icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

skolara
29. mar 2016

@junova je to moj nazor. Ja cirkev len nechapem to je vsetko. Vek je len cislo 😉 neber zivot tak vazne. Nikto ti nehovori ze si zla ze chodis do kostola. Podla mna naivna mozno ale zla urcite nie. 😉

@0silvia0 mozem sa aj zasmiat niekedy? ci ani nie? ci tu nemozem 😅 😅

ollski
29. mar 2016

@zuzana76 podla mna nabozenstvo absolutne nepatri do skol!! je to zabijanie pozornosti a doobehneho casu nasich deti (detto eticka vychova 😝 ) ked chcu rodicia viest deti tymto smerom, prosim, ale preco vramci vyucovania 😒 ☹ 😖 !!??

alaguema
29. mar 2016

@0silvia0 neviem, prečo si mala o mne vyššiu mienku, ale ja som nikdy cirkvi nefandila. Som totiž hlboko veriaci človek. A nevadí mi, ak sa Tvoja mienka o mne zmení 🙂

dadis
29. mar 2016

@zuzana76 ved presne to som pisala, tesili sa uprimne, opakujem sa, nezda sa mi to prirodzene, mozem mat svoj nazor? Deti sa casto krat stali nastrojom moci, mne len zablikala kontrolka.

skolara
29. mar 2016

@jajaoli vobec nie. A ty mna ako nazves? Vies ani krestanstvo nie je najtolerantnejsie nabozenstvo a povedat ze neverim v cely ten nabozensky a cirkevny cirkus sa tu ani na Slovensku neda. Vies sa to tu sepkaaa , lebo iiiinak ta tu idu ukamenovat a plus pozeraju na teba ako na vraha. 😖

maxiva
29. mar 2016

@alaguema par dni do zadu bol film o papezovi,velmi dobry,odporucam.papez je skvely clovek,a ja si ho vazim.skus sa o nom vyjadrovat slusnejsie,aspon zo slusnosti

skolara
29. mar 2016

@ollski das dieta k menej cennym detom na etiku nemaj boj 😀 bude fajn

malaikasana
29. mar 2016

Tvoj nazor zdielam...akakolvek cirkev zaslepuje!...kazdopadne, skuste pokecat o krste,ze bude najlepsie nech sa dieta tozhodne ci chce do takej veci ist alebo nie,ked bude uz pri rozume....a vydavat sa v kostole ibanpreto aby ludia neohovarali?to budu aj tak predsa ...

jajaoli
29. mar 2016

@alaguema ja nie som fararka, neprezehnavam sa na povel😉, ja som ti nikde nenapisala ze len ti co chodia do kostola su ti pravi veriaci, knazi su sprostretovatelia viery (su tiez ludia a najdu sa aj niedobri knazi). Boh je laska a laska je to najdolezitejsie v zivote, pokial si hlbokoveriaca v tohoto Boha tak sa nebudes znizovat k urazaniu alebo si si chcela len kopnut a citis sa uz lepsie?

alaguema
29. mar 2016

@maxivaz akej slušnosti??? Nie, neskúsim. Nemôžem si vážiť niekoho, kto stojí na čele takej zločineckej inštitúcie, ako je katolícka cirkev. Kristus hlásal celkom iné veci.

sardinka335
29. mar 2016

@alaguema krestanstvo nie je o katolíckej cirkvi. No ale furt to splietaš dokola...krestania to je x denominácii. Troška krátkozraké hovoriť len o rímskej cirkvi....To ze ty tam vidíš len to čierne je tvoje rozhodnutie, krestania urobili aj vela dobreho v oblasti vzdelanosti, starostlivosti o chorých a chudobných..čo myslíš kto to robí v rozvojových krajinách? Krestania...a ešte v dnešných časoch su tam krestania vraždení moslimami. No, myslela som si ze si objektívnejšia....

Kazdý kto chce byt blizko nejakej spiritualite, Bohu...nech si to kazdy nazve ako chce tak daleko nezájde izolovane...vzdy hlada duchovneho vodcu, guru, rabiho, knaza...lebo skusenosti z duchovného sveta sa predavaju z generacie na generaciu. Niekto chodi po povrchu....a niekto ide hlbšie. Bez duchovneho vedenia sa velmi hlboko nedostane...Aj v krestanstve mozno ostať na povrchu - ze občas zbehnem do kostola - čo nie je nič zlé ak to niekomu stačí a citi to tak. A niekto ide hlbšie...napr. v charizmatickej obnove.

ollski
29. mar 2016

@skolara dala som 😉 😀 ale! zevraj sa na nabozenstve viac HRAJU!? tak dcera, chcela chodit na nabozenstvo, Ok- vybrala si sama, ja som suhlasila- nech si sama tvori SVOJ nazor...no neuveis!? "nechceli" ju, lebo nie je pokrstena a tento rok maju pripravu na 1.sv.prijimanie....a tak chodia "opat" na etiku...

0silvia0
29. mar 2016

@alaguema nezáleží, či si cirkvi fandila alebo nefandila, ale trošku úcty a pokory a slušnosti by nezaškodilo. Či sú čiapky smiešne alebo nie sú smiešne, cirkev založil sám Ježiš, ale to tu netreba asi vysvetľovať...

alaguema
29. mar 2016

@jajaoli čo furt točíte o kopaní?? Aké kopanie? Do farárov a im podobných? Ja do nich kopať nemusím, oni dostanú, čo si zaslúžia 😀 Nie teraz, ale neskôr. Ja ich mám v paži... 😎

jajaoli
29. mar 2016

@skolara ja som ta uz nazvala ze si matka co miluje dieta rovnako ako ja veriaca a verim ze chces pre dieta to najlepsie. Ja sa nehadam kolkokrat treba ist do kostola, ani kolko knazov mas pocuvat, len hovorim o tolerancii, uvedom si ze ak je niekto veriaci a knaza vidi ako nasledovnika Krista tak samozrejme ze sa ho dotkne ked sa niekto o nich skaredo vyjadruje. Ale to by malo byt snad jasne pre kazdeho slusneho cloveka.

junova
29. mar 2016

@alaguema Prosím oprav ma ak sa mýlim, ale nehlasal Kristus, že máme milovať blížneho ako seba samého? Myslíš, že urážanie kňazov, pápežov a veriacich je správne pochopenie jeho slov?

maxiva
29. mar 2016

@alaguema myslim,ze nema zmysel sa s tebou hadat,tu ide o princip.KED SI TAKA HLBOKO VERIACA.co ucil jezis??ucil,aby si ponizovala ludi?posielala papeza.....jezis ucil ludi milovat boha a svojich bliznych...co ocividne tebe az tak nejde

alaguema
29. mar 2016

@0silvia0 nemám ani úctu, ani pokoru, ani slušnosť voči cirkvi. Je to zločinecká politická organizácia, mafia a nechutný cirkus.

junova
29. mar 2016

@maxiva Napísala som presne to isté. Škoda slov, idem radcej spať. My nie sme hlboko veriace, tak to správne nechápeme;)

jankadr
29. mar 2016

Necitala som celu diskusiu, ale ak by si sa aj vydavala v kostole a mala nesuhlasny postoj, manzelstvo by bolo neplatne...Tak naco...Nemate vyriesene zasadne veci a pises, ze tam pojdes byvat- po chvilke sa vratis do Bratislavy, nebude ta to tam podla mna bavit.

sardinka335
29. mar 2016

@alaguema a to písali v Novom čase???

macamac
29. mar 2016

Jezis miloval aj svojich vrahov a prosil Boha,nech im odpusti...
Nie je tazke milovat tych,co miluju mna,tych,co zdielaju moj svetonazor...
Tazsie je milovat aj mojich protivnikov...alebo aspon sa snazit ich pochopit a akceptovat...

junova
29. mar 2016

@macamac A ja som to dokázala, keď som sa vydala za ateistu🙂 Milujem ho aj keď má iný svetonázor

jajaoli
29. mar 2016

@alaguema tak tak kazdy dostane co si zasluzi 😉 viesco je sranda? Ze ty ich mas v pazi ale prave ty ich tu stale spominas resp.urazas, nazyvas zlocineckou organizaciou clovece to potom obvinujs pekne mnozstvo ludi, lebo cirkev nie je nejaky urad ale spolocenstvo ludi, nie len knazov. Uvedom si ze urazas vsetkych veriacich co sa hlasia k cirkvi a toto si slusny clovek nedovoli.

skolara
29. mar 2016

@jajaoli ja sa skaredo urcite nehovorim ked niekomu poviem ze neverim v celu cirkevnu organizaciu ale vies, tu na Slovensku sa ani toto nehodi 😖 nemozes to len tak povedat co siiii 😅

maxiva
29. mar 2016

@junova no neskoro som si vsimla.akurat som to tam pridala 😀 ved co jej na to povies?akoze a z cirkvi a krestanov idu robit fanatikou,chapes? 😀 by som povedala kto tu je fanatik,ale kaslem na to 😎 😎

skolara
29. mar 2016

@ollski sakra si ju ochudobnila o biele saty. Mam v skrini svoje poziciam vam na vikend nech sa mala pohra a nech jej nebude luto ked budu predvadzat dievcence roby. 😉

alaguema
29. mar 2016

@junova Kristus kázal milovať blížneho a tam tvoje uvažovanie končí??..ale ON nekázal OSPROSTIEŤ! Ak vidím, že nejaká organizácia robí zle, tak sa nebudem prizerať ako idiot a podporovať to, ale sa proti tomu postavím. Kristus NIKDY nehlásal bezprízornosť, ani toleranciu ZLA. Práve naopak. On bojoval proti zlu. A Vatikán je zlo.

skolara
29. mar 2016

@alaguema cink cink trafila si kliniec po hlavicke 😉

jankadr
29. mar 2016

Ja som veriaca a moj manzel ateista, dali ho vsak pokrstit.Mali sme svadbu v kostole a on s tym nemal zasadny problem, chodil na nauky...Knaz sa ma pytal, ci pred svedkami podpiseme, ze nebude branit vychovavat deti vo viere, to som odmietla, kedze mu verim.S otazkou krstu ziadny problem, maly bol pokrsteny uplne v pohode a manzel sa nikdy veriacim nevysmieval, ale to je uz asi o zrelosti a vyspelosti cloveka.Ono manzelstvo je uzasny zavazok, ci uz v kostole alebo ma urade a s prichodom deti este vacsi...Ved preco sa dnes 50 % manzelstiev rozvadza?aj ked spolu zili a super sa poznali.a ked on od teba ziada svadbu v kostole, len, aby ludia nepovedali a ma 32....Este musi mlady muz trochz dozriet a ak si vyrastala v katolickej rodine, cudujem sa, ze tu svadbu v kostole nechces, proste veci, ktore pises, si nejako odporuju.Doprajte si este cas a uvidite