Som závislá od upratovania
Ahojte zienky, matky, "hospodynky".
Su tu nejake, ktore upratovali denne a nesmeli mat ani smietku na podlahe, necitili sa dobre vo vlastnom neupratanom dome a oducili sa to a zacali viac "zit" a menej upratovat?
Ak ano, dajte rady, ako na to.
Uz sa citim ako otrok domacnosti, ale neviem si pomoct. Kazdy den vysavam, zmyvam podlahu a utieram prach, kazdu vec ukladam hned na jej miesto. Kychyna musi byt cista, nezapratana... Ak nemam upratane, citim sa zle vo vlastnom dome. Aj vy to tak mate, ci som sa uz uplne zblaznila?
Som na RD a desim sa navratu do prace, ako to potom vsetko budem stihat?
No neviem si pomoct zatial, aj ked si poviem, ze dnes nebudem robit nic, ziadne domace prace, aj tak to porusim a beham s handrou. Stale u nas vidim nejake nedostatky.
Uz fakt neviem co s tym.
odporucam roboticky vysavac s mopom, mozes pustit kym si von s dietatom a potom aj ked sa vratis do prace. ja ho pustam kazducky den. aj na nabytok menej prachu sada, netreba tolko upratovat. co sa tyka kuchyne, som rovnako postihnuta, ja potrebujem totalny minimalizmus a nemozem mat nic zapratane. ale ten roboticky by ti tvoje postihnutie ciastocne odbural 🙂
Ja to mam podobne ale menej extremne. Tiez sa necitim uplne komfortne pokym nie je upratane/odlozene. Ale kedze mame velky byt (260m), tak sa neda aby som mala vsetko dokonale upratane a teda ani to nie je moj ciel, okrem domacnosti mam dve deti s ktorymi rada travim cas, mam svoje konicky, 5 arovu zahradu o ktoru sa staram a teda aj chodim normalne do prace.
Cize ja to robim tak ze mam jeden krat tyzdenne jedno velke upratovanie kedy umyjem 2 kupelne a wecka, kuchynu, dlazky a utriem prach. Nevysavam a neumyvam zvlast, na to som si kupila vysavac 2v1 aby mi to usetrilo cas, vysaje a umyje v 1 kroku. Cele toto mi zaberie cca 2h. Moj ciel je mat nezapratany byt aby upratovanie islo lahko, mame minimum nabytku.
Umyvadla a wc umyjem este 1x tyzdnne navyse. Kupelne mame 3, ale jedna je hostovska tu neumyvam kazdy tyzden.
No a zvysok tyzdna mam nastaveny system, ze mam 5 minut na bezne uzivanu miestnost. Vecer ked idu decka si lahnut tak si nastavim na telefone 5 minut a idem obyvacka, kuchyna, jedalen, detska izba, spalna. Za 25 minut koncim a viac nerobim 😄
Zvysok bytu neupratujem, resp musia pomahat deti- hostovsku/husobnu miestnost upratuju deti, rovnako fitko nase domace si musia povysavat a umyt decka. Pracovnu upratuje manzel.
Ak by ma upratovanie velmi obmedzovalo, radaej si niekoho najmem nez byt otrokom doma.
Vadi mi to a strašne :( 😭😭😭😭
Mala som pooperaovanu ruku...ani to ma neodradilo aj napriek bolesti 🤣
aj ja som taka bola,ale po tom som si uvedomila,ze deti rastu a nechcem,aby si pamatali sibnutu matku stale s hadnrou a metlou v ruke,ale taku,ktora aj uprace,ale ich ma na prvom mieste...
upratujem casto aj tak,ale uz sa nejdem zblaznit,ked mam na zemi spinku a trocha ofrkane umyvadlo (asi tak 2-3krat za tyzden vsetko zmyjem,ale uz si pracu rozdelujem-raz kupelnu,raz povleciem,po tom zmyjem a pod.,aby som nepremarnila zivot len pri metle- ale uplne sa toho zbavit neviem,upratane musim mat☺️
prepni si to v hlave a k tomu ti pomoze odppved na otazku preco to vlastne robim?..mne ta odpoved vysla asi taka,z elebo sa to ma a kolko toho zvladnem aka som super (akoby to niekoho zaujimalo😀,ale ze som nevladala a bola podrazdena z toho,to uz som nechcela vidiet...stihala som vsetko,len to vlastne nemalo ziaden zmysel
Tak @autorka.....čo napísať...najprv ma napadlo waw si skvelá mať takýto super poriadok a udržiavať ho ale potom ma napadlo, žena máš problém. Ja si to viem predstaviť len krátkodobo super ale dlhodobo no neviem. Ja sama by som mala psychostavy a doma krik nepokoj čo by som na tri deti ziapala že natrusili na zem, na muža že dačo neporobil keď som to ja pekne upratala....no nič moc u mňa vyhliadka. Som ako tvoja susedka, vyleštené batérie u nás nájdeš na Vianoce a Veľkú noc, vysavam a zmyvam podlahu raz za týždeň, kuchyňu udrziavam vo fukncnom stave, periem podľa potreby....rada by som mala niektoré tvoje vlastnosti ako dať na miesto vec hneď...ale nejde mi to. Nie som a nikdy som nebola otrokom poriadku a dokonalosti. Ja osobne by som sa u teba cítila ak dobre že poriadok a cisto aj zle lebo by som sa bála natrusit smet z koláča a ,,dýchať,,
Každý má niekde inde priority, my sa snazime investovať do pohody vo vzťahoch,aby sa každý cítil ako doma nie na návšteve kde môže v podstate len pekne a ticho sedieť bez bordelu, bez sebarealizácie....napr. máme veľký dvor a tak mám návštevy maminy a deťmi. Snažím sa aby sa cítili dobre mat koláč na stole, káva, voda deti tramposka, hojdy, auto, kriedy, voda....ale dnu keď idú na wc tak nemám všetko upratané, len aby bolo, väčšinou to berú a ja zas beriem tie ženy mamy čo sa mi samé príznaju, pochvalia s podobným štýlom.
Aj dnes návšteva, koláč na pečený (s pomocou dvoch detí), prikrm pre drobca hotový,boli sme von na 2 bodky, teraz sa snazim uspať tri deti a potom rýchlo uhodim nech to nieje také strašné dnu...lebo budeme sedieť von.
@ariannazara moja tiež , keď som u nich na návšteve, upracem celu obývačku s kuchyňou , povysavam a ona príde z prace a začne zas funieť aký je tam bordel otrasný 🤣🤣 Preto som odišla z domu kratko pred 17 a odvtedy si krásne spokojne žijem sama v tom podľa nej hnoji 🤣 preto keď som ostala sama s malým , vrátiť sa k rodičom bolo na úplne poslednom mieste ďaleko za ubytovňou pre robotníkov🤣🤣
Nechces prist aj ku mne? Sice by ta najprv asi porazilo, ale upratovat by teda bolo co 🙂 Ja idem radsej s detmi von, je pekne, vnutri su zbytocne nervozni a ujacani, to mi prekaza viac ako neporiadok…ale vzdy sa snazim aspon zaklad upratat.
Slivkový s posýpkou 😅😁
@elisebah91
Niesi sama moja sestra taka ista úplne až ako diagnoza.Teba by som potrebovala v dome u nás.Ja nerada upratujem až ked musim.
Skusila by som sa poradit u psychologa. Sú gazdinky ktoré vkuse upratuju ale robi im to radosť a nevidia to ako problem. U teba mi to skôr príde ako nejaka fobia z neporiadku, nie zavislosť. Každá závislosť je sprevádzaná určitym uspokojenim- radosťou pri vykonavani danej činnosti, preto je tam nutkanie dane chovanie opakovať.Nie som ale odbornik. V každom prípade ak sa necítiš dobre , určite by som to riešila a dala si nejake to sedenie , určite najdeš nejaku zlatu strednu cestu. Držim palce
Pridaj sa tu do skupiny minimalizmus..a čítaj.. precitaj si články na stránke www.minimalistka.sk podľa mňa nemáš chorobu ani diagnózu a neni to ani na psychológa.. keď žena zostane doma zrazu vidí všetky nedostatky všade.. skus sa povenovat tejto teme mininalizmu, myslím ze by tadiaľ viedla tvoja cesta vykúpenia z neustáleho upratovania. Drzim palce 🙂
Zacni radsej s niečím zmysluplným, co niekomu aj pomôže, lebo toto fakt len vyplna nudu, alebo prázdno v mysli, alebo studuj, ja mam onedlho statnice a veru absolútne ma prach netrápi, som rada, ze stihnem opatrit pol ročné bábo a dalsich dvoch, teda muza a starsieho syna... Ci si otrok? Žiješ aby si slúžila? A dokonca bytu? Nezivej veci???
@elementissa prosím ta k tej roombe, aj mu ju mame, síce neviem ci rovnakú ako vy, ale ona tak hučí ze ja ju zapinam len keď ideme mimo domu..na nervy som z toho hluku. A ako riešiš rohy a steny hore, pripadne pavučiny atď.. na to používaš ten ručný vysavac? A co sa týka toho robo mopu, tiež uvažujeme nad kúpou, dobre to umýva? nezostáva všetko mokré ? Dakujem za odpoveď 😊😉
Nieco podobne som mala aj ja 😂 pri jednom dietati a len 3 izbovom byte to islo ako po masle ruka v ruke s mojou’diagnozou’. Chvala bohu prislo druhe dieta, stavba rodinneho doma, velkeho a popri dvom detom som rada ze mam ako taky poriadok…radsej idem von oddychnut si od beznych starosti doma v praci, ako by som mala stale behat s handrou. Zostala som taka imunna, ale zasa netvrdim ze nemam poriadok. Neprehanam to a ani nemam sil upratovat tak casto 150 metrov stvorcovych 😂a mozno casom dozrejes tak ako ja a budu ti prednejsie ine veci 😉
@pimar to ako keby si písala o mojom mužovi,ja musím doma 3x denne vysavat, umývať a všetko musí byť upratané a na svojom mieste,inak je nervózny a nadáva ze všade je bordel,stačí ze mala ma v obývačke na sedacke hračky tak už nadáva ze to ma mat vo svojej izbe,že na hranie ma detskú a nie obývačku.okna musím umývať každý mesiac,parapety každé 2 týždne,prach každý týždeň a kupelna 3x do týždňa.uz som zvyknutá ze je všade všetko upratané a neznesiem ani ja bordel,keď ideme z mužom k jeho tete tak tiež sa tam necíti dobre ,majú špinavú kúpeľňu a povie mi doma ze to je strašne ze jedna žena nevie umyť aspoň raz za týždeň wc,umývadlo a vanu.unas doma je zvyknutý ze je kúpeľňa vstale čistá,batérie sa lesknu aj wc,tak inde mu to vadí.a ja keď mám upratané a ma knam prísť návšteva,tak wc aj umývadlo ešte pretrem sanytolom aby som sa lepšie cítila
Využi to a chod upratovať za €
@elizabet173 ved to... ze upracem, idem na poschodie a deti znova hracky rozvlacia, starsi ani nie, ten si aj uprace.. ale tak hracky nie su bordel si vzdy vravim.no ked treba stale okolo nich tak sa neda v klude zacat nejaka vacsia robota.mladsi je v procese odplienkovania cize zase o to viac 👀na nom🤣ale ja sa nestazujem ze to a to nestihnem.stihnem kolko stihnem, dolezite je aby bolo o nich postarane, navarene...v spine nezijeme..uvedomujem si ze uz nezijeme v 2izbaku a jednoducho sa to neda vsetko postihat, aj keby som bola neviem aka superzena🦸♀️alebo da ale potom asi odpadnut od vycerpania🥵
@bono34 no veru je rozdiel v tom aka plocha sa ma denne upratovat.🤣neviem ci to autorka niekde spomenula aký byt/dom upratuje.lebo u nas sa to neda denne vsetko...
u mna by si mala liecbu sokom. ja teoriu poriadku ovladam ale som nekonzistentna a neviem to udrzat v praxi. uz je to v miere ze mi je to neprijemne ale tak mi to prerastlk cez hlavu neviem sa do toho pustit. najma vytriedenie zbavenie sa veci po dietati. ach. naposledy kazda policka upratana bola pred dvomi rokmi.
@dididudu inak to je super pocit, ze nas je viac takych a nie som jedina 😀
Ale chcela by som sa dostat do takeho stadia, ze napriklad upratovat 2x do tyzdna len a ine dni sa vysavaca, mopu a handry na prach ani nedotknut
@nikasmile my mame zatial len jedno, mozno az raz pribudne druhe, zmeni ma to 🙂
@bibina27 dakujem 🙂
Ano uz som rozmyslala, ze si to rozplanujem, jeden den to, druhy den hento a poviem si, ze denne viac ako hodinu domacnosti venovat nebudem a uvidime 🙂
@zdenkastanka ano 1 ks 😃
Este ma zaujima, co ti na to hovori manzel, rodina? Nemaju pripomienky? Ironicke poznamky? Dakujem za odpoved

joj baby, ze sa vám chce 😁🙈😂 poriadok mam ale zas odtiaľ. potiaľ nie som. otrok chcem žiť. relax, pohoda.
skus sa poradiť so psychológom. ono, pokiaľ neotravuješ s tým čistením celú rodinu, tak upratuj. ale už keď matka sleduje dieťa, ci nepolozi šálku/ pohár na stôl a neostane fľak, alebo nemôže jest, lebo omrvinky a hneď utiera, vysáva 🙈🙈🙈🙈 alebo rovno deti musia behať s vysávačom vkuse a stále. po sebe upratovať,, tak potom chúďa rodina. mam asi dve kamošky, co majú byt ako z katalógu a keď pošlú foty nastajlovane deti, hračky v radoch, všetko v skrini uložené na stole ani pohár, ani hračka, je mi ich ľúto. všetko nalinajkovane a nastajlovane takto žije v kŕči s mamou celá rodina. taká žena s a podla mňa ani nevie uvoľniť a odreagovať