Som uprostred problému, mám sa zastať manžela, hoci nemá pravdu?

brna1989
22. nov 2019

Ahojte, v skratke to poviem takto,môj manžel je ťažká ,veľmi ťažká povaha,nevychadza so svojimi rodičmi,s mojou mamou mal už niekoľko nepekných hádok,so sestrami tak isto.a s bratom svojím sa pomaly nerozprava,moji kamarati mi vždy povedia,boze ako to s ním môžeš vydržať..áno,zobrala som si ho s jeho povahou.zijem s ním,rozvadzat sa nechystám,brali sme sa v dobrom i v zlom.
Môj problém je v Tom, že pri každej hádke,či s rodičmi,mojou mamou,sestrami kamarátmi som uprostred.zacnu mi vyčítať, koho som si to zobrala,aké to má správanie a podobne.no a samozree môj manžel zasa vždy chce,aby som si zastala jeho.vraj som jeho manželka a hotovo.len keď on je naozaj vždy vinník tej hádky,rušnej atmosféry..sme spolu 7rokov,na začiatku som vždy si ho zastáva LA , ale rokmi má to prestáva baviť.ved vidím,že vždy on vyrobí problém svojou povahou a rečami a ja sa hoam zastávať?som divná,že sa ho nezastanem alebo ..

pribinak
22. nov 2019

Konfliktogenna povaha. Radsej sa stretávajú s rodinou a priateľmi bez neho, nech zbytocne nerobí konflikty a hanbu

drobcek53
22. nov 2019

skôr si myslím, že je divné, ak muž nechce na svojej povahe pracovať a je mu zjavne jedno, že sa s každým rozháda a ešte to aj teba ovplyvňuje. ľudia sú rôzni, a aj ich povahy, ale učíme sa celý život a na negatívnych vlastnostiach (zvlášť ak nás a naše okolie takto ovplyvňujú) by sme mali chcieť pracovať.
ale v každom prípade, ja by som sa asi nepostavila na žiadnu stranu. svojej rodine by som asi vždy povedala, že bolo/je moje rozhodnutie koho som si zobrala a že ma mrzí aká je v tomto situácia, ale že by som bola rada, ak by sme sa vrátili k pointe hádky/debaty a nie aby sme si tu teraz vyčítali veci dobre že nie od stvorenia zeme 😉 a že ak majú problém nech ho prediskutujú s ním, ale nie stále cezo mňa ako keby som bola nejaký hromozvod. + by som sa ale asi tiež snažila stretávať s rodinou bez muža.

brna1989
autor
22. nov 2019

@pribinak veď toto,ja sa za neho toľkokrát hanbím.je mi to ľúto,je to moj manžel,ale tá jeho povaha.kolkokrat ho napomeniem,nech sa chová slušne.boze..tak má to štve
On nikdy neprizná chybu,všetko otočí,on vyvolá konflikt a na konci som aj tak ja ta zla,lebo som mu nepritakala..podľa neho mám vždy stat za ním,lebo sme manželia..,normálne mi to niekedy pripadá ako taký psychicky nátlak..

pribinak
22. nov 2019

@brna1989 vsak aj je

brna1989
autor
22. nov 2019

@drobcek53 lenže bez muža,to je pre mňa divné.mozno sa jeho reakcie skôr bojím a som už naučená ísť podľa neho.tiez si poviem,no bože,toľko rodín sa stretava tak,že chodia napr.len dcéra k svojim rodičom a bez muža.on si neprizná nikdy,skôr vo mne vyvolá pocit viny a ja potom idem podľa neho..on bol taký už keď sme sa spoznali..sere ma to riadne,lebo sa chcem normálne stretať aj s manželom a rodinou,kamarátmi a nie sama s deťmi ako rozvedená alebo slobodná..

drobcek53
22. nov 2019

@brna1989 jasné, v tom ti rozumiem. a síce neviem ako konkrétne sa správa tvoj muž, ale ono to, že si si ho zobrala za muža neznamená, že tvoje okolie musí jeho správanie akceptovať. ja by som radšej chodila sama ako by som sa mala pozerať na tom, že sa muž háda s mojimi blízkymi, nebodaj ich uráža alebo niečo podobné.
ale poviem pravdu (aj keď ma do toho nič) nechápem prečo v takom vzťahu zostávaš. mne to (podľa toho čo píšeš) príde ako keby ťa psychicky týral. bojíš sa jeho reakcie, si naučená skákať podľa neho, on si neprizná nič, v tebe vyvoláva pocity viny, ty musíš to alebo ono lebo si moja manželka,... no ja neviem. mne to tu trošku smrdí psychickým manipulovaním, možno naozaj až týraním. Prepáč, ale to je žiaľ môj pocit z toho.

brna1989
autor
22. nov 2019

@drobcek53 presne si opísala naš život..ja sa nechcem obhajovať,ale ja som naozaj dobrý človek,čo sa týka aj okolia,rodiny,v práci..ja som veľmi nekonfliktna,robia mi zle konflikty a mamina aj kamaráti mi vždy povedia,bože prečo si si takého vybrala..ty si taká dobrá..je to tak , aj mamina mi vždy povie,nemôžeš čakať,že my mu budeme pritakavat a budeme ticho ako ty,keď sa správa ,ako sa správa..
Idem s ním všade,lebo by doma bolo zle a zasa by to otočil proti mne..
Chcem ,aby bolo dobre na všetkých stranách..to sa nedá,ja viem..

alexandraalexandrova
22. nov 2019

@brna1989 ak by mi niekto vycital ako sa sprava moj muz, povedala by som iba jedno: je dospely a za svoje spravanie zodpoveda on sam. Mna do toho netahajte. A dalej by som nedebatovala. Treba sa vediet obrnit a nedat sa vtiahnut do tychto konfliktov, lebo aj tak budes tahat vzdy za kratsi koniec. Je jedno komu das za pravdu, druha strana sa aj tak urazi. Takze sa distancuj, nediskutuj a najlepsie sa snaz vyhnut rodinnym stretnutiam kde hrozi konflikt.

brna1989
autor
22. nov 2019

@alexandraalexandrova ďakujem 😊 budem sa musieť k tomu postaviť,inak ma to zožerie 🙄

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
22. nov 2019

Skus si precitat nieco o aspergeroch, mozno ho tam najdes. Niekto tomu hovori povaha, niekto hadavost, prilisna uprimnost, priamost a neschopnost sa vcitit do pocitov druheho, reagovat na nove podnety, ludi, situacie...pritom v domacom su uplne v pohode v rezime, praci, vo vsetkom predvidatelnom... len ako tip, ty ho poznas najlepsie.

alexandraalexandrova
22. nov 2019

@brna1989 drzim palce! Lahke to nebude, ale verim ze to zvladnes ak budes chciet...

brna1989
autor
22. nov 2019

@ahoj0 budem musieť byť priama,ako sa hovorí,každý by mal začať od seba.robi mi to problém a veľký,ja z duše nemám rada konflikty,až sa trasiem ,keď sa kričí..musím to nejak dať 👍

brna1989
autor
22. nov 2019

@anjelicek26 u neho to všetko pramení z detstva a z uprednostňovania jeho brata v ich rodine..a kopec ďalších veci..aspergerov syndróm to nebude.dakujem za tip.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
brna1989
autor
22. nov 2019

@ahoj0 budem musieť aj ja,inak sa zbláznim
No ja s mojou povahou,to si neviem predstaviť.
Bude mi to asi roky trvať 🙄

juliet86
23. nov 2019

@brna1989 pocuj.. ja sa divim ze vobec zvladas toto 7 rokov.... sama vravis citis natlak z jeho strany. je to manipulovanie. citis strach. de fscto aj hnev. nedavas priklad hadok a spravania co ti vadi presne. ano manzel ma stat pri manzelke a opacne ale nie za kazdych okolnosti.... akoze com ked moj manzel bude nadmerne pit tak ho budem obhajovat? ked bude robit nieco zle porusovat dopravne predpisy kricat na ludi mam mu pritakavat????? manzelia nie su o submisivite ale o tom ze si otvorene povedia a navzajom sa tahaju hore nie dole. je otazne preco ked si to vedela si si ho vybrala do zivota. mate uz deti? aky je k detom? aky je v hadkach k tebe? ja by som ti odporucila psychologa a vam dvom spolu poradnu. citis ze to nie je ok. mas aj fyzicke prejavy. oreco ty sa mas starat o jeho pocity a on o tvoje nie? takto nie....

brna1989
autor
23. nov 2019

@juliet86 máme 2deti, boli sme aj v poradni už, on to aj tam otočil proti mne..

esterba
23. nov 2019

@brna1989 Vážne by som chcela vedieť, ako vyzerajú hádky medzi vami dvoma.

juliet86
23. nov 2019

@brna1989 a aky je k detom? asi to nebola dobra kvalitna sluzba v tej poradni ako to otocil??? co terapeutka na to? preco si sa donho zamilovala co si na nom vazis a cenis?

brna1989
autor
23. nov 2019

@esterba 🤷 je to nervák , ja som chcela hlavne radu v tom, ako sa postaviť ,keď ma hádku s niekym z blízkych..ja som povaha , že si necham nasrať na hlavu,ja už som sa nejak s tým zmierila,že je taký ku mne..rozvádzať sa nechcem.

brna1989
autor
23. nov 2019

@juliet86 k deťom celkom dobre,obaja sme dosť prísni,je nervák aj na ne niekedy.pani terapeutka samozrejme videla,že vina nie je na mne vo všetkom ,ako tvrdil..ale čo ona s tým urobí,nič..nasmerovala nás,akoby sme to mali riešiť..povahu nezmenis a hlavne keď on si neprizná.bola moja prvá vážna známosť,poznali sme sa krátko,keď som otehotnela a ako to býva,čakala som,že sa zmení..ale hovorím,ja už to nejak dožijem s ním,len má trápi ,keď je prchky a drzý k rodine a známym,proste nepríjemný a nadurdeny stále..musím od seba začať tým,že ma nebudú stavať do svojich konfliktov.

janage
23. nov 2019

@brna1989 a predpokladam, ze to stale su ti druhi na vine, lebo oni ho vytacaju, nechapu, prvokuju atd. Jaj a este napis ze proti geniusovi sa vzdy vsetci spolcili. A nikto ho nema rad, akonahle sa vyslovi nesuhlas. No ako toto odlisuje decko od dospeleho, ze dospely sa,snazi ovladat, nezvaluje zodpovednost za svoje spravanie na druhych.
Ty mu kludne zakazdym povedz, ze nue ty, on, ona, oni ho vytacaju, on SAM sa vytaca.
Ak nevie zit v spolocnosti nech sa zavrie doma do jaskyne a hotovo.
A na reci, ze nikto ho nechape mu povedz, ze ked nikto tak nech sa nad sebou zamysli.
Nieco podobne som zazivala uz davno, ja som si uvedomila, ze pre pana to tak mam zit zvysok zivota a moje potencionalne deti toto maju zazivat? Zrusila som svadbu. Nelutujem. Ja som s takou povahou nedokazala zit.

janage
23. nov 2019

@brna1989 a urcite sa nedaj dotlacit do situacie, ze prestanej ty sa,s rodinou kvoli tym konfliktom kontaktovat. Izolujete ta od rodiny, priatelov, znamych. Tak postupne na kazdom si najde co mu bude vadit. Je dospely a svojpravny aj hnev ci iny nazor sa da odprezentovat slusne. Ak sa mieni chovat ako hulvat a robit dusno, nech sa paci to nech skusa so svojimi kamosti, nie tvojou rodinou. V tom pripade budes chodit len ty a deti.
Zrejme bude argumentovat, ze to vsetci si myslia co on, ale oni su pokrytci, ktori to nepovedia a tak podobne.
Jemu elementarna slusnost rovna sa pretvarka, slova prosim a dakujem a byt mily zas rovna,sa podlizovanie druhym.
Obavam sa ze toto lepsie nebude.

brna1989
autor
23. nov 2019

@janage pekne si ho opísala 👍

lujza123
23. nov 2019

@brna1989 možno si jediná ktorá vie nastaviť manželov zrkadlo tak aby to pochopil. Je pravda ze manželia majú držať spolu ale sú určite hranice kedy sa neúnosné spravanie nedá rešpektovať.
Keby niekoho zabije, okradne, podvedie tiež s nim nebudeš držať. Ak je konfliktny treba mu to vysvetliť. V kľude, keď budete iba spolu, nie bezprostredne po incidente. Opatrne, obklukami, nie ho priamo obviňovať, skôr ho nasmerovať že veci niesu vždy také ako on vidí vo svojej bubline. Pýtať sa ho čo si myslí že čo asi druhý cítia, ako to vnímajú. Donútiť ho trochu uvažovať nad druhých pohľadom, neuvažovat iba o svete kde je len on a jeho názor. Myslím ze mu postupne dôjde že keď si pohne a tvoju rodinu pohne a si aj teba.

medulienka81
23. nov 2019

Hold protiklady sa priťahujú. Keďže si roky pritakavala a stála pri ňom iné ani neočakáva. Musíš to pomaly a takticky začať meniť, buď to časom pochopí, že ozaj som konfliktný typ alebo to vzdas a odídeš od neho.

medulienka81
23. nov 2019

Alebo na rovinu, takto: počúvaj ma ty si jedno sprosté konfliktné hovado! Buď sa zmenis a prestanes sa chovať jak kkt alebo od teba odídem. Už ma to totiž po toľkých rokoch nebaví !!! Úprimne do huby..to zaberá .. ver mi. Chlapi občas potrebujú priamu reč

janage
23. nov 2019

@lujza123 obavam sa ze toto pri tomto type nepojde. Ten moj ked potom uz aj na mna vyletel hej to si vedel sypat popol na hlavu, hej on je prchky on si uvedomuje, snazi sa (nebadala som ale ziadnu snahu) akurat reci a kvety nosil a pod. Ale nic sa nemenilo. V podstate sa to zhorsovalo. Ja som bola ta co nechapala situaciu, sak on nam vsetkym chce dobre. V skratke on jediny to vidi spravne
Autorke asi tolko. Na nu dospelu toto vplyva destruktivne, v dusi citi, ze toto nie je v poriadku, ze on so svojim spravanim a nie ostatni su mimo a ver ze vo chvili konfliktu sama nevie kde je vlastne sever. Jej detiv toto prezivaju este horsie. Ona sa boji ist ci k rodine ci na verejnu akciu aby nenarobil cirkus, si predstav, ze mas takeho otca. Chudence.
S nim sa neda diskutovat normalne, on vsetko pretoci a obrati proti tebe. Ludia su hlupaci, zeny sliepky, ti co ti otvaraju oci, ta huckaju proti nemu lebo ti zavidia.
Boze roman by som vedela napisat. A to u nas sa udialo v priebehu par rokov. A z pana uzasneho, ktoremu nic nevadilo a bol v pohode sa,stal pan vsetkomivadi. Ale postupne ako ked tu zabu varis v hrnci.
A ked zistil ze, ja sa fakt k nemu nevratim, to nastal dalsi level.

janage
23. nov 2019

@brna1989 rodine najblizsie povedz, ze a) rozvadzat sa nechces lebo ....vymenuj. b) ak sa rozvedies pomozu financne, casovo napr. vyzdvihnut deti? Konkretizuj
Takza zatial navrhujes napr. ze obmedzi on svoju ucast a navstevy v rodine a pripadne vyhrady nech adresuju jemu, ty si skusala, ale nemas na jeho spravanie dosah
Muzovi len oznam, ze nie, odteraz nebudes sa ho zastavat ani pred rodinou, priatelmi ci v obchode ak si budes mysliet ze sa nechova v ramci pravidiel a nema pravdu. Bodka. Nevysvetluj to k nicomu nevedie. Povedz ze ak doteraz nepochopil tvoje dovody tak to nema zmysel.