icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

macamac
3. apr 2016

@beckynka07 vieš čo, on tebou manipuluje.
manipulátori sú takýto nekompromisný. uznávajú len seba a svoj názor. najprv ťa rozplače, zraní ( a pohladká mu to ego, že je nad tebou) a potom sa ti rýchlo účelovo ospravedlní, aby si zachoval formu. časom, ak ťa rozplače, sa už ospravedlňovať nebude a povie ti, že to je tvoja vina, že neustúpiš ty a nevieš sa prispôsobiť.
ja by som s malomeštiakom a sebcom nevedela žiť. pre mňa, ako pre teba, je úplne ale úplne nepodstatné, čo si o mne myslia mne cudzí ľudia. reči boli a budú, idú mimo mňa. pre mňa je podstatný názor ľudí, ktorých mám rada, sú mi blízki a zdieľajú so mnou môj život nejakým spôsobom ( rodina, priatelia,..)
jednoducho, nevydávaj sa. zatiaľ nie. a nechaj to tak.
a čas ukáže, či ťa bude uspokojovať vzťah, kde ustupuješ len ty, alebo to zabalíš po čase sama.

mijo53
3. apr 2016

@macamac pre teba je podstatný názor rodiny, priateľov a preňho nie? rodičia ho vychovali a tiež ich nechce zraniť, ju bude povinný počúvať až po sobáši, lebo vtedy muž opúšťa otca, matku a vinie sa k svojej žene, ale teraz , ona ním manipuluje a koniec koncov, možno v kostole chce sobáš aj on, nie iba pod vplyvom rodiny

beckynka07
autor
3. apr 2016

@mijo53 ja som povedala, ze svadbu kvoli nemu podstupim v kostole...urobila som obrovsky kompromis..ide o to, ze on nechce ustupit ani co sa tyka krstu deti..a to ma uz trapi

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 no ju ze bude pocuvat az po sobasi? Lenze nezabudaj ze vychova deti sa tyka uz len ich dvoch, oni uz riesia situaciu po sobasi. Aj samotna svadba je vecou ich dvoch, rodicia mozu doporucit, poradit ale nie rozkazovat , pri vsetkej ucte.

mijo53
3. apr 2016

@jajaoli oni podľa mňa nerozkazujú, takto by chceli a on ich nechce zraniť a podľa mňa je kresťan, mne to pripadá ako za totality, keď sa pýtali, či sú ľudia vysporiadaní s náboženstvom a odpoveď bola áno, ale neboli, vo vnútri srdca stále boli kresťania, ak to raz tak cítiš, nezmôžeš proti tomu nič, chyba bola, že začali spolu chodiť

mijo53
3. apr 2016

@jajaoli Pamätaj, že hlavou rodiny by mal byť muž, od muža záleží veľa, aká je rodina, ak muž zlyhá, to je zle. Kde je muž silný vo viere, tam sú aj deti poslušné, pokorné, dobré. Čítala si v týchto dňoch tému, že 3,5 ročné deti odvrávajú, hádžu sa, ignorujú mamu a pri otcovi to nerobia, lebo otec vie ako s nimi, otec je v rodine veľmi dôležitý

beckynka07
autor
3. apr 2016

@mijo53 vacsiu hlupost si napisat ani nemohla

mijo53
3. apr 2016

@beckynka07 pre teba jasné, že hlúposť

mijo53
3. apr 2016

@beckynka07 Ty si myslíš, že kostol je holubník a kňazi chovatelia holubov? v kostole áno, sľubuje sa pri sobáši, že deti budú vychovávané v katolickej cirkvi /priateľ je asi katolík/, tak čo potom, falošná prisaha z jeho strany? je to hriech, tak ho nenavádzaj na hriechy

mima4
3. apr 2016

@beckynka07 no pokial zena ma dobreho a laskaveho a zodpovedneho muza, nema problem akceptovat, ze je on tou hlavou rodiny.. lebo v konecnom dosledku muz ma vacsiu zodpovednsot ako zena....bavime sa o muzovi, nie dnesnych "trtkov" pri pc hrach vo veku 30 rokov...

beckynka07
autor
3. apr 2016

@mijo53 ja ho navadzam na hriechy? si retardovana?

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 hlavou rodiny je muz ale nie v zmysle ze je diktator, ale je to zavazok ze bude svoju zenu milovat ako svoje telo a bude robit rozhodnutia pre dobro oboch. Uz nebude len on ale budu oni, budu rozhodovat spolocne, a to sa neda pokial muz bude pocuvat len svoje ja. Muz slubuje ze si bude zenu vazit a ctit do konca zivota, k tej zene patri aj jej rozum aj jej navrhy aj jej ziadosti a muz ich musi vypocut a nejako sa dohodnut.

buckeye
3. apr 2016

@horana pozri musi sa vyvyjat, lebo inak zanikne, vela veci, co kedysi hlasala, sa vdaka vede vie, ze su to hluposti, keby cirkev nadalej trvala na svojom, kopec ludi by si poklepalo po cele a dalo jej zbohom, cirkev je spolocenstvo ludi, ktori v nieco veria, to ich spaja, ale ak jej predstaveni budu trvat na zkostnatelych starych veciach, odvrati sa im viac ludi, napr keby dodnes trvali na geocentrizme, myslis kolko ludi by im este verilo?

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 ved prave preto nechce sobas v kostole lebo nemoze slubit to co nechce splnit, ved prave tymto postojom sa sprava ferovo k cirkvi a nepovazuje kostol za holubnik kdezto v pripade jej nastavajuceho veriaceho to paradoxne nemozem povedat

mijo53
3. apr 2016

@beckynka07 vôbec nie som retardovaná, ale ak prísaha v kostole, že deti bude vychovávať v katolickom náboženstve a nedá ich ani pokrstiť, tak falošná prísaha je hriech, a ty súhlasíš so sobášom v kostole a nechceš,aby dal krstiť deti, tak sa nad tým zamyslí

mijo53
3. apr 2016

@jajaoli ale čo nemôže, veď on tu nediskutuje, bolo by potrebné ho vypočuť

0silvia0
3. apr 2016

@beckynka07 ale veď tým, že by si súhlasila so svadbou v kostole, automaticky súhlasíš s tým, že vaše deti by boli vychovávané vo viere, tento sľub pri sobáši odozneje, takže je to normálne, že je myslený vážne. Môžeš urobiť dve veci: zrušiť celý vzťah s partnerom a hľadať si primerane názorovo podobný exemplár, alebo sa prispôsobiť partnerovi a nechať po sobáši v kostole, aby on prebral zodpovednosť pri vedení vašich detí k viere... poznám aj také rodiny, že jeden je neveriaci, ani nechodí do kostola a ten druhý, veriaci vedie deti ku viere a s deťmi chodí aj do kostola. Je to všetko o kompromisoch a o dobrej vôli oboch partnerov.
Takže ak on neustúpi a ty napriek tomu všetkému chceš s ním ísť do manželstva, môžeš sa po sobáši dištancovať od všetkých prejavov viery, len si to treba jasne, zreteľne vyjasniť vopred.

mijo53
3. apr 2016

@jajaoli presne, ako píšeš, len u nich sú diametrálne rozdiely a tu ide kto z koho

mijo53
3. apr 2016

@0silvia0 veľmi dobre si to napísala, len či to oni a mnohí ďalší pochopia

mijo53
3. apr 2016

@0silvia0 myslím, že sa tak dá, ako píšeš, potom ide o nesviatostné manželstvo, podobne ako sa sobáši kresťan s nepokrsteným, tak je?

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 no on nemieni o tom diskutovat ako napisala zakladatelka temy, takze jemu je jedno ze by ju dotiahol do kostola kde by klamala ako bude deti viest vo viere, len aby bola dedina spokojna, v tomto sa nechova ferovo k veciam cirkvi.

mijo53
3. apr 2016

@jajaoli počula si ho, ja by som to netvrdila, to je ako na súde, každý môže klamať, len svedok nie a svedka nemáme, takže nevieme, kde je pravda

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 no lenze ona pokrstena je ale deti odmieta vychovavat vo viere, je to komplikovanejsie akokeby bola ateistka nekrstena ale by nemala nic proti tomu aby muz viedol deti vo viere. Takze ak on trva na kostole a zivotevo viere bohuzial nevidim nic ine len rozchod.

mijo53
3. apr 2016

@jajaoli bolo by potrebné to prejsť pred sobášom s cirkevným právnikom-kňazom ako je to s krsteným ateistom, aké sú možnosti , lebo ináč budú mať problémy, ktorým teraz môžu predísť ak sa dá, alebo asi ten rozchod

0silvia0
3. apr 2016

@mijo53 neviem, či je toto práve nesviatostné manželstvo, keď ona je pokrstená, aj má myslím 1. sv. prijímanie, ale jednoducho by bola nepraktizujúca. Neviem, ako by sa toto dalo inak poriešiť, ked ona sa rozísť nechce a niekto ustúpiť musí. Ja som bola vlastne v tej istej koži ako zakladateľka témy, len ja som nemala taký odpor k viere ako ona.

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 no nepocula som ho ale asi by to tu potom neriesila keby to nepovedal nemala by problem

jajaoli
3. apr 2016

@0silvia0 no ved to ten odpor je jej velky problem cez ktory sa nevie preniest, ale to by asi musela zacat riesit v sebe preco ten odpor a keby sa jej to podarilo preklenut ze by s cirkvou nemala problem tak to by tiez ulahcilo situaciu.

jajaoli
3. apr 2016

@mijo53 no myslim ze tu nepomoze ani cirkevny pravnik, ked on chce deti krstit ona nie, tu pokial sa nedohodnu oni dvaja nepomoze ani sv.Peter

horana
3. apr 2016

@buckeye Samozrejme ze napr. nebudu pisat na hlinene tabulky a palmove listy a nepouzivat pocitace, doba sa vyvija, co sa tyka popretia vedou, Biblia sa nezaberala nicim co by sa toho tykalo, ani gulatostou zeme ani o geocentrizme tam nic nie je ani nicim inym podobnym, v tomto uprgradovat netraba, nakolko sa zameriava na nadcasove posolstvo a teda jej ciel je jasny a moralne principy su prave tie iste a doba ich nezmenila, takze tym ze z nich ustupi, poprie jej aj svoj vnutorny zmysel, ale na to ju treba najprv zit, potom clovek pochopi. Ako tu bol priklad, s tymi potratmi len tak pre nic za nic atd. tak bud veris alebo nie. Aj pohlad na zeny ze su rovnocenne muzom, aj ked dlha cesta musela prejist od Jezisovych cias kym sme to aj uviedli do praxe, hoc uz vtedy to ludom povedal. A ked teraz papez ulietava ze Koran je taka ista svata kniha ako Biblia, aj ked tam je zena jednoznacne podradna je uz takou liberalne-slnieckarskou utopiou od neho, preto ho aj vela uprimynch krestanov kritizuje, napriek tomu ze radost z toho nemaju.

horana
3. apr 2016

@dadis A ty kolkych aby si tvrdila ze prave pohlad ktory ti priniesli slnieckarske zapredane media zaujmom inych, je ten spravny?