Som veľmi empatická a odnáša si to moja psychika
Pekný večer, zaujímalo by ma, či sa tu nájde niekto s podobným problémom, respektíve s pocitmi ako mám ja a ako to rieši.
Tak začnem. Som veľmi empatický človek, ktorý vždy myslí na druhých a v poslednom rade na seba. Vždy sa snažím všetkým vyhovieť, som nekonfliktná, vychádzam naozaj takmer s každým. No má to jeden háčik. Odnáša si to moja psychika. Zabúdam na seba a svoje potreby a neviem to zmeniť. Najviac ma trápi to, že neustále v hlave analyzujem všetky dialógy, ktoré som v daný deň viedla..mozog mi pracuje na 120 % a dosť často ma z toho potom bolieva hlava. Stále rozmýšľam, čo som mohla urobiť alebo povedať lepšie. Mám pocit, že vždy poviem niečo hlúpe, nevhodné...taktiez ma veľmi trápi, že neviem pohotovo reagovať, neviem sa slovne brániť. Vždy všetko v sebe dusím, no niekedy mám pocit že z toho ochoriem alebo sa zbláznim. Dá sa to vôbec nejako zmeniť? Keď už mám raz takú povahu na nič..ostatným ľuďom pravdepodobne vyhovujem ale sebe vôbec nie..sebavedomie mám na bode mrazu..dost ma to trápi...
,,vychádzam naozaj takmer s každým,,
,,veľmi ubijajuce nemôcť sa obhájiť, aj keď nejde o nič zlé, aj keď viem že mám pravdu, radšej ostanem ticho a robím zo seba fackovacieho panáka..potom mám pocit že si každý do mňa KOPNE a je mi zo seba ešte viac na nič ,,
Vieš že tieto dve veci si odporujú.....ty nevychadzas s každým....ty len sklopis uši a necháš ostatných. Nie v zlom. Ale vychádzať s niekým znamená že tá druhá strana pozná a počúva akceptuje aj teba, tak ako ty ju.
@ikissedagirl tak u mňa vždy prebehne rozhovor slušne, tak to mám nastavené do konfliktu sa sama od seba nikdy nepustam a v podstate ani nikomu nikdy nedám dôvod aby konflikt začal..a žiaľ áno, vyhoviem takmer vždy radšej ostatným aj keď sa za to nemám rada..
@jankapepe v podstate máte pravdu, kebyže si viem otvoriť ústa, tak možno s každým nevychádzam, ale ja to nedokážem..rovnako nedokážem povedať nie, neviem byť asertivna a potom sa kvôli tomu na seba hnevám..ja si všetko uvedomujem, viem ako by to malo vyzerať, teóriu ovládam dokonale, ale neviem sa zmeniť..moja mama zvykne hovorievať "život ťa naučí" ona v mladosti vraj bývala rovnaká, teraz si otvorí ústa tak, až sa tomu niekedy čudujem a v duchu si myslím, že to už bolo CEZ. ...možno to neplatí na každého..u mňa sa tuším za posledných 10 rokov nezmenilo v podstate nič..
@kassandra25 áno, cítim sa ako butlava vŕba, vypočujem si každého, ani neviem či mám na čele nejakú nálepku no každý v mojom okolí sa mi vždy rád zdôverí a vyžaluje..som dobrý poslucháč, no o svojich problémoch nehovorím nikomu, občas manželovi ale inak všetko dusím v sebe..
tiez som taka bola. a zrazu som v praci nakricala na cudzieho cloveka do telefonu. a vobec mi to nevadilo. :D
@mareka49 skusenosti.
Súvisí to s detstvom. Rodicia ťa naučili klásť svoje potreby bokom a uprednostňovať ich potreby pred svojimi. Preto si tak veci pripúšťaš, lebo tam vo vlastných rodičoch nebola veľká opora a kritika a funguješ tak všade. Prvý krok, musíš sa naučiť ľuďom hovoriť nie, aj keď vies, že sa im to nebude páčiť a stanoviť si hranice aj s vlastnou rodinou od kial po kial im aj ako dospela mieniš pomáhať. Majú aj druhé dieťa a ako si ho vychovali (a verím, že ju v detstve veľmi rozmaznali a preto robí problémy) je iba ich chyba, je to ich výchova, nie tvoja, ty teraz nemôžeš zastupovať stále aj problémovú sestru. Máš právo žiť si svoj život a na svoje šťastie.
Tebe pomože len jedno - spatnu vazbu od ludi susediek rodičov kamaratov. Tam by bolo povedane, že maš obrovsky strach, že každeho zraňuješ a dozvedela by si sa veci o kt.sa ti ani nesnivalo. Goedon Ramsey to tak robi, že nahra nazory celej kuchyne na šefa a potom mu to pusti. Uvidš obraz aky o sebe vysielaš.. Pracdepodobne sa dozvieš o sebe, že si :,
mila žienka a rada sa s každym porozprávaš
da sa na teba spolahnuť
ludia ta maju radi
možno ťa vidia ako trochu nesmelú
možno by si mala byť viac priebojná a vedieť si aj dupnúť - nikto sa na teba za to nebude hnevať, lebo každý to robí
viac myslieť na teba
Myslím, že obraz o sebe samej by sa obratil o 180 stupňov a určite by si našla aj povzbudenia aby si sA NEbála povedať svoj vlasntý názor......
@katkami123 ja som napríklad vôbec nemala takých rodičov ako píšeš (moja mama mala prístup taký akému sa dnes vraví vzťahova výchova, otec do mojich 8rokov bol skôr stále v práci a potom dostal mozgovu, nejako si nepamatam že by vstupoval výrazne do výchovy) nie je to také jednoznačné nikdy, u každého za takéto veci môže niečo iné...
@katkami123 suhlasim s
@jana_eyre_2. ... Moji rodicia boli ok a aj tak som bola taka ako popisuje autorka. Podla mna povaha, u niekoho mozno vychova a detstvo, ale je to individualne.
nemôžeme úplne všetko hádzať na rodičov, do určitého veku áno, ale potom už treba prevziať zodpovednosť za svoj život a neospravedlňovať svoje slabosti a pochybenia tým, že za to môžu rodičia
@karolinakr 🙂 to znie veľmi fajn

vyhovies radsej sebe alebo ostatnym ? dus to v sebe a trap sa. alebo nedus a budu sa trapit ti ostatni (alebo mozno aj nebudu, ak prebehne rozhovor slusne s respektom)