Som slobodná matka s dieťaťom. Mám si kúpiť jedno alebo dvojizbový byt?

7. sep 2022

Som slobodná matka s 1 dieťaťom a potrebujem si riešiť svoje bývanie, odchádzam od ex. Neviem sa rozhodnúť, či si kúpiť 1i byt (z dôvodu nižšej hypotéky), alebo 2i byt (aby malo aj dieťa u mňa svoj priestor). Hypotéku by som dostala aj na väčší byt, ale otázka je, či sa zadlžiť tak veľa, keď som sama, alebo radšej menej. Z pohľadu do budúcnosti by mal väčšiu perspektívu ten 2i, nemusela by som to o pár rokov zase meniť. Len teraz ten strach do toho ísť, tá zmena je pre mňa veľká. Otec sa stará o dieťa, aj finančne. Takže nejakú pomoc našťastie mám.

jaskolka
7. sep 2022

2 izbový jednoznačne.

medyna
7. sep 2022

určite dvojizbový, dieťa bude rásť, to budeme stále v jednej izbe? Každý časom bude potrebovať súkromie

elizabet173
7. sep 2022

sama musíš vedieť, aké máš náklady na život, o koľko je hypo na dvojizbový byt vyššia, ja by som išla do toho dvojizbového, pri súčasnej inflácii najlepšie riešenie. Plus poistenie samozrejme

pribinak
7. sep 2022

Ak máš možnosť a financie, tak určite 2izbak

ropucha6
7. sep 2022

Ak ti to vyjde, urcite 2izbovy, ako vravis, nemusis riesit par rokov.

mandzula
7. sep 2022

Ak na to mas, urcite 2-izbak. Ako pises, nebudes musiet po case menit, riesit vsetko nanovo. Si predstav, ze casom si najdes partnera, v tej 1 izbe to bude problem.

wheel
7. sep 2022

Kludne aj 3 ak na to mas. Inflacia je velka a ta suma sa za par rokov strati.

gab
7. sep 2022

jednoznacne 2i, viac priestoru pre oboch

martul
7. sep 2022

Dvoj!!! Bez váhania, dieťa povyrastie a potrebuje svoj priestor. Je tam taký veľký rozdiel v splátkach?

autor
7. sep 2022

@wheel chcem novostavbu a v Bratislave, nemám auto, takže na 3i teraz nemám 🙂

autor
7. sep 2022

@martul tak rozdiel v cene bytu môže byť aj 60k

ninusa221
7. sep 2022

My mame s priatelom jednoizbový a ide nam to na nervy. Vacsinou jednoizbaky nemaju ziadnu komoru / špajzu. Takze aj co sa tyka úložného priestoru tak je to bieda. Urcite by som isla do 2 izbaku predeliť jednu miestnosť na 2 nak maš aj ty spálňu a dieta svoju detsku izbu a ked ti pride navsteva mas zvlášť obývačku 🙂. A hypokedy sa neboj vsak ak sa to nebude dat splácať byt predáš a pojdes do menšieho.

sarahh09
7. sep 2022

Ak zvládnete tak dvoj urcite

autor
7. sep 2022

Ďakujem Vám, lebo už fakt sa neviem rozhodnúť dlhšie, že čo urobiť a nechcem robiť unáhlené rozhodnutia. Zdieľam ešte bývanie s ex, nevyhadzuje ma, viem, že to nie je ideálne bývať spolu, ale je to dočasne, kým sa uvoľní vhodný byt, mám jasnú predstavu. Len som bola na vážkach, že či čakať na ten 2i alebo kupovať hneď 1i, ale asi sa v tomto prípade neplatí "bežať maratón" a radšej počkať. Už ten rok z môjho pohľadu je to "hore dole", že da sa to prežiť, veď aj tak väčšinu času sa doma míňame.

raffaella
7. sep 2022

urcite 2i byt, zvlast ak ide o mamu a dieta a nie o par. Ten rozdiel medzi 1 a 2i bytmi nie je tak dramaticky (dramaticka je cena samotnych bytov, ale to neovplyvnime). Druha vec je cakanie, tie ceny stale stupaju a v Bratislave sa maximalne tak zastavia a neklesnu, takze ci cakat alebo kupovat hned je zase nieco co si treba zvazit. A vzhladom na rast energii a vstupnych materialov novostavby pojdu len hore.

mimikarol
7. sep 2022

2 izbový, dieťa časom bude potrebovať súkromie a ty tiež

dilino
7. sep 2022

2 izbový ak máš dieťa bude rasť a potrebuje svoj priestor a tak isto TY tiež svoj.

kitycat
7. sep 2022

Urcite dvojizbak. Vsak nir si sama, mas dieta a sukromie ocenis velmi rychlo, aj ked len od vlastneho dietata ☺️

Navstevy a oslavy ani nehovorim. Priestoru viac.

gab
7. sep 2022

kamoska bola tiez sama s dietatom, mala 2i, krasne si to casom prerobila tak, ze mali kazdy svoju izbu a este aj obyvacku spojenu s kuchynou.

mamusa123456789
7. sep 2022

Ak máš na 2i tak do toho chod len v prípade ze nebudeš natesno s peniazmi... Ceny potravín, energií, atď ešte porastu, tak aby sa nestalo ze tu budeš písať, ze ako máš vyžiť z nejakej sumy

enoula
7. sep 2022

Určite viac izieb. Nevieš čo bude, možno budeš domu robiť, dieťa sa učiť, takto sa dá mat viac sukromia

katarinasifrova
8. sep 2022

Jednoznačne dvojizbový

lopka1313
9. sep 2022

Ja by som kupila dvojizbak. A ked chces novostavbu, tak mozno aj troj. Tie dnesne jednoizbaky su realbe garzonkami a dvojizbaky su tiez ohladom sukromia dost nanic, lebo aj tak skoncis v obyvackokuchyni a tam nebudes mat ziadne sukromie... Musi byt novostavba? Skus sa pozriet po 3jke v panelaku, fakt to sukromie, ze do izby Ti nik nevojde, je na nezaplatenie...

canany
9. sep 2022

Som rozvedena s dvomi detmi a velmi lutujem, ze som pred 10 rokmi nekupila 3 izbak, ale len 2 izbak. Deti maju svoju izbu a ja prespavam v obyvacke, kde je aj jedalen a pracovna. Do minuleho roka som v povodnej spalni spala s nimi, ale bolo to strasne. Ked chrapali, kaslali, ziadny spanok, bola som stale hore.
Je to strasny pocit aj v tej obyvacke, ale aspon sa ako tak vyspim v noci, len sa necitim cez den komfortne, tak idem prerobit kuchynu na moju spalnu, aj ked sa tam vlezie len postel a skrina.
Ak mas takuto dilemu, tak urcite vacsi. A take ze casom kupim, nie je to take lahke. Ja uz 3 roky od rozvodu cakam na 3 izbak v normalnej cene v mojom okoli a je ich nedostatok alebo predrazene mimo mojho limitu.
Tak drzim palce pri rozhodovani

autor
9. sep 2022

@lopka1313 dnes tie ceny novších stavieb a starých su skoro rovnaké a ja nechcem investovať do starého, čo o 30r možno budú búrať. Trojizbak mi určite nevyjde, už 2i stojí v Ba 200k.

kp7333
10. sep 2022

Kup 2-izbak a podla moznosti taky s nepriechodnou obyvackou, alebo aspon kde je kuchyna ako samostatna miestnost. Aby ste mali kazdy svoje sukromie. To zial vacsina novostavieb nema. Mozno by stalo za to zvazit starsi byt, idealne tehlovy.