skoda hovorit..znechutila mi šport na cely zivot 😠 😠 ak sa takato "osobnost" najde v pozicie katechetky, vobec sa netreba cudovat, ze ludia si vytvoria k nabozenstvu negativny vztah....
ale aj tak..hoci ja sama neznasam sport, nedovolila by som si urazat ludi, ktori ho maju radi a vidia v nom hlbsi zmysel.
@tomiholjubavi tiez si myslim ze by to tak nemalo byt.

A co je cirkev? Duchovna nemocnica. Su tam rozni stupenci. Od uchylov az po dobrych ludi.