Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
@jajaoli vobec nie. A ty mna ako nazves? Vies ani krestanstvo nie je najtolerantnejsie nabozenstvo a povedat ze neverim v cely ten nabozensky a cirkevny cirkus sa tu ani na Slovensku neda. Vies sa to tu sepkaaa , lebo iiiinak ta tu idu ukamenovat a plus pozeraju na teba ako na vraha. 😖
Tvoj nazor zdielam...akakolvek cirkev zaslepuje!...kazdopadne, skuste pokecat o krste,ze bude najlepsie nech sa dieta tozhodne ci chce do takej veci ist alebo nie,ked bude uz pri rozume....a vydavat sa v kostole ibanpreto aby ludia neohovarali?to budu aj tak predsa ...
@alaguema ja nie som fararka, neprezehnavam sa na povel😉, ja som ti nikde nenapisala ze len ti co chodia do kostola su ti pravi veriaci, knazi su sprostretovatelia viery (su tiez ludia a najdu sa aj niedobri knazi). Boh je laska a laska je to najdolezitejsie v zivote, pokial si hlbokoveriaca v tohoto Boha tak sa nebudes znizovat k urazaniu alebo si si chcela len kopnut a citis sa uz lepsie?
@alaguema krestanstvo nie je o katolíckej cirkvi. No ale furt to splietaš dokola...krestania to je x denominácii. Troška krátkozraké hovoriť len o rímskej cirkvi....To ze ty tam vidíš len to čierne je tvoje rozhodnutie, krestania urobili aj vela dobreho v oblasti vzdelanosti, starostlivosti o chorých a chudobných..čo myslíš kto to robí v rozvojových krajinách? Krestania...a ešte v dnešných časoch su tam krestania vraždení moslimami. No, myslela som si ze si objektívnejšia....
Kazdý kto chce byt blizko nejakej spiritualite, Bohu...nech si to kazdy nazve ako chce tak daleko nezájde izolovane...vzdy hlada duchovneho vodcu, guru, rabiho, knaza...lebo skusenosti z duchovného sveta sa predavaju z generacie na generaciu. Niekto chodi po povrchu....a niekto ide hlbšie. Bez duchovneho vedenia sa velmi hlboko nedostane...Aj v krestanstve mozno ostať na povrchu - ze občas zbehnem do kostola - čo nie je nič zlé ak to niekomu stačí a citi to tak. A niekto ide hlbšie...napr. v charizmatickej obnove.
@skolara dala som 😉 😀 ale! zevraj sa na nabozenstve viac HRAJU!? tak dcera, chcela chodit na nabozenstvo, Ok- vybrala si sama, ja som suhlasila- nech si sama tvori SVOJ nazor...no neuveis!? "nechceli" ju, lebo nie je pokrstena a tento rok maju pripravu na 1.sv.prijimanie....a tak chodia "opat" na etiku...
@skolara ja som ta uz nazvala ze si matka co miluje dieta rovnako ako ja veriaca a verim ze chces pre dieta to najlepsie. Ja sa nehadam kolkokrat treba ist do kostola, ani kolko knazov mas pocuvat, len hovorim o tolerancii, uvedom si ze ak je niekto veriaci a knaza vidi ako nasledovnika Krista tak samozrejme ze sa ho dotkne ked sa niekto o nich skaredo vyjadruje. Ale to by malo byt snad jasne pre kazdeho slusneho cloveka.
Necitala som celu diskusiu, ale ak by si sa aj vydavala v kostole a mala nesuhlasny postoj, manzelstvo by bolo neplatne...Tak naco...Nemate vyriesene zasadne veci a pises, ze tam pojdes byvat- po chvilke sa vratis do Bratislavy, nebude ta to tam podla mna bavit.
@alaguema a to písali v Novom čase???
Jezis miloval aj svojich vrahov a prosil Boha,nech im odpusti...
Nie je tazke milovat tych,co miluju mna,tych,co zdielaju moj svetonazor...
Tazsie je milovat aj mojich protivnikov...alebo aspon sa snazit ich pochopit a akceptovat...
@alaguema tak tak kazdy dostane co si zasluzi 😉 viesco je sranda? Ze ty ich mas v pazi ale prave ty ich tu stale spominas resp.urazas, nazyvas zlocineckou organizaciou clovece to potom obvinujs pekne mnozstvo ludi, lebo cirkev nie je nejaky urad ale spolocenstvo ludi, nie len knazov. Uvedom si ze urazas vsetkych veriacich co sa hlasia k cirkvi a toto si slusny clovek nedovoli.
@junova Kristus kázal milovať blížneho a tam tvoje uvažovanie končí??..ale ON nekázal OSPROSTIEŤ! Ak vidím, že nejaká organizácia robí zle, tak sa nebudem prizerať ako idiot a podporovať to, ale sa proti tomu postavím. Kristus NIKDY nehlásal bezprízornosť, ani toleranciu ZLA. Práve naopak. On bojoval proti zlu. A Vatikán je zlo.
Ja som veriaca a moj manzel ateista, dali ho vsak pokrstit.Mali sme svadbu v kostole a on s tym nemal zasadny problem, chodil na nauky...Knaz sa ma pytal, ci pred svedkami podpiseme, ze nebude branit vychovavat deti vo viere, to som odmietla, kedze mu verim.S otazkou krstu ziadny problem, maly bol pokrsteny uplne v pohode a manzel sa nikdy veriacim nevysmieval, ale to je uz asi o zrelosti a vyspelosti cloveka.Ono manzelstvo je uzasny zavazok, ci uz v kostole alebo ma urade a s prichodom deti este vacsi...Ved preco sa dnes 50 % manzelstiev rozvadza?aj ked spolu zili a super sa poznali.a ked on od teba ziada svadbu v kostole, len, aby ludia nepovedali a ma 32....Este musi mlady muz trochz dozriet a ak si vyrastala v katolickej rodine, cudujem sa, ze tu svadbu v kostole nechces, proste veci, ktore pises, si nejako odporuju.Doprajte si este cas a uvidite

@junova je to moj nazor. Ja cirkev len nechapem to je vsetko. Vek je len cislo 😉 neber zivot tak vazne. Nikto ti nehovori ze si zla ze chodis do kostola. Podla mna naivna mozno ale zla urcite nie. 😉
@0silvia0 mozem sa aj zasmiat niekedy? ci ani nie? ci tu nemozem 😅 😅