Som veľký samotár

8. jan 2023

Som velky samotár. Mam to z rodiny, traumy z detstva kvôli rodicom. Problem je v tom že mi to zacina vadiť. Trávim rada cas sama so sebou no citim, že by som už chcela nájsť niekoho kto mi bude robit spoločnosť. No nejak sa nedokazem prekonať. Keď aj niekoho nájdem, nie som schopná obetovať tu moju samotu. Potrebujem cas sama pre seba, častokrát aj za cenu toho, že nebudem s tým človekom. A casto mu to začne vadiť a potom nam ten vzťah upadá. Ako si pomôcť?

0silvia0
8. jan 2023

Takto to nefunguje, ze tebe ma niekto robit spolocnost, ale ty nie si ochotna vzdat sa samoty.
Ty nie si nadclovek, ktoremu sa ma kazdy prisposobovat. Ak nedokazes vo vztahu davat, treba si kupit nejake zviera, pes, macka, oni si vystacia aj s tou pozornostou, ktoru im das.

terezka1947
8. jan 2023

Musíš sa prekonať. Toto zaváňa sebectvom.
Ja mám už cez 20r.priatelku,ale zisťujem,že v tomto priateľstve som sama. V podstate robí asi to,čo ty.
A priznám sa,ja už nevládzem toto priateľstvo sama ťahať,takže to vzdávam. Teraz sa spamätala,ale....bohužiaľ na chvíľu opäť.
Týmto postojom stratis ľudí okolo. A vlastne ani nikdy nikoho nenájdeš.

0silvia0
8. jan 2023

@terezka1947 ako to myslis s tou priatelkou? Kontaktuje ta len ked ona potrebuje?

sun_shine_2020
8. jan 2023

Moja skusenost: keď príde ten správny muž, tak ten pocit, ze chceš byt sama pominie. 😊 Tiež som mala niečo podobné, ale zrazu sa tu objavil ON a vseeeetko išlo bokom 🙂

terezka1947
8. jan 2023

@0silvia0 áno. Ja z 95%volam,navrhujem stretko,stojím pri nej,keď sú vážne problémy. V ten moment je iná,empatická aj ona. Vždy sa na pár dní zmení a potom detto. To sa nedá v krátkosti opísať tých zážitkov za20r.,ale zistila😔 som počas covidu,že asi som v priateľstve bola a som sama.
No a tiež vždy povie,že ona je introvert,jedináčik,atď,atď....roky to tak beriem,ale ono to nebude tým. Tiež nejdem vysvetľovať prečo.

0silvia0
8. jan 2023

@terezka1947 asi planujes obmedzit tvoj kontakt k nej a pockas, kym sa ozve ona?

terezka1947
8. jan 2023

@0silvia0 ja ju mám rada napriek všetkému.
Idem skôr rešpektovať to,že je aká je a nebudem už nič zbytočne znásilňovať.
Lebo to po rokoch dosť bolí,keď si človek uvedomí,že...
Aj v priateľstvach platí,že láska sa nevyprosí,ani nevyhrozí.

alienkami
8. jan 2023

@terezka1947 pokiaľ ťa ignoruje a ozve sa len ak niečo potrebuje - tak je to sebectvo. Ale ak sa iba neozýva ako prvá, ale reaguje na tvoj podnet, je empatická a pomôže ti keď to potrebuješ, tak je to jednoducho introvertnejšia osoba. Ja som tiež taká. Tiež nie som iniciátorom. Stále mám pocit, že otravujem (viem, že pravdepodobne nie, ale cítim to tak). Pritom mňa také správanie ani trošku neotravuje a nie je mi nepríjemné. Len ja to prosto neviem. 🤷🏻‍♀️

alienkami
8. jan 2023

Autorka: skús trošku priblížiť svoju situáciu. Približný vek, či pracuješ/študuješ či máš prístup k nejakému kolektívu, v akých kruhoch sa pohybuješ...?

0silvia0
8. jan 2023

@terezka1947 a nemoze to byt tak ako pise @alienkami? Ze jednoducho sa len prva neozve, lebo jej to nedocvakne ze by sa mala?

terezka1947
8. jan 2023

@alienkami bohužiaľ....nepomôže keď potrebujem. Práve v posl.dobe boli situácie,kedy som si uvedomila,že...
Pobyt v nemocnici,pohreb,pomoc s jednou vecou,v kt.je odborník a viackrát som ju o to prosila.
Pritom stačila rada,nestalo by ju to nič,iba pár minút....
Keď mi chce dať darček,tak mi zavolá,nech sa u nej zastavím po neho,atď,atď.
Už sa tieto situácie stali pár rokov dozadu,vtedy som jej aj povedala,že sa má to dotklo.
Že ja pri nej vždy stojím,pomáham...
Vtedy jej to na chvíľu asi aj prišli ľúto. Teraz sa to zopakovalo....
Skrátka,mám ju rada....ale už nevládzem byť ďalej takto.

alienkami
8. jan 2023

@terezka1947 Tak to je iné. Tam je to priateľstvo zrejme naozaj udržiavané len z tvojej strany. Asi by som to nechala tak. Kontakt by som udržiavala len na takej úrovni, že nejaké blahoželanie k sviatku (ak by som zistila, že len ja sa ozývam, tak aj to by som časom zrušila) a náhodné stretnutie s pokecom podľa situácie. Ako si písala vyššie, nedá sa to vynútiť. A jednostranný vzťah nie je vzťahom.

alienkami
8. jan 2023

Autorka: byť introvertom je normálna vec. Každý sme nejaký: niekto viac introvert, niekto viac extrovert... ale aj ten najväčší introvert na svete potrebuje aspoň trošku socializácie a nejaké vzťahy (rovnako ako každý extrovert občas potrebuje aspoň malú chvíľku pre seba). Keď nič iné, tak aspoň človeka, ktorý s ním zdieľa ticho. Neviem, možno by som na tvojom mieste naozaj skúsila najprv nejaké zvieratko - mačka sa mi zdá vhodnejšia. Možno by ti pomohlo ísť medzi ľudí. Sama na kávu alebo do galérie alebo na nejakú prednášku. Stretneš ľudí, nezáväzne sa porozprávaš. Možno nájdeš niekoho s podobným ladením ako si ty. Človek nikdy nevie.

terezka1947
8. jan 2023

@alienkami no,môže byť,čo píšeš všetko. Len zase...riskujes,že tá druhá strana sa začne cítiť trápne,nebude cítiť spätnú väzbu,nepríjemné,že sa vždy vnucuje....
Ono to trošku tiež možno u niekoho môže vyvolať pocit egoizmu,nadradenosti...chápeš.
Nemyslím to v zlom,lebo veď tá nepoznám a nedovolím si ťa hodnotiť. Len taký pohľad z druhej strany.
Že keď máš ľudí,kt.mas rada,ukaz im to práve tým,že aspoň občas budeš ty iniciatívna.
A určite to posilní váš vzťah.
Ja cez 20r.si to ospravedlňujem tým,že je jedináčik,že je ešte väčší introvert ako ja,že....ale ono aj introvert vie byť empatický,vie prísť na pohreb,vie prísť do nemocnice za naj kamarátkou,vie prekvapiť na narodky a dôjsť s čokoládou,vie zavolať aj v noci s tým,že ako sa máš,ako to zvládaš?
Skrátka to sú minimalickosti,na kt.stoji priateľstvo
Kamarátstvo mnohé veci nepotrebuje. Priateľstvo už áno.
Ale,zase..je pravdou,že sú ľudia,kt.priatelov nepotrebujú.

alienkami
8. jan 2023

Ja som nikdy nemala veľa kamarátov. Som typ: "zíde z očí, zíde z mysle". Nie žeby som tých ľudí nemala rada, len jednoducho nemám tú potrebu udržiavať vzťahy "do smrti". Mám kamošku, ktorá mi zakaždým, keď sa stretneme, vyčíta, že som sa neozvala. Ale ani ona sa mi neozýva 😂 Keď mala butik v meste, vždy som k nej zašla, keď som bola v meste - hoci to nebolo často lebo som bola na materskej a do mesta (17km) som sa nedostala. Aj z opačného konca mesta som prišla. Ale sprdnutá som bola vždy - hoci som to bola vlastne ja, kto stretnutie inicioval. Ale nevadí! 😁 Každý sme nejaký. Mňa to vždy skôr pobavilo ako urazilo. (🤔 asi sa jej ozvem a pozvem ju na kávu)

terezka1947
8. jan 2023

@alienkami kludne môže byť,že nemáš potrebu mať hlbšie kamarátstva.
Keď ti to vyhovuje,ok.
Máš pravdu,každý sme iný.

alienkami
8. jan 2023

@terezka1947 keď som bola malá, mala som tendenciu a potrebu nájsť si spriaznenú dušu, s ktorou by som bola v dobrom aj v zlom, takú fakt najsamsuperkamošku. Len vždy som po čase zistila, že do toho vzťahu dávam oveľa viac než dostávam. Mala som pocit, že som využívaná.... a tak nejak sa to preklopilo do polohy, v ktorej som teraz. Ani sama neviem kedy. Naučila som sa vystačiť si sama.

alienkami
8. jan 2023

@terezka1947 ja som celkovo trošku mešuge. Hovorím si extrovertný introvert 😀 Vždy, keď si robím nejaký osobnostný test, tak mi to vychádza asi tak 55% introvert a 45% extrovert. Ale nie v zmysle šedej zóny. Ja tam mám šachovnicu. Niečo čierne, niečo biele 😂

tomika
8. jan 2023

Aj ja by som si tak želala kamarátky.Ale 40+ už to ide ťažšie.som strašne tichá a nudná osoba.ale mám rodinu,ale ajtak chýba kamarátka.

terezka1947
8. jan 2023

@alienkami no,+ - asi aj ja takto.
Vzor Anna zo Zeleného domu.
Mala som čítať iné knihy😂
Ale vážne,kým som mala živých viac blízkych ľudí,až tak to nemrzelo. Človek ako starne a odchádza mu zo života stále viac ľudí,začína si priateľstvo vážiť ešte viac.
Teraz je nepopulárne mať skutočnych priateľov. Je to záťaž.
Ale,ako vravím....každý sme nejaký. Mne osobne chyba to priateľstvo. Nevadí....život ide ďalej,možno sa niečo ešte zmení.

alienkami
8. jan 2023

@tomika nie každý je rečník a zabávač. Aj dobrý poslucháč je potrebný.

0silvia0
8. jan 2023

@terezka1947 ked tak rozmyslam, asi aj ja som taka odtazita kamoska. Ja sa napriklad ozvem, telefonicky, mailom, aj podporim. Ale tiez niektore veci neakceptujem. Napriklad tiez mam taku dlhorocnu kamaratku, ale ja osobne neznasam tie posedy v domacnostiach aj s muzmi. Ked som k nej prisla, nachystane, chlebicky, kolace, hento toto, v taskach nachystane bonboniery, cokolady pre deti. Potom tie dohadovacky kto je na rade prist... Ja toto z duse nenavidim. Som to sekla a odmlcala sa, casom sme to zredukovali na obcasnu kavu my dve v meste. Teraz v case korony sme sa stretli, to som zas pocuvala z jej strany konspiracne teorie, hlavu mi islo rozdrapit. Odvtedy sme sa nevideli, nevladzem. Mna napriklad niektore vztahy vycerpavaju.
Cize som zredukovala kamosenie sa na stretka vonku bez deti, bez darcekov, bez blbosti. Mam 4 kamosky, obcas sa vonku stretneme. Ked sa mi bude tisnut niekto do domu, to nesuhlasim, na to mam sestry a ich deti, kamosky doma su uz nad moj limit.

terezka1947
8. jan 2023

@0silvia0 ale veď ja nemyslím rodinné návštevy. To vôbec nie. Dokonca si myslím,že aj deti sú pri posedení s kamoškou nie naj riešenie,jednoducho je to niekedy potrebné byť bez nich.
Ale ja asi ozaj som nemala čítať toľko kníh v puberte🙄

0silvia0
8. jan 2023

@terezka1947 chcela som tym povedat, ze je mozno nieco, co tvojej kamoske na tebe nesedi kvoli comu ona nie je iniciativna... 🤔 ako mne na tej mojej.

terezka1947
8. jan 2023

@0silvia0 no,kľudne môže byť.
Preto sa chcem utlmiť. A uvidíme.
Rozmýšľam,že tej mojej by mohlo vadiť,že chcem niekedy stretko iba my dve na káve,bez detí,muža....

alanko20
8. jan 2023

Aj ja som samotár, vôbec mi to nevadí. Ľudia ma unavujú, nerozumiem im, furt romýšľam, aku majú náladu. Je to stresujúce. Mne stačí môj chlap, 1 dieťa, surodenec, občas nejaká kamoška na chate.

0silvia0
8. jan 2023

@terezka1947 kludne to moze byt takto. Aj ta moja by prijala rodinne stretka, ona je taka objimajuca, darcekova, afektovana, nedbala by spolocne dovolenky riesit. Ja som suchar odtazity, mna to obtazuje. Ale co uz ma so mnou robit🤷‍♀️, ja sestry mam, ona nema. Tak asi potrebuje nahradu sestry, taky rodinny vztah, neviem.

luccija
8. jan 2023

@0silvia0 a čo ste mali spoločné, keď ste každá úplne iná?🙂

terezka1947
8. jan 2023

@0silvia0 mne chyba rodina,iná okrem mojej úzkej.
Čiže ja túžim po priateľstve. Ale,je to zjavne môj problém,no.

0silvia0
8. jan 2023

@luccija sedeli sme celu zakladnu skolu spolu v lavici