Som sebecká?
Vacsinou citam, nakopla ma diskusia nizsie. Som par mesiacov na dochodku ale este pracujem par hodin z domu ekonomka. Zacala dom chod it do klubu dochodcov, na vylety, posedenie, do divadla, nemala som predtym nejako cas ani chut. Na velku noc som isla s nini na pobyt od stvrtka do utorka. Na,turistiju, bolo velmi dobre, oddychla som si. Prvy krat som nebola na sviatky dona. Dceea, s rodibou vzdy pride tak ako su prazdniny od stvrtka do utorka. Teraz neprisla lebo som nebola doma, tvarila sa sa vselijako, uz po vianociach som jej jovorula ze idem ba pobyt. Teraz idem v lete na povyt k moru tiez s dochodcami sme sa,celkom zacali viac stretavat. Minyly tyzden som jej to povedala a ona vybuchla ze oni planovali prist ku mne cez prazdniny. Vzdy pridu prvy den a posledny odidu, chodia odtial do prace, ja,som cez den s detmi. Mne to neni zatazko ale teraz chcemaj ja ist na dovolenku. Dcera ze nech idem s nimi, doteraz som nebola. A ja chcem ist sama, cez velku noc mi bolo velmi dobre, oddychla som si. Aj pri mori si chcem oddychnut sama, ist si s jamaratkani sadnut, zatancovat
tak chod sama, ved tam nebudes cele leto, tolko bez teba vydrzia. potom, ked sa vratis mozu prist na prazdniny
@scila A vobec co je to za rodica odlozit na uplne cele leto deti babkam? Kym nasi este zili, dcera chodila k nasim na dedinu na tyzden v lete (do 3 rokov), a to som tam bola s nou. Syna nestrazili v lete vobec. Chapem, ze chcu mat aj klud, plus mali obrovsku zahradu a s tym je kus roboty. Neviem odkial je nazor, ze stari rodicia su povinni vykryt cele prazdniny, nie su
@lucilaines Staci automaticky nepocitat s tym, ze babka bude k dispozicii vzdy, ked si pisknem. Podla mna je s nimi aj tak skoro cele leto, co je dost velka zataz
@scila
@radanna11 baby, kedysi sa chodilo do dochodku +- vo veku 55 rokov, tí, ktorí mali viac detí aj skôr. Nemuseli pracovať po dochodku, aby mali z coho zit. Takže pokojne mohli varovať vnúčatá. Dnes je vek odchodu do dôchodku oveľa vyšší a často ešte aj potom dôchodci pracujú, inak by nevyžili. Kedysi bolo nepredstavitelne, ze žena ide sama alebo s kamoskami na dovolenku do zahranicia (Juhoška, Bulharsko, Maďarsko tak 😀) tolerovali sa max kúpele. Inak by ju ohovárala celá dedina/mesto. Dnes už chvalabohu tieto stereotypy nie sú alebo iba minimálne a žena, ako svojprávna osoba, si na dôchodku môže robiť čo chce.
@mircalla no tak ked to tak doteraz roky fungovalo a babka nic nespominala tak s tym zrejme automaticky pocitala.
Zrejme dokonca aj babke hovorila, kedy planuje dovolenky a tabory ona a babka kedze este nevedela , ze na dovolenku pojde, jej to odkyvla resp. nepovedala, ze nebude k dispozicii v nejakom termine, takze ju nemalo ako a preco napadnut s tym neratat. Ale ako som napisala, babka ma plne pravo zo dna sa rozhodnut a ist aj na cestu okolo sveta, len netreba z dcery robit sebecku kravu, co nechava na cele dva mesiace deti u babky a je ofucana ked tyzden nemoze. Lebo ocividne to tak nie je a dcere to realne mohlo sposobit problemy. Keby babka v januari povedala ze vtedy a vtedy som v Chorvatsku, tipujen, ze dcerina reakcia by bola super uzi si to, ja si teda na ten termin nahlasim dovolenku/ pohladam tabor.
@lucilaines Zrejme atd....To su tvoje dohady. Neviem, v akom predstihu si ma babka podla teba bookovat dovolenku, aby bola dcera spokojna...Staci rok? Lebo pokial tu dovolenku este naplanovanu nemala, tak jej to nemala ako oznamit.
Bola prec na Velku noc, dcere to povedala ako pise v prispevku okolo Vianoc, aj tak nebolo dobre....
Inak ak je s nimi vkuse babka, kedy si beru dovolenku obaja rodicia?
Mne to stale vychadza len tak, ze chce je zvyknuta na to, ze jej mama robi vsetko, ako si ona zela a nemoze mat ziadny vlastny program.
Nechapem, co obhajujes. V lete nie, Velka noc nie...2 rodicia nie su schopni vykryt vobec nic?
@mircalla tebe co je preboha. Zavidis babku k dispozicii polku leta ci co si taka nastartovana? Podla mna nech si babka aj dcera nahlasuju dovolenky kedy chcu, sama som napisala ze keby sa babka zdvihla zo dna na den a isla na rocny trip okolo sveta ma na to plne pravo a dcera sa musi zariadit. Lenze som pracujuci clovek s detmi, takze viem pochopit, ze ked si raz rozplanujes a zaplatis dovolenky a tabory tak zrazu ked mas vykryt dalsi tyzden, moze to pre niekoho byt dost velky problem. Neznamena to ze babka nema ist na dovolenku, jasne ze nech ide. Nech ide aj na dve a dcera sa zariadit musi. Len jen to proste skomplikovalo situaciu, tak z toho bola namrzena.
@lucilaines na tabory ich vodim ja aj vyberam, len starsi ide na dva tyzdne na pobytovy. Ale mladsi bude mat denny 1 tyzden a potom 1 tyzden denny aj so starsim, a tam ja rano odvediem a poobede po nich idem. Aspon doteraz tak bolo. Ja sa to vzdy dozviem az ked su u nas. Pridu vzdy na dva mesiace, a odtial aj do taborov aj na dovolenku aj do prace chodia. Oni sa tu ako keby prestahuju. Vzdy to tak nejako bolo. Ze v lete su u nas na dome. Muz sa odstahoval na chalupu vzdy vtedy ked prisli, on nema rad taky hluk, nic nepovie ale sa zoberie a ide prec. Aj teraz je tam vacsinu casu. Uz si nejako lezieme na nervy co som na dochodku, on samotar ide do lesa, opravuje chalupu. Nepotrebuje ludi.
@lucilaines Je z toho namrzena, pretoze to nie je celych 9 tyzdnov prazdnin? A jej manzel sa radsej prechodne odstahuje na chalupu, nakolko sa jej tam nasackuje na cele prazdniny cela rodina a jemu to vyslovene vadi. Mne z toho stale vychadza neskutocne sebectvo, pohodlnost a lenivost jej dcery
@lucilaines mne to dopredu nehovori, aj na tu velku noc sa tak divne zatvarila ze to ani ta vnuci neoleju. Pridu vzdy prvy den prazdnin a tak sa dozviem co a kedy. Nikdy sme si nehovorili ze kedy budu tabory a dovolenka lebo som bola stale doma. Aj kvoli robote, terminom. Aj cez vikendy som niekedy musela robit aby sa stihalo podat.
A ja som jej aj hovorila ze ved mozu prist tak ako vzdy len ja budem tie dni na pobyte. To uz ani nepocuvala uplne vyletela ze co jej to pomoze a co ma teraz akoze robit s detmi ci ich ma na tie dni na klinec zavesit.
Od vtedy sa neozyva.
Ja Ti želám peknú dovolenku.. 🌞🌞
..kým môžeš, užívaj dôchodok... my sa ho už nedožijeme...
A hlavne s pocitmi nechoď von tu na koni,lebo Ti sprotivia aj to na čo máš nárok,právo aj na to, načo sa veľmi tešíš...tu sú v kurze len zlí ,nevdacní starí rodičia a svokrovci..
Dcera mi pripada velmi rozmaznana a Tvoje "sluzby" brala ako samozrejmost. Ale to tak vobec nie je. Nemas povinnost sa starat o jej deti cele prazdniny.
Deti nemaju aj druhych starych rodicov? Kludne ich na cas Tvojej dovolenky mozu dat tam.
Ja by som jej napísala, že ťa mrzí ako sa zachovala a od dcéry by si očakávala, že ti dopraje dovolenku. Nech rozmýšľa nad sebou a možno jej dôjde. Aj to, že iné dni sú u teba vítaní. Mne by napríklad vadilo to, že sa s tebou vopred nedohodne. Toto som si ja nikdy nedovolila ani voči rodičom, ani voči svokrovcom. Vždy som sa najprv opýtala či mi môžu strážiť deti.
@viky173 druhi stari rodicia tamto vobec nefunguje, este pracuju a su rozvedeni, mama ma novu rodinu, otec tiez a male deti z n ovych vztahov. Tam skor oni potrebuju postrazit. K nim ani na dlhsie ako navstevu nwchodia, niet kde.
@viky173 neviem ci rozmaznana to ani nue, len to vzdy tak bolo ze prisli ako domov, vzdy leto u nas aj ked este bez deti a nejako to tak trva ze uz aj s detmi. Aj na sviatky tak chodia. Teraz cez sviatky kopiruju prazdniny, prvy den pridu posledny odidu. Mne to ani tak neprislo ze nejaky servis ved ako najbluzsia rodina, az teraz som taka ostala zaskocena.
@mircalla mne zas vychadza ze absolutne necitas s porozumenim. Sama pise, ze manzel dlhodibo zije na chalupe dcerine navstevy s tym nemaju nic spolocne. A tiez neviem preco stale spominas 9 tyzdnov, ked sama autorka napisala, ze jedno dieta ide na dvojtyzdnovy tabor pobytovy, druhe na denny a potom este idu na dalsi denny spolu a este aj ako rodina na dovolenku. To mi vychadza stale ze to je polovica prazdnin bez babkinej nevyhnutnej pritomnosti.
@lucilaines babka im robí servis celé leto. Aj dcére, aj vnucatam. Aj denne tábory sú v kompetencii babky.
@autorka na tvojom mieste sa jej neozvem. Dúfam, ze sa jej ešte nebudeš ospravedlňovať.
Nech sa dcéra nehnevá, ale taký full servis čo robíš s vykrytím prázdnin je na pohľadanie. Prídu k Tebe, Ty riešiš program detí kým sú v práci, Ty ideš detí odviesť do denného tábora, vrátane vyzdvihnutia. Dcéra si vybrala termín dovolenky, tiež ho nekonzultovala s Tebou, oni si s mužom doprajú predĺžený víkend a Ty sa staraj. Bola otázka z jej strany typu: "Mama môžme detí nechať u Teba, pôjdeme s mužom na víkend bez detí?" Predpokladám, že takéto niečo sa nekonalo. Ty si prejavila dobrú vôľu a oznámila, že vtedy a vtedy máš vlastný program, vlastnú dovolenku. A tu je kameň úrazu, že si si dovolila urobiť vlastný program bez toho, aby si kmitala okolo detí. Do prázdnin je času dosť, keď bude chcieť, tak bude hľadať spôsoby ako vykryť každý deň prázdnin.
Uži si krásne leto s kamoškami pri mori, starosti hoď za hlavu. Ty si už deti a prázdniny absolvovala pred x rokmi.
Prepac ale vyletiet???asi by som sa jej opýtala načo si ich robila, keď sa nevie postarat. To, že rodičia jej manžela nemaju možnost ích zobrať, lebo majú malé deti atd … ta nemusí zaujmat. Máš veľmi rozmaznanu dcéru a keby mi povedala, že ma zavesiť deti na klinec tak dostane facku, že jej stena da druhu, aby sa zobudila. Ty si sa už starala o ňu … asi príliš, keď nerešpektuje tvoje právo na oddych..
Autorka...ja ti tlieskam !!! 🙂
Nastal čas pomaly meniť pravidlá....užívaj si život a na nikoho sa neobzeraj.
Dcéru nekontaktuj, neospravedlňuj sa, nevysvetľuj, žiadne pocity viny....jednoducho nastav nové pravidlá 🙂 !
Pánom situácie si TY .... dcéra potrebuje teba, nech príde a jedná ako dospelá, ktorá potrebuje pomoc !!! Ty nie si otrok ani opica na gume !!!
Deti budeš strážiť aj tak skoro celé leto, takže si uži dovolenku bez výčitiek.
A dcéra nech pekne poprosí, ak niečo chce. Nenechaj sa manipulovať a ži si svoj život 🙂
@scila to akože psychicky manipulujes?ešte stále sú ľudia čo im rodičia zomreli, bývajú ďaleko ja neviem prečo by to mala byť automatika, že starí rodičia detí strážia.Ako to riešia ostatní slobodne matky bez rodičov?
moje babky išli do dôchodku v 54 r a nikdy som tam nechodila, lebo ma to tam nebavilo a jedna babka bola rovnako zaťažená na bratrancov a "musela"tam chodiť denne žehliť, variť, lebo mamina sestra babku využívala a, keď bola staršia a chorá, alebo sa tam hádala s pubertakmi plakať chodila k nám.ked zomrela mamina sestra nevedela ani variť a deti dostali gastrolístky a chodili k Cinanovi.
Každý sa má v prvom rade o svoje deti postarať nie "očakávať" že babka sedí doma a postráži dokonca je povinná a, keď nie tak sa chudá cíti vínna ako teraz autorka, alebo prídu vydieracky štýlu ako píšeš vnúčatá podrastu už Ta nebudú potrebovať...
@lucilaines preco skôr? Je 1.5. To sú dva mesiace. Dcéra chce niečo od mamy, ona sa ma pýtať, a nie sy myslieť ze veci sú nemenné.
Dcera by to mala pochopit a ty niesi povinna strazit jej deti, s detmi si sa uz dost narobila, ked tvoja dcera bola dieta, mas pravo si oddychnut. Treba dcere pekne vysvetlit, ze nech to neberie nijako v zlom, ale ze si chces oddychnut, ze ak by mala nejake tazkosti, moze sa na teba obratit, ale pokial to nie je nevyhnutne rada by si stravila cas inak, proste si chces este uzit kym vladzes.
V akom veku sú deti?
@luccija Obavam sa, ze s porozumenim citam. Zacalo to tym, ze sa tam nasackovali a odchadzal na leto, postupne tam je uz vacsinu casu. Ani sa mu nedivimm, mat 2 mesiace doma x ludi bez toho, aby sa ma niekto spytal. Kazdopadne som zvedava, ci sa bude dcera rovnako starat o mamu, ked raz bude potrebovat jej pomoc.
"Ze v lete su u nas na dome. Muz sa odstahoval na chalupu vzdy vtedy ked prisli, on nema rad taky hluk, nic nepovie ale sa zoberie a ide prec. Aj teraz je tam vacsinu casu"
Nuz ty vobec nie si sebecka, pre mna by bolo uz na zamyslenie ze oni sa ku vam nakvartiruju a tvoj muz odide (myslela som ze si vdova). Dcere by som pekne vysvetlila, ze ked sa jej nepaci ze ides na 1ci 2 tyzdne si uzit volno s ludmi co ta bavia,tak si moze raz skusit vykryt 9t prazdnin. Neuveritelne, ty im robis chuvu a este mas vycitky. By som takej dcere vysvetlila raz dva kde je sever.

@andreakotesova ved prave. Vyssie tusim spominala, ze im zaplatila dva tabory. Tie su v nejakych terminoch kedy je o deti postarane tam bez babky. Uz sa tie terminy zrejme zmenit nedaju. Plus idu na nejaku rodinnu dovolenku. Tiez bez babky. Tiez je zrejme nahlasena a zaplatena na nejaky termin. Takze financie a rodicovska dovolenka su uz minute na nejake terminy na ostatne tyzdne sa ratalo s babkou. A babka teraz povie ze tyzden nemoze a dcera s tym naozaj moze mat realny problem. Pretoze musi bud brat dovolenku dalsiu ona, ktoru uz zrejme nema alebo platit dalsi tabor, co su dalsie nie male financie. Keby vedela termin babkinej dovolenky skor, tak by proste nahlasila rodinnu dovolenku/ tabory ked je babka prec. To je cele.