Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
Nechcela som aby sa to tu zvrtlo na boj medzi veriacimi a neveriacimi...kaslite na to, veriaci vidi svet nejako inak..nikdy to mi triezvy nepochopime a oni nikdy nas...len sa skusme vzajomne tolerovat
@maxiva Kristus kázal milovať blížneho a tam tvoje uvažovanie končí??..ale ON nekázal OSPROSTIEŤ! Ak vidím, že nejaká organizácia robí zle, tak sa nebudem prizerať ako idiot a podporovať to, ale sa proti tomu postavím. Kristus NIKDY nehlásal bezprízornosť, ani toleranciu ZLA. Práve naopak. On bojoval proti zlu. A Vatikán je zlo.
@junova sorry, najprv som to omylom adresovala tebe
Kazde zlo bude raz potrestane...kazde
Ci v cirkvach alebo mimo nich.
Ale nas do toho nic. Kazdy bude zat,co zaseje. Sam za seba.
Takze kazdeho by nas malo zaujimat nase zlo,co sme napachali. Za to sme zodpovedni.
Nie som zodpovedna za zlo,ktore tu pachal a bude pachat ktokolvek a ani ho nepodporujem. Ale ani tych ludi nesudim a uz vobec necitim nenavist.
@beckynka07 asi mas pravdu 😉 Inak nezavidim ti to rozhodovanie, ale ked sa lubite tak sa dohodnete 😉
@alaguema To už znie ako výzva na vzburu. Tak zober pár kamosiek z koníka a choďte protestovať do Ríma. Ja už neviem, čo ti na to napísať. Ježiš hovoril, že dobre robte tým, čo vám ubližujú a ked nám niekto ublíži, máme mu odpustiť. Ale sľubujem, že nablizsie dni si dostudujem bibliu. Ja neverím kvôli kňazom alebo pápežovi ale kvôli sebe. Každý bude súdený za svoje skutky, ja nie som zodpovedná za iných. Keď si spokojná so sebou, ok. Ja tu končím, idem radcej spať aby som už celkom neosprostela.
@alaguema cirkev je spolocenstvo veriacich nie organizacia, predstavitelia cirkvi knazi, biskupi, papez su nasledovnikami pokracovatelmi Krista. S pojmami mas problem ty. Viera nie je o knazoch, za to ze sa nejaki knazi previnili nezmeni nic na mojej viere v Boha. Predpokladam ked pises ze ich mas v pazi tak sa o nich nezaujimas tak o nich nic nevies, takze tu nemozes hadzat nejake argumenty.
@beckynka07 presne je to o tolerancii, porozpravaj sa so svojim drahym a neries na konovi.nevies kto sa za ktorym nickom skryva a tak🙂a inak nauky pred svadbou mne osobne dali vela...uz len otazky typu, ci by sme vedeli prijat postihnute dieta, tema eutanazia.boli sme tam aj s inymi parmi a ti sa vyjadrovali- jasne treba odpojit od pristrojov.tak som sa jedneho spytala, ci by odpojil svoju mamu...a bolo hrobove ticho a niektori snubenci v zasadnych otazkach nemali jasno...
@beckynka07 preco mas potrebu posmievat sa z veriacich? Ze nie su triezvi?
Tak ty potom ozaj nechaj priatela tak.
Jednak je mu z nejakeho dovodu prednejsi nazor rodiny/dediny a jednak nedohodnete sa zrejme spolu v tejto veci.
A trosku podla tvojich vyjadreni tusim,ze preco. Ak mu s takouto nenavistou o tom hovoris,resp.sa posmievas z viery,tak sa vlastne posmievas z neho a jeho rodiny. Vies,ono nebude problem,ze si neveriaca a ako pises,ze ta neakceptuje v tomto. Problem vidim v tvojom vyjadrovani sa k tomu.
Tebe sa on/ony posmievaju z neviery?
@alaguema klapky na očiach čo? A protestanti kde maju ten svoj ,,vatikán,,? a evanjelici? kde maju oni ten svoj ,,vatikán,,? Pod Vatikán spada len rimsko katolícka cirkev, starokatolícka cirkev a tušim grekokatolici...ostatné denominácie maju Vatikán rovnako ako ty v paži, kedze pod jeho jurisdikciu nespadaju.
Ludiaaaa...aspon si niečo prečitajte, naštudujte...nie len Novy čas, Plus 1 den kde pišu len senzácie a hlavne ZLO - lebo to ludi pritahuje ako svetlo komare...dobro uz nikoho nezaujima...Nikoho nezaujima ze sa u nas vyzbieralo 1100 eur v akcii ,,podelme sa,, na dom pre zeny v kríze...Nikoho nezaujíma, ze jedna naša Anička je hluchá a potrebuje drahé ušné implantáty na ktoré rodičia nemaju a ze sme sa jej na to vo farnosti poskladali...(nevedeli o tom) iná rodina ma ocka po amputacii a potrebovali prerobiť kupelnu...zase farnici prispeli lebo tam mamina ma rakovinu a otec na voziku. Nikto neprišiel robiť reportáž o tom ako mali deti prímestský jarný tábor a mohli zmysluplne trávit volný čas a nie sedením za PC...robili to zadarmo študenti animátori. Nikoho nezaujíma ze niekedy stači len dobre slovo alebo napisat ze ,,myslíme na vas,, (a naozaj myslíme, nie len formalne) rodine kde maju vazne chore dieťa. Nikoho nezaujíma, ze krestania dokazu vytvorit spoločenstvo, navzajom si pomahat, zdielat sa ..nehovorim ze je to idealne spoločenstvo to nie, ale viem ze ak budem mat niekedy problém tak viem kam mozem ist, viem ze ma podržia, povzbudia...ze na to čo nám zivot prinesie nebudeme sami. Koho to zaujíma? Nikoho..do omdletia sa tu budu pretriasat tí reholníci, ktorí zial zlyhali...ano, zlyhali a maju za to niest zodpovednost, ale predsa sa u krestanov da najst aj niečo viac, ta pridana hodnota. Su miesta kde to ide...a je to naša hanba, hanba krestanov ak su miesta kde to nejde, kde sa ludia hašteria, u druheho vidia smiedku a u seba nie brvno - to sa aj mne stava, poviem na rovinu. Nie sme dokonalý, uvedomujem si to. Mea culpa...no bru noc...
Poprosim knazov reholnikov cirkevnikov a cely vatikan nech opusti pribytok alaguemy, lebo urcite do nej hucite a osprostujete ju, dajte jej uz pokoj. Amen dobru noc! 😉
@sardinka335 Keď ľudia majú radcej sokantne info z noveho času o tom ako kňaz zneužíval deti alebo mniska otehotnela. Prečo si čítať aj o tom dobrom? To je príliš nudné.
@beckynka07 nečítala som všetky príspevky, ale plne ťa chápem a stotožňujem sa s tvojim názorom. Ja na tvojom mieste by som sa snažila vysvetliť mu, že mu nemá prečo záležať na tom, čo na to povie dedina. Pretože ak budete mať problém, tak Vám tá dedina nebude utekať na pomoc. A taktiež to je podstatné, že ty si budeš brať jeho a nie dedinu, rovnako on teba. Jemu by malo záležať v prvom rade na tom, čo chceš ty, nie na tom čo vravia iní. Hlavne ak to nie je v súlade s jeho presvedčením, teda nekoná tak lebo "musí" ani preto, lebo chce, ale preto, lebo čo ostatní. To je príliš slabý dôvod, na tak závažné rozhodnutie. držím palce 🙂
Dievcata uz do seba nerypte!je jedno ci ste veriace ci neveriace,ci ste katolicky alebo samani z peru, budte dore a bude vam dobre...pritahujete a mate to co ste!natlak svojho presvedcenia na inu osobu nikdy neprinesie nic dobre 🙂...tak sa navzajom akceptujme,take ake sme
@beckynka07 - no čo sa Tvojho presvedčenia týka, si síce ateistka (neveriaca), ale podľa cirkevného práva si katolíčka, keďže si pokrstená a máš aj 1. sv. prijímanie. To len na okraj.
@beckynka07 - chápem ťa a podľa mňa sú tieto veci, na ktorých sa neviete zhodnúť, vážne a zásadné. Neviem si predstaviť, že budete spolu žiť, keď sa neviete zhodnúť ani na tom, kde a akú svadbu budete mať a ako budete vychovávať svoje deti a či je dôležitejšie to čo chceš ty alebo to čo chce celá dedina... Láska - neláska toto nespeje k ničomu dobrému. A to ste ešte iba na začiatku vzťahu, problémy každodenného života ešte len prídu. Veľmi dobre si rozmysli, či s takým chlapom chceš žiť, ja by som ti to neodporúčala.
@miladka333 😂😂😂😂😂 si ma pobavila....aj ja som 6 r z jenym vydávať sa nehodlam.... A MAME 2 DETI.OBE SU KRSTENE A STARSI IDE NA PRIJIMANIE TERAZ.....A to akože pán boh nám nepomáha?ALE POMAHA A KAZDY DEN......ZA CO MU DAKUJEM.NIKDY NAS NEOPUSTIL KED SME HO POTREBOVALI......A DUFAM,ZE TO TAK AJ OSTANE.VELAKRAT SOM MALA MOZNOST SA PRESVEDCIT,Z STOJI PRI NAS.A DO KOSTOLA NECHODIM.....MODLIT SA MODLIM DOMA.SAMA.NEMAM POTREBU DRET V KOSTOLE LAVICE A SEDIET TAM Z DRBNAMI.....
precitam prispevok, otvorim temu a tu sa riesi nabozenska otazka a koho kde knazi tr*kaju na to sa slečna nepytala 😀 damy stretnite sa na tržnici a mozte klabosit 😉
@sardinka335 klapky na očiach máš asi ty. Nový čas nečítam...tam píšu o cirkvi??? Ľudia, ktorí chcú robiť dobré skutky, k tomu nepotrebujú ani farára ani faru. Katolícka cirkev je organizácia. Je to politicky činná organizácia, vždy bola a bude. Veriaci sú rôzni a je mi srdečne jedno, kto čomu verí a či sa hlási k nejakej cirkvi, je to právo každého. Ja cirkev nemám rada, nerešpektujem a napriek tomu som nútená ju podporovať časťou mojich daní. Preto úplne chápem zakladateľku témy, ktorá má zrejme podobný názor. Tebe nikto neberie právo uctievať farárov. My ostatní nemusíme. Koniec diskusie pre mňa. Táto téma ma fakt vytáča a ovečky aj tak hudú svoje.

@alaguema predavali odpustky za peniaze pravda nepusti 😉 a historia tiez nie aj ked tam kooopu veci nesedi