icon

Som v koncoch s bývaním

nikanikusik26
24. jan 2026

Ahojte dievčatá prosim neodsudzujte ma len ak môžete poraďte prosím.

Napíšem to v skratke.
Keď som sa vydala išla som bývať do Uliča ku svokrovcom....vzťahy sa do roka rapídne zhoršili.
Svokra ma začala nenávidieť a buzerovala ma za všetko čo som robila bolo to neúnosné a odsťahovali sme sa do prenájmu ale s nami odišli aj peniaze a nemali zaco kúpiť drevo na zimu takže svokra bola nakoniec u nas v byte kde sa správala az príliš dobre a ja som jej odpustila a požiadali nas ci by sme sa nevrátili ze my sme v prenájme a oni to nezvládajú....neprešli ani tri týždne a hádky boli na svete ale vratit sa uz nedalo. Takze sme zostali v Uliči nenávidela som to tam a nemohla som sa ani odtiaľ dostať kvôli financiám a ked sme sa dostali zopakovala sa rozprávka a ze svokor ma leukémiu no nemá taku ako opisovali a ze treba chodiť po doktoroch a kade tade .... zase sme sa vrátili a aj sme poprerabali zobrali sme si úver ale nepodarilo sa nam dokončiť a zas nas vyhanali robili zle. Naposledy do mna svokor skočil do bitky kvôli vode co deti vonku púšťali ale on nevedel ze polievaju paradajky len svokra ho nahuckala proti mne. Po tejto bitke sme odišli a sme v prenájme ale tym ze sme vzali úver nedostaneme uz hypo lebo ked bola korona mali sme odklad a ze vraj to banka registruje ako nezodpovedneho ci nedoveryhodneho klienta.... Popravde som v koncom my sme v prenájme lebo sme sa im dali oklamať a už nemáme ani možnosť na hypo jedine ze vyplatíme úver ktory sme tam vzali. Ak by bol dom na manželovi nikdy neodídem ale oni maju dom v zabezpeke kvôli hypo ktorú neplatili a tak sme ak toto platili a aj tak im nebolo dobre. Jeden den som aj nachytala svokru ako berie peniaze z našej skrine.... to ma tak dojalo ze som zamrzla a odišla. Otec mi radi aby sme si oddelili poschodia aj vchod ked je taka aká je kvôli tomu ze sme tam uz napchali peňazí a ze teraz uz neni ine východisko. Baby prosim vas poraďte co mam robit ?

anonym_65f2e0
26. jan 2026
@nikanikusik26

@motylik2559 no vysvetlím ja som si vzala roma a moji rodicia sa úplne odstrihli žiadna podpora ani nic neboli ani na svadbe proste s tym absolútne nesúhlasili... vtedy som bola zamestnaná iba ja a manzel bol na rodicaku on si myslel ze to vzdy dobre dopadne ale opak je pravda ....manzel je momentálne v nemecku ale nato aby sme vyplatili 40 000 je dlhá doba a popri tom zvládať aj najom je to hrozne ...ja sa môžem vrátiť domov ale iba s detmi bez manžela takze takto v skratke .... a preco som jej nic nepovedala ? Ja som doma takéto veci nikdy nevidela ani sa s nimi nestretla takze som ani nevedela ako reagovať...neznášam hádky a preto sme sa odstúpili a isli prec. Dom sa mal prepísať keďže sme platili aj ich úver ale nejako k tomu nedošlo...som hlúpa ja to viem a myslela som ze to bude inak ale žiaľ moja svokra je šikovnejšia ako vidím

@nikanikusik26 nuž, v prvom rade - chápem Tvoju situáciu a jej náročnosť. Nejdem Ti písať, že si mala či nemala to a to, lebo po vojne je každý generál a neprišla si si predsa po výčitky ale po radu 🙂. Ja byť na Tvojom mieste, poriadne sa psychicky obrnim (píšeš, že pochádzaš z rodiny, kde podobne nazveme to "neprimerane" správanie nie je zvykom a preto si doposiaľ nevedela adekvátne reagovať). Jednoducho si v hlave často opakuj, že to nie ty ale oni sú na vine v danej situacii a máš právo voči tomu primerane reagovat, oni zjavne tomu ani inak neporozumeju. Tzn, ak budeš svedkom, že Vám berú peniaze, obrad sa voči tomu, obrad sa voči každému akémukoľvek neprístojnému správaniu. Chápem, že zo začiatku je to ťažké, začni trebárs aj iróniou či sarkazmom (napr. s tým branim € zo skrinky- "ach jaj a ja som si celý čas myslela, že tie peniaze sú naše, vidíte, musíme sa nejako vyrovnať" alebo "jeden by si bol myslel, že keď splácanie úver na váš dom, dostaneme aspoň podiel no keď už teda nie celý dom pre prípad že vy tu raz už nebudete') no chapes trénuj si asertivitu takto prakticky trefne na konkrétne problémy. Ďalšia rada, ktorú Ti viem dať je - pritlac na svojho muža (panenku veď si bola obeťou domáceho nasilia - ak dobre rozumiem rozumiem popisu udalosti s vodou a paradajkamiI) aby sa Ťa zastal, aby rázne dohovoril svojim rodičom, že takto sa chovať k vám jednoducho nebudú inak odídete a nech si tam kvasia v dome sami a už za nimi neprídete. Toto všetko do času, kým sa Vám nepodarí zarobiť na ten úver a získať hypo. Alternatívna možnosť k vyššie opísanému je podľa mňa už jedine ako sama píšeš, vziať deti a trebárs "na výstrahu" manželovi aby dohovoril rodičom - resp. aby ich rázne upratal vezmi deti k rodičom. Držím palce

bluka2
26. jan 2026
@rayla

@bluka2 Učiteľky tu velakrat nezakrocia ani keď ide o konflikt iného druhu. Netreba byť zase precitliveny a zvaľovať to na rasizmus..

@rayla Pozri, ked mas jedno dieta biele a jedno zmiesane a do istych situacii sa dostava iba to druhe dieta, ano, moze to byt teoreticky len "precitlivenost", ale nie je. Ja som mala V DE stastie na ucitelky, ale tiez si dam zalezat na tom, kde dam deti. Autorka nech si z nasej diskusie zoberie to, co sa jej zda logickejsie

rayla
26. jan 2026
@bluka2

@rayla Pozri, ked mas jedno dieta biele a jedno zmiesane a do istych situacii sa dostava iba to druhe dieta, ano, moze to byt teoreticky len "precitlivenost", ale nie je. Ja som mala V DE stastie na ucitelky, ale tiez si dam zalezat na tom, kde dam deti. Autorka nech si z nasej diskusie zoberie to, co sa jej zda logickejsie

@bluka2 Vždy je to o ľuďoch.. Niektorí nikdy neprijmú Tvoje dieťa - lebo je tmavšie, lebo nosí bryle, lebo je tučne, lebo nevyniká v telesnej, lebo....lebo.... Vždy sa nieco nájde.. Bojovala by si s tým aj keby boli obe tvoje deti biele. Prajem tvojim krpcom, aby vždy natrafili len na dobrych ľudí♥️..

anonym_973a11
26. jan 2026
@vladovvv

Ahoj.
Toto sa volá generačná chudoba.
1) Najprv si priznaj, že máš na tom svoju vinu a svoje zlé rozhodnutia.
2) Oklamal Ťa hlavne Tvoj manžel, aj keď možno nevedome. Nevyhováraj sa na zlú svokru. Manžel namiesto toho aby sa staral o svoje deti a rodinu, tak Ťa stiahol do chudoby.
Takže ako prvá nevyhnutná vec je rozvod.
Skúsiť sa dohodnúť so svojimi rodičmi na pomoci za akýchkoľvek podmienok. Ja by som ako otec asi vyplatil takéto záväzky za svoje deti.
Už nedať ani cent jeho rodičom.
Plniť si všetky svoje záväzky voči bankám, alebo si priznať, že si príživník a ísť do bankrotu.
A pomaly sa z toho dostávať.

@vladovvv a na co akoze potrebuje ten rozvod? Aby bola este vo vacsich s.ackach?

anonym_1bfc16
26. jan 2026
@anonym_405541

@anonym_ff9846 to je sproste od teba az moc.... ⛔️

@anonym_405541 prečo? Ved je to pravda.

anonym_405541
26. jan 2026
@anonym_1bfc16

@anonym_405541 prečo? Ved je to pravda.

@anonym_1bfc16 postav sa na tu druhu stranu. Necitila by si sa mizerne keby ta niekto pomenuje ze si socka atd.....
Netreba byt na seba hned hnusny

nikonca
26. jan 2026

Ty tam vazne chceš ešte byvat? Ja viem, ze chcete ten dom zdediť. Chamtivosť je zla vlastnosť, ale úprimne, kebyze sa takto ku mne niekto zachová, to je jedno kto. Tak sa na nho z hlboká vyserem. Urcite ostante v podnájme, splatte co najskôr úvery a prosim Vas, buďte múdri, rozumní. Tym, myslím obaja! Mate deti? Ak, ano tak uz len kvôli nim, ked nie, tak kvôli sebe. Majte voči sebe úctu a serte na to. Ten dom nech si..... Doplňte si samy.

helenbozka
26. jan 2026

@nikanikusik26 keď sa môžeš s deťmi uchýliť u svojich rodičov, využi to. Manžel je aj tak v Nemecku, veľa spolu nie ste. A keď sa vaša finančná situácia zlepší, upokojí, skúšajte sa osamostatniť.
Nebudem nikoho súdiť... Ale ako "gadžovka" u "rómskych" svokrovcov NIKDY NEBUDEŠ MAT PRAVDU ANI POKOJ.
Tvojim rodičom sa nedivím, viem aké sú pomery na Východe a je to z ich strany pochopiteľné (netvrdím, že správne)

aniiina
26. jan 2026
@nikanikusik26

@reela manzel odcestoval do zahraničia ja si hľadám pracu ale tu zdochol pes....to nie o tom ze nemam peniaze ale o to ze sme sa dali o*ebat vlastnym rodičom co pozerajú len seba ani len vnúčatá nepozerajú....a teraz si nemôžeme vziať hypo

@nikanikusik26 chod aj ty
splacajte
najlepsie keby prepisali na vas
aspon cast
lebo takto mozno este inemu splacate

anonym_ea11e9
26. jan 2026

Uver je vo vysokej sume, cim rucite? Tym domom? Ak ano, tak pohrozte, ze bud ho hned cely prepisu na Vas alebo sa vykaslete na splacanie a nech im dom banka vezme, Vy budete zit v podnajme.

petronelag
26. jan 2026
@rayla

@bluka2 Vždy je to o ľuďoch.. Niektorí nikdy neprijmú Tvoje dieťa - lebo je tmavšie, lebo nosí bryle, lebo je tučne, lebo nevyniká v telesnej, lebo....lebo.... Vždy sa nieco nájde.. Bojovala by si s tým aj keby boli obe tvoje deti biele. Prajem tvojim krpcom, aby vždy natrafili len na dobrych ľudí♥️..

@rayla V našom meste sa nájdu aj poloromovia, aj poloarabovia, polovietnamci atď. a nikto ich nešikanuje, ale nájdu sa aj takí ľudia a aj v zahraničí.

vladovvv
26. jan 2026
@anonym_973a11

@vladovvv a na co akoze potrebuje ten rozvod? Aby bola este vo vacsich s.ackach?

@anonym_973a11 v s.ackach je už teraz. Tam ju dostal manžel. Bez neho jej mozno aj rodičia pomôžu.

iyfka
26. jan 2026

@nikanikusik26 Takže v prvom rade, zavolať starým a požiadať ich o prepísanie domu na vás. Ako? Predpokladám že máte faktúry dokladujuce prerábku na tej danej adrese vo vyše 40 tis. Verím, že aspoň toto máte ofiko, nie načierno. Keď odmietnu, zažalovať ich za bezdôvodne obohatenie. Ten telefonát by možno mohol vybaviť aj nejaký právnik prip. notár, aby sa riadne vystrašili. Bude nutné rátať s právnickou pomocou! Stojí to nejaké peniaze, ALE JE TO ZVLADNUTELNE! Ver mi bola som v podobnej situácii, a to sama s 2 deťmi. Ďalej, ak máte dobré vzťahy, poziadaj svojich rodičov o dočasnú pomoc- ubytovanie pre teba a deti. Túto pomoc využi rozumne: Máš takto "voľnosť" a možnosť cestovať na pohovory aj do vzdialenejších miest za dobrými ponukami. Keď bude dobrá práca, nájdeš si v tom meste skromné ubytovanie pre seba a deti a osamostatnis sa od rodičov. Plánuj si všetko krok po kroku. Naraz vyzerá situácia bez východiska, ale keď budeš postupne plniť čiastkové plány, získaš sebavedomie a povzbudenie do ďalšieho boja. Čo sa týka manžela, nechcem byť zlým prorokom, ale toto etnikum dosť drží pokope čo sa týka rodiny. Pohádajú sa ako v telenovele, ale furt sa zmieria až do ďalšej ťažkej hadky. Primárna rodina je pre nich dôležitejšia ako manželka, a vždy sa priklonia na ich stranu - tak s tým rataj a urob opatrenia. A posledná vec: Never nikomu, ani mužovi, aspoň potiaľ kým sa vaša situácia do úplného konca nevyriesi - nemusíš mu to hovoriť, ale vždy maj zabezpečenu situáciu tak, aby ju on nesabotoval! Veľa šťastia!

anonym_2a83fd
26. jan 2026
@petronelag

@anonym_2a83fd Keby ste poznali ako žijú rómovia, tak to nie je dobré riešenie, čo nevrhol otec, pri nich sa nedá žiť ani nakrátko, neviete do akej prvoplánovej hádky, bitky vás zatiahnú. S nimi vôbec nie, len mladé, neskúsené dievča si myslela , že sa to dá, ale nedá sa.

@petronelag Tak to neviem, že ako žijú.Presnejsie, mala som za susedov nejaký čas mladú rómsku rodinu, ale oni boli slušní, vzdelaní.

marwelsimo
26. jan 2026
@anonym_c3e0e1

To je v akej reci?

@anonym_c3e0e1 si maďar?

kosime_kopanice
27. jan 2026
@strelkyna1

@strelkyna1 A este by som sa mozno vykaslala aj na splacanie, nech im banka vezme barak. Neviem, po kolkych rokoch je Tvoj stit opat cisty a mozes si vziat hypo znovu, ale v Nemecku v prenajme by mi bol nejaky stary barak na Slovensku, v ktorom ziju stari klamari aj tak suma fuk. Mozno jedine, ak by ho hned teraz prepisali cely na mna, tak by som splacala dalej, inak nech sa stane, co sa ma stat.

@strelkyna1 toto je dobrý nápad, páka na starých...

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
bluka2
28. jan 2026
@karolinakr
Odpoveď bola zmazaná

@karolinakr Facebook ma takú vlastnosť, že keď raz klikneš na nejaké idiotske diskusie skupín s minimálnym IQ a EQ, tak ti bude na stene viac a viac takých chodiť.
Preto neviem, či sa dá podľa toho súdiť.
Ale verim, že je takých fakt dosť

karolinakr
28. jan 2026
@bluka2

@karolinakr Facebook ma takú vlastnosť, že keď raz klikneš na nejaké idiotske diskusie skupín s minimálnym IQ a EQ, tak ti bude na stene viac a viac takých chodiť.
Preto neviem, či sa dá podľa toho súdiť.
Ale verim, že je takých fakt dosť

@bluka2 vieš ja nehovorim, že rasizmus nemusi existovat, len trošku oni prilievaju do ohňa svojim spravanim, asi takto by som to ukončila

anonym_8f9f00
Autor odpoveď zmazal
valria
31. jan 2026

@nikanikusik26 sorry, ale v diere ako Ulič s ľuďmi s tvrdou rusnáckou náturou okolo seba by som nezostala ani týždeň. Aká budúcnosť tam čaká tvoje deti? Viem, začiatky sú ťažké, ale pakujte sa do nejakého väčšieho mesta a nenechajte sa ničiť a vydierať. S mužom alebo aj bez muža!

nikanikusik26
autor
31. jan 2026

@anonym_d95af0 ano

nikanikusik26
autor
31. jan 2026

@nikanikusik26 @všetci. Ďakujem vám všetkým za rady a blbých ľudí je všade plno ale rozmýšľala som a dospela som k tomu ze to spat nevrátim ale budeme sa v lete sťahovať k nemeckým hraniciam do mesta. Teda do Čiech a manzel bude každý den doma. Ten dom nechám na pospas osudu. Len tak mimochodom nebola to chamtivosť co sa týka domu ale brali sme to tak, ze budeme spolu žiť ako aj niekde ludia žijú, nevidela som na tom nic zle. To ze som IT neznamená ze som sa v tom nasla mna to proste nebavi a od skoly som s tym nikdy nerobila lebo v Snine ani taka príležitosť nebola. Pracovala som ako sociálny pracovník praca s detmi ma baví. Takze vam este raz vsetkym ďakujem, ktorí mi ponúkli riešenie lebo ofrflat viem aj ja. 🙂 Bola som oveľa mladšia a slepá. Bohužiaľ.

karolinakr
31. jan 2026
@nikanikusik26

@nikanikusik26 @všetci. Ďakujem vám všetkým za rady a blbých ľudí je všade plno ale rozmýšľala som a dospela som k tomu ze to spat nevrátim ale budeme sa v lete sťahovať k nemeckým hraniciam do mesta. Teda do Čiech a manzel bude každý den doma. Ten dom nechám na pospas osudu. Len tak mimochodom nebola to chamtivosť co sa týka domu ale brali sme to tak, ze budeme spolu žiť ako aj niekde ludia žijú, nevidela som na tom nic zle. To ze som IT neznamená ze som sa v tom nasla mna to proste nebavi a od skoly som s tym nikdy nerobila lebo v Snine ani taka príležitosť nebola. Pracovala som ako sociálny pracovník praca s detmi ma baví. Takze vam este raz vsetkym ďakujem, ktorí mi ponúkli riešenie lebo ofrflat viem aj ja. 🙂 Bola som oveľa mladšia a slepá. Bohužiaľ.

@nikanikusik26 wau, super tak to lepšie ani nemohlo skončiť a tešim sa, že si si všetky dobre rady vzala k srdcu, to sa často nestava, chyby robi každy , ale aj starí možu naletieť, kolko podvodov je všade, len mi povedz, dom som nechala osudu čiže neplatiš a banka im ho vezme? asi tak nejako alebo nech sa oni vysporiadaju s tym dlhom?

karolinakr
31. jan 2026
@nikanikusik26

@nikanikusik26 gratulujem ti k zdarnemu koncu

nikanikusik26
autor
31. jan 2026
@karolinakr

@nikanikusik26 wau, super tak to lepšie ani nemohlo skončiť a tešim sa, že si si všetky dobre rady vzala k srdcu, to sa často nestava, chyby robi každy , ale aj starí možu naletieť, kolko podvodov je všade, len mi povedz, dom som nechala osudu čiže neplatiš a banka im ho vezme? asi tak nejako alebo nech sa oni vysporiadaju s tym dlhom?

@karolinakr Hej som vďačná všetkým dobrým ľuďom, ktorí sa tu našli a snažili sa mi pomôcť aj keď som to posrala na plnej čiare.... Manžel je iný a tiež si myslel že sa mu podarí ich niekam dostať ale dostali sme len seba do sračiek ako sa vraví starého psa novým kúskom nenaučiš. Dlh budeme splácať, pretože sme sa tak rozhodli my a v budúcnosti nechcem byť uvedená ako neplatič. Nikto nie je večný aj keď to vyznieva hnusne. Pre Česko som sa rozhodla preto aby syn nemal veľkú jazykovú bariéru a tak isto my všetci. 🙂 Ďakujem ešte raz z celého srdiečka <3

nikanikusik26
autor
31. jan 2026
@karolinakr

@karolinakr Inak svokre prajem dlhý život aby si stihla vyplatiť svoje dlžoby a tak to zostane na chalupu 🙂

aniiina
4. feb 2026
@karolinakr

@karolinakr a to sa da ako
ked oni brali pozicku
nic nekonci
ani barak nemysi byt ich 😪
a este u nich budu vyzobravat na zivot 😔
ale odstahovat sa je rozumne
aj k muzovi 🤗

karolinakr
4. feb 2026
@nikanikusik26

@karolinakr Hej som vďačná všetkým dobrým ľuďom, ktorí sa tu našli a snažili sa mi pomôcť aj keď som to posrala na plnej čiare.... Manžel je iný a tiež si myslel že sa mu podarí ich niekam dostať ale dostali sme len seba do sračiek ako sa vraví starého psa novým kúskom nenaučiš. Dlh budeme splácať, pretože sme sa tak rozhodli my a v budúcnosti nechcem byť uvedená ako neplatič. Nikto nie je večný aj keď to vyznieva hnusne. Pre Česko som sa rozhodla preto aby syn nemal veľkú jazykovú bariéru a tak isto my všetci. 🙂 Ďakujem ešte raz z celého srdiečka <3

@nikanikusik26 ale vieš čo, teba obdivujem, kiežby mi dal Boh taku milu povahu, že aj neprajnikom vieš pekne, bez emocii odpovedat...ak si taka v skutočnosti, tu dostane každy naložene , tu sa ordinuju diagnozy bez toho, žeby doktor videl pacienta,
tak svokrovci môžu ĺutovat, že od nich odideš, zrejme si nekonfliktna, ustretova, dobra povaha a na takych sa lepia najviac špekulanti
Tak sa pouč a davaj si pozor do buducna na pekné slová
a hlavne skutky...nie, to čo človek rozprava a sĺubuje, ale robi a koná

anonym_31f34f
4. feb 2026

@nikanikusik26
Ahoj, v prvom rade ťa nikto nemá právo odsudzovať. Stala si sa obeťou vlastnej dobroty a toxicity v rodine, čo sa stáva mnohým bez ohľadu na pôvod. Si v hrozne ťažkej situácii, ale teraz musíš vypnúť emócie a začať rozmýšľať ako „krízový manažér“, aby si zachránila seba a deti.
Pár úprimných rád z pohľadu zvonku:
Návrat do Uliča NEEXISTUJE: Tvoj otec ti radí oddeliť vchody, ale to funguje len v rodinách, kde je aspoň štipka rešpektu. U vás padli facky, svokra ti kradne peniaze zo skrine a dom nie je váš. Ak tam investujete ďalšie peniaze, len zvyšujete hodnotu majetku, ktorý vám nepatrí a z ktorého vás môžu kedykoľvek vyhodiť. NEROB TO, je to utopená investícia.
Právna konzultácia: Píšeš, že ste platili ich úver a vrazili peniaze do prerábky. Skús sa poradiť s právnikom, či máte doklady (faktúry, bloky, výpisy z účtu), ktorými by ste vedeli žiadať o vrátenie „bezdôvodného obohatenia“. Ak ste im zhodnotili dom, máte teoreticky nárok na vyplatenie časti peňazí späť.
Hypotéka a banka: To, že ste mali odklad kvôli korone, je problém, ale nie doživotný. Choď za nezávislým finančným poradcom (nie do svojej banky), nech sa pozrie na váš úverový register. Niekedy stačí rok-dva poriadneho splácania a situácia sa prehodnotí.
Manžel a rodičia: Je super, že manžel maká v Nemecku. To je momentálne vaša jediná cesta. Čo sa týka tvojich rodičov – ak ťa chcú prijať len bez manžela, je to kruté, ale skús s nimi komunikovať. Možno by ti pomohlo byť u nich aspoň mesiac-dva s deťmi, kým sa finančne nadýchnete a manžel niečo viac našetrí, aj za cenu dočasného odlúčenia od neho.
Dohoda s manželom: Musíte byť jednotní. Ak on stále verí, že sa so svokrovcami dohodne, musíte si sadnúť a jasne mu povedať, že tam už tvoja noha nevkročí. Buď on a ty, alebo koniec.
Si silná, že si odišla po tej bitke. To bolo najlepšie rozhodnutie. Peniaze sú len peniaze, tie sa časom zarobia, ale psychické zdravie a bezpečie detí ti nikto nevráti. Drž sa.