Som tvrdá na svokru a na manžela?
Nic nie je cierne a biele a vztahy v rodinu si vzdy komplexne a nedaju sa len tak rychlo opisat. Ale I tak je zaujimave vypocut si nazor nezainteresovanych ludi. Takze dufam, ze mi tuto diskusiu vobec zverejnia, lebo je to hotovy roman. Zijem s anglickym manzelom v Anglicku. Takze mozno aj tie kulturne rozdiely…Moj muz pochadza z troch bratov. Ich vztahy v rodine su samozrejme uplne ine ako v tej mojej. My sme k sebe dalkeko otvorenejsi, a ziadna tema nie je tabu. Svokra bola cely zivot naucena ze jej nikto otvoorene neoponoval. Ma bujny spolocensky zivot, restauracia 2x do tyzdna, dovolenka 3x do roka atd..Tvrdi, ze vraj preto, aby synom nebola na obtiaz. Ved ok. Prve dva roky sme byvali u nej, tak i ked ma vela veci velmi stvalo, boli sme v jej domacnosti respektovala som to. Je to clovek, ktory ma o sebe mienku ze je z tej lepsej vrstvy. A preto pri stole sa sedi ako pravitko, je sa vysadne vzdy aj priborom a nie nozikom atd..A tak to potom ziada od vsetkych. Takze ono sa clovek nikdy u nej neciti uvolneny a nemoze byt sam sebou. Taktiez treba podotknut, ze cely zivot poriadne nepracovala, lebo mala celkove uspesneho manzela ktory ju velmi dobre zabezpecil. Je to typ zeny, ktora je zo vsetkeho (i z toho ze musela ist hore do schodov alebo vsta raz a rok o 7hodine rano) uplne vycerpana. A ta chlapci tancovali.
Ale odstahovali sme sa a veci sa zlepsili, tak som sa aj snazila byt dobra nevesta, a svokra som dala volnost sa u nas zastavit kedy bude chciet.Ved je to muzova mama, keby sme byvali na Slovensku, nasi by to robili tiez, hovorila som si. Neskor sme kupili domcek, asi 20 min peso od nej, aj manzelov brat byva po blizku, ze ved ked ja tu nikoho nemam, nech mame aspon nejaku rodinu pri sebe, ved ked pridu deti, budeme to potrebovat. Musim povedat, ze svokra nam v minulosti dala aj nejake nemale financie, ktore vzdy rozdelila medzi bratov rovnym pravom. To najvacsie sklamanie vsak prislo ked sa narodilo nase prve dieta. Roky o nicom inom nerozpravala, len ze kedy uz bude babkou a ked sa s nou zrazu stala, zavalila ju absolutna hroza, ked prisla na to, ze by sme od nej ocakavali pomoc, pomoc kde by sa musela zaviazat. Bohuzial casy pominuly, ked si zeny mohli dovolit byt doma, a ona o tuto pomoc nemusela ziadat nikoho. Nakoniec pristala, ze bude mat maleho na jeden den v tyzdni, ale i to mi pripadalo, ze bolo strasne cez zuby a pani aku strasnu obetu ona musela urobit. Nebola som nadsena. Syn ostal 2 dni s manzelom doma a 2 dni musel do jasliciek ktore boli od nej 5min peso. Najlepsi priklad je asi ten, ked som jej s uprimnym srdcom povedala, ze mi vobec nevadi ak si chlapca vyberie niektory den zo skolky skor, ak by chcela, ze chce s nim byt. Na to mi z hrozou odpovedala: ze ved to by ho mala prakticky cely tyzden! (bala sa asi ze manzel ju bude otravovat tie aj tie 2 dni ked bude doma,ked bude potrebovat nieco urobit).
Cakala som druhe dieta, v praci 5 dni v tyzdni. Ochorela som, chlapec so mnou, takze mi ho nevzali ani do skolky, ale svokra si ho vysadne zobrala iba v ten jeden den. Ale vtedy i ten jeden den bola pomoc, tak som ju tolerovala.
Lenze 2 mesiace pred porodom moja mama odisla do predcasneho dochodku, a nemohla sa dockat, kedy mi uz konecne pride moct pomoct. Chlapec nemusel do jasliciek. Bolo to strasne dat take malicke 13mesacne babatko cudzim ludom na 10 hodin denne. :o(
Ked som uz bola zase na materskej, prestala som jej uz v ten den chlapca davat, uz nebolo preco. Velmi ho stale chcela, az neskor som pochopila, ze len preto, ze v ten den chodila do detskeho centra kde chodili aj jej kamaratky, tiez len s jednym dietatom na jeden den v tyzdni. Tak sa moze ukazat, ze aj ona ma.
Ked som sa s nou o tom chcela pekne porozpravat, sice cez slzy v ociach, mi radikalne povedala, ze oni nezatazovali ich rodicov. A ona ma svoj vlastny zivot.
A tak dnes som znova v praci uz len 4 dni v tyzdni. Moja mama s nami byva a pomaha s vychovou nasich deti. Moje druhe babulo uz nastastie nepozna jasle. Svokru uz nic nepytam, nepotrebujem ju, a som stastna, ze nemusim. Moj manzel suhlasil so vsetkymi kompromismi, I ked zo zaciatku nie velmi nadsene a aj sme sa kvoli tomu vela nahadali. jeho mama uz k nam nechodi ako predtym, kedy chce a hlavne, ked “nema iny program”. A ani ja, alebo moja mama nechodime k nej. Iba zdrziavala mna alebo manzela od prace v domacnosti atd. Nakoniec aby ona pomohla nam, my sme museli babysitovat ju. Ja s nou nemam cas vysedavat pri kavicke a pocuvat klebety z jej miestneho kostola, alebo v akej restauracii a kde planuje dalsiu dovolenku, lebo to je to co ocakava odo mna ona. A pripada mi vrcholne ponizujuce, ked v tom vsetkom uplne ignoruje moju mamu ktora sa uplne vzdala zivota, z ktoreho si svokra nechce ukrojit ani drobinku. Akoby tam moja mama s nami ani nebola, alebo ako by som mala doma len nejaku opatrovatelku. Trvalo mi to rok, kym som tu situaciu dostala tam kde je. Manzel ide s detmi k nej ked chce, co tiez nie je casto, niekedy prejde aj mesiac a pol. Uz sa neviem pretvarovat a chodit k nej navstevy a hrat sa tam aka sme “uzasna rodina”. Lebo to je paradoxne to v com moja svokra zije. Svagrina s nou funguje po anglicky, pretvaruju sa. Tiez jej odmietla pomoct. K nim tiez velmi malo chodi a oni skoro vobec. Takze veci som dostala len do tej urovne ako ich ma s druhym synom, ale i tak nedokaze pochopit preco su veci ake su, alebo si to jednoducho nechce pripustit. Nikdy si nepripusti co len malilinku chybicku a tak som sa nakoniec dozvedela, ze JA vraj mam nejake hormonalne stavy po druhom dietati, a ja si to vybijam na nej, ale jej to nevadi, ona trpitelka to vsetko znesie. Haha. Ale niekedy ma predsa zhryza taky pocit viny, ze ja jej v niecom branim, i ked dobre viem, ze ona netuzi po nasich detoch, ona tuzi len potom, aby ked sa prave nudi, tak jej ten volny program vyplnime my. Ale samozrejme, ze muzovi rozprava ako ona chce pomoct, ale v tom com ona chce, a ja jej to nedovolim. Su to prazdne reci, lebo 4x z 5tich pripadov nieco ma, alebo nemoze prist teraz, lebo Ide ku kadernicke, az o 4hodiny neskor, ked to uz clovek nepotreboval. Moja mama to zvlada vynikajuco, tiez by to nakoniec bola pre nu iba zataz. Hovorim si asi je to tym, ze v mojej rodine zijeme jeden pre druheho. V ich je vsetko formalne. Koniec koncov manzela to tiez oslobodilo, lebo nemusel matku zabavat pol dna, ale urobit doma co trebalo. S mojou mamou vychadzaju fajn. Muz si uvedomuje, co pre nas robi. Vie, ze sa o deti vynikajuco stara, ze deti s nou maju i zabavu. Su vybozkavane od rana do vecera. Ako kazdy manzel, by bol samozrejme radsej, keby sme mohli byt sami, ale v danej situacie, vie, ze to je to najlepsie riesenie a velmi si moju mamu za to vazi. Na jednej strane mam konecne pokoj, nemusim pocuvat ani blbe narazky ani poucovanie, ale i tak mam vycitky a neviem niekedy ani preco?! Mozno preto, ze moja mama je s name stale a jeho je mimo veci? Ako matky mame vycitky za vsetko. Hlavne za to ze som v praci, a nie s mojimi laskami doma, aj ked nemam ine vychodisko a stara sa o nich babka, ktora ich zboznuje.
asi vsetky tu , co mame dobrych muzov mozeme suhlasit, ze ak uz nic ine pre nas svokry nespravia, ajtak im mozeme dakovat, ze nam porodili nasich muzov :D :D
@milocka prezila som 7 rokov v UK, takze viem, o com hovoris. Jednoducho, svokra je Anglicanka, ma svoj zivot, svoje starosti, ak nechce pomahat, mali ste si zadovazit au pair. Len sa cudujem,preco si Ty z toho prekvapena. Ma pravo odmietnut pomoc a ma pravo na svoj zivot. Jednoducho, je to ina mentalita /sestra je vydata za Anglicana, takze viem, o com hovorim/, ina kultura, a takisto ina rodina. Ved aj v SK rodinach mas rozne postoje, nazory, aj tu su babky, ktore chcu vidiet vnucata raz do roka na pol hodiny.
Teraz to mas super, ze mama suhlasila prist k vam. Nic ine neries. Ak je spokojny manzel, Ty aj Tvoja mama. Na druhej strane, je mozne, ze raz sa budes musiet Ty postarat o svoju anglicku svokru, ked bude nevladna, chora, atd...
A este mi napadlo, bud rada, ze si nevydala za Pakistanca, Araba, atd...lebo neviem, akoby si fungovala v ich style rodiny...
z toho prekvapena vobec nie som. Len ja neviem byt taka chladna naspat. A to je presne to, preco som tu ten prispevok dala. Ze ked som sa konecne urobila to co sa tu robi, tak nakoniec mam z toho tie vycitky JA. 🙂
@milocka inak moja svokra nie je anglicanka, byva 10 min. od nas, len unich to funguje inak ako unas. oni su taky prchky, kricia , vrazdia sa ale potom na druhy den, vies ze som to nemyslel vazne atd a dalsi den sa zas zabijaju. moja svagrina je tiez ako oni, no nastastie moj muz je asi mimozemstan, on nema take navyky ako oni, je akoby ,,adoptovany,, pride mi iny ako jeho cela rodina. dakujem mu zato,aky je, ani ja nechapem , ako moze byt tak iny. numerologicka mi raz povedala, ze on nezije tu na zemi ale meter nad, ze ma nadhlad, ze uz odzil vsetky svoje zivoty, ze toto je jeho posledny a je tu preto aby on naucil nas a nie mi jeho. asi ma svoju ulohu. mozno aj u vas to bude podobne
@milocka inak to co si pisala ze svokra si zoberie syna a ide sa s nim "pochvalit" kamoskam, to je podla mna normalne, to som uz videlaaa tolko krat. moj otec ked pridu na navstevu k nam tak nejak neprejavuje nejaky specificky zaujem o kocikovanie, ale ked ideme my k nim na navstevu tak stale chce chodit malu kocikovat von (jasne ze aby sa pochvalil pred susedmi 🙂)...normalne sa mi nedari nasim vysvetlit ze mala uz je velka a v kociku uz mi ani neobsedi, natoz ze by v nom spala. 😀 a s tou kritikou si to tak neber, mne pride ze to mas naozaj skvele zariadene a aj to ze svokra ma inu mentalitu a vyzaduje ine sposoby chovania, moze byt pre tvoje deti prinosom....uvidia veci aj z ine strany. ja myslim ze detom prave takato roznorodost prospieva.
Dakujem adri a darzneba!!!
fuuu, uz vidim, ako bude moja buduca nevesta preklepavat po forach mna 😀 . Mam presne rovnaky plan travenia staroby ako tvoja svokra. My financne aj nefinancne pomahame svojim rodicom aj manzelovej casti rodiny. Vychovavam svojho syna, snazim sa mu zabezpecit kvalitne vzdelanie, mozno zabezpecit nieco na zaciatok, pocit stabilnej rodiny atd. Nevidim najmensi dovod, aby som sa prisposobovala este aj na dochodku. Ked si narobi dietka, urcite pri tom asistovat nebudem, ani sa ma nebude pytat na suhlas s ich robenim. No tak nech sa o ne pekne aj postara. Ja si ich uz budem tulkat len pre radost, nie pre povinnost. A ak nedajboh bude mat nejaku "nadheru" so silnym pocitom, ze som nesplnila svoju "sluzbu vlasti", tak ta nech mi fuka praskovy cukor vies kde. A hlavne ak jej budu dobre moje peniaze na zaciatok, vsakze....
ja mam v plane mojim detom pomahat, ak to bude v mojich silach a takisto mam v plane sa postarat o svoju postihnutu sestru, ked tu nasi nebudu a tiez som neasistovala pri jej vyrobe...
@viera27 - keby som si myslela, ze svokra je az taka zla, a ja az taka uzasna, preco myslis, by som sa vobec priznavala a s jej kladnymi strankami a vecami ktore pre nas urobila..asi preto, ze sa jej predsa tiez citim urcitym sposobom zaviazana.. a ver mi, ze pritom ako to v tej rodine vidim, to budeme nakoniec my ktory sa o nu na stare kolena postarame.. 😒
Neviem ale je divná doba.
Najviac sa preferuje pozícia babičky keď ju potrebujeme.
Zdá sa mi divné rozpísať sa o tom ako sa svokra nechcela prispôsobiť a tak sme si to zariadili po svojom. Dobre, ale ak niekto vychoval chlapa " s ktorým chcem žiť" a ešte ma aj finančne podporí , ale nechce vnúčatá podľa nášho očakávanie , tak už na ňu nemám čas a energiu....
Pýtam sa ak by skákala ako sa mladým hodí ČAS BY SA NAŠIEL???
Som celá šťastná ,že som sa o svoje deti starala sama a finančne som nezávislá na rodičoch ...., lebo ťažšie sa vracia požičané.....
Dnes je doba penziónov pre dôchodcov a to už nick nerieši ,či sú pri rodine alebo cudzích ľuďoch ... Všetko treba možno vidieť aj v širšej perspektíve. Ak som prijala viac som zaviazaná viac a to sa o dvadsať rokov ťažšie pripúšťa.
Čo očakávame od druhých je jedna vec ,ale je otázka čo sme ochotní urobiť na oplátku zas my 🙂 🙂 🙂
@milocka No to by bolo idealne, keby sa o nu postaral aspon jeden syn, ktoreho vychovala. To poznas, skor matka vychova 6 deti, ako 6 deti doopatruje jednu matku...
Pozri, skac od radosti, ze zatial svokre aj tvojej maminke sluzi zdravie a su aj financne v pohode. Mas tak cas prave teraz na seba a svoju rodinu a budovanie svojho stastia. Hlavne nech ste vsetci zdravi, to je to jedine predsa.
@lulka12 mne je tiez divno, ked vidim ako sa ludia vykrucaju ked treba doopatrovat nevladneho cloveka. jasne prebalovat 60 kg starku ktora uz vykrikuje sem tam nezmysly nie je to iste ako prebalovat zvlatlajuce babatko, ale stale je to ludska bytost a ma svoju dostojnost. niekto mudry raz povedal, ze uroven civilizovanosti spolocnosti sa najlepsie posudzuje v urovni akou sa tato spolocnost chova k starym ludom.
@milocka no vies mne to pride tak ze jednoducho ty a svokra nie ste kompatibilne ...skratka napr mne vyhovuje, ze sa 'az tak nestaraju' skratka navsteva raz za mesiac, nestaraju sa mi do vychovy a podobne. Ale to som ja ...si osobne ale neviem prestavit ani matku moju mat pri sebe...
Len skus sa trosku pozriet aj na druhu stranu mince - keby chcela napr maleho mat stale? a ze by k vam chodila kazdy den - to by sa ti asi tiez nepacilo..Ono je velmi tazke najst nejaky balans aby to vyhovovalo obom stranam.
a este - pises ze ty sa chces o svoje vnucatka starat teda raz ked ich budes mat ...a co urobis v pripade ze budes mat nevestu - ktora sa jednoducho zariadi podla svojho - a nebude chciet nejake obsiahle strazenie a pomoc? nikdy nevies co bude za 25-30 rokov 😝

a co sa tyka toho stolovania... niekedy ked v restauracii vidim ako stoluju mlade slovenske rodiiny a co vsetko detom dovolia pri stole, myslim si, ze trosku "drezury" a pravidiel slusneho spravania, hoc aj skrobeneho, by tym detom nezaskodilo.... co detom - nie detom, ale aj ich rodicom. myslim ze trosku takejto vychovy nemoze detom zaskodit. vsak ked stolujete sami, tak to maju volnejsie. a ked pride babka, tak budu vediet, ze na niektore veci si treba davat pozor - myslim ze toto im do zivota nebude na skodu 🙂