icon

Som úzkostlivá?

majaon
12. apr 2020

Pekný deň prajem...potrebovala by som poradiť,alebo skôr počuť,čítať,nestranné názory na momentálnu situáciu a návštevy starých rodičov...Konkrétne na to,či si myslíte že je už prehnané,keď nechcem aby sa moji rodičia aj svokrovci dotýkali mojich detí (6 a 3 roky) a aby dodržiavali odstup keď už aj prídu na chvíľku k nám na dvor a mali rúško,takisto aj moje deti a my...Napríklad dnes bol u nás iba na dvore svokor,bez rúška a dosť sa s deťmi bláznil,chodí len sem tam do obchodu,inak len na jeho záhradku,ale človek nikdy nevie...Ako niečo takéto riešite vy,prosím vás o nejaké názory,lebo neviem už sama či preháňam,alebo je to na mieste...Moji rodičia dodržiavajú všetko úplne,vnúčatá im chýbajú,no nechcú ohroziť ani nás ani seba...Ide hlavne o svokra,o ktorom si myslím,že je nezodpovedný tak celkovo,aj mimo korony...Ďakujem za vaše komenty,správy,pekné sviatky 🙂prajem

Strana
z2
annamivo
12. apr 2020

@majaon ja osobne len do obchodu a na dvor. Ale manžel aj do práce, kde pracuje s otcom a bratom, švagrom. Takže s nimi sa normálne navštevujeme, pretože ak by sme mali niečo či už my alebo ostatní, tak to už máme všetci. A keď boli predtým každý deň spolu je na hlavu im zakázať stretávanie, keď aj tak spolu robia. Dodržujeme hygienické nariadenia, nosíme rúška. Jasné že nechodíme každý deň na kávičku, ale raz do týždňa sa stretneme. Dnes sme napr boli u svokrovcov po vyše mesiaci. Keď sme prišli, všetci sa umyli,deti mi nebozkavali. Takže tak. Situáciu nezľahčujem, ale paniku robiť nebudem.

mischelag
12. apr 2020

Ja pracujem v ordinacii a maju k nam zakaz deri ako doprovod. Su castym prenasacom bez akychkolvek priznakov. Takze nie stari rodicia ohrozuju tvoje deti, ale tvoje deti ohrozuju tvojich rodicov

whatever1
12. apr 2020

@jane89 Na základe čoho tvrdíš že nikto z tvojej rodiny nie je nakazeny? Vieš o tom ze inkubačná doba kým sa prejavia prvé príznaky môže byť aj 2 týždne?

oli18
13. apr 2020

@jane89 no daj argumenty, rady sa poucime.

majaon
autor
13. apr 2020

Ďakujem aj ostatným za komentáre,vážim si všetky vaše názory,viem,že práve starí rodičia sú tá riziková skupina,no nikto nemôže vedieť ako by táto choroba prebiehala u detičiek,či u mňa,partnera...dúfam,že všetko bude čoskoro OK,prajem krásny veľkonočný pondelok 🙂

majaon
autor
13. apr 2020

@whatever1
@oli18
Dobrý deň,tiež som sa tej pani chcela spýtať,že kde berie tú istotu,že nikto z jej blízkych nemôže byť nakazený 🤔

gelifil
13. apr 2020

@oli18 jediny je sebeckost

arianna25
13. apr 2020

Si starostliva matka ktora chrani svoje deti aj ostatnych clenov rodiny. Nazory inych ta nemusia zaujimat. Mna tak isto nezaujima co si kto mysli a zatrhla som navstevy. Uplne. Tak isto chranim svoje dieta a tiez nechcem aby babka nieco chytila od nas popripafe. Clovek nikdy nevie. Kazdy by mal mysliet na kazdeho.

angela85
13. apr 2020

Inak sa mi páči že niektoré sem dajú otázku ale nechcú počuť opačný názor ako majú oni iba chcú pohladkať ego

jvasenka
13. apr 2020

@whatever1 👍 súhlasím!!

whatever1
13. apr 2020

@angela85 to myslíš na autorku? Ved slušne poprosila o nestranný nazor. A aj za negatívne komenty poďakovala.

lujza123
13. apr 2020

@jane89
@oli18
@whatever1
@majaon
Ja si myslím ze keď sa pravidelne stretávajú v úzkom kruhu rodiny (cca 6 ľudí) tak je to presne to iste ako vo viacgeneracnej domácnosti alebo mnohodetnej rodine. Tam tiež nikto s ruskom nechodí ani po nich nikdo nechce aby sa koli koroňe nejako rozdelili a odsťahovali. A takých je na Slovensku veľa. A aj takých co sa napriek korone normálne stretávajú.

Keď chcete cítiť rozhorceny hnev a na niekoho ukazovať prstom treba najskôr obviniť všetkých zamestnávateľov ktorý neumožnia home ofice, obzvlášť tie veľkovýrobné haly ktore fungujú stále. Tam sa šíri nákaza medzi ľuďmi, nie v úzkom kruhu rodiny.
Len to je nejako potichu tolerovane, ekonomiku nemôžeme obetovať, iba priateľstva ci rodinné vzťahy.

lucilaines
13. apr 2020

@lujza123 v podstate mas pravdu, lenze pri viacgeneracnych domacnostiach ci mnohodetnych rodinach alebo pracovnikoch pracujucich v halach sa tomu NEDA VYHNUT. To je ta pointa co ocividne mnohy nechapu, minimalizovat kontakt ako najviac sa da. Ked zijem s dedkom v jednej domacnosti, tak ho asi na ulicu neposlem. Ked pracujem a musim, aby som nas uzivila tak proste musim. Ale ked sa s tym dedkom stretnut nemusim, tak sa nestretnem, aby som tie kontakty minimalizovala len na tie, ktore MUSIM. Nie je pointa sa teraz stretnut a sama sebe si to obhajit ze sak to je to iste ako keby sme spoli byvali a mat zo seba dobry pocit jak som vybabrala so systemom. A obvinovat zamestnavatelov, ktori neumoznia home office, myslim si, ze takych je momentalne naozaj velmi malo, kde je to mozne. Samozrejme, je kopec miest, kde to proste mozne nie je. Napriklad tie vyrobne haly. Ale keby teraz zatvorili, tak tie stovky zamestnancov sa uz nemusia mat kam vratit.

majaon
autor
13. apr 2020

@angela85
ahoj,to nie je môj prípad,pekný zvyšok dňa prajem 🙂

majaon
autor
13. apr 2020

Ďakujem aj za vaše ďalšie názory a komenty 🙂 aj také aj onaké,každý má na svoj názor právo a ako vidím,čítam,prevládajú tu reakcie v zmysle žiadneho kontaktu ani so starými rodičmi,pokiaľ samozrejme ako píše
@lucilaines s nimi nežijeme v jednej domácnosti.
Pekný zvyšok dňa prajem všetkým 😊

sense
13. apr 2020

Za mna prehanas... treba najst strednu cestu ...ziaden extrem nie je dobry. nech sa ich nedotykaju na.tvar.... ale osobne nevidim.dovod mat na dvore rusko ak je dodrzany odstup...obzvlast ak k vam chodia casto...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
majaon
autor
13. apr 2020

@sense
ahoj,chcela by som vedieť v čom konkrétne preháňam? myslím si,že nič neriešim nejako extrémne 🤔
ďakujem za reakciu 🙂

sense
13. apr 2020

@majaon no ruska na dvore ... alebo ze nesmie prist... ale to je moj nazor....ale beriem ak to tiezspadapod nariadenir vlady... co je rovnkao prehnane ako rusko.v prirode pri dodrzani odstupu...pritom aj tak vela.ludi tie ruska nepouziva spravne...

jana_eyre_2
13. apr 2020

@sense autorka píše, že svokor sa s deťmi blaznil, nežijú spolu, čiže preto Ruska na záhrade.. ak by sa moje decká stretli s babkou tiez by som vyžadovala aby mali všetci rúško a mali odstup - hlavne preto, že naša babka pracuje v obchode - moje deti sa mesiac s nikým nevideli..

sense
13. apr 2020

@jana_eyre_2 ved staci defkovi slusne povedat ze sa namaju chytat a objimat atd...ze sa mozu vidiet a mat odstup....

.... to mi uz pride akoby som nemohla mat lontakt ani s vlastnym dietatom pretoze chodim do prace ....

...nevravim ze treba byt prilis kontaktny ajo je to v juzanskych jrajinach a pritom.to tamvyzera ako vyzera... ale na svk mi to uz pridr pri niekt nariadeniach psycho...
Je to len.moj nazor... takze kazdy nech si robi ako uzna za vhodne...

jana_eyre_2
13. apr 2020

@sense tak zrejme asi nestačilo slušne požiadať, lebo inak by sa nepýtala či je prehnané uzkostliva, zrejme jej to bolo vytknute..

Keď chodíš do prace, napríklad o sebe 100% vieš že dodrziavas všetko tak aby si zminimalizivala riziko nakazy (čiže napr.vies že keď si si s niekým podala ruku, nepozmolila si si oko)..

ale za dedka si viem predstaviť že by som ruku do ohňa nedala, že keď neakceptuje moje želanie dodržať odstup na pár týždňov, či to dodržuje aj inde.. nevravím, že všetky nariadenia považujem za správne (tiež sa mi zdá kontraproduktívne nosiť rúško v lese kde som sama, keďže som tam vyšla aj kvôli čerstvému vzduchu) ale teda si myslím že minimalizovať osobný kontakt s ľuďmi mimo domácnosti v týchto časoch je najlepsia prevencia, spolu s hygienou..

Taktiež ti tvoj názor nijako neberiem, len reagujem napísané, ako to už chodí v diskusiach.. ak si to neželas, akceptujem a už budem ticho..

sense
13. apr 2020

@jana_eyre_2 to je v pohode... ono ak tam.byval dedko denne tak zrazu ze tam neprespava uz nepatri do domacnosti a nema tam co robit.... ono su to dva rozne pohlady, pretoze nikto z nas dvoch tam vtedy nebol pritomny.... mozno treba dedkovi (nevieme vek) povedat ze je to hlavne pre jeho dobro ak je teda 65+ pretoze hlavne on patri k rizikovej skupine a nie deti...a ze treba dodrzat "social distancing" aby si ho ako deda mohli deti este roky uzivat a blaznit sa s nim...

Tie textilne rovnako.aj.papierove ruska.chrania.aj.tak max 20-30min a potom.su zbytocne , rovnako aj.rukavice ked ich potom nedas spravne dole a nedas do odpadu tak.ako by mali.byt... a stopercentne chraneni nie je nik pretoze vzdy ked prides z vonku by si sa mal vyzliect v sep. Miestnosti veci dat prat atd ...pretoze sa to moze nachadzat vsade...rovnako ako ked nakupis sice s rukavicami ale doma nakup polozis ,vylozis atd...

jana_eyre_2
13. apr 2020

@sense no veď a práve preto pisem, že najdôležitejšia prevencia je minimalizovať osobný kontakt a dodržiavať hygienu.. ak sa aj vírus drží na nejakých povrchoch, nedostane sa do človeka len tak, ale len prenosom na rukách ktoré sa dotknú otvorov na tele.. takže ak sa dodržiavajú tieto dve veci, je to najviac - takže z toho vychádza aj autorka, ktorá chce minimalizovať riziko, to ako to bolo naozaj nikto nevie a ani to netvrdim.. viem však, že niektorí ľudia si nedajú povedať a nepohne nimi ani to, ak im povieš že možno vďaka korone už vnúčatá nikdy neobjime ak sa nebude chranit.. moja svokra mi na to povedala, že všetko je tak, ako má byť a ďalej chodí do práce kam chodiť nemusí, lebo je na dochodku..

majaon
autor
13. apr 2020

@sense
@jana_eyre_2
žienky obe máte v niečom pravdu...ako to u nás bolo je na dlhé písanie,deda som už poprosila aby sa vyhol tesnému kontaktu s deťmi,nielen kôli nám,ale aj pre dobro jeho a takisto svokry,ktorá je asi z rodiny najviac riziková,určite môžu prísť pozrieť vnúčatá,akurát,že ich nevybozkávajú 😉

sense
14. apr 2020

@jana_eyre_2 inak toto si vravim aj ja... zakon prirodx silnejsi prezije a ak ma prist moj koniec pride... a nemusi ma rovno "zabit" korona ale nieco ine...tu kde zijem vela starych povedalo aj do tv ze oni si uz odzili svoje ....a zavriet ich doma to ich mozu rovno pochovat plus bolo dost takych co odmietli hospitalizaciu ze nechau miesto mladsim...

Strana
z2