icon

Som unavená zo všetkého

15. jan 2023

Poraďte niečo účinné na únavu.Zaciatkom januára som nastúpila po 3rokoch do práce.Cely deň som na nohách a chodím.Doma variť upratovať,s deťmi sa hrať.Som unavená zo všetkého a bolia ma nohy.Neviem z čoho ubrať.Manzel ani ja nemáme v práci obedy,deti v škôlke škole málo zjedia.Tak doma musím variť aby sme neboli celý týždeň len na suchom chlebe,to nechcem.Upratovanie nerobím nič veľké,no povysavat,umyť riad alebo upratať stôl to robím skoro každý deň.Potom veľké upratovanie robím v sobotu.S deťmi sa hrať to každý deň,aj učiť sa s nimi.Vecer padám od únavy do postele.Viem bola som 3roky doma a mohla som si sadnúť oddýchnuť kedy som chcela.Teraz keď celý deň som na nohách s unavená.Existuje nejaký prípravok proti únave alebo nejaká rada ako zvládnuť všetko?

autor
15. jan 2023

@tenerifka Nie sú také silné zimy ako voľakedy,u nás ani sneh nemáme a okolo 0-10 stupňov máme cez deň.Manzel robí v pivnici každý deň,chce zabetónovať spodok aj zatepliť celú pivnicu.Vzdy niečo rozmýšľa čo robiť prerobiť na krajšie.Varenie aj teraz varím niekedy na dva dni,no príklad umyť riad alebo spratat kuchyňu linku treba každý deň.Deti ešte nie sú tak samostatne,no vediem ich k tomu aby upratali si veci po sebe a tak.
@eva233 Robí aj teraz cez zimu dole vypratuje pivnicu a chce celý spodok spraviť.

kubkovamama
15. jan 2023

Si 2 týždne v robote po 3r doma,telo si musí zvyknúť(aj hlava).Ja som išla na 12tky od 2rocnej,prvé dni som myslela,že umriem,zaspavala som na stojáka v robote pri okne.😂 Po mesiaci ťažká pohoda.Iba zvyk,nemaj strach.A doma si tiež musia zvyknúť,že mama už je v inom režime.Mne strašne pomohol robotický s mopom a umývačka.Vysavat dom a poschodia nie je sranda každý deň

aurora33
15. jan 2023

Ved a keď robí manžel v pivnici nemôžu sa tam deti motkat okolo neho? Lebo mne to skôr príde akokeby sa pred zodpovednosťou schovával. Nevie variť nevie upratovať nevie sa hrať s deťmi, tak je v pivnici. Wuaw.

martul
15. jan 2023

Tvoj manžel nevie nič robiť, ale ani nechce vedieť, vyhovuje mu to. A teraz v zime čo robí vonku? Prehadzuje neexistujúci sneh zľava doprava?

mirco50
Odpoveď bola odstránená
h2
15. jan 2023

Prepáč, tiež máme RD a nie, nie je teraz v polke januára vonku toľko isto roboty, ako vnútri a už vôbec nie, keď k tomu pripočítaš varenie a venovanie sa deťom. Ospravedlňuješ si ho sama pred sebou.

autor
15. jan 2023

@h2 Ja len píšem že aj teraz cez zimu manžel robí dole v pivnici.Upratuje to tam,chce spodok zabetónovať a celú pivnicu zatepliť.To pripravuje všetko a je to nadlho.
@aurora33 Je to tak dole špinavé a bordel,tak deti tam nechce brať.

vinkel
15. jan 2023

Napr, na sobotu take rýchlo na obed ideál mäso do rúry a potom zemiaky a sup. Moja mama v sobotu nevarila vtedy sme mali suchý deň 😂 keďže musela prať a práčke Romo tak celé doobedu zabite tým. Magnezium a draslík a nohy vyložiť alebo v sprche striedať studenú a teplu vodu len na nohy myslím. A deti nech odložia ponožky, spodne prádlo. Niektoré hračky mohli nahádzal do kosa na hračky. A ísť spat aj o 19 ak je to možné. 🙂

hederamonstera
15. jan 2023

Ma tvoj manzel aj deadline kedy to bude mat hotove? Takto sa tam moze motkat a zasivat dlhe mesiace, v klude, bez otravovania od deti ci zeny, robit si svoje hobby. Ty musis kazdy den ficat. To ti pride fer? A tiez on nevidi, ze si unavena a kym si zvyknes na novy rezim, tak sa zucastnit aj na domacich pracach ci detoch? A.k.a sere na teba?

zobaka
15. jan 2023

telo nie je zvyknute, ja som bola 6 rokov doma a v praci som sa nevedela sustredit a extremne mi padali oci, myslela som, ze snad od unavy skolabujem, bolo to narocne obdobie, zlata rodicovska, vacsinou sa to zrovna do 2-3 mesiacov

h2
15. jan 2023

Nechcem tvojmu manželovi krivdiť, tak radšej nenapíšem, že si to na teba pekne vymyslel, prácu v pivnici, kam deti nemôžu. A nebudem radšej ani písať, že sa tam zašíva, aby mal pokoj a nemusel nič robiť. Lebo tak to určite nie je, však? 😉
Treba ísť za mužom do tej pivnice a povedať mu, že potrebuješ, aby teraz svoju veľmi dôležitú prácu prerušil a išiel napríklad povysávať, umyť riad, alebo zobral deti von, že to je teraz dôležitejšie.

lujza123
15. jan 2023

Ten prípravok sa volá: normálne si s muzom podeliť domacnost

To znamená cez tyzden sa spolu starať o deti, varenie, upratanie a cez víkend dat deti babke, zavolať nejakého kamaráta/tov a v 4rici mate pivnice vypratane za jeden den

Ale keď sa ti páči robiť sluzku domacu a padať na hubu nech sa páči. V 40 tke budeš jak starena

autor
15. jan 2023

@vinkel Deti chodia spať okolo 20,30-21 hod
@hederamonstera Hovorí že do apríla to chce mať hotové.Potom zas iné veci bude robiť,on si vždy nájde niečo.
@zobaka Tak asi len vydržať.
@h2 V pohode môžeš napísať,aj mne sa zdá že on sa tam len zažíva aby nemusel mne pomôcť.Je tam tak dve tri hodinky denne.Ked dôjde donutra zahrá sa s deťmi.Ja si rýchlo porobim čo treba a idem dať deti chystať na spánok.
@lujza123 Nemáme možnosť dať deti k babke.Zavolat kamarátov,neviem ako u vás,no v mojom okolí každý je rád že je rád.Kazdy sa venuje svojej rodine a okolo domu.Nieto ísť niekomu druhému na pomoc.A mimochodom mam 42 rokov.Mozno aj preto nevládzem lebo už mám svoje roky.

dominyca9
15. jan 2023

Vyskúšaj MagneB6 Forte (ráno, večer) a vitamín B12, no a určite aj vitamíny C a D. Myslím si však, že v tvojom prípade treba spraviť aj organizačné zmeny a dať tomu všetkému čas, aby si si na nový režim zvykla. Len pár tipov k domácnosti: U nás sa v sobotu nevarí, jedlo sa buď kúpi alebo sa spraví niečo rýchle, nenáročné, čo sa v daný deň zje (špagety, palacinky...) - dá sa aj cez týždeň. Pouvažovala by som možno aj nad stravovaním v práci, doma bude hneď o niečo menej práce. Super sú aj vychytávky ako umývačka riadu, robotický (alebo aj tyčový vysávač)... Ja som si napr. nedávno kúpila mop na dezinfekčné vlhčené utierky a keď treba, tak rýchlo stiahnem špinu a nemusím sa babrať s vetrom. Veľké upratovanie robím, keď treba a mám chuť (nemáme fixný deň). Upratovať priebežne je efektívnejšie. Deti sa hrajú viac-menej samé, staršia (6r.) je už samostatná a dosť pomáha. Určite treba zapojiť aj deti.

aurora33
15. jan 2023

Prepac ale to mi príde ako ďalšia výhovorka, že je tam bordel. Ved im obleč niečo staré, čo môžu zničiť.

harmona
15. jan 2023

Treba si to podelit, nezvladnes vsetko tahat sama, aj na domacnost su dvaja. Keby aspon deti si vzal alebo nieco. Je to o tom ze musi chciet ti pomoct a to je zasadny problem si myslim.

autor
15. jan 2023

@dominyca9 V práci nemáme stravovanie, dostávame stravne lístky

lujza123
15. jan 2023

Autorka pozri, ja mam 40 a energie mam na rozdávanie. Lebo sa zdravo stravujem, veľa športujem, relaxujem....
Vekom to nieje, únava je zo stresu, naháňania sa, chýbajúceho oddychu a chýbajúceho športu...

Nástup do práce po materskej je vždy chaoticky kým si človek zvykne, nájde si nejaký systém trvá par mesiacov. Nemôžeš stihnúť všetko, proste musíš niečo vyradiť, s niečim sa podeliť..... Alebo sa teda zblázniť v takom tempe

Muža vyzen z tej pivnice a zapoj do práce, nemusí tam byt každý deň. Mame rodiny dom, tu je stále co robiť, ale nepôjdem predsa vypratavat pivnicu keď nemám čo jesť.... Pivnicu môžete riesit na jar, decka budú vonku, vo dvojici to pôjde rýchlejšie..

Proste treba si určiť priority, robiť to čo horí vedieť sa zmieriť s tým ze niečo pocka. To ti píšem ako človek co podniká a v určitých obdobiach roka mame toľko práce a stresu ze až. By som skončila s mrtvicou keby chcem stihnúť všetko naraz

gertrudaosem
15. jan 2023

Možno je to len prechodné obdobie, kým si zvykneš aj na prácu. A zapoj do prác aj manžela.

malasandrika
15. jan 2023

Nechcem byť ironická, ale budem - zrazu má autorka zapriahnuť manžela do prác, či vydržať. V predošlej diskusií, kde neboli deti, ste žene vyčítali, že si delí práce 50:50. Ženy už sa zobuďte. Keby autorka tejto diskusie rozmýšľala ako tá predošlá, nikdy sa nedostane do módu, že je na všetko sama. A samozrejme si neodpustím moju obľúbenú poznámku - ak chlap doma nerobí nič, s deťmi nepomôže, načo žene je?

viestta
15. jan 2023

Moj tiez "nevedel" upratovat, naucila som ho. Moj tiez nevedel varit, naucila som ho. Moj tiez "nevedel" zabavit dieta, naucili sa to spolu. Moj tiez "nevedel" opatrit dieta. Nudza ho naucila aj to.

karolinakr
15. jan 2023

@eva233 ako umyvačka spori peniaze? toto mi aj susedka vykladala ale však tam ovela viac vody tečie, to premýva a hodinu čisti, kdežto pod tečucou to maš raz dva,,aj ona tvrdila, že brutalne jej klesla spotreba, ale asi chcela povedať , že narastla,,či máš skúsenosť priamo na porovnanie?

viestta
15. jan 2023

@karolinakr to niektori maju riadne pomylene predstavy. Do umyvacky nic netreba predmyvat, staci oskrabat zvysky jedla. Dnesne umyvacky maju spotrebu vody pod 10 litrov na jeden cyklus, co do drezu vytecie zhruba za 10 minut umyvania. Ked mama kupila pred X rokmi prvu umyvacku, ta sa jej na teplej vode zaplatila za rok. To nas bolo doma ako hadov, a umyvali sa kvanta tanierov kazdy den.

vamajka
15. jan 2023

manzel nevie varit, nevie sa zahrat s detmi. A co prosim ta potom vie? Detom sa asi moc nevenuje kedze mladsi sa chcet hrat s tebou ved chlapci sa povacsine chcu hrat s otcami aspon u nas to tak bolo. Tvar sa, ze aj ty nic nevies a budes mat svaty pokoj ako ho ma manzel a vybavene

eva233
15. jan 2023

@karolinakr napríklad aj takto sa dá... Jasne človek mina elektriku, ale šetrí čas a navyše do umývačky ide studená voda a bežné sa umýva teplou.. Takisto ak umývam pod tečúcou vodou tak miniem kvantá vody oproti plnej umývačke.... Samozrejme ak je človek sám a minie 2 taniere tak netreba umývačku, ae ak je to 3 a viac členná rodina kde sa denne vari a je tak umývačka je podľa mňa nutnosť co sa týka úspory času aj peňazí 😉https://www.startitup.sk/futuristicka-umyvacka-...

ropucha6
15. jan 2023

Rady si dostala, varit na viac dni, donasky, suche vecere, kupit spotrebice-pomocnikov, zapriahnut manzela a zlavnit z narokov. Aj my sme v dome, furt je co robit, ale teda neakceptovala by som manzela tri mesiace v pivnici, ked ja padam na hubu…

lavinis
15. jan 2023

tak si to musíte doma nejak rozdeliť, nehovor mi, že okolo domu musí robiť každý deň. Na rozdiel od toho, variť a učiť sa s deťmi každý deň treba.

simona92101
15. jan 2023

My mame s muzom dohodu,ze cez tyzden sa okolo domu nic nerobi,byvame tiez v dome a takisto dokoncujeme.pride cez tyzden z prace,naje sa a venuje sa detom,ked okupe deti (jeho parketa od narodenia),ja ich ulozim a on si ide dokoncit svoje veci na pc do prace.ziadne take ze sa ide zasivat von.na vikend si naplanujeme co treba robit, ak betonoval alebo ukladal dlazbu,tak vzdy len cez vikend.ak to bola praca na dlhsie-na vikend sa zvolala brigada,kamosi pomohli,a bolo to raz dva.na oplatku sme my zase im pomohli ak potrebovali..skuste sa takto dohodnut,bo on to berie ako oddychovku,šmotkat sa po troche,do aprila casu dost 😏

tenerifka
15. jan 2023

@vamajka jej manzel vie planovat, ze raz....niekedy....v aprili....poupratuje pivnicu. A skrabat si gule tiez vie....

kacernakokse
15. jan 2023

To s tým, že tvoj manžel nevie variť je hlúpa výhovorka. V dobe, keď sa dá akýkoľvek recept nájsť za dve minúty sa variť nenaučí len ten, kto nechce. Jasné že nie každý má vlohy na to aby navaril perfektne, ale nakorenit kúra a dať do rúry popřípadě usmažit/ upiecť rezeň nie je niečo, na čo příčetný človek môže povedať neviem to. To ako keby povedal že si nevie natrieť chleba alebo urobiť kávu. Či ani to už nevie?