icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

maminkasisa
29. mar 2016

@horana na svatbu v kostole nie je potrebne ani prijimanie ani birmovka.....ale aj dost zalezi od farara, ani sedenia nemusia byt.... vlastna skusenost

beckynka07
autor
29. mar 2016

@eeffka haha :D neviem ako moc sa tieto dve vetvy neznasaju, kedze oni su rimskokatolici...:D

eeffka
29. mar 2016

@beckynka07 ja absolventka teorie by som s usmevom povedala ze krestania sme vsetci, rimo, ci greko, ci pravoslavni ci protestanti, co sa tyka cirk. prava uznavaju si navzajom vsetky sviatosti.... len to by nesmeli byt tupe babky ze zahoria ale ludia zijuci vierou a vedomi si suvislosti...

beckynka07
autor
29. mar 2016

@eeffka no asi tak...ked som raz na jednej oslave spomenula, ze som neveriaca a nechcem svadbu v kostole..skoro spadol dom...a to som nic viac nepovedala, ale taka obrovska nenavistna diskusia z ich strany vznikla, ze som s otvorenou hubou kukala...a to boli 30-40 rocne zeny

bubinko1506
29. mar 2016

@eeffka ta nasa nauka bola v takej light forme, farar z toho velku vedu nerobil a prisposobil nam aj manzelsky slub na obrade, a aj jeho prezentacia pocas omse bola zamerana skor na normalny zivot ako na nejake katolicke veci.
nam tu prednasku o rodicovstve robila nejaka zenska, som sa tam citila pomaly ako na zakladnej skole, ked sa uci o ludskom tele. normalne nam rozpravala o menstruacnom cykle. muz len kukal a pytal sa ma, ci mamy svojim dceram nieco take nerozpravaju, ked sa to musia ucit pred svadbou 😀
a uplne ma dorazila otazka jednej buducej nevesty, ktora sa tej zenskej spytala, co je to ovulacia 😀

cmulinko
29. mar 2016

@beckynka07 mas odvahu dievca ist byvat tam,kde budes na ociach celej rodiny non stop,lebo toto je len zaciatok vplivnej ruky rodiny na tvojho nastavajuceho.V prvom rade si musi on uvedomit,ze ako dlho a v com si necha skakat po hlave a hlavne ked chcete zit v tej istej dedine vsetci po kope. Ja by som na to gule nemala.

mircalla
29. mar 2016

@0silvia0 ja som pokrstena tiez a povazujem sa za ateistu - to je o tom, ako to citis....to, ze je pokrstena a ma svate prijimanie z nej este nerobi veriacu
nasi ma tiez dali pokrstit lebo babka chcela.

0silvia0
29. mar 2016

@mircalla to chápem, ale podľa mňa sa teraz nemôže vydávať ako ateista, čiže bez prípravy, bez spovede atď.

denka275
29. mar 2016

@cmulinko tiež si myslím, bude to jak v mlynských kameňoch....

cmulinko
29. mar 2016

@eeffka moc som tvoje pobavebie nepochopila o tych 6 detoch.To ta nenapadlo,ze asi ich tolko chceli mat?

mircalla
29. mar 2016

@0silvia0 to hej

eeffka
29. mar 2016

@cmulinko a ja by som ho nechala naj sa vydusi sam, chces kostol? vybavuj! chces ist na spoved? nech sa ti paci... a skus ma nasrat pojdem v nedelu do zahrady s motykou.
na to treba mat otrlu povahu, moji svokrovci zazili nejake cirkevne obrodenie tento rok, svokor nam cely byt vyfrkal svatenou vodou, aj mna ( nezasycalo 😀) a ked frkal muza tak ja ze aj 3x, no a potom sme skonstatovali ze nam zabudol posvatit skrecka

beckynka07
autor
29. mar 2016

@eeffka super pristup..asi by som si ho mala pozicat :D

cmulinko
29. mar 2016

@0silvia0 nie nemoze sa vydavat ako ateistka nakolko krst je nieco co sa len tak nezmaze a tak isto ako aj prve svate prijmanie....momentalne papierovo je nepraktizujuca pokrstena katolicka a podla presvedcenia je ateistka,ale knaz ju vzdy bude brat ako pokrstenu osobu a tym padom ma aj urcitu zodpovednost co sa slubu v katolickom kostole tyka...to sa zial obist neda ako u nepokrstenej osoby.V pripade,ze by bola nepokrstena,tak aj tam by musela skladat slub tak,ze nebude branit pokrstenemu manzelovi a otcovi buducich deti vo vychove deti v katolickej viere.Tak ci tak sa z tohoto uplne '' cista '' nedostane.A ked buduci manzel napriek svojmu vlaznemu ba ziadnemu vztahu k viere slubi a zaruci sa a nesplni si to co slubil,tak cely manzelsky slub bude len ako jeden velky cirkus na ktory sa prisli pozriet dedincania a rodinka.

eeffka
29. mar 2016

@cmulinko nuz nie, v dnesnej dobe je 6deti naozaj povedzme dost nepravdepodobne planovanych, teda pokial sa clovek nevola Kollar a ten podla mna nie je uplne OK.

cervenaruza123
29. mar 2016

@beckynka07 Mne by vadilo uz to, ze chce nieco, co sam nevyznava, urobit len pre pokoj v rodine. Potom ked rodina bude vyzadovat nieco ine, co sa vas bude tykat, tiez to pre pokoj v rodine bude chciet urobit a teba k tomu donutit? A vlastne cely vas zivot a manzelstvo bude zavisiet od toho, co ludia povedia a co ludia ocakavaju? Deti vtedy, ked sa to bude cakat, skoly pre ne take, ake rodina bude vyzadovat, navstevy a dary napriek vasim moznostiam take, ake rodina vyzaduje? To je velky problem. Moja svokra uvazuje podobnym stylom, aj ked to sama odsudzuje, ale neda jej to, je tak zvyknuta a vychovana. Keby moj muz bol rovnaky, tak si ho uprimne asi ani nevezmem, nezniesla by som to, ze budeme robit vsetko tak, ako povedia rodiny. Len teraz nam jeden clen rodiny povedal, ze podla neho by sme mali mat deti o pol roka. Uz len to by mi chybalo, aby ma muz zacal presviedcat, ze ked sa to ocakava, tak pre pokoj v rodine by sme to tak mali spravit bez ohladu na nasu situaciu...

bubinko1506
29. mar 2016

@eeffka mojho otca "osvietilo" asi pred 6. rokmi - dovtedy to bral uplne light a posledne roky chodi kazdy den do kostola, stale mi rozprava, ako mam pocuvat nejake radio lumen. takmer ma oznacil za kacirku, ked zistil, ze s muzom ideme na IVF a dali sme suhlas aj na geneticku manipulaciu s embryami. normalne ma kvoli tomu nazval vrahynou ☹
asi by ho porazilo, kebyze zisti, ze jeho zat na velky piatok presadzal kvety a na velkonocnu nedelu umyval okna 😀

vhlave
29. mar 2016

On nuti teba do svadby v kostole, ty jeho do svadby bez knaza...kto z koho? Kto vyhra teraz vyhra sj dalsie boje...ci uz pripadny krst, ci 3 izby v dome alebo 5, ci bielu obyvacku alebo zelenu....a o tomto vztah NIEJE, vztah je o laske, kompromise, urobit svojho partnera stastnym....ja osobne by som na mieste tvojho partnera taky partnerku ako si ty po svojom boku nechcela....velmi nevkusne sa vyjadrujes

cmulinko
29. mar 2016

@eeffka poznam kopec rodin co maju 5 a viac deti planovanych...ja mam zatial 4 a planujem piate a nevolam sa Kollar 😀 ja v tom nevidim absolutne nic zle.To,ze je to rarita to je fakt,ale pripisovat to k nejakym '' nehodam'' to tiez nei ej moc spravne.Riesme rodiny,ktore dobre pozname ( cize vlastne ) a tie,ktore nepozname neanalizujme 😉

sardinka335
29. mar 2016

@beckynka07 no to budete rodinka ako sa vraví ,,k pohledání,, 😀 ty zarytá kovaná ateistka a on veriaci, o deti sa budete handrkovať lebo on čihi a ty hota...no pekne to začina...
Ja to vlastne nepochopim - na čo sa beru ludia, ktorí maju v zásadných otázkach zivota, bytia a smerovania uplne odlišne nazory? Manželstvo je aj o kompromisoch...na druhej strane ja to stale hovorim ze krst, svadbu v kostole maju mat ludia, ktorí o to maju uprimny zaujem a nie ludia, ktorí to robia koli babke a koli tomu ze v kostole su ,,větší varhany a farář má lepší vohoz jako na na ouřadě,,.
Toto je pokrytectvo - tam pred oltarom pred Bohom - kazdy v niečo veri v nejaku energiu, dobro - niečo vyššie nazvyte si to kazdy ako chcete slubujete niečo čo uz dopredu viete ze nebudte dodrzaivat. Už svadobný den začínať klamstvom...tak to sa pekne ten spoločny zivot začina. Ono keby sme mozno išli do hlbky tak takeho manzelstvo ani nie je v očiach cirkvi platné...a nepochopim fararov ze furt oddavaju neveriacich a furt ich krstia i ked jasne vidia ze nebude zo psa baranina. Proste sa treba dopredu dohodnut, toto ano, toto nie, kto je v čom ochotny ustupiť atd...lebo aj ked si ludia hovoria že ved nebudem zit so svokrou s tým a hentým tak sobášom si do istej miery berieme ,,za svoju,, aj rodinu nášho milého či sa nám to páči a či nie.

bubinko1506
29. mar 2016

@vhlave cize ona ma urobit kompromis a on nie? on ma vlazny alebo ziaden vztah k viere a sobas v kostole chce len preto, lebo co by ludia a maminka povedali. a on ju nuti do svadby v kostole.
sposob vyjadrovania teraz neriesim, problem je niekde inde. o com bude svadba v kostole, ked on je veriaci len naoko, aby babky v dedine boli spokojne? ona to aspon na rovinu povedala - sice je pokrstena, ale neveri. on hra divadielko.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@vhlave ja robim stale kompromisy..povedala som, ze keby bol veriaci a chce to kvoli sebe, tak nemam problem to spravit, ale kedze to robi kvoli rodine a dedine, mam s tym obrovsky problem, hlavne kvoli tomu, ze musim absolvovat pre mna uplne nezmyselne veci, ktore su mi proti srsti, co on, keby sme sa brali na urade, vobec nemusi riesit...o to ide

natalka13
29. mar 2016

wJa zdielam tvoj nazor, koly manzelovi by som to urobila, ale koly dedine? nikdy.

henrike
29. mar 2016

No ...
1. Myslim si, ze Vas partner az tak neveriaci nie je, lebo ak by bol, nemal by dovod chciet svadbu v kostole (muzi zvacsa estetiku neriesia, takze kvoli krasnemu priestoru a hudbe to asi nebude ...). A ak je to tak, ze skutocne chce svadbu v kostole len k voli rodine, tak to podla mna ani nie je "chlap" (ked si nevie presadit svoj nazor).
2. Ak teda aspon stipku veriaci je a Vas prinuti absolvovat cirkevny obrad s tym, ze "odrecitujete" potrebne pre Vas "len" formulky, nebude to z pohladu Cirkvi platny sobas.
3. Nielen pocas cirkevneho obradu, ale aj kedykolvek v zivote, slubovat nieco, co viete uz dopredu, ze nesplnite a ani nechcete splnit (napr. vychovavat deti vo viere) nie je fer a svedci to o charaktere cloveka. Teraz nikoho neposudzujem ani neodsudzujem, len naznacujem, ze ja by som sa do takehoto niecoho dotlacit urcite nedala! Nebudem predsa slubovat nieco, co nechcem splnit.
4. Ak partner aspon stipku viery ma a zalezi mu na obrade v kostole, staci Vam dispenz od biskupa a mozete mat obrad v kostole a Vy nemusite nic slubovat (jedine slub, ze nebudete branit vo vychove deti k viere tam ostava ... bez toho to v kostole proste nijak nepojde).
5. Kazdy clovek, ci veriaci ci neveriaci, ma svedomie. A nikto Vas nemoze nutit ist proti svedomiu. Takze ak to tak necitite, odmietnite cirkevny obrad a pravdivo to zdovodnite, ze klamstvo v kostole by bolo absolutne nepripustne (a to by mali pochopit obzvlast veriaci ludia).

beckynka07
autor
29. mar 2016

@henrike dakujem, super argument, velmi si mi pomohla🙂

cmulinko
29. mar 2016

@beckynka07 a ta velkodusna svadba by mala byt v tej nemenovanej dedine? A tiez mas chodit na pripravu k tomu dedinskemu knazovi?

henrike
29. mar 2016

@beckynka07 to som rada! ;)

beckynka07
autor
29. mar 2016

@cmulinko nie sme zasnubeni, neplanujeme svadbu, len prislo k tomu na rec..a asi ano, brali by sme sa v tej dedine (miesto je mi uplne jedno)..ja proste chcem byt s nim, ja by som ani svadbu neriesila, nepotrebujem to k zivotu...ale zasa nenecham so sebou uplne hadzat, ako si niekto zmysli (hlavne, ked to nie je moja laska, ale jeho rodina)

cmulinko
29. mar 2016

@henrike zial v jej pripade dispenz nebude mozny...ona podla cirkevneho prava je katolicka.Dispenz sa dava ak je jeden zo snubencov inej vieri ako katolickej alebo je nepokrsteny.Yu sa jedna z oboch stran o pokrstenych a prvoprijmajucich katolikov...ku dnesnemu dnu nepraktizujucich na ktorych dispenz neplati.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@cmulinko to znamena, ze si musim prejst vsetkym, co k cirkevnemu sobasu patri? povedat, ze lutujem, ze som hriesnica, ze milujem boha, nech mi odpusti...co je mi proste uplne proti srsti a jezia sa mi pri tom vsade chlpy..