icon

Som sklamaná z manžela

27. mar 2023

Baby viem že asi viacerým (hlavne fajčiarkám) sa to bude zdať absurdné, ale potrebujem sa z toho vypísať a si aj prečítať názory ktoré mi možno zmenia pohľad na vec, ktorá mi stále ovplyvňuje vzťah k manželovi.
Chodili sme spolu 5 rokov kým sme sa vzali, manželmi sme dva roky. Keď sme sa dali dokopy, bol fajčiar. Ja som vedela že fajčiara za partnera nechcem, aj som mu to hovorila a on mi povedal, že na naše prvé výročie prestane. A tak aj bolo. Bola som šťastná, podporovala som ho v tom, mal absťáky kedy musel tú chuť na cigaretu zajedať, ale proste prestal. Necelý rok po svadbe som sa náhodou dozvedela že stále fajčí..po konfrontácii sa priznal, že vtedy na prvé výročie prestal možno na 2 mesiace a potom začal zas (mne poza chrbát, v práci, s kamošmi a tak). Proste celé tie roky vzťahu ma klamal namiesto toho aby mi povedal do očí ako chlap, že proste nedokáže prestať. Dotiahol ma do manželstva s tým, že som o tom nevedela. Vraj chcel mať mňa ale aj cigarety. Samozrejme teraz počas manželstva aj naďalej fajčí, aj keď to robí tak, aby som o tom nevedela/necítila. Ja sa však cítim sklamaná, oklamaná, jednoducho v mojich očiach je to clovek, ktorý ma roky klamal a nedal mi možnosť výberu…
Stále sa s tým neviem nejak vo svojom vnútri vyrovnať, asi aj kvôli tomu, že stále pokračuje vo fajčení a vo mne to jatrí ranu zo sklamania a prehlbuje vo mne pocit že je sebec ktorý si radšej dá cigaretu aj keď vie, ako to jeho manželke ubližuje. Čo mám robiť? Dá sa s takým niečím vyrovnať?

negymama
28. mar 2023

na obranu tvojho muza chcem povedat, ze fajcenie je velmi velmi silna zavislost. dokonca silnejsia ako na alkohol. Mam sestru fajciarku aj otec bol dlhorocny fajciar, v inych veciach sa dokazali udrzat, ale to fajcenie je velmi narocne opustit. Niekolko x to skusali, ale vacsinou akykolvek stres to spusti. Sestra napr. vyrazne schudla, pobojovala s prokrastinaciou, co su tiez tazke vyzvy, ale to fajcenie nedokazala eliminovat. Jedine pocas tehotenstva a dojcenia deti, potom sa k tomu opat vratila.
Clovek musi mat extremne velku podporu, vela kludu aby to vydrzal nefajcit, a v tom strese zijeme skoro kazdy, ten je tazko vynechat zo zivota.

atinkaa
28. mar 2023

Uprimne povedane ja neverim ani tebe, viem ako” vonia” fajciar, z prednasok😅🙈vraj to tiez doma kamoska tajila. Smrdela za cigaretami do posledneho vlasu, nic v zlom. Teda rovnako ako si myslim, ze to vedeli jej rodicia, len nechceli, si to musela vediet aj ty. Plus ty si si brala fajciara, prestal po roku od svadby, tak ak chces byt fer, tak ste na tom rovnako, rovnaki nie uplne uprimni.

sissy27
28. mar 2023

Mna by zaujimalo, ako si si to cele tie roky dokazala nevsimnut 😳 ja som nefajciar, do vztahu s fajciarom by som nesla, lebo mi jednoducho smrdia. Pokozka, vlasy, dych, oblecenie… to sa jednoducho neda skryt pri tak blizkom fyzickom kontakte, aky by manzelia mali spolu mat. Ale ked mu to tak dobre ide, tak nech to predstiera nadalej. Neviem ci by som sa kvoli tomu rozvadzala s inak dobrym chlapom, ked mi to 5 rokov nevadilo, ale rozumiem tvojmu sklamaniu, aj tomu, ze ti fajcenie jednoducho vadi (jedna vec je smrad, a potom tu mame rodinne financie a zdravotne hladisko)

negymama
28. mar 2023

@atinkaa ja som pochopila, ze prestal alebo naoko prestal rok po ich zoznameni a tak sa vzali.

kvetinka75
28. mar 2023

autorka - dôvera je naštrbená? Kriste pane, buď rada, že nemáš iné vážne problémy. Ak si nechcela fajčiara, tak si si s ním nemala začať. To ako keby si ty bola závislá na cukre a jemu by to vadilo a nútil by ťa prestať jesť všetko, kde je cukor. Závislosť je závislosť. Prestaň sa hrať na ublíženú a dospej. Buď mu to budeš tolerovať alebo si choď za svojim a nájdi si nefajčiara. Len aby si sa časom nedozvedela, že ti tají horšie veci.

kvetinka75
28. mar 2023

autorka - a ďalšia naivná predstava, myslela si si že o sebe viete všetko, že si nič netajíte. nikto o druhom nevie všetko. Každý má nejaké tajomstvá. Toto je dobre naivné čo ty píšeš

salamistka
28. mar 2023

mňa by to tiež sklamalo, o zbytočne vyhodených peniazoch ani nehovorím, za tie peniaze ktoré hlúpo minul, ste mohli ísť každý rok na dovolenku na Maldivy...môj otec prestal fajčiť po 25 rokoch, choroba ho prinútila...sestre sa nedarí prestať fajčiť a žiaľ veľmi to aj ovplyvňuje finančnú stránku v jej živote...fajčenie je nezmysel, hlúposť, pre mňa je to zlozvyk ktorý by som netolerovala, pre mňa nepochopiteľné, prečo vôbec niekto začne fajčiť? neexistuje na to reálny dôvod

babulkomale
28. mar 2023

Kazdy zavisly je sebec. Cize len ist dalej spolu alebo si zvazit za proti rozchodu...on ako vnima tvoje sklamanie?

doriiis
28. mar 2023

Myslím si,že sebec si skôr ty milá autorka

atinkaa
28. mar 2023

@negymama ano, citam to, ze to nebolo vyrocie svadby ako som narychlo precitala prvykrat. Podstatu to ale nemeni, ak niekto fajci, tak to je citit ak si nefajciar, teda @autorka / u manzel neklamal on len pristupil na jej hru kedze ona sa chcela nechat klamat

mandzula
Autor odpoveď zmazal
ahhola
28. mar 2023

@mandzula píše, ze sa tomu začal vyhýbať.... Vedel prečo.

mandzula
28. mar 2023

@ahhola aha, to som prehliadla - cize miesto toho, aby s tym sekol, kasle na zenu, je to chlapak.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ckocka
28. mar 2023

Chybu urobil manžel že si zobral ženu ktorá ho naozaj nechce. A teraz ho nechce ani opustiť aby už mal pokoj.

ahhola
28. mar 2023

@mandzula mne je z takých závislákov len nekonečné smutno.... Môj tatko odfajcenych 60...(niepreklep)rokov.Tak si myslím, ze ešte ako nefajčiar tu mohol byť a tešiť sa s mamkou už aj z právnukov. Ale dožil sa 3/4 storočia s 2 rakovinami vo finále, pľúca ako prvé. Ale keď si zase uvedomím, ze bol mladý v 50.rokoch monsterprocesov, tak ja by som z takej doby bola asi na kokse🤕keby vtedy bol.

lila1988
28. mar 2023

Keby si vedela, koľko poznam dospelých ludi, ktori pred partnermi (a nielen partnermi, ale aj rodicmi taja), že fajčia. Mne je to celkom smiesne. Mne je tých ludi luto, lebo sa musia schovavat, klamat, obmedzovat kvôli niekomu, aby bol ten druhy stastny. Podľa mna je tisíckrát horsie popíjať (aj príležitostne) ako fajcit. Dnes už máš aj elektronické cigarety, ktoré nesmrdia, aj take, ktoré až tak neničia zdravie a neškodia nefajciarom, takze nie je to take zle. Viem, že to berieš ako nastrbenie dôvery, ale zase on chudak roky kvôli tebe tiež prežíval diskomfort, strach, že na to prídeš, obmedzovanie, aby si bola spokojna. To je tiez nejakým prejavom lasky voči tebe.

miriam11
28. mar 2023

Mňa skoro zaráža to, ci neprestane fajčiť kvôli svojmu zdraviu, aby zostal s tebou dlhšie žiť. Fajčenie veľmi ovplyvňuje samozrejme aj dĺžku života...ci takto vôbec nerozmýšľa? Prečo prestať fajčiť len kvôli druhému,lebo mu ti vadí? Nie hlavné kvôli sebe? Charakter nebude.

bora0123
28. mar 2023

@mandarinka555 skor klamu a zavadzaju iba nevyzrete jedince, o zavislosti ani nehovorim 🙃 keby ju aspon trosku respektoval, rovno by jej povedal sorry toto nie, ja fajcit neprestanem a bolo by vybavene, ona by si ho nevzala a on by si v pokoji a bez vycitiek od manzelky mohol uhnat rakovinu pluc

P.s. pozri si second hand smoke a hned zistis ako jej ublizuje

bora0123
28. mar 2023

@mandarinka555 pardon, ako tak pozeram, nefajci pred nou, takze third hand smoke si pozri 😅

ibrunova
28. mar 2023

@miriam11 Fajčiar vôbec takto nerozmýšľa, že kvôli svojmu zdraviu..

bea6530
28. mar 2023

@lila1988 presne taký prípad poznám.
Obaja popíjajú chlapec viac a nevie sa občas kontrolovať.
Problém je to že dievča ak si chlapec občas vypije
(tak ho napomína ako malého chlapca) používa ako argument k tomu že mu postupne znižuje sebavedomie vyvoláva v ňom pocit menejcennosti a čím ďalej takýto stav využíva na to aby ho ovládala a aby robil to čo chce robí z neho sluhu.
To je veľmi nebezpečné, a takíto vzťah nieje a ani nemôže byť vyrovnaní.
Obaja si to musia uvedomiť.

Autorka. Ak už budeš akceptovať fajčenie u partnera, tak mu to čo som napísala nerob.
Ok keďže ti fajčenie vadí tak nech fajčí mimo bytu.

srferreira
28. mar 2023

Ist do manzelstva s podmienkou, ze prestane fajcit na vyrocie. Byt chlapom uz vtedy zdupkam od teba. Ja sa ani nedivim, ze ti fajci poza chrbat. Mat doma takuto stihacku.

liljana
28. mar 2023

Si dalsia, co si myslela, ze si partnera/manzela upravi na svoj sposob. A nevyslo ti to ako aj inym ... Zasadne zvyky a navyky ludia na sebe nemenia. Mozno na chvilu ich potlacia ... Ak si chcela nefajciara, mala si takeho hladat od zaciatku a nie sa teraz rozculovat.

salamistka
28. mar 2023

@lila1988 áno, týmto sa "utešujú" fajčiari...všetky závislosti sú rovnako zlé...ale máš pravdu, fajčiar ničí len svoj život (ale teda o peniaze oberá aj rodinu), alkoholik ničí komplet všetko

liljana
28. mar 2023

Skuste ako kompromis elektronicke cigarety, tie aspon tak nesmrdia.

liljana
28. mar 2023

Pride mi to, ako ked si chlap vezme baculku a po svadbe chce z nej mat stihlu modelku.

osky
28. mar 2023

1.nechapem,ako si nemohla citit ten cigaretovy smrad.
Ved to Sa neda nicim zamaskovat a citis to j pri bozkoch...Je to uuuplne ine,ako ked clovek nefajci.

2.prepac,ale si najivna a sebecka zaroven-podla tohto prispevku.
Fajcenie je velka zavislost a je uplne jedno ci to je 1,2 cigarety denne alebo cela krabicka...
Vzdat Sa toho zo dna na den a este NAVZDY....
To ta nenapadlo, ze to je priam nemozne?
Ze to je hrozne tazke.
Obdiv pre tvojho muza!
A vies co,chapem,ze si sklamana,nastvana.
Ale pozri Sa na to z jeho strany-lubi ta,vie zeto neznasas.
Nechcel ta drazdit,snazil Sa,ale nedokazal to.
Tak fajcil tajne..

Pisem ti z pohladu zeny,ktora fajcenie z duse neznasa,ale ma muza fajciara.
A to som si cely zivot vravela,ze takeho nikdy!
No...ale ked ho raz lubim,zatnem zuby...
Berem ho takeho,aky je...bud s nim chcem byt,alebo nie.

bora0123
28. mar 2023

Inak zeny ja toto nepochopím, vacsina komentov ze si sebecka, nevyzreta, preco by mal pre rodinu prestat fajcit, aspon fajcil na tajnasa.....a ked niektora prida prispevok o muzovi alkoholikovi tak ho idete rovno ukamenovat 😂 zavislost je to rovnaka a pritom reakcie tak odlisne 😅

retatka
Autor odpoveď zmazal