icon

Som proti svadbe v kostole

beckynka07
29. mar 2016

Ahojte🙂
toto je moj prvy prispevok, celkovo som tu nova ale uz som velakrat citala diskusie na tomto portali. Mam priatela, ja pochadzam z BA a on z dediny za Malackami. Jemu je 32 a mne 25, planujeme staviat domcek v jeho dedine. Ide o to, ze vcera sme sa bavili o svadbe. Ja som ateista a vsetko cirkevne sa mi prieci a je mi na grcanie z celej tejto viery a mafie. Je proste pre mna nepredstavitelne ist do kostola, kde musim slubit, ze svoje deti vychovam v tejto viere, ze dam vysluzku fararovi, ze musim ist na spoved. Vyrastala som v katolickej rodine, vsade okolo mna su veriaci a na tej dedine je to uplne bezne. Priatel vsak trva na tom, ze svadba bude v kostole a deti budu pokrstene. Co ja razne odmietam. Pochopila som to az tak, ze by sme sa vedeli kvoli tomu rozviest. Ide o to, ze keby bol veriaci, tak to pre neho spravim, ale sam je neveriaci, chce to len pre pokoj v rodine a aby v tej dedine sa nesirili drby (co je mne uplne ukradnute). A neviem ako postupovat. Nechcem o neho prist, ale nepaci sa mi, ze netoleruje moj postoj.

maxilou
29. mar 2016

@beckynka07
Z tvojho prispevku mam pocit, ze to nie je o partnerstve a vztahu medzi vami, ale skor o tom, kto z koho. Ty si z bratislavy, on z dediny. Ty si ateista, on sa hra na veriaceho ... Myslim si, ze kazdy vztah by mal byt zalozeny na kompromisoch. Nikdy nenajdes idealneho partnera. Ak ti je zo vsetkeho na grcanie, preco sa do takeho zivotneho kroku vobec pustas?

whitecat666
29. mar 2016

@beckynka07 no ved to je problem, ze on to riesi, lebo ked to jemu nie je jedno tak sa bude snazit podla toho zit (a kedze budete zit spolocny zivot, budes sa aj ty musiet obcas tym riadit).

cmulinko
29. mar 2016

@henrike vratit sa do cirkvi neznamena,ze sa vrati fizicky ale to,ze zena,ktora postupila potrat napriek tomu,ze sa z toho vyspoveda,tak nemusi jej byt udelene rozhresenie a bude exkomunikovana od toho,aby sa mohla plnohodnotne zucasnovat na katolickych obradoch,..napr chodit na prijmanie.Takato zena dostane trest..zakaz chodit na prijmanie,ale nemozu jej fizicky zakazat chodit do kostola ci modlit sa ci akokolvek inak sa zucasnovat v cirvevnych spolocenstvach,ale svoje zakazy dodrziavat musi...to je ta forma exkomunikacie....tak isto ako rozvedeny clovek chce chodit na prijmanie...toto je teraz velmi aktualna otazka v cirkvi,lebo maju sa v tomto smere urobit zmeny.

senta_sofia
29. mar 2016

@beckynka07 na spoved ist nemusis,kto ti dokaze,ze si nebola,nevypaluju to na celo, ak by ste mali svadbu na dedine,povies,ze si bola na spovedi v meste...idealne by bolo najst knaza,co nerobi caviky s pripravou, jedno sedenie zvladnes a osobne by som pouvazovala nad tym brat sa niekde mimo dedinu, aby nemohli spizovat a ohovarat.

natalym
29. mar 2016

@beckynka07 Ale zase ak toto vyriešite k spokojnosti oboch, tak sa pravdepodobne dohodnete vždy. 😉

Mne vždy prišla svadba v kostole, taká naozaj....... a hoci som bola veriaca nebola som k tomu vedená, svadbu v kostole som chcela, neporozmýšľaš o tom ešte? Predsa len, je to o Bohu, pred Bohom.....

cmulinko
29. mar 2016

@senta_sofia ak povie,ze na spovedi bola,tak jej pan farar strci oplatku do papulky a ma vybavene 😀 tudy cesta nevede 😀

bobulazelena
29. mar 2016

Poa mna je to podstatny rozdiel...ja som ,,ortodoxny" ateista a moj manzel tiez. Ten este teda ovela viac nez ja. Pre mna je otazka viery velmi podstatna...uz len to ako by sme vychovavali deti? Ja si neviem predstavit ze by niekto chcel vychovavat moje dieta v krestanskej viere. Takze ja napriklad by som si zrejme s clovek s ktorym sa rozchadzame v nazoroch v takychto podstatnych veciach asi ani nezacinala. Alebo potom to chce velmi vela tolerancie...

natalym
29. mar 2016

@cmulinko To je svätokrádež. ☹

cmulinko
29. mar 2016

@natalym nie z fararovej strany...lebo on bude v tom,ze ona na spovedi bola.klamat sa neoplati...hlavne nie v takej vaznej veci...ja som len preto reagovala,ze toto nie je dobry napad.

natalym
29. mar 2016

@cmulinko Podľa mňa tiež nie je. Raz berme to vážne, ak chceme aby brali aj nás vážne.

senta_sofia
29. mar 2016

@cmulinko tak si pochrumka,sak to neni otrovene

mata1001
29. mar 2016

@beckynka07 mna by zaujomalo ze keby uz doslo na vaznu temu svadba a kostol a ty by si povedala razne nie...ze sa v kostole jednoducho vydavat nebudes a trvala by si na tom, tak ako by reagoval...
A este by si si po tom vsetkom velmi dobre mala rozmysliet ci sa nastahijes do tej dediny,lebo oni ta nebudu respektovat a ked pridu problemy tak tvoj mm sa za teba nepostavi... (tu mas priklad s tym kostolom-radsej sa ozeni v kostole aj ked to nechces len aby neboli spory)

cmulinko
29. mar 2016

@bobulazelena oni si podstatne rozumeju,ze ani jeden z nich nie je bohabojny clovek...akurat su pokrsteni a jej partner na natlak rodiny chce mat svadbu v kostole,kde by on nemal problem odrecitovat slub ktorym by inak klamal...on v tom nevidi nic extra.ona na rozdiel od neho si vaznost situacie uvedomuje,ze v kostole by len klamala a slub by bol len jeden velky circus kvoli rodine a preto sobas v kostole nechce...neveri v tom,nemieni v tom duchu vychovavat deti a nemieni sa podriadovat jeho rodine.problemom je tu partner,ktory je spojeny pupocnou snurou zo svojou rodinkou a otazka je ci ona bude ta,ktorej sa podari toto puto odtrhnut,alebo padne ich laska a vztah na tomto prvom vaznejsom probleme.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@maxilou to nie, vobec to nie je tak...milujeme sa obidvaja velmi velmi, toto je prva vec po roku a pol na ktorej sa nezhodneme..ja len proste neznasam tuto vieru a cirkev, maximalne ju neznasam a neznesiem, ze by ma nejaky pan z tejto hnusnej viery oddaval...ale kedze ho tak milujem, tak by som to pre neho spravila, aj ked on to nerobi kvoli sebe ale kvoli niecomu v com bol vychovany...ale on nechce spravit ani kompromis v tom, ze nechcem dat pokrstit nase buduce deti, to uz uplne odmietam, hned upisat nevinne deti k tejto cirkvi...uz len pomyslenie, ze mam ist do kostola na svoju svadbu mi prinasa slzy do oci a este viac to, ze by ma kvoli tejto cirkvi kludne opustil, keby som sa nepodriadila....

0silvia0
29. mar 2016

@cmulinko ja som sa vydávala pred 15-timi rokmi a môj manžel mal všetky sviatosti, ja som bola len pokrstená. Tiež bolo treba poslať nejakú žiadosť na povolenie sobáša na Arcibiskupský úrad... takže aj keď sú obaja v rovnakej cirkvi, nie je to automaticky bez problémov. Takže ja som nemusela ísť na spoveď, ani som pri sobáši neprijala eucharistiu...

beckynka07
autor
29. mar 2016

@mata1001 povedal, ze si mam hladat ineho zenicha :( na co som sa rozplakala a sa mi ospravedlnil, ze to prehnal a ze len tak lahko sa ho nezbavim..ale aj tak si myslim, ze by nespravil ziadny kompromis a ked s nim chcem ostat, tak sa budem musiet vydavat v kostole....co nepochopi niekto, kto je veriaci alebo komu su tieto veci ukradnute

alaguema
29. mar 2016

@beckynka07 ja ťa chápem. Som síce veriaca, ale tiež by som nešla do kostola, cirkev nerešpektujem. Beriete sa z lásky (?), nie kvôli rodine. On nie je dokonca ani veriaci, ale trvá na cirkevnom obrade, aj na krste vašim prípadných detí aj napriek tomu, že tebe (matke) sa to prieči. Pre mňa by to bol jednak istý signál o charaktere a zároveň veľká prekážka. Ak sa v otázke princípov nezhodnete a on sa podvolí rodine, aby "mal pokoj"...tak bude vždy uprednostňovať konvencie aj za cenu pokrytectva, ľudské reči a vplyv rodiny pred tebou a tvojim pohľadom na vec. Na tvojom mieste by som si dobre rozmyslela túto svadbu.

beckynka07
autor
29. mar 2016

@alaguema mas pravdu, preto ma to tak trapi...tak dufam, ze si najdeme spolocnu rec

mijo53
29. mar 2016

Chyba obidvoch, ak on je kresťan a chce svadbu v kostole, prečo si s ňou začínal, a opačne to isté, ak sa jej chce grcať, tak sa ho zbav, lebo budeš grcať celý život. To sú vážne veci pre manželstvo.

natalym
29. mar 2016

@alaguema To máš pravdu. Pekne si vyjadrila podstatu.

liduska12
29. mar 2016

@beckynka07 daj tomu chvilu cas, mozno sa mu to len vsetko potrebuje trosku upratat v hlave a bude ochotny pristupit na kompromis 🙂 vztah je vzdy o kompromisoch. ked sa naozaj milujete, uvidis ze sa nakoniec na niecom dohodnete 🙂

cmulinko
29. mar 2016

@0silvia0 vsak ja nevravim,ze to nie je bez problemov..ba co viac problemov je tu viac nez dost a preto im ja osobne vobec neodporucam kostolny sobas.

huahua
29. mar 2016

@beckynka07 Aj veriaci ťa dokážu pochopiť... Mňa len napadlo, že keď ťa takto "vydiera", že či mu je prednejší "pokoj" v rodine a dedine než ty... 😕

mirkamirko0809
29. mar 2016

@beckynka07 ani ja som nebola veriaca manzel ano a svadbu sme mali v kostole,takze ta chapem a preco nechces svadbu v kostole? ved to prezijes ja som to tiez prezila😉

zorka33
29. mar 2016

@beckynka07 riesili sme cosi podobne - ja som na tom ako ty, chlpy sa mi jezia pri pomysleni na kostol, moj muz veriaci. chcel svadbu v kostole, ja som si chcela zachovat ateisticky postoj. zaroven nie som typ na velke zabavy atd. takze sme urobili kompromis. moja cast obradu bola pozmenena - ako pre ateistu. bola som spokojna, ze som si "zachovala tvar", nemusela som pred svadbou nic podstupovat- sviatosti atd, ja som krstena v reformovanom kostole. svadba bola v rimo.. takto sme boli spokojni obaja. co sa buducnosti a deti tyka, najdolezitejsie je podla mna dohodnut sa, ze nikto treti vam do toho vstupovat nesmie. my sme sa dohodli, ze branit muzovi v tom, aby ich viedol svojou cestou nebudem, ale pokial jedneho dna povedia kostolu nie, nebude ich nutit. ale budu chodit len s ockom, urcite kolo toho budu zo strany deti otazky.. ked vyrastu, nech si vyberu vlastnu cestu..

0silvia0
29. mar 2016

@cmulinko v ich prípade im asi nikto neodporúča kostolný sobáš, totižto nebol by to sobáš, ale fraška...

barla5
29. mar 2016

@0silvia0 ja som sa tiez vydavala pred 15 rokmi, ja vsetky sviatosti, muz len krst a ziadnu ziadost nebolo treba

mata1001
29. mar 2016

@beckynka07 mne osobne by vadilo keby nerespektoval to ze sa nechces vydavat v kostole.ma to byt vas den, na ktory budete spominat...mne to pripada tak ze oni uz davno rozhodli ze ich syn sa zeni v kostole a bodka.a on sa s tym zmieril a inu moznost nevidi....ten dom by som si fakt rozmyslela...

0silvia0
29. mar 2016

@mirkamirko0809 ale tu nejde o prežitie, ale o svedomie, pocity, vnútorné presvedčenie a hlavne o pravdu 😉

huahua
29. mar 2016

@zorka33 lenže, ak som to dobre pochopila, tu je problém práve v tom, že ani on nemá nejakú veľkú snahu ich vychovávať v kresťanskom duchu, že to tak chce len ako divadielko pre ostatných...