Som úzkostlivá?

majaon
12. apr 2020

Pekný deň prajem...potrebovala by som poradiť,alebo skôr počuť,čítať,nestranné názory na momentálnu situáciu a návštevy starých rodičov...Konkrétne na to,či si myslíte že je už prehnané,keď nechcem aby sa moji rodičia aj svokrovci dotýkali mojich detí (6 a 3 roky) a aby dodržiavali odstup keď už aj prídu na chvíľku k nám na dvor a mali rúško,takisto aj moje deti a my...Napríklad dnes bol u nás iba na dvore svokor,bez rúška a dosť sa s deťmi bláznil,chodí len sem tam do obchodu,inak len na jeho záhradku,ale človek nikdy nevie...Ako niečo takéto riešite vy,prosím vás o nejaké názory,lebo neviem už sama či preháňam,alebo je to na mieste...Moji rodičia dodržiavajú všetko úplne,vnúčatá im chýbajú,no nechcú ohroziť ani nás ani seba...Ide hlavne o svokra,o ktorom si myslím,že je nezodpovedný tak celkovo,aj mimo korony...Ďakujem za vaše komenty,správy,pekné sviatky 🙂prajem

kiki68
12. apr 2020

@majaon deti predstavuju riziko pre starsich ako 65 rokov, nie naopak. Deti nie su rizikova skupina. Osobne si myslim, ze sa to prehana, nakolko nakazene je max 1% populacie aj pri tom pesimistickom odhade. Ja by som sa nebala nechat deti niekde na zahrade so svokrom v kontakte. Nema sa co velmi stat a ak ma on laxnejsi pristup tak stale ludia okolo neho taky pristup nemaju a mame tu vela opatreni. Myslim, ze vela ludi bude po tomto trpiet uzkostou a fobiami, co ja povazujem za o dost horsie ako celu corona krizu. Deti po kontakte ci the nech si umyju ruky a tvar a je to bez problemov. Ked uz by to bolo pre Teba zle tak nech si da svokor jednorazove rukavice. Hoci pre mna je to naozaj absurdne vzhladom na moznost kontaktu s niekym nakazenym celkovo a treba s niekym takym byt nim 15 minut.

anka246
12. apr 2020

Ako to riešime? Zodpovedne. Nejdeme bližšie k deťom, ani k vnúčaťom.
Keď náhodou upečiem, alebo niečo uvarím, syn príde s autom. Odstúpi sa od auta, kým mu manžel vloží tašku.
Ešte sme nemali ani jeden nakazený prípad na SK, už som vnukovi hovorila, že nikomu žiadnu pusu nedávať, ani ruku podávať. JOJ a ako veľmi ho ľúbime.
Keď čítam takých nezodpovedných starých rodičov, až mi tlak stúpne.
Veď nech sa manžel ozve.

miskooo1987
12. apr 2020

pri tomto ochoreni, na rozdiel od beznej chripky su deti absolutne v pohode (samozrejme ze stat sa moze vsetko.... ale stale je vacsia sanca ze ti deti uz umreli cez vianoce na beznu chripku, nez ze ti umru teraz na coronu). Takze ak svokor dodrzuje social distancing (teda chodi do max do obchodu, a do zahrady a nechodi hravat niekde do pivnice s kamaratmi marias....) tak zas to prehanat netreba. Je to jeho riziko, ktore berie na seba... predsalen unho je sanca ze neprezije v 10tkach %, u tvojich deti v desatinach %.

blunka
12. apr 2020

Ano si úzkostlivá.

majaon
autor
12. apr 2020

@kiki68
@anka246
@miskooo1987
@blunka
Ďakujem krásne za vaše komenty,vidím,že názory sú rôzne...🙂

whatever1
12. apr 2020

@majaon podľa mňa nie si úzkostliva, len zodpovedá. Keby mal každý taky prístup ako tvoj svokor tak je zo Slovenska ďalšie Taliansko. Ľudia si stále hovoria ze ved mne sa nič nestane, mňa sa to netýka... Hlavne ze sa cítia bezpečne lebo vedia ze ľudia okolo nich sa správajú zodpovedne, ale to ci sa tak správajú oni tak to už nie je podstatné... Ja žijem v ČR a od vyhlásenia núdzového stavu som sa s nikým nestretla ani so svokrovcami. A štve ma keď počujem ako sa niekto chváli že bol na navsteve, na grilovacke a pod. Nie zo závisti ale preto ze ja si kvôli takým ludom odopriem sociálny kontakt a oni majú v riti... Áno deti tento vírus prežívajú lepšie ako dospelí, ale keď to tvoje deti chytia a ty o nich ako sa o nich postarás keď ti bude zle? Je to nová choroba, nie je na ňu liek, na každého pôsobí inak, pre niekoho je to ako nachladnutie a pre niekoho to môže mať fatálne následky. Keď ťa svokor nerešpektuje a nedodržiava odstup tak zatrhni návštevy a budeš mat pokoj.

23121974
12. apr 2020

Skús si dať niečo na ukludnenie nervov,možno ti to pomôže...

majaon
autor
12. apr 2020

@whatever1
ďakujem za reakciu 🙂 som toho istého názoru ako ty,nechcem nič podceniť,ale zase ani preháňať...čím menej stretnutí,tým menej nakazených...

majaon
autor
12. apr 2020

@23121974
za túto reakciu neďakujem,ak teda bola adresovaná mne 😁😁😁

23121974
12. apr 2020

@majaon Nevadí 😂 Aj tak si skús niečo dať a zhlboka dýchať,bude ti lepšie uvidíš.Ešte veľa pobytu na čerstvom vzduchu 😀

gelifil
12. apr 2020

tiez by som to nedovolila...NIKTO nie je v pohode, ako tu vyssie pisali, ze deti su v pohode

halci
12. apr 2020

Nase deti neboli vyse mesiaca so starymi rodicmi, iba cez skype. Nemyslim si, ze si uzkostliva. Ked budu velmi nastojit, aby sme sa stretli, tak dodrzime 2m odstup a kazdy bude mat rusko. Ja sa o rodicov dost bojim, predsa len, chodim nakupovat a clovek nikdy nevie.

oli18
12. apr 2020

Ja s mm sa s vnúčatkami a deťmi nestýkame napriek tomu, že bývame v jednom meste, dokonca 500 m od seba. Úskostlivá som ja, dcéry by boli rady, aby deti k nám na dvor došli a trocha zmenili prostredie. Ja som zásadne proti, tak sa vidíme len cez sociálne siete. Všetci námchýbajú, ale nedá sa nič robiť. Mladí sa pohybujú pomedzi ľudí z pracovných dôvodov, preto mám obavy.

lenuliatko84
12. apr 2020

Kazdy den chodime k nasim na dvor s malym.na dvore nik z nas rusko nema.blaznime sa normalne len sa neobjima s babkou s dedkom

lujza123
12. apr 2020

@majaon myslím ze si niekde v strede medzi "úzkostlivou" a "mam na háku". Niekto by starých rodičov ani dnu nepustil. V tejto situácii je úplne normálne ze chceš chrániť svoju rodinu a bojíš sa, nemala by si sa koli tomu cítiť hlúpo. Tie rozostupy, ruska a nedotýkanie sa je múdre dodržiavať.
Na druhu stranu nevieme ako dlho táto situácia bude trvať takze je celkom normálne ze ľudia postupne rozširujú ten okruh blízkych ľudí pred ktorými rusko nenosia. Keď je u vás svokor peceny varený každý deň asi už ochrana nejako nemá zmysel lebo je akokeby "domáci".

lucilaines
12. apr 2020

Tiez sa nestykame ani s rodicmi ani so svokrovcami uz mesiac. Ono mne tato situacia pride trocha ako situacia s ockovanim. Niektori to beru zodpovedne aj za cenu svojho obmedzenia a ti ostatni sa na tom zvezu a veselo sa smeju. Ak by to kazdy bral lazo plazo, ze sak stretnem sa len s vnucatami, ktorych mozem mat povedzme aj 5, kde mama chodi len do obchodu a otec len do prace a domov. A dedko tiez ide len do obchodu, ale s takymto pristupom ta sanca, ze sa niekto z nich povedzme v tom obchode nakazi by nebola 1:1000 ako teraz, ale niekolkonasobne vyssia.

sofiia87
12. apr 2020

Podla mna si len zodpovedna. Moja svokra u nas nebola uz vyse mesiaca a este dlho nebude, kedze chodi do prace. Nastastie je natolko zodpovedna, ze jej nemusim vysvetlovat preco nemoze prist, aj ked ma to velmi mrzi. A ano, deti zvladaju chorobu najlepsie, ale riskovat to nebudem. A nejde len o deti, nakazit sa mozte aj vy, a nikto ti nezaruci, ze to bude mat hladky priebeh🤷‍♀️

kleopatra114
12. apr 2020

Nie si uzkostliva. My sa raz za týždeň ideme vyvenčit k jedným či druhým babkovcom. Má tam trampolínu, pieskovisko, hupacky... Čo na paneláku nemá. Vždy má každý ruska, viac menej aj rukavice , dezinfekcia na stole , dovnútra do domov si nechodíme , iba na dvore. Snažíme sa dodržiavať odstup, nám dospelým to je samozrejme , len tým deťom sa ťažšie vysvetľuje , ze pri nich babka nemôže sedieť a hrať sa ako predtym. Ale tak , snažíme sa , hoci si svokra niekedy “ uletí “ a tlači sa k malej, hneď zasiahnem . Lepšie takto , ako si potom niečo vyčítať .

jane89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oli18
12. apr 2020

@jane89 A kvôli takým, ako tvoja rodina, môžu obmedzenia trvať aj do konca roka.

panelacikova
12. apr 2020

@majaon Ahoj, píšem za seba. U našich sme neboli 6 týždňov - žijú 140 km ďalej.. A to preto, lebo presne v mojom prípade je otec dosť nezodpovedný (76 rokov). Aj čo sa týka hygieny, nikdy si nepotrpel na umývanie rúk, teraz ho ide poraziť, keď ho mama ženie niekoľkokrát denne (vždy, keď sa vráti z vonku) umyť si ruky.. Plus ja čo si ho viem predstaviť, kde tu sa po garážiach alebo pivniciach, dielňach postretáva so svojimi kamošmi, aby aspoň čiastočne zahnali smútok zo zavretých krčiem. Keďže netuším, kde všade sa pohybujú zas tí jeho kamaráti, kto ich navštevuje, nakoľko je reálne/nereálne, že môže niečo dovliecť, tak tam ani nechodím. A to práve preto, že sa bojím o seba a dcéru. Takže nie, nepreháňaš. Mne je, naopak, smutno zo starých ľudí, ktorí si myslia, že im sa nič nestane. Aj z mladých vlastne. V tejto situácii ťa vôbec nepokladám za úzkostlivú. Zahliadla som tu akurát tak radu na lieky na ukľudnenie. Tak môžem napísať, že ja neberiem a nemienim brať lieky na ukľudnenie, pretože som maximálne pokojná. Ale som ostražitá a zodpovedná. Dodržiavam hygienu a mimo domu nosím rúško. Nervy mám na tých, ktorí na to kašlú. Vždy mi prebleskne hlavou, čo aj je práve tento človek nakazený a teraz ide okolo mňa a vietor prenesie náhodou niečo z neho na nás.. Či už slinu, pot, sopeľ.. Jeden nikdy nevie.
Len škoda, že občas je osud nespravodlivý a ten, čo na to serie, obíde lepšie ako ten, čo sa chráni a dodržiava pravidlá :( Toto je to, čo ma štve najviac. Mali by trpieť tí, ktorí nehľadia na ostatných...

katka8382
12. apr 2020

@panelacikova plne súhlasím. Ja som takto pred týždňom vyhodila od nás suseda, lebo : priateľ si na dvore robil nejaké veci, mal aj rusko, lebo sa práve vrátil z obchodu a zrazu pri nom sused 65 ročný pánko a rozhadzuje rukami, rozčuľuje sa a bez ruska. Tak som vybehla von, že kde ma rusko. A on do mňa, že kde ho mam ja. No reku ja som doma, vnútri s naším 2 mesačným bábätkom, tam ho nepotrebujem. A on, že či si myslím, že on bude chodiť s ruskom jak j..... y. Tak som ho usmernia, že k nám bude a ze ho viac u nás nechcem vidieť, že my máme doma malinke bábätko, nech si to uvedomí. (Pred tým sa rozculoval, lebo priateľ ho tiež poslal preč). Ja som myslela, že ma od nervov vystrelí do vesmíru. Naši rodičia k nám nechodia a keď aj prídu, len niečo podajú pri bráne, s ruskom a idú preč a takýto arogantní blbci sú podľa mňa ti prenasaci. Je to ťažké, lebo mne to príde už ako doba, kedy sa človek bojí človeka, ale nebude to večne. A radšej budem svoju rodinu brániť ako si potom vyčítať, že som mohla urobiť viac a vykaslala som sa na to.

panelacikova
12. apr 2020

@katka8382 presne tak. ak to chytím, nebudem si vyčítať, že preto, že som na to srala.... ale preto, že mám hold smolu :( Nepreháňam veci, to nie, ale základné zásady dodržiavam. Keby tak robili všetci v európe, do 3 mesiacov máme vyriešené...

majaon
autor
12. apr 2020

@23121974 nervy mám úplne v poriadku,nepotrebujem sa ukľudňovať 😉

katka8382
12. apr 2020

@panelacikova súhlasím 👍

majaon
autor
12. apr 2020

Ďakujem veľmi pekne za všetky vaše reakcie a názory,s väčšinou súhlasím,snažím sa byť zodpovedná,pretože ako každý si prajem aby toto obdobie čím skôr pominulo...svokra slušne upozorním,bude to musieť rešpektovať a vydržať,tak ako moji rodičia,ktorí to sami berú ozaj zodpovedne...🙂

majaon
autor
12. apr 2020

@panelacikova
presne mi hovoríš (píšeš) z duše 😉

majaon
autor
12. apr 2020

@lujza123
ahoj,áno asi som tak niekde medzi...práve že svokrovci k nám chodili vždy málo aj predtým,takže som nečakala,že akurát teraz bude taký nezodpovedný či voči nám alebo voči sebe...

jane89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
12. apr 2020

Odkedy zavreli skolu, jedinú babku mojich detí sme videli len cez videohovor.. moja svokra je riziková skupina (silná astmaticka, 65r, iné zdr.komplikacie) napriek tomu chodí do práce - pracuje v obchode.. 🤷 dosť sme sa snažili ju prehovoriť, ale chce chodiť ďalej tak sme to nechali tak.. viem, že jedna dcéra aj so synmi tam chodí.. neriešim už nič - nech robia ako uznajú za vhodné, hoc to nepokladám za rozumné..

moji dvaja synovia (najmä najmladší) majú nábeh na astmu (čiže sú liečeni ale nemajú ju ešte diagnostikovanu) a priznávam, že mám trocha strach ako by chorobu zvládli, ale ten strach mám aj mimo korony o všetky svoje deti.. manžel má tiež problémy s dýchaním vďaka alergiam.. môj otec býva v domove dôchodcov, mali karanténu okamžite ako ohlásili prvý prípad, takže sme ho videli naposledy na začiatku marca... Jemu sa nevieme ani dobre dovolať, čo mi je veľmi ľúto, tak mu len píšeme...

Netrufam si hodnotiť kto.je a kto nie je uzkostlivy - každý má na svoje konanie vlastný pohľad a pricinu - druhí by ten pohľad však mali akceptovať..

je uplne jedno, že deti nie sú riziková skupina, jednoducho nariadenia nejaké su a ľudia by pár týždňov mohli vydržať ich dodržiavať..

ale ako som povedala, nech si robí každý ako uzná za vhodné - treba ale myslieť aj na to, že každé rozhodnutie môže mať následok..