Som unavená zo všetkého
Poraďte niečo účinné na únavu.Zaciatkom januára som nastúpila po 3rokoch do práce.Cely deň som na nohách a chodím.Doma variť upratovať,s deťmi sa hrať.Som unavená zo všetkého a bolia ma nohy.Neviem z čoho ubrať.Manzel ani ja nemáme v práci obedy,deti v škôlke škole málo zjedia.Tak doma musím variť aby sme neboli celý týždeň len na suchom chlebe,to nechcem.Upratovanie nerobím nič veľké,no povysavat,umyť riad alebo upratať stôl to robím skoro každý deň.Potom veľké upratovanie robím v sobotu.S deťmi sa hrať to každý deň,aj učiť sa s nimi.Vecer padám od únavy do postele.Viem bola som 3roky doma a mohla som si sadnúť oddýchnuť kedy som chcela.Teraz keď celý deň som na nohách s unavená.Existuje nejaký prípravok proti únave alebo nejaká rada ako zvládnuť všetko?
@karolinakr umývačka riadu spotrebuje 15 litrov vody za celý program. Toľko vody by si minula na umytie možno jednej pätiny toho obsahu. Elektriky veľa nezozere. Investícia sa vráti behom pár rokov, keď k tomu pripocitame ušetrený čas, vráti sa to ešte rýchlejšie.
Varit vzdy na 2-3 dni, napr.
v nedelu na pondelok, utorok a stredu varis ty
v stvrtok pride manzel z prace, vari na stvrtok a piatok
v sobotu restika, donaska
Hranie sa s detmi:
No ty nie si zamstnana na pracu s detmi, nie si ani au pair, ani animatorka - nech to vyznie akokolvek nepochopitelne na dnesnu dobu, ale clovek, co chodi do prace a stara sa o domacnost, v ziadnom pripade nemoze vyplnat funkciu animatora, ci hracskeho partnera pre dieta. Deti sa musia vediet hrat same, aj sa nudit.
"Upratovanie robim v sobotu"
- opat, kde je manzel? Co tak v piatk s manzelom rychlo do hodiny/dvoch upratat co sa da a v sobotu radsej ist na rodinnu turistiku?
@zmrzlinka2021 zasa sa stretávame tie isté v ďalšej diskusií, kde nerozumieme zastávanie sa partnera a partnerkinu neschopnosť si zadeliť prácu. Seriózne je mi nevoľno z komentárov, že ona si nevie zadeliť prácu a muž sa zašíva v pivnici a vytešuje sa, že ona chudera doma otročí a on snáď do apríla či do kedy dokončí pivnicu. Hnus!
manzel nech perie a upratuje kym ty navaris veceru. snazte sa aj deti primerane zapajat do domacich prac - mozu prestriet stol, cistit zeleninu, pomoct s upratovanim. tym sa aj zabavia. potom po veceri si spolu v ramci oddychu mozete pozriet telku, citat alebo zahrat spolocensku hru.
A aku mate pracu? Ak nejak dlhe sedenie alebo statie tak odporucam kompresiu. Su teraz aj bez receptu, ale za plnu cenu take jemnejsie pancuchy za mna najlepsie Mediven so senzitívnym uchytnym lemom a k tomu detralex. Viem, ze clovek nema cas a je unaveny, ale na unavu dobre posobi aj cvicenie nejake cardio a core cvicenie pre dobry postoj, aby chrbat nebolel a to viac ako raz do tyzdna.dat manzelovi deti na polhodinu nejake 2 - 3 dni v tyzdni nech sa uci s detmi a vy cvicte.Na youtube su aj nejake cvicenia na obeh v nohach, ked su unavene. Ale ta kompresia je top a urcite v zime sa lepsie nosi ako v lete. Ja to nosim niekedy a to je akoby som omladla o 20 rokov. Ale musi vam sadnut velkost, co by nemal byt problem ak vas v lekarni zdravotnych pomocok dobre zmeraju.
@malasandrika
Zial, stale ten isty problem - nerovnaky meter na zaklade pohlavia. To ze autorka pocala, vynosila, porodila a dojcila - co je dokopy 2-3 roky jej zivota na dieta, - ludia automaticky jej davaju na plecia vlastne cely chod domacnosti.
Kto u chlapa riesi, ako stiha rodinu a pracu?
.. a smutne je ze zeny sa nevedia za seba postavit, nevedia sa vzajomne podporovat
@8462258277x Ja v práci stojím a chodím celých 8 hodín.Cvicenie necvicim nič není na to čas ani chuť
Síce to asi nebude najväčší problém celej tejto situácie, ale ak by si si našla tých 30 minút na cvičenie, bolo by ti o poznanie lepšie. Deti dať mužovi a oznámiť, že ideš teraz chvíľu cvičiť aby si sa cítila lepšie. Žiadne prosím ťa postráž mi deti - ale venuj sa svojím deťom, ja sa idem pre zmenu venovať sebe.
@zmrzlinka2021 jasné, veď chlap je vrchol potravinového reťazca, lebo chodí do práce 😂 čo už záleží, či žena má finančnú rezervu alebo majetky, je jej povinnosťou ťahať domácnosť aj dieťa, ešte chodiť vysmiata, prevádzkovať pravidelný sex, a potom samozrejme, keď muž nájde potešenie inde, je to jej chyba, lebo nevnímala jeho potreby 😒 to len na okraj, nechala som sa uniesť inými témami za tento mesiac 😂

@kacernakokse Ja nechcem cvičiť,nikdy v živote som necvicila,ja mám iné koníčky.
@elizabet173 by si sa čudovala. Po 8 hodinách v práci padám na hubu, ale keď sa premôžem a dám si aspoň jogu, alebo blbé tri kilaky behu, mám omnoho viac energie. Tiež mám prácu kde som celý deň na nohách
Koľko spis v noci?Je to zmena a treba si zvyknúť.Ano už si tu písala.Najdes si systém a potrebuješ nech niečo robí aj muz
Magnosolv? Ja odkedy beriem, som nejaká psychicky pokojnejšia a menej unavená. Ale teda nestojím v práci na nohách. Nuž a variť sa snažím cez víkend, aj keď tiež mám pocit, že som na reťazi uviazaná k sporáku -sobota obed sa dojedá v pondelok, sobota večera v utorok, nedeľa obed v stredu, nedeľa večera to väčšinou už len nejaká rýchlovka, ktorá sa hneď zmastí. No a potom štvrtok piatok, to sú tiež len také rýchlovky - praženica, chlieb vo vajci, krupicová kaša, toasty alebo sendviče, hrachová kaša, špagety, alebo nejaký mrazený polotovar (ovocné gule/šúľance,atď.). Je to muklačina, už najstaršia začína trošku pomáhať okolo kuchyne, tak dúfam, že o nejaké dva tri roky sa to zlomí. A tento víkend som veru aj chlapa zapriahla do varenia, aj keď len trochu. Je to v nás, že sme také blbé a nevieme si vydupať pomoc. Veď ošúpať zemiaky či mrkvu, obaliť rezne, či umyť riad zvládne snáď aj chlap...? Ja už sa snažím presunúť aj dú na chlapa ale 100x sa zabudnem 🙈. Zvyk - železná košeľa...
Tak, ja mam napríklad rovnako deti a mat dom tak ich mam vonku a ja si doma robím.
U svokrovcov ich tak nechám. Je to bomba.
Dennodenne ved netreba to isté robiť a keď ti muž okolo domu urobí to je fajn.
Ak si na plný úväzok žiaľ znížiť.
Ja by 8 hodinový nedala som chodím na 4 hodiny síce s cestou skoro 6 ale o druhej som doma.
Alebo teda fakt muža zapojiť môj teda chodí o pol ôsmej domov.
Ja sa napríklad s deťmi nehrám.
Proste nemám na to čas. V lete sme veľa vonku.
A nemať umývačku to už nekomentujem.
Nechápem to. To je vec ktorá je nezaplatiteľna už z hľadiska času a nemusím menovať co všetko ešte
Autorka mozno si telo a hlava potrebuju zvyknut po nastupe do prace, mozno mozes vyskusat aj magne B6 alebo aj chia semiacka a nejake cinske huby dlhovekosti, zaklad je ale to, ze chlap upratuje v klidecku pivnicu, pripravuje si ju na zateplenie a betonovanie, ty si kedy varila alebo upratovala v klidecku, bez odbiehania, bez robenia 2 veci naraz?
Nevie udajne varit, ale ak vie citat a nebodaj nie je hluchy moze aj pozerat recepty na youtube a moze varit ale vyzera, ze ho velmi bavi upratovanie, ked tak pucuje pivnicu, tak moze aj zvysok domu.
Je mi luto ak drzo pisem, ale citala som tu temu, kde babu zvozili pod ciernu zem, ze maju prilis striktne rozdelene co kto robi, potom je tu opacna tema a tam sa zas radi, zapriahnut aj chlapa, ze je chyba skakat mu okolo riti a akceptovat ze “stary” cap udajne nevie varit, nevie upratat, nevie sa hrat s vlastnym dietatom.
K tým dvom podobným témam, podľa mna na seba pekne nadväzujú... Proste keď si to poriadne nerozdelís hneď na začiatku vzťahu/spoločného bývania potom sa môže stať že skoncis ako pani v tejto druhej téme...
Nezdá sa mi ze by raz baby radili tak a druhy krát inak, podľa mňa sú tie názory v obidvoch témach + - rovnake.
Je tu veľa žien, niektore sú presvedčené ze o domácnosť by sa mali starať rodicia spoločne no a niektoré sú presvedčené ze to je povinnosťou iba zeny...A kazda skupina proste radi podľa svojho.... Koniec koncov každá nech si žije vo svojej domácnosti a svojom svete tak ako uzná za vhodne.
Snáď sa tu objaví viac obhajkyn "ženských povinnosti" z predošlej témy a poradia pani autorke nejaký ten prípravok proti únave co hľadá
(ze by mala zapojiť chlapa vie, ale podla odpovedí moc nechce)
Hovoris, ze on si vzdy nejaku robotu najde. Ano, taku, kde tebe nemusi pomahat s domacnostou a on sa uleje. Nech si laskavo najde robotu tam, kde ty teraz aktualne potrebujes. Teraz uz pracujes aj ty, treba zmenit staru delbu prace a prerozdelit nanovo. A toto mu musis takto otvorene povedat.
Dostala ma tvoja veta, ze manzel nevie varit, tak varenie a upratovanie je na tebe. To akoze ked nevie varit, tak automaticky nevie ani upratovat? To je to najjednoduchsie sa vyhovorit, ze nieco neviem. Doteraz si mu robila plny servis a zrazu sa situacia zmenila a uz aj on by sa mal podielat na starostlivosti o domacnost a deti? No ale to je katastrofa, to bude radsej denne trcat 3 hodiny zasity v pivnici. Ineho lenivca si si doma vypestovala. V zime ziadna robota okolo domu nie je. A to co si vymyslel ako vyhovorku kludne pocka do jari. Resp. nech sa takymto svojim napadom venuje cez vikendy a nie kazdy den.
@lujza123 asi je to tak, ze v tej teme, ktoru myslim sa zoskupilo viac zien nazoru, ze chlap nemusi az tolko robit doma, ved naco, sikovna bezdetna hovi pracujuca zena stiha vsetko aj doma upratat, navarit a stiha mat aj konicek povedzme. A to je ten kamen urazu, kym nie su deti tak sa stiha, ale akonahle pridu deti, cas proste nie je, lebo bud budem upratovat a alebo sa budem venovat dietatu. Nie je nutne robit animatora ako tu mnohe niekedy spominaju, dieta od isteho veku sa uz vie zabavit aj samo, ale aspon ta moja 3 rocna sa fakt nebude bavit hrat hodinu v kuse, kym pozmyvam dlazky, utriem prach, umyjem kupelnu a toaletu a preco by som si to ja mala kuskovat, ze v jeden den toto, druhy den tamto, aby som stihla navarit, naucit sa s detmi, zahrat sa s detmi, okupat ich, dat ich spat a muz bude sam prepratavat pivnicu.
Mas pravdu v tom, ze kazdy nech zije kazdy ako uzna za vhodne, ale muzi nie su rerardovani, nedokazu nakojit, ale dokazu zarobit umele mlieko, nemusia zrovna v nadranom o tretej ak vstavaju do prace, ok nech sa vyspia, ale ked maju volno hadam dokazu nakrmit vlastne dieta.
Precitala som si za sebou a ospravedlnujem sa za tu hroznu stylistiku. Uz som primalovana tak dovetok bude hadam lepsie napisany.
Viem ako dlho trva zavesit zachodovu misu, umyvadlo, osadit vanu, navrtat policku, vymenit vodu v ostrekovacoch, vymenit olej v aute (nerobi sa to kazdy mesiac), vymenit bateriu, viem aj ake to je lepit dlazbu a sparovat ju a viem ake je to zmyvat potom tu dlazbu 3-5 krat, ake je to a kolko zaberie casu umyt kupelnu, zachod, podlahy, utriet prach (robim to raz tyzdenne), viem kolko casu sa stravi nakupom, kolko varenim hoc aj rychloviek, kolko spratanim hoc aj do umyvacky a viem ze vzdy robim k hlavnej cinnosti nejaku pridruzeni a viem aj ze radsej sa zahram s malou alebo s nou idem von, ako utierat prach, vie ze chlap porobi skor tu fyzicky narocnu pracu, ale fakt akoze kolko clovek betonuje na svojim vlastnom pozemku, aj keby si tam robil Times Square.
@elizabet173 Písala som už hore vyššie čo robí teraz muz vonku.Je v pivnici,není vonku na zime a je tam svetlo,tak robí 2-3 hodiny denne.Inac robi na smeny a málokedy je doma s nami.Ked je doma tak buď robí okolo domu alebo si chce aj oddýchnuť.Hovorim mu nech mi pomôže s niečím alebo nech sa zahrá s deťmi.Zahra pomôže chvíľu potom povie že on bol v práci je unavený a potrebuje si oddýchnuť.Deti aj prichysta na spánok,no príklad rozprávku na dobrú noc chcú len odo mňa,aj pritulit sa pred spaním.S tým jedlom,varím doma x jedál vždy niečo iné.No všetci vieme ako varia v škole/škôlke.Si pametam ked som bola ja dieťa tiež som nezjedla tam obedy nechutilo mi to.K tomu hraniu,deti sa zahrajú aj samé chvíľu,no potrebujú aj mňa pri hraní alebo sa rozprávame aký mali deň v škôlke a škole.Ja som nikdy nemala deti že kam ich dám tam vydržia sami hodinu.
@luccija Spím cca 7 hodín.
@sono2 Robím 8 hodín plný úväzok od 8 do 16 ráno zanesiem deti poobede pre ne.Umyvanie riadu mi zabere 5-10 minút denne není to také zle.Kvoli tomu nechcem umývačku.
@lujza123 Chlap sa nechce zapojiť,on mi trochu pomôže trochu sa zahrá s deťmi a má dosť.Povie že chodí do roboty na smeny potrebuje si aj oddýchnuť.Ano už aj ja chodím do roboty,na to má odpoveď že ja robím normálne doobeda,nemusím skoro ráno vstávať,nemusím chodit na smeny v noci,že som oddýchnutá.Podla neho.
Budem sa opakovať, ale môj muž robí 12tky vrátane nočných. Svojpomocne prerába postupne podkrovie a dokáže a najde si čas aj mi pomôcť s upratovaním aj povysava aj navarí aj je so synom. Tiež je unavený, ale to som aj ja hoci robím iba od 8- 15tej-psychická práca. Je to o tom ako si to nastavíte a dohodnete sa. My si to vzdy podelime, keď viem že robí hore robotu, pri ktorej veľa maká + je po/pred nočnou tak mu neppviem aby umýval podlahy ani nič podobné, ale na druhej strane ak má deň voľna, v podkroví akurát spravil 3 lišty prečo by nemohol byť so synom aj dlhšie ako pol hodinu? Väčšinou ho vezme von kopú si loptu, idú na prechádzku a ja si zatiaľ v kľude a rýchlo poupratujem alebo navarím. Hovorím je to všetko o tom ako si to nastavíte a dohodnete sa. Ak sa bude muž len vyhovárať a ty ho obhajovať nevyriesite nič.
Treba si sadnúť, porozprávať sa a dohodnúť sa. Do roboty chodíte obaja toto budú čisto chlapské roboty (napr. Kosenie, rubanie Dreva...)toto budú čisto ženské roboty (dať prať, pozehlit...) , ale starostlivosť o deti a domácnosť (riady, prach, vysávanie, podlahy...) je podľa mňa spoločná... A máš v podstate 2 možnosti buď to necháš tak, nastavíš sa na to ze to budeš robiť z veľkej časti sama a on sa bude prizerať a ty padnes na hubu alebo si veci podelíte a budete mat obaja čas aj na oddych aj na robotu
Autorka tak to je dosť blbé co ti povedal, že ty nemáš byt prečo unavená. Každopádne pozitívne je, že ako píšeš cosi pomôže, toho sa treba chytiť a vytrvalo ho o pomoc žiadať a pomaly pridávať. Bude to otravné zo začiatku ale zvykne si. Ako budú deti staršie tak tych povinnosti bude vážne menej.
Predpokladám podľa veku deti, že si bola na materskej tých 6 rokov a zvykli ste si ze všetko stíhaš tak to bude trochu ťažšie nabehnúť na trochu iný systém...
Môj manžel tiež nevie variť. Párkrát sa pokúšal, ale fakt mu to nejde. Ale kým ja varím, alebo som v prácu a on má čas, tak upratuje, dokonca skoro všetko žehlí on, prezlečie postele a k tomu ďalšie veci technické, ktoré zase nezvládnem ja. Tvoj muž sa neprispôsobil tomu, že má rodinu, o ktorú sa musí starať aj on, nie len doniesť domov výplatu.
Verím, že keď muž robí na nočné smeny je unavený, ale niečo doma robiť musí buď chodiť do obchodu, po deti do škôlky, keď ma voľno.Lebo vlastne robí si v kľude svoju prácu v pivnici a občas okupe deti či sa s nimi zabaví.A 7 hodín spánku je málo
Neviem či existuje nejaký recept 🤷 ale ja s unavená a zostresovana zo všetkého, dneska som si dala predpísať magnosol 😄 viem, že to nie je žiadny zázrak na únavu a pod, ale aspoň niečo.

Únava podľa mňa môže byť spôsobená rôznymi príčinami. Napríklad aj to počasie....v januári je pomaly teplejšie ako v novembri. Ja som mala napríklad tieto stavy hlavne na jesen ale to som zistila že moja imunita je dosť blbá. Ale od kedy beriem vitamíny tak je to na lepšej ceste. Momentálne beriem Wobecare enzym. Podľa mňa vyskúšajte aj túto cestu.