Som proti svadbe v kostole
Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.
@horana kolko im trvalo nez tu zenu zacali akceptovat? Kolko ich v historii upalili? Este pred sufrazetkami boli zeny povazovane za menejcenne a bolo to podporovane cirkvou, moslimovia to maju troska podobne, predsalen podla ich kalendaramaju rok1500 cca, porovnaj si nas rok1500 nepride to to podobne?
@dadis Rozhodujuci moze byt v zmysle hlavy, tak je to aj v krestanstve. Lenze v islame je zena radovo menej, nie je su v nom ziadne svatice ani niekto typu Panna Maria a ze chybaju tieto vzory o nieco svedci, nikdy som nepocula kazne typu ako v katolickom krestanstve o ich vyzname, toho ako v manzelstve maju pokladat muz a zena jeden druheho za vyssieho....a prenasa sa do bezneho zivota, zena je skoro az tovar, bez muza, brata, otca je temer nejsvojpravna. Aj sa to snazia zmenit tie zeny ale bezuspesne. Tvrdit ze to to ich vina ze to tak maju je to iste ako tvrdit ze je vina otrkov ze nimi su a pod., prijde mi to dost neempaticke, a nedostatok taktu (aj lasky samozrejme) toto vyhlasit, ale podla gusta... Slnieckar je z mojho pohladu pomyleny kvazi laskar,ktory nevie rozlisovat. Myslia ze ze toto ich zacharani, nemaju paru z nezavisleho spravodajstva, ktore sa da najist, ktore nie je vychylene ani ako mainstream ktory programovo zamlcuje realitu aka uz teraz je v zapadnych zemiach ale ani ani xenofobi, ano nehovorim ze tito neexistuju, ale ktory ti ukaze aka je situacia naozaj. Najvacsi nenavsotnici su podla teba syrski krestania, ktorych sme doviezli na SK a ktori s tym suhlasili a nesli do krajin kde by dostavali radovo vyssie utecenecke davky z jedneho jedineho dovodu: tu nie su muslimovia. 😠
@buckeye A ty si ich chces nastahovat sem aby tu zaviedli svoje poriadky ako im kaze ich viera ze ine nemaju akceptovat aby sa to vratilo na dalsich 1000rokov minimalne, toto prajes svojim vnuckam a pravnuckam? Tymto pohrdas celym odkazom predkov ktori nas pred ich invaziou v minulosti uz zachranili aby nas nepohltili za cenu vlastnych zivotov. Ako malo staci ludom aby zabudli...
@dadis hovorila som, že muž ma byť hlavou rodiny, nie rozhodujúci, ženy sú citlivejšie, labilnejšie u mužov je viac racio, rozum, ten je v hlave, vedia sa skôr rozhodnúť, zariadiť, aj v politike, ekonomike máš viac mužov ako žien, neznamená, že muž ak pije, klame, podvádza, tak bude hlava rodiny, to sa myslí, ak bude mužom ako sa patrí
@buckeye Ja nemam nic proti utecencom ako takym. Aj na SK ziju v mieri rozne mensiny a aj povedzme vietnamci a ini priselci ktori sa pekne etablovali. Dokonca je tu aj par asimilovanych moslimov, ktori sem prisli mmch legalne za pracou a proti nim tiez nic nemam. Ze mam strach z mohutnej riadenej (niekym a tu uz uplne neriadenej) invazie ktora sa momentalne sice zatial netyka SK ale krajin viac na zapad eu, a ktora nema s tym co popisujes nic spolocne, ma uplne ine rysy nie je o tolerancii ale pude sebazachovy, co si po roku zacinaju uvedomovat aj tie vlady ktore boli este par mes dozadu slnieckarske a zrazu otocili a posielaju na hranice vojakov (Rakusko a pod) je istym budickom. Zaplavuje Europu v miere nevidanej v novodobej historii. A tito sa nam prave na celu demokraciu, co aj neskryvaju vykaslu. Ked presiahnu isty pocet zacinaju si vyzadovat ich pravo, nie demokraticke, zakon Bozi, ale nie krestansko Bozi a to aj v 2.,3.generacii tu narodeni, ked len ich etnikum medzicasom presiahlo kriticke pocty. V tychto krajinach je stale viac stvrti kde sa poctovo zacinaju blizit k polovici, je len otazkou casu ked nadobudnu vilebne pravo, co si zacnu narokovat. Uz si aj teraz, len zatial sa to ako tak zvlada, aj ked so stale vacsimi problemami.
Ja som za to, ked je raz Europa na krestanskych a demokratickych zakladoch nech je aj nadalej. Kto sem chce, snad by mal byt tolerantny natolko aby to akceptoval, nemyslis? Pokial bude, nemam s nim akykolvek problem, aby sme sa rozumeli.
@buckeye A ked uz spominas ze u vas ziju mensiny v mieri, co hovoris na video tohto pana, site prave na USA pomery, dokazes s jeho argumentami polemizovat ako nepravdivymi ci netolerantnymi? Ma to len malo nad 5 min, mozno to uz aj poznas...
http://www.vedelisteze.sk/galerie/video-tento-m...
Mame ich teda podla teba prijimat...a prijimat...a prijiamat...dokedy a za co prosim ta? A hlavne co tym vyriesis v globale?
@horana odpoviem ti protiotazkou, keby sa teraz na svk zvrtlo nieco, vypukla by vojna m, ty budes chciet utiez napr do GB, ale tam ti povedia nie, vratte sa spat, co urobis? Chapes v akej su situacii? Ja verim tomu, ze su medzi nimi aj radikali, som za to, aby sa preverovali a neprijmali len tak hala bala, ale nemozes ludom v nudzi odopriet pomoc
@buckeye Naco by som chodila do GB, sla by som do najblizsej krajiny, do Ciech apod. ked uz by bola nutnost urcite vsak do krajin do mne blizkeho krestanskeho okruhu a nie do krajiny uplne ineho nabozestva do muslimskej - ty by si tam sla v pripade vojny, niekde do Syrie, Iraku, Arabie, cez pol kontinentu?
Vojna ze tam uz 15 rokov, migravat vo velkom sem zacali teraz, zaujimava "nahoda". Ludom v nudzi ju neodopriem (aj ked zatial ju poskytuju hlavne ludom vyssej strednej triedy, ked nechces odopierat viz to video link vyssie!), Merkelova vyhlasila ze nie je v silach Nemecka odlisit ekonomickych a vojnovych, prakticky sa to neda a paradoxne ani to nie je v ich zaujme, hmmm...to hovorila ked sa nachadzala na pomedzi fazi 1-2, teraz je tak v polke faze 3: http://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/0... a uz pomaly aj ona meni retoriku...
@horana presne tak ked vypukne vojnovy konflikt ludia sa ukryju v najblizsej susednej krajine a ked bude ich domovina znovu bezpecna tak sa mozu vratit. Je to logickejsie aj jedmoduchsie pre obe strany nie sa trepat cez pol sveta do krajon s inou kulturou a to sa tam dostanu len ti co maju peniaze na prevadzacov.
@buckeye no to vidime ten bordel čo tie subkultury robia...podchvilou sa kdesi dajaky moslimsky magor odpali..za par mesiacov mozno aj skor sa to stane znova a znova...a tema sa zvrtla inym smerom podla mna...
Okrem toho len doplním,ze slovo tolerancia znamena znášanlivot, strpenie niekoho alebo niečoho...vela ludi si to zamiena s akceptáciu...ja tolerujem kludne aj ,,přičmoudlých,, a aj romov, ale to neznamena ze musim nutne suhlasit s ich štýlom zivota, prejavom - nesuhlasim, tolerujem. A aj to je chyba...musulmani su expanzivny a nasilnicky a okrem toho krestanstvo ma svoje krvave dejiny davno za sebou kdezto islam je vo svätej vojne s cielom škodit tzv. neveriacim. Nech idu do pixle...ziadne rovnake zakony pre nich neplatia keby platili tak v EU neni jedneho ilegalneho imigranta...ludom v nudzi mozeš pomoct tak ako uznáš za vhodne - aj bezdomovcovi mozem pomoct, a nemusím si ho nutne nasačkovať domov.Lebo pre tvoju info v nudzi je asi 20 milionov ludi v Afrike...to ako všetkým mame pomoct?
A to nehovorim o tom ze tych svojich starych a chudobnych nechaju doma pekne "ludske". Migracia takych rozmerov ako sa deje nie je urcite nahoda tak ako nie su nahody aktivity lgbti . na islamizaciu a demoralizaciu naroda idealne.
To ze vo vatikane nie su zeny nemozno povazovat za neuctu k zene to je pomylena logika "rodovej"rovnosti. Zena je cirkvou uznana za rovnocennu partnerku muza. Co sa tyka islamu ide o vacsi problem oni neuznaju ani muza ani zenu ked ide krestana. Koran nepusti lebo krestan je podla neho neveriaci a zabit ho je priam svata povinnost. Toleranciu z ich strany nemozno cakat.
@mijo53 ty máš asi problém s pochopením čítaného textu. V záujme obhajoby kresťanským obradov, prehliadneš aj jasne napísané veci a hudieš svoje dokolečka dokola? On nie je kresťan. Je ateista. Chce svadbu v kostole len kvôli konvenciám. Je to pokrytec. Ako napokon asi 80% "veriacich" oviec. Keby jeho rodina skutočne boli veriaci, nemanipulovali by a netlačili by svojho syna do podvodu!! A on by nebol zmanipulovaný magor, ale slobodný človek, ktorý sa nebojí robiť vlastné rozhodnutia.
@horana sme znacne mimo temy, takze v diskusii nebudem pokracovat len dodam, vojna v Syrii trva 5 rokov nie 15, tlcu sa tam ludia minimalne z 5 zoskupeni, povodne to boli protiprezidentske protesty, lenze do toho sa zamontovali Rusi, potom al kaida, nasledne Nato (cize aj my), Kurdi, ktori sa chcu osamostatnit a Isil (ktory sa povodne tlkol aj s alkaidou, neskor niektori od nich presli k Isilu a naopak) cast povstalcov bojuje na strane Isilu, cast na strane Kurdov, cast na strane Nato, lenze ak ludia utekaju pred isilom, nebudu utekat napr do Iraku, lebo tam je tiez, ako vsetkych okolitych statoch, utecu do Turecka, tam aj dlho boli, pokial Turci nechceli po EU urcite vyhody, ktore im nechceli dat, druhy podozrivy faktor je, ze zacali prudit vo velkom az EU nariadila embargo na niektore obchody s Rusmi..co tiez o niecom svedci, tolko k tejto teme odomna.
@buckeye na to, že odmietaš jedno dogmatické náboženstvo (katolicizmus), si podivne tolerantná k ešte dogmatickejšiemu a extrémnejšiemu islamizmu. To, čo sem prúdi, nie sú vojnoví utečenci. Pozri si záznamy z 90-ych rokov, keď k nám prichádzali utečenci z vojnovej Juhoslávie. Boli to prevažne ženy, deti a starší ľudia. Pozri si záznamy z druhej svetovej vojny. To boli utečenci. To, čo prichádza teraz do Európy, sú väčšinou mladí muži. Kde sú ich rodiny? Kde sú ženy a deti? Nechali ich tam? Toto nie sú vojnoví utečenci. Sú to naverbovaní vojaci, ktorí tu majú svoju misiu.
@buckeye Ad dlzka vojny: nepisala som len o Syrii, nielen odtial utekaju, tych nepravom zvyhodnuju, hoc su casti krajiny kde sa zije viacmenej normalne, tlcu sa tam lebo nemaju v sebe mier a tento svar donesu aj sem, nevedia zit v mieri pokym len nad nimi nieje tvrda ruka diktatora, nebojuju zdaleka len proti isil ale plno frakcii medzi sebou a proti mensinam. Tu diktator nie je a to sa prejavi.
tak sme sa porozpravali a dobre to dopadlo si myslim....dohodli sme sa na tom, ze svadba v kostole nebude ale deti sa pokrstia v kostole...sice je to naopak ako som si predstavovala, ale som rada, ze sa snazi urobit kompromis a naozaj sa zlakol, ze by som nas vztah mohla ukoncit...povedala som mu, ze nechcem, aby riesil co si mysli rodina a dedina a povedal, ze preto chce najprv postavit dom, nech sa moze osamostatnit a nikto mu nebude kafrat do zivota...a do kostola deti nutit nebude ani nenecha buducu babku, aby ich nutila...ale dohodli sme sa na tom, ze ked sami budu chciet, tak nech chodia....tak som rada🙂
@beckynka07 No super. Hlavne že ste vy obaja spokojný, dobrý predpoklad, že sa dokážete dohodnúť vždy. Gratulujem, nech Ti to výjde. 🙂
@beckynka07 to, ze robi kompromis si cen ;) nie kazdy ho je schopny urobit.
@andreja13 neskutocne si to cenim, bo mi dokazal, ze ma naozaj lubi a chce byt so mnou🙂
@beckynka07 Ahoj,
ja som si prešla niečím podobným, len s tým že manžel bol so silne veriacej katolíckej rodiny a aj on bol silne veriaci. Ja som evanielička a do kostola sme toho nikdy veľa nenachodili... Našťastie nikto ma nenútil prestúpiť na katolícku vieru - ani manželovi rodičia ani pán farár. Jediné čo bolo, tak manžel musel podpísať papier že urobí všetko čo bude možné aby naše deti boli vychovávané v katolíckej viere. Ono je veľmi ťažké povedať čo obnáša pojem " všetko čo bude možné " ( iste že keď sa budem priečiť a hroziť rozvodom, tak ma nezabije , len aby dostál svojho sľubu ... ).
Svadba bola v katolíckom kostole. Moji rodičia demonštratívne neprišli lebo my sme síce do kostola nechodili ale keby sa niekto opýtal , tak sme evanielici... . OK, každý si robí ako chce , ja viem že to doteraz ľutujú ale čas sa nedá vrátiť. Na oslave síce boli ale na obrade nie. Potom mi moja matka začala vykrikovať že pre ňu nie som vydatá lebo ona to nevidela. Sorry, mala si tam byť , načo si sa vtedy hrala?
A tak sme sa odsťahovali ďaleko od jedných aj druhých. Nehovorím že to bolo vždy jednoduché- často nám nemal kto pomôcť s deťmi, niekedy to bolo skoro na psychiatriu ale nejako sme zvládli. Rozhodli sme sa zariadiť si život po svojom. Ja som mu nikdy nepovedala, že nesmie ísť do kostola a on ma zase nikdy nenútil že tam ísť musím. Jediné kedy tam idem je keď sme na návšteve u jeho rodičov- aby bol pokoj v rodine.
A detičky sme si podelili- dcérka je pokrstená evanielička po mne a syn je krstený na otcovu vieru . Sme rodina a spája nás láska. Ja neprotestujem keď manžel dáva občas po obede deťom lekcie z biblie, veď na tom nieje nič zlé . A keby mi dcéra povedala že chce v škole chodiť na katolícke náboženstvo tak jej brániť nebudem. To nie je dôležité, dôležité to čo máme v sebe, ako sa k sebe správame, že sa navzájom podporujeme, trávime spolu voľné chvíle a je nám spolu dobre .
Je jedno čo si o nás myslia susedia alebo či naším rozhodnutím urobíme rodičom radosť. My budeme niesť zodpovednosť za naše rozhodnutia. Je to presne ako či sa rozhodneš že budeš mať detí koľko ti Boh nadelí ( čo je síce krásne , ale starať sa o ne budeš ty) ,alebo sa ty slobodne rozhodneš koľko ich bude. Budeme žiť taký život aký si zariadime. Sme slobodné bytosti, s vlastnou vôľou a zodpovednosťou za svoj život a svoje činy. A presne tak treba k životu pristupovať- je to dar , treba si ho vážiť, užívať a tešiť sa z každého momentu ktorý máme. Nemá zmysel premárniť život myšlienkami, či sme vyhoveli druhým, či sme urobili radosť rodičom , či sme sa dostatočne obetovali aby sa susedia na nás usmievali...
Susedia nebudú žiť váš život ani sa kvôli vám nebudú trápiť a nebudú vás za vaše rozhodnutie mať viac alebo menej radi. ŽIADNE ČUDO NETRVÁ VIAC AKO 3 DNI. Ono sa každý demonštratívne ofučí , ale potom zase spľaskne.
V živote máš na výber vždy minimálne z dvoch možností. Počúvaj svoje srdce, ono vie čo je správne. Ak cítiš v partnerovi oporu, lásku a istotu že si vie svoje obhájiť a stáť si za svojimi rozhodnutiami ( Pozor!!!! dôvod " Mojej mamičke by sa to páčilo" nie je obhájenie postoja alebo názoru!!!), ak sú jeho argumenty logické a rozumné , ak je pevný vo svojej viere a chce ju praktizovať , ale zároveň jeho láska k tebe je o rešpektovaní tvojich názorov a potrieb , o podpore teba ako slobodnej bytosti tak takého chlapa sa drž , lebo ten miluje teba viac ako seba. V opačnom prípade... to nechám už na teba...
Želám ti aby si sa rozhodla tak, aby si svoje rozhodnutie nemusela ľutovať. Veľa šťastia....
Tá posledná veta "nepáči sa mi, že netoleruje môj postoj" - veď tak isto ty netoleruješ jeho názor.
@miladka333 veď ona v boha neverí, tak asi že jej takéto hlúposti nebudú vadiť :D
@marikost no treba si uvedomit ze pary by sa mali tolerovat navzajom inak ten vztah dlho nevydrzi

@horana to ake maju postavenie zeny je na zenach samych, aj vo Vatikane vela zien nie je, ci sa mylim? Aj Mijo o nieco vyssie pise, ze muz je v rodine rozhodujuci. Radsej budem slnieckar, ale s laskou v srdci (Boh v srdci), ako plnit vsetky sviatosti s nenavistou v srdci. Beckynka, drzim ti palce, drz sa toho, co citis. Drzim ti palce..