icon

Som sebecká?

1. máj 2023

Vacsinou citam, nakopla ma diskusia nizsie. Som par mesiacov na dochodku ale este pracujem par hodin z domu ekonomka. Zacala dom chod it do klubu dochodcov, na vylety, posedenie, do divadla, nemala som predtym nejako cas ani chut. Na velku noc som isla s nini na pobyt od stvrtka do utorka. Na,turistiju, bolo velmi dobre, oddychla som si. Prvy krat som nebola na sviatky dona. Dceea, s rodibou vzdy pride tak ako su prazdniny od stvrtka do utorka. Teraz neprisla lebo som nebola doma, tvarila sa sa vselijako, uz po vianociach som jej jovorula ze idem ba pobyt. Teraz idem v lete na povyt k moru tiez s dochodcami sme sa,celkom zacali viac stretavat. Minyly tyzden som jej to povedala a ona vybuchla ze oni planovali prist ku mne cez prazdniny. Vzdy pridu prvy den a posledny odidu, chodia odtial do prace, ja,som cez den s detmi. Mne to neni zatazko ale teraz chcemaj ja ist na dovolenku. Dcera ze nech idem s nimi, doteraz som nebola. A ja chcem ist sama, cez velku noc mi bolo velmi dobre, oddychla som si. Aj pri mori si chcem oddychnut sama, ist si s jamaratkani sadnut, zatancovat

mandzula
2. máj 2023

Neviem, ci tu uz padla otazka, kde su stari rodicia zo strany zata. Kde teda su? S nimi sa deti nijako neriesia?

mircalla
2. máj 2023

@mandzula Padla a aj na nu odpovedala.

mircalla
2. máj 2023

@svetlonos No vycitala by jej zlomenu nohu, ze co ma ona teraz s detmi

taty
2. máj 2023

Ja mám tri deti, a vždy som hovorila moje deti - moja starosť. Je pravda že pri treťom už to bolo najlepšie lebo tie dve staršie sa postarali o najmladšieho. Ak som chcela deti k babke počas chorôb, tak vždy som slušne zavolala a opýtala sa či by nepomohla aspoň v ten prvý deň , pokiaľ si zariadim svoju prácu . Ak nie nevadí . Teraz mám deti už dospelé , ešte nemajú deti ale vždy sa mi smejú , že preto nemám vnúčatá,lebo som príliš aktívna a oni by to samé bez pomoci nezvládli .Život nie je o tom že svoje starosti hodím na druhých a ja si život užívam. Dcére pekne oznam že konečne začínaš žiť , a že už nebude samozrejmosťou že si tu každý deň len pre ňu. Nikdy nevies kedy je to posledný deň. Koľko krát si povieme že keď už budeme na dôchodku budeme cestovať, užívať si život a bude super. Príde dôchodok a zrazu sa musíme starať o vnúčatá a zabudnúť na naše sny a plány . Alebo sme príliš unavený a chorý . Takže nie . Treba si užívať,lebo nevieš čo bude o pár minút,nie dni či rokov. Prajem peknú dovolenku. Uži si to

matullienka
2. máj 2023

@scila lenže za pár rokov už možno nebude môcť ani na tú dovolenku zo zdravotných dôvodov, nebude vládať a podobne tak teraz to má oželieť a strážiť dcére deti aby si mohla s mužom užívať wellness a oddych a nech sa stará druhý? Keď si chceli užívať a žiť život bez starostí tak si nemali robiť deti a nie sa potom stále na niekoho spoliehať

fiafia
2. máj 2023

Nečítam komentáre ale Sebecká je dcéra, mala by ťa chápať a dopriať ti šťastie a aj oddych. Niesi povinná celé prázdniny robiť animátora.len choď a nech ťa nenápadne to zrušiť....

erikavesela
2. máj 2023

@radanna11 ty evidentne pises o inom obdobi ako
@scila ...takze vobec nemusi pisat nezmysly...moja babka bola na dochodku, ked mala 55...a ano...cele prazdniny sme boli u nej....o akych inych potravinach pises?...ake alergie? aka vyssia chorobnost?...poznam veeeela deti, vratane mojich, kt.nemaju ziadne alergie a nie su chorlave.. dnes sa chorobonost tyka skor neockovania..btw..za mojho detstva boli potraviny omnoho horsie ako su dnes aaaaa.. som tu, bez alergii, bez chorobnosti...

erikavesela
2. máj 2023

Ved nech si tvoja dcera alebo jej manzel vezme neplatene volno a vec je vybavena...a ty si krasne uzi dovolenku...nikto nema pravo ta obmedzovat..2 mesiace im robis "sluhu" a este sa tvoja dcera pomaly, ze neurazi...su to jej deti, nech sa stara...nie ty, ale tvoja dcera je vrcholne sebecka...krasnu dovolenku ti prajem a verim, ze si oddychnes ako cez velku noc

radanna11
2. máj 2023

@erikavesela potraviny boli omnoho horšie ??? Ty to máš akosi veľmi popletené.
Kedysi neexistovali celiakie,alergie, intolerancie
Potraviny boli potraviny šunka bola šunka, mäso bolo mäso,dneska je všetko chemicky ošetrované,múka modifikovaná,mlieko super trvanlivé co môže byt štyri mesiace v krabici kedysi bolo len čerstvé v sacku a sklenej fľaši a pokazilo sa na druhý deň.
Ty sa asi moc nezaujímas o kvalitu potravín že ? 🙈🙈🙈🙈

radanna11
2. máj 2023

@erikavesela a to sú tvoje deti.
Ja mám v triede 25 prvacikov a z toho 15 má nejakú intoleranciu,alergiu alebo ochorenie.

radanna11
2. máj 2023

@erikavesela a chorobnosť sa týka neočkovania?Bože žena 🙈čo majú sople,angíny,zápaly priedušiek na ktoré je väčšina deti háklivá s neockovanim? Radšej nepíš nič ako takéto somariny 🙈to ešte len bude pruser keď prepnukne ta chorobnosť z chorôb proti,ktorým sa očkuje ale ty zrejme nevieš proti čomu očkujeme deti že ?

erikavesela
2. máj 2023

@radanna11 zlata moja...ja ti mozem byt matkou a ver tomu, ze tie potraviny, co sme jedli my ako deti by si do ust nedala...to, ze mas v triede vela deti s alergiami, je doledok zivotspravy ich rodicov a nie dnesnych potravin...vies, nie nadarmo sa u alergologa pytaju....a rodicia su tiez alergici?...ja viem, co ja a moje deti jeme...o to sa ty starat nemusis...boze, mat moje dieta taku ucitelku ako ty, tak dieta beriem z tade prec...vdaka bohu je jeho ucitelka normalna, vystudovana este za normalnych noriem...

miriam11
3. máj 2023

Nie si sebecká. Však chces žiť. Dcéra sa správa čudne, je mi trápne aj za ňu.

mircalla
3. máj 2023

@radanna11 To sa velmi mylis, ze maso bolo maso. Na gympli sme mali daku brigadu v masokombinate (rok 1987-1988) a aj v pekarnach, ver tomu, ze by si bola hrozena, keby si videla, co sa tam deje. Nechcem opisovat nechutne detaily

zuzuliatko18
5. máj 2023

@radanna11 nemáš pravdu, že napr. Celiakia neexistovala, ešte moji svokrovci spomínajú, ako nejaký ich známy za socíku objednával bezlepkové potraviny až z Prahy a aj moj starí rodičia takých ľudí poznali. Len boli menej rozšírené alebo možno menej diagnostikované, ktovie.
Kvalita potravín a životospráva sú dve podstatné veci, no nikto nemá istotu, že to čo konzumuje, je ok. Veď už ani v bežnej záhradke nie je ľahké niečo si dopestovať bez aspoň akej takej chémie.

aaadkaaa
5. máj 2023

Byvala som so svokrou a nikdy som ani len do obchodu nesla bez toho, aby som sa opytala, ci mi postrazi dieta, ci nema iny program...na dovolenku, do kupelov som ju sama posielala, nech si ide oddychnut...ked som mala volno, tak som brala na vylety s dcerou aj ju, nech sa doma nenudi...a nieze ona robi 2 mesiace program a ja by som sa este urazila, ze si odvoli zit aj svoj zivot....ty urcite nie si sebecka, si skvela mama, verim, ze tvoja dcera si to uvedomi. Urcite sa jej nemas preco ospravedlnovat. Uzi si skvelu dovolenku❤️

banderaska29
5. máj 2023

@scila
ty si sem pricestovala z doby kamennej dnes ráno alebo niekedy v poslednej dobe ? vieš, ja som si napríklad nerobila deti na to, aby som ich odkladala v lete ku babičkám a nespolieham sa na to, že mi bude moja vlastna matka robit pestunku a všetok svoj čas venovať iba mojim detom. sa spamätajte niektoré. moja matka si zasluži oddych viac, než ja, pretože vychovala tri deti v dobe bez automatickej práčky, mobilov, umývačky riadu, pestuniek, cely zivot bola k tomu ešte aj učitelka a dokonca - aby si vedela, tie dovolenky jej nie raz platím aj ja sama. jej a mojmu otcovi. bez deti, bez vnucat.

scila
5. máj 2023

@banderaska29 nádych, výdych. Sa ukludni a neštekaj po mne. Ja som nikde nepísala, že si autorka tú dovolenku nezaslúži.
Moja mama si vychutnáva každú chvílu so svojimi vnúčatami. Moje deti ju milujú. Zato mamina suseda behala po výletoch, popri dôchodku do roboty, vypekala do klubu dôchodcov a čo ja viem čo ešte a na to, že má vnučku si spomenula, keď malo dievčatko 10 rokov. A teraz mojej mame vyplakáva, že vnučka ju nemá rada, že na ňu kašle. Bodaj by aj nie, keď vlastná babka na ňu kašlala, keď bola malá, nikdy im nepomohla. Lebo všetko bolo presnejšie. Je mi jasné, že autorkin prípad to neni. Ale preto som napísala, že doležité sú kompromisy, lebo za pár rokov ju na vyšetrenie neodvezie šofér zájazdového autobusu a s nákupmi jej nepomôžu kamarátky dôchodkyne, ale práve deti a vnúčatá. A dcéra jej je určite vďačná, len ju vyviedla z miery tá zmena. Aj keď jasné, tu by skoro všetky ženy skákali meter dvadsať od nadšenia, keby zrazu museli vymýšlať čo s deťmi cez prázdniny, keď predtým s tým nebol problém...

banderaska29
5. máj 2023

@scila - neštekám, sedím za klávesnicou a píšem. vyzerala by som asi ako blázon, keby štekám za kompom sama doma v obývačke, nemyslíš ? 🙂

babky nie sú pestúnky. starat sa o choré dieta ma v prvom rade rodič, nie babka. babka si má užívat dochodok, pretože to je zaslužený oddych. to neznamená, že si má kupit jednosmernu letenku a už sa nevrátit a nikdy nevidiet svoje vnučata, neznamena to ale ani to, aby zastupila ulohu rodiča. babka si môže íst kam chce, kedy chce, žiadne z jej detí nemá právo do toho zasahovať. my ako deti môžeme poprosit starého rodiča, či by bol taky laskavy a bol v tom a tom čase s deťmi a nie zaobchádzať a jednat s nimi, ako s handrami (to teraz narážam na autorkinu dcéru). 🙂

taty
6. máj 2023

@scila ak by mi dcéra povedala že ma neodvezie do nemocnice keď budem chorá ,lebo som jej pár krát povedala že idem s klubom dôchodcov na dovolenku, tak by som jej povedala že to akceptujem ,zariadim si odvoz. Ak je to preto že ma chce potrestať že jej nestrazim deti zakaždým ale len občas , tak je to smutné. Raz aj ona bude babka a ako sa na to pozerám do dôchodku sa možno pôjde v 70 tke, tak keď bude babka nech si na mňa spomenie keď jej deti budú nosiť vnúčatá a ona z práce unavená sa bude musieť venovať vnúčatám a bude sa báť povedať raz za čas nie ,lebo čo ak ju nodvezu keď to bude potrebovať. Smutné zmýšľanie toto .

scila
6. máj 2023

@taty to, že by dcéra odmietla odviezť mamu si neviem predstaviť. Ale rovnako si neviem predstaviť to, ako tu mnohé píšu, že im rodičia nepomáhali s deťmi, že si nerobili deti aby s nimi bolo starí rodičia a pod. Je to pre mňa neskutočné, takéto popretŕhané väzby. Nám svokor pílil uši, kedy bude mať konečne vnúčatá, mama so svokrou sa neskutočne tešili keď sa im narodilo vnúča. A potom dalšie... U nás je úplne prirodzené, že mi s deťmi pomáhajú. Tak isto, ako moja prababka pomáhala svojim deťom s vnúčatami, a oni ju potom, čo po mozgovej príhode ostala ležiaca, doma doopatroovali. A tak isto moja babka pomáhala svojim deťom s vnúčatami. Ja som u nej bývala od 8. mesiacov do troch rokov, kedže moja mama - lekárka - musela nastúpiť do práce. A moja babka keď dostala rakovinu hrubého čreva a mala vývod, tak deti a vnúčatá sa o ňu naučili starali. A bola to potom denno denná starostlivosť niekoľko rokov, kedy sa pri nej striedali.
Tak ako sú deti moje, tak v našej rodine sú aj svojich starých rodičov. Berú ich ako svoju krv, niečo čo tu po nich zostane. Ja keď potrebujem pomôcť, mi pomôžu. Rovnako ako oni vedia, že keď potrebujú čokolvek, tak ja spravím všetko preto, aby som im pomohla. U nás je rodina miesto, kde človek hladá pomoc v prvom rade. A také, že sú to moje deti neplatí. Oni sú naše.

andreakotesova
6. máj 2023

@scila a to som tie deti mala voziť hore dole 100 km k mojim rodičom, svokrovcom? 😅 O deti som sa vždy postarala ja s manželom.

evaachesa
6. máj 2023

@liljana však si ty tá autorkina dcéra a spoznala si tu mamin príspevok? 😃 Neexistuje že nie! 😁

scila
6. máj 2023

@andreakotesova to je tvoja vec, moja babka chodila za mojou mamou, alebo ma k nej doviezli na prázdniny, skoro 200km. Prababka bývalá od mojej babky tiež skoro 100 km a chodila za ňou, alebo moje tety k nej na prázdniny. A v 50.tych rokoch minulého storočia to bolo kapánek komplikovanejšie ako dnes, keď je toľko áut, vlakov či busov.
Ale tak veď vás nikto nenúti. Ale to, čo tu tvrdia pomaly všetky, ako sa vnúčatá ich starých rodičov netýkajú je tiež trošku od veci, kedže všade to tak neni. A keď to tak je, tak je to často na škodu tých detí, lebo generácia ich starých rodičov im môže veľa dať. A to teraz nehovorím o tých starých rodičoch, ktorí nemôžu, lebo chodia do práce. Aby sa tu do mňa niekto neobúval zas.

matullienka
6. máj 2023

@scila veď to je pekné, že si ako rodina ľudia pomáhajú, ale ak aj vo vašom prípade to bolo obojstranné a nie ako v prípade autorky, že ona sa stará a opatruje vnúčatá a keď chce ísť sama na dovolenku tak jej dcéra sa zduje ako soplave decko.

andreakotesova
6. máj 2023

@scila tak my tiež jazdíme k rodičom, ale nevyuzivala som ich pri chorobách, alebo na vyzdvihovanie deti xo škôlky/školy. Na prázdniny k mojim rodičom chodili deti na týždeň v lete. Už sú deti väčšie, tak minulý rok už na prázdninách neboli.

mikadooo
6. máj 2023

Dcéra je sebecká. Bola zvyknutá, že mamička je nonstop k dispozícii. Na nepríjemnú zmenu si treba zvyknúť a nebudí to zrovna pozitívne emócie (zo strany tvojej dcéry). Na dovolenku choď a oddýchni si. Keď ti to bude vyčítať, vysvetli jej, že deti sú JEJ, že ty si si svoje už vychovala a rada pomôžeš, keď TEBE to bude vyhovovať a nie keď si dcéra zmyslí, že by sa jej to hodilo. Všetko je vec dohody - ona nech automaticky nepredpokladá, že skočíš ako pískne a ty jej dáš vedieť čím skôr (aj veľkú noc, aj letnú dovolenku si jej oznámila celkom včas, tak nech sa trošku brzdí aj ona - resp. by som jej kontrovala protiotázkou, že teda kedy najneskôr potrebuje vedieť, kedy si chcem vziať dovolenku, aby si mohla zariadiť niekoho iného na prázdniny). Trošku si vytýč hranice a buď asertívna a dcéra tak ako sa zdúva, ona sa odduje, keď bude potrebovať aupairku zadarmo...

liljana
6. máj 2023

@evaachesa Fascinuju ma ludia, co skusaju vestit pravdu podla toho, ako svieti slnko a cuduju sa, ze im to nikdy nevychadza. Ani vtipne to bohvieako nebolo.
Ale ak chces vediet. bolo mi luto, ze moja mama je vecne sama, obe deti a vnucata byvaju 20 rokov 200km daleko. Tak bola snaha z mojej strany, nech ideme aspon na tyzden cez prazdniny, nech si uzije vnucku. Predtym chodila obcas k nam, ked chcela, kupim jej vzdy listok. Mala svoju chvilku, zacala pit, bola protivna, pohadali sme sa, opita nas vyhodila. Nepotrebujem aby moja dcera vidavala opitu staru mamu. Ved ma este druhu staru mamu, co je normalna. Zbalili sme sa a uz rok sme sa nevideli. Ma 74 r, cize uz tu dlho asi nebude. Ale jej vec a jej problem. Pred 50tkou uz nemam energiu riesit zbytocne problemy a vyryvanie inych ludi, mam svojich dost. Snazim sa pozerat na problemy optikou oboch stran, ale ked to nejde, tak to nejde.
Takze nie, netrafila si sa.

sidicek
6. máj 2023

@radanna11 tak mňa si pobavila , tu dobu si ani nezažila, ale mudrujes tu akoby si tie potraviny sama vyrábala.Ja si ešte co to pamätám a napr. väčšina sladkosti bol riadny hnus, džús úplná grcka s prepáčením a vyber minimalny.dnes sa teda určite dá dostať ku kvalitnejsim potravinám.A to ze sa niektoré ochorenia nediagnostikovali neznamená, že neboli.pripadne ľudia umreli skôr ako sa u nich prejavili.

taty
6. máj 2023

@scila ak si pozrieš ako sa zvyšuje odchod do dôchodku a teraz už veľa starých rodičov ešte pracujú ,je nemožné porovnávať to s obdobím kedy ženy sli do dôchodku v 50 tke. Ak by som ja teraz mala vnúčata , lebo moje deti sú už dospelé, tak tiež by som nemohla strážiť deti cez prázdniny a keď sú choré. Žijem v zahraničí takže toto bude tiež častejšia situácia,keď rodičia sice vychovaju deti ale deti sa osamostatnia a začnú žiť inde . Skrátka spoliehať sa na to že ja sa starám a tak ty sa potom postraj je trochu mimo. Ako som písala odchod do dôchodku sa stále posúva, rovnako ako ďalšia generácia je generácia ktorá musí pracovať od nevidím do nevidím lebo hypotéka na krku do dôchodku. Takže len čo to splati už príde dôchodok a človek totálne KO. V zahraničí to funguje roky takto ,preto žiadna babka ,dedko servis. A to možno príde aj čas keď ženy budú na materskej len tri mesiace ako v zahraničí. Tak ako naše maminky mali len 6 mesiacov a potom šup jasle. Jednoducho treba sa prispôsobiť. Takže ak babka povie nie ,ešte neznamená že je zlá a mám na ňu kašľať. Babka pracuje rovnako ako ja, rovnako ako ja vychovala deti ,teraz som aj ja mama. Nemôžem povedať musíš lebo tvoja mama ti strážila, tak nebudes predsa egosita . Ženy si musia uvedomiť že dôchodca už má svoje odpracované a odchovane. Má nárok aj na oddych.