icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

bubinko1506
29. mar 2016

@henrike moj muz potom asi patri k tym vynimkam, kedze obrad v kostole riesil tiez len kvoli priestorom a atmosfere, a iba v jednom konkretnom kostole 😀

whitecat666
29. mar 2016

@beckynka07 najviac by som sa na tvojom mieste bala byvanie v tej dejine. Ked sa boji co povedia dedincania bude sa to s tebou vliect cely zivot... 🤐 🤐 🤐 V nedelu nebudes moct nic robit vonku, budu na vas zazerat ak nebudete chodit do kostola, deti budu musiet absolvovat rozne obrady atd. Tebe to moze byt jedno (a mozes sa na to vykaslat a ostatnych ignorovat) ale muz sa bude snazit vyjst v ustrety tym cudzim ludom a bude cakat, ze sa prisposobis (caka to uz teraz pri svadbe, lebo tak je to podla neho spravne).

henrike
29. mar 2016

@cmulinko no ja si myslim, ze ak niekto neveri v Boha (ako to tu uz bolo spomenute, ze vobec v "nieco" take ako Boh neveri), tak uz je davno exkomunikovana z Cirkvi. Ale hadat sa nebudem, treba si to prezistit (ale nie u nejakeho dedinskeho knaza) u niekoho, kto sa vyzna v Cirkevnom prave. Pozeram ze @beckynka07 je z BA, takze nemal by byt problem niekoho takeho najst.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@whitecat666 achjo..co mam robit? viem vyjst v ustreti v roznych veciach..ale az tak moc mi moje JA nedovoli so sebou zametat

henrike
29. mar 2016

@bubinko1506 tak to mate vynimocne esteticky zmyslajuceho muza! :D

cmulinko
29. mar 2016

@beckynka07 ja by som ti strasne poradila nejaku mudru vec,lebo z casti viem ake to je,ked s tebou jednaju ako s rakovinou,ktora sa musi uzdravit a zmenit sa a musi sa stat zazrak zo dna na den a len vtedy budes pre rodinu akceptovatelna.Nechcem ta strasit,ale ja som uz 10 rokov vydata a napriek tomu,ze uz som od sobasa katolicka,deti su pokrstene,pripravuje sa syn na prve svate prijmanie,chodime kazdu nedelu do kostola...ja v zivote nikdy nebudem pre moju svokru dost dobra katolicka.vzdy je nieco do coho sa da pichnut a z coho moze vzniknut konflikt.A ak by som zila v tej istej dedine,tak by sa hadky len zintenzivneli.velmi dobre si rozmysli do coho ides a skus sa s tvojim partnerom porozpravat,lebo ak on nebude na tvojej strane,tak budes mat co robit cely zivot..ono sa to svadbou len zacina,ale pridu deti,pridu sviatky,pridu navstevy a furt dookola budes pocuvat len to iste....nebudes dobra nevesta tak ci tak,ale aspon ostanes sama sebou.Ak mas partnera,ktory ta uprimne miluje,tak ta podrzi,lebo si ta vybral a tak ako aj v biblii je pisane '' muž opustí svojho otca i matku a privinie sa k svojej manželke a stanú sa jedným telom.

trubi
29. mar 2016

No podla mňa buď sa zmieriť s tým, že sa budeš neustále prispôsobovať alebo stále bojovať. Lebo keď teraz svadba a krst, potom neverím že by rodina netlacila aj na prijímanie a birmovku. A možno budú aj ťahať deti do kostola alebo sa hádať, prečo tam nechodite. Možno sa mýlim. Ale určite by som sa ešte na túto tému s priateľom porozprávala. A bála by som sa ísť bývať do takej dediny..

bubinko1506
29. mar 2016

@beckynka07 nie, nemusis. len musite najst liberalneho knaza (odporucam niekde v meste a nie na dedine), ktory ta dokaze pochopit.
ja uz som tu pisala, ze svadbu v kostole sme mali len kvoli atmosfere. nas sobasiaci to vedel, takze nam prisposobil predmanzelsku nauku (zameranu naozaj na bezny zivot) a rovnako aj manzelsky slub a cely obrad.

bubinko1506
29. mar 2016

@henrike tak to ano, a vynikajuci modny poradca 😀

sardinka335
29. mar 2016

@henrike ked tak exkomunikovala sa sama...snad jej nepride poštou dopis o tom, ze je exkomunikovana...či ako si to predstavuješ? Cirkev nema dovod ju nejako konkretne riešiť - kedze od nich nič neziada - zatial. Dišpenz sa nevztahuje na katolika...to je trochu pritiahnute za vlasy.

whitecat666
29. mar 2016

@beckynka07 no hlavne bud predvidatelna predtym ako zacnes investovat svoje peniaze do domu s niekym s kym to ani nemusi vyjst. Musis si byt sto pro ista ked si ho budes brat, lebo takyto clovek by ti pri rozvode robil urcite riadne problemy.
Ak tvoj priatel veri, ze je spravne zit tak aby sa o vas sirilo co najmenej klebiet (a ide mu len o tu rodinu a dedinu, kde predpokladam prezil vacsinu doterajsieho zivota). Tak by bolo mozno riesenie postavit ten dom niekde uplne inde (na liberalnejsom mieste).

lauricka
29. mar 2016

@beckynka07 tak ja zijem tiez v dedine za Malackami a tak trochu mam pocit, ze to uz davno ludia moc neriesia, kopec ludi ma sobas na urade a hotovo, mozno mate len vy nejake paranoje z ludi okolo seba. A co sa tyka "drbov", tak to je jedno. Nebudu za sobas, budu za nieco ine :D. Tomu sa na dedine tazko vyhnut. Ja si ludi nevsimam, takze ani netusim, ci sa o niecom rozprava alebo nie a tym padom sa ma to netyka. Vacsinou klepu aj tak starsie zeny, s ktorymi nemam kde prist do kontaktu a je mi to jedno. Priatelovi by som povedala, ze ak by bol skutocne veriaci, urobim to pre neho, aj ked v to sama neverim. Ale nie som ochotna to urobit, ak mu zalezi len na tom, co povedia ostatni, ak je neveriaci a ide robit divadlo do kostola. A hotovo. Tak nech si zvazi, co je pre neho dolezite. Trochu to svedci aj o charaktere cloveka, ktoreho si ides vziat. Co nie je zle trochu odsledovat. Predsa len, budes s nim zit a ma to byt otec tvojich deti. A to asi chces toho naj, nie?

trubi
29. mar 2016

Pri tejto téme si musím spomenúť ako mi mama vravela, že mala kamarátku, ktorá mal veľmi dobrého priateľa. Bol ideálny len nebol veriaci, preto jej rodina nedovolila svadbu až sa nakoniec rozišli. Potom si našla veriaceho rodina šťastná a z neho sa neskôr vykľul alkoholik, ktorý jej ubližoval ☹

Rodina podľa mňa nemá zasahovať do vecí viery a výchovy detí. Na to ste vy dvaja. Mohol by to partner pochopiť..

lauricka
29. mar 2016

@eeffka tupe babky su kdekolvek po celom Slovensku, v hojnom pocte, a nielen babky, aj mimo zahoria, to len tak na okraj, ze ma pobavilo

cmulinko
29. mar 2016

@henrike ja som presla niecim podobnym a ona sa plne klasifikuje ako katolicka napriek tomu,ze neveri v Boha.Exkomunikacia v katolickej cirkvi sa nedeje na zaklade nejakej ziadosti ci podobne. Mne nikto nedal ziadny papier z toho,ze som ziadala o vystup z reformovanej cirkvi...nic take neexistuje.Mam len dozivotny zakaz zucastnovat sa plnohodnotne na obradoch a zakaz ist na '' reformovanu '' formu prijmania. Jej najblizsim argumentum na '' exkomunikaciu '' je len jej obratenie sa od viery co v cirkevnom zakone je len hrieh a nie dovod na vylucenie z cirkvi prave preto,aby tam bola moznost na obratenie sa a na moznost pokania a rozhresenia aj po x rokoch ak by sa clovek ku viere znova vratil alebo by ho na smrtelnej posteli tazilo jeho svedomie. Ona moze max dostat trest...nemoze ist na prijmanie a podobne veci az kym nedostane rozhresenie...o ktore momentalne ani nestoji.

sardinka335
29. mar 2016

šak moze poziadat o vystupenie z cirkvi... https://zbohom.net

bonaqa2013
29. mar 2016

u mňa by to bolo asi na rozchod. to nie je len o svadbe, ono to bude ešte dlho pokračovať.... Prídu deti, hádky či pokrstiť či nie, možno aj svokrovci budú na Teba napálení .... myslím, že sa zbytočne zamotávaš a robíš si problémy v živote.

andrearuj
29. mar 2016
cmulinko
29. mar 2016

@sardinka335 nie nemoze..to nie je take lahke ,ze si vyplni formular...to je uplna blbost.Boli pripady,ze ludia isli s tym dokonca na sud a nepochodili.Takze tento '' formular '' je uplne bezpredmetny.

henrike
29. mar 2016

@sardinka335 samozrejme ze sa exkomunikovala sama, nerobte si posmech a nechytajte ma prosim za slovicka! Kto tu pisal o nejakom oficialnom dokumente, ktory by jej mal prist postou? Fascinuje ma zadrapcivost niektorych ludi ...
Ok.
@cmulinko jasne ze exkomunikovany clovek sa moze vratit do Cirkvi!!! O tom som nic nepisala. Ked si len vezmete, ze oficialne aj kazda katolicka, ktora bola na potrate sa tymto skutkom aj exkomunikovala ... ale jasne ze sa do Cirkvi po uprimnej lutosti a vyznani hriechiv moze vratit.

0silvia0
29. mar 2016

@cmulinko mne to nemusíš vysvetľovať, ja to chápem, aj som to napísala, treba to vysvetliť zakladateľke témy 😉

barla5
29. mar 2016

@beckynka07 ziadny papier ze nebudes branit vychove deti v katolickej viere by si nepodpisovala, pretoze ste obaja katolici. A na spoved ist nemusis. Nauku treba absolvovat, ale ved mozes hned na zaciatku povedat knazovi ako to s tebou je.

andrearuj
29. mar 2016

Ahoj, ak sa neviete zhodnúť na banálnej veci ako je vierovyznanie (mnoho ľudí totižto dokáže aj napriek úplne iným názorom ako veriaci-neveriaci alebo inoveriaci fungovať), ako potom chcete riešiť omnoho dôležitejšie veci v živote ako je viera? Podľa mňa by ste si to mali vyriešiť "skôr" ako bude "neskoro".

henrike
29. mar 2016

Ja som len rozmyslala, ako by sa dalo vyhnut tomu, ze by mala obrad v kostole a "nemusela" priamo a vedome klamat. To je vsetko. Ak je to s tou exkomunikaciou blbost, tak je to blbost a treba hladat ine moznosti (nie hladat dovod na zadrapky).

cmulinko
29. mar 2016

@sardinka335 Nezmazateľný krst:

Slobodu viery a právo byť bez náboženského vyznania zaručuje na Slovensku ústava. Každý si môže vybrať, či chce, alebo nechce patriť k nejakej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti. Tak sa na vec pozerajú naše zákony. „Ak niekto nechce byť členom katolíckej cirkvi a potvrdí to buď notársky overeným listom, alebo to potvrdí pred kňazom a aspoň jedným svedkom, kňaz zapíše túto skutočnosť do matriky a na požiadanie môže vystaviť dotyčnému krstný list s poznámkou o tomto úkone,“ potvrdzuje hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. V matrike pokrstených vedú farári záznamy o prijatých sviatostiach, ako je krst, birmovka či uzavretie manželstva. Ten, kto požiada o „zrušenie členstva“, nebude však zo zoznamu úplne vyškrtnutý, žiadosť si len poznamenajú. Cirkev totiž aj tých, čo nechcú, považuje navždy za svojich.
Členom cirkvi sa človek stáva krstom. Nezáleží na tom, či sa k tomuto úkonu podujal ako dospelý, alebo dojča, keď za neho rozhodli veriaci rodičia. Podľa cirkevného práva vtláča krst do duše človeka znak, ktorý sa nedá odstrániť. Predseda Slovenskej spoločnosti kánonického práva profesor Ján Duda na svojej internetovej stránke vysvetľuje, že „nejestvuje nijaká forma vystúpenia z katolíckej cirkvi. Ak sa niekto verejne deklaruje ako neveriaci, či dokonca príde na faru a požiada o vypísanie z matriky pokrstených, farár ho zapíše do knihy apostatov v zmysle Kódexu kánonického práva. To prakticky znamená, že takýto katolík je potrestaný cirkevným trestom, ale ostáva i naďalej katolíkom a je povinný plniť všetky povinnosti, ktoré pre neho z Božieho a cirkevného práva vyplývajú. A, navyše, farár mu o ‚vystúpení z cirkvi‘ nedá nijaký doklad, lebo k nijakému vystúpeniu z katolíckej cirkvi nedošlo.“

beckynka07
autor
29. mar 2016

@andrearuj vsak to je to co ma trapi a co som napisala, ze by mi bolo neskutocne luto, ze by sme sa kvoli takejto pre mna blbosti rozisli..ale nemienim podstupovat tie obrady a veci, ktore sa mi ako ateistke strasne protivia a hlavne v cirkvi, ktora vo svete napachala tolko zla....to je to hlavne, preco nemam chut predstupit pred tuto cirkev.

natalym
29. mar 2016

Ona nechce svadbu v kostole. On chce, ale pre pokoj v rodine. Dosť blbé dôvody na svadbu v kostole. Z toho mi vychádza jedno - radšej žiadnu. 😉

beckynka07
autor
29. mar 2016

@natalym aj to som mu povedala, ze nemusime sa brat..nemam s tym problem..ale uz krutil ocami, ze nebudeme zit na divoko...ach

cacianka
29. mar 2016

práve dnes mi kolegyňa spomenula, ako jej veriaca suseda z dedina cestou z práce vo vlaku 4x pripomínala že musí jesť špenát a žiadne mäso, vynadala, že prečo práve na sviatok v nedeľu poobede vyniesla smeti do kontajnera,(svoje do svojho malého vo svojom dvore pri plote) a prečo poliala tulipány ... hlavne že vie už asi 50 rokov, že táto kolegyňa je neveriaca, nepraktikuje cirkevne, ale bigotná suseda sa jej neustále montuje do života
môjho otca ked už viackrát a veľmi dožrali takíto bigotníci, vnucujúci mu za každú cenu svoje názory, nerešpektovali jeho jemné a kľudné pripomienky, zapol počas omše v kaplnke oproti kosačku a kosil záhradku a dvor. to bola diskotéka !!!!
potom si to trošku vydiskutovali a dohodli sa "ži a nechaj žiť "....
niektoré dedina a hlavne niektorí susedia "riešia" neskutočne, ak viem o takomto prístupe a manipulatívnosti, moja noha tam ani nevročí, a už 100x dupľom tam nepostavím ani tehlu nieto dom

beckynka07
autor
29. mar 2016

@cacianka ked ja kvoli nemu by som tieto veci vobec neriesila, mne je jedno, ked ma niekto nemusi a ohovara, naozaj to neriesim, lebo taki ludia, co su tohto schopni, ma absolutne nezaujimaju..ale on vsetko riesi...a to ma trapi