Som zlá mama
Ahojte co znamena slovo prosim zla mama som zla mama ked uz s manzelom nechcem zit a chcem od neho odist sama bez deti problem v skratke pretoze je toho strasne vela zistila som ze manzel sa zaplietol so susedou myslim si skor ze sa zalubil ako nevera klamal ma urazal znicil uz tretiu rodinu bol zenaty opustil tam dve deti koli inej potom mal dalsiu snou mal dieta aj ich opustil somou sa ozenil mame spolu dve deti nechodila som do prace pretoze si to zelal starala som sa o domacnost o dve deti o zahradu som hyperaktivna takze som doma robila vsetko sama malovala a tak dalej pri vychove dvoch deti sa nikto nenudi on desat rokov len spal keby som deti nenaucila ja bicyklovat takto ani nevedia je toho strasne vela neda sa to vsetko opisat rodina bola pre mna vsetko zazemie a co ktomu patri ako dieta som vyrastala z rozvedenej rodiny preto rodina a pokojny zivot bolo vsetko moja mamina sa snazila ako mohla aby nas vychovala za co som jej velmi vdacna cely zivot sa zadlzovala kolkokrat sme nemali co poriadne co jest kto nezazil nepochopi preto chcem odist sama nechcem aby moje deti tak zili a prezivali to co ja ako dieta sme dobre financne zabezpeceny vsak inak by som nebola tolko doma ked sme postavili dom tak manzel mal napisany dom na seba potom sme ho dali napisat na deti aby ostatne jeho deti im ho nerozobrali ked som sa snim rozpravala nech nam da byvanie s detmi odidem povedal mi ze on nic nema ze nemoze pritom moze este darovaciu zmluvu zrusit maeste dva roky myslim si skor natahuje cas este aby presla lehota ja snim odmietam zit pod jednou strechou a zit kazdy svoj zivot uz som utrapena uz to trva od leta ani psychoterapeut mi nepomaha neviem sa postavit na nohy vsetko sa mi zrutilo a viem ze chcem zacat zit od znova a byt stastna nemozem sa ani kupat vo vani pretoze ma kosti tlacia jak som schudla je to tu psycho robi si tu zo mna sluzku nasla som si pracu aby som z toho domu vypadla vstavam o 3:30 aby som mohla byt normalne s detmi a venovat sa im ucit sa vsak dalej to poznate mozem si najst aj normalnu pracu na kratky a dlhy tyzden ale nechcem lebo on ma iba bude vyuzivat navar na tri dni ked budes v praci a upratuj ked si doma a nemam z toho nic ani objatie a sa nemam komu pritulit som jak stroj chcem normalne zit prist domov z prace pritulit sa vecer tesit sa zo vsetkeho z malickosti ze sa partner tesi ahoj uz si doma ako si sa mala a nie ze vas nikto nepozdravy a caka vas bordel v kuchyni a varit a makat on je doma 24 hod doma a p u robi len spi on nic ine nevie on ma 49 a ja 30 chcem zit som zla ze chcem zit a lasku rozvod nemam peniaze nakolko som bola doma desat rokov nemala som z coho setrit peniaze mi daval ale na domacnost a stravu a z toho ma ani nenapadlo si setrit naco by mi to aj bolo niesom zalozena na peniaze som skromna len chcem zit od znova zacat cas nam nikto nevrati a rychlo leti chcela sam tu zostat kym deti budu vacsie ale cas vam nikto nevrati kedy zacnem kto toto vsetko nezazil nepochopi co sa deje u nas prosim poradte mi prosim povedal mi ze som desat rokov si p u valala a zem prizivnicka neviem ci sa to da pri dvoch detoch a domacnosti bola som sluzka opatrovatelka stetka kedy kolvek ked si zmyslel zahradnik vsetci mi hovoria keby nebolo tebolo teba tak to tak nieje uvas vsak ked aj sused chlap povie aj detska lekarka povie vdaka vam to u vas fungovalo a bolo ako ma byt vsetko co som napisala som nic neprekrutila len potrebujem poradit a nazoraby som zacala znova zit ked ma chcete sudit tak ani neodpovedajte potrebujem radu a pomoct a nie aby ma niekto sudil ludia ktory maju vela penazi nemaju hranice dufam ze ste to pochopili sudi ma doma psychopat a zameta somnou ako musi clovek hlboko padnut aby zacal od znova viete si asi predstavit v akom musim byt stave ked som ochotna obetovat aj vlastne deti vsak syn mi stake hovori maminka ty si taka chudunka deti trpia tiez robi medzi nimi rozdieli chce iba malu jej kupi coko jemu nie kolko krat maly vykrikuje ze nenavidi sestru a mba to boli ked to pocujem su to take zurive placlive amoky uz nevladzem sa pozerat ako trpia aj oni aj ked su snim doma tak im nespravi jest povie im pockajte na mamu spoliha sa na to ze pridem s prace o jednej a sup sup zacnem doma makat zacnem rychlo varit a oni len mami kedy to bude mami som hladny robi si zo mna sluzku on len spi lezi dovera je znicena ona nakydala na neho namotavala ho a on klamal urazal aby ju chranil znicili rodinu pomozte prosim kazda radu si zoberiem k srdcu dakujem
Hmm dievca vyzera ze u vas uz naozaj stacilo. Zijes so sebeckym hovadom. Ale ako hovoris zivot mas pred sebou. Len obdivujem ze mu chces nechat deti. Prave oni su dovod preco sa oplati bojovat. Ak ich tam nechas tak syn naozaj bude nenavidiet svoju sestru. To chces? V prvom rade si musis najst pracu ktora vas ako tak uzivi a asi podnajom ci maly bytik na ktory si zoberies uver. Ak odides s velkou pravdepodobnostou postve deti proti tebe. Prides o ne. Ak sa da odid aj s nimi. Drzim ti palce nech naberies odvahu na zmenu.
@minimi2111 čo sa týka odchodu od takého chlapa do toho! Odo mňa máš zelenú 🙂 ale nechať mu deti??? 😕 To by som ja NIKDY nedokázala..........
@minimi2111 Uplne zbudni na slovne spojenie zla matka.Ty si obetava matka, robis vsetko co je v tvojich aj nadludskych silach.Obdivujem takychto ludi, co tolko znesu.Mam podobnu skusenost, ale predsa sa trochu lisi.Ten tvoj je manipulator, diktator a mysli si, ze ta ma v hrsti a ze ma esa v rukave.Ak budes dost silna po psychickej stranke, zozen si peniaze na rozvod, skus si pozicat, je to rozhodne rozumna investicia, uvidis sama.Viem, ze to neni jednoduche, ale kazdy clovek ma pravo na stastny zivot a nie sa nechat chlapom utlacat, ponizovat, nechat si zakazovat a rozkazovat.Na to nema nikto pravo, nie si jeho majetok.Si mlada, vsetko zvladne, hlavne ak budes mat podporu ludi, ktori stoja na tvojej strane.Nie, taky zivot, akym ta tvoj muz vedie, si nezasluzis.Clovek nesmie dopustit si nechat udupavat svoju dostojnost.Mam kamaratky, ktore takto dobrovolne ziju, trapia sa, trpia a to zo strachu, ze samy to s detmi nezvladnu a so strachom pred chlapom.S takym chlapom je to boj o existenciu.Za toto vinim socialny system SR, co sa tyka napr.vysky det.pridavkov atd.Celkovu ekonom.situaciu na Slov.Nebudem rozoberat.Ale mam aj par kamosiek, co to dokazali, zwciatky boli velmi tazke, ale dockali, teraz banuju, ze tak neurobili skor. . .Dokazes to, urcite si silna, drzim ti palce.On uz lepsi nebude.Mohol by sa pokusit o pretvarku, ale ani to nevydrzi dlho.Charakter sa da len pilovat alebo potlacat sebaovladanim ale nie vyrazne zmenit.Bohuzial.Drzim ti palce aby si mala dost sil a odvahy zacat odznovu.Ja viem, ze to nie je lahke, ale nie nemozne.
civilizovanymi
krajinami EU.
Ospravedlnujem sa za tu fugu, nedalo sa mi ten nechceny riadok zmazat, som len cez mobil.
@minimi2111 Deti by som brala sebou, ale pochopila som to tak, ze mas strach, ci by si deti dokazala uzivit a zaistit im potrebne.Dufam, ze som to tak spravne pochopila, ze iba kvoli tomu, ze on ma dostatok financii.Prave, bude platit patricne vyzivne, urcite by som ale deti chcela mat pri sebe.Aj ked, je mozne, tady ajtak, ze by si ich chcel vysudit aj on.Ale asi by sa mu to nehodilo vzhladom k zivit.stylu, neviem.Ale o deti by som nikdy prist nechcela.Tie su opora a motivacia.A takeho otca si nezasluzia,bsak by sa o ne ani postarat nevedel, ked vsetko visi na tebe.Nie, deti so sebou, vsetko sa da.Kamaratka tiez vzala dve deti so sebou a a zvladaju to v ramci moznosti.
@minimi2111 odsudzovať ťa? zober si to ako chceš,ale nedá mi neprispieť..po prvé, od takého chlapa by som dávno odišla a po druhé, žene, ktorá má v úmysle opustiť svoje vlastné deti, by som už v živote nedopriala byť matkou!!! 😠 ..nevážiš si dar, ktorý ti Boh dal.....ani nevieš,čo by som dala za to,keby som už mala dve detičky, žial, zatial sa nám stále nedarí a ty si sem asi prišla len rozvíriť hladinu tým,že chceš opustiť svoje vlastné deti, prečo si ich nechceš vziať so sebou? tomu akosi nerozumiem...žiješ presne taký život,aký si si vybrala...si svojprávny človek a nie si nikoho majetok....
Tiež pridám svoj názor. Nejdem odsudzovat. Tiež som s mamou žila ako ty.Somz rozvedenej rodiny. No ak by sa cokolvek stalo, ušla by som a hned o dtakeho chlapa,ale aj s detmi. Oni potrebuju maminu náruč. Tebe s nim nieje dobre a myslíš,že deťom bude? pokazíš im celý život ked ich tam necháš... a chceš mi povedať,že bez nich budeš šťastná???? ja ako dieťa som žila veľmi skromne, niekedy sme fakt nemali čo do úst a susedom brali kompóty z pivnice,ale svoju mami by som si nedala. Hoc bolo mojmu otcovi dobre a dodnes je na tom finančn lepšie, som šťastná,že sa ma moja mama nevzdala.. ja by som to nedokázala.. opustiť svoje deti.. toto jedine ma na tvojej výpovedi šokuje!! prosím už len kvoli nim...zváž to!!im je jedno, že nebudu mat co do ust. Chcu mamu. TY si skus predstavit..bolo by ti lepsie v rukách tyrana a v zlatej klietke? alebo by si radsej bola s mamou tak ako to bolo????
Ved on sa o tie deti teraz nestara? a ked odides, myslis,ze sa bude??? o tom dost pochybujem.. nemas babku, mamku niekoho kde by si sa s nimi na chvilku uchylila?
@mimka11111 Inac to co si pisala o tych detoch, je cista pravda.Co poznam,tak jedna nechcela z hnevu na muza mat deti pri sebe, co je uplne proti rozumu, ked deti za nic nemozu a dalsej sud pridelil deti otcovi, pretoze ona si chcela uzivat a dobehnut stratene roky, krkavcia mater. . .Takze je to rozne, ale deti by mali byt priorita.Aj ked v dnesnej dobe co pozorujem, uz nie je rarita, ked vychovava deti otec.Je to o ludoch, moznostiach a schopnostiach reagovat na zatazove situacie aj o rebricku hodnot.Mam kamaratku, ma dve deti, zije v azylovom dome, pomoc od rodiny nie velka, doraba si skolu a chlap nijak neprispieva, ale ona by sa deti nikdy nedokazala vzdat.
Zlá matka?..tento titul patrí ženským, ktoré porodia svoje deti a viac sa o ne nezaujímajú!!!! Ty si úžasná, milujúca, citlivá maminka. Pre lásku k deťom si ešte neodišla a stále zvládaš a toleruješ správanie "hulváta", ktorý si nedovidí na nos! Pre lásku k deťom si to tak dlho vydržala a ver mi,ešte aj vydržíš!!! Pokiaľ nájdeš odvahu,aby si urobila rázny krok!!! Držím Ti strašne palce...aby si to spravila a dotiahla do úspešného konca, aby si začala naozaj žiť, vychutnávať si úsmev a lásku svojich deti. 🙂
@minimi2111 podľa môjho názoru, aj keby nemali deti čo jesť, radšej budú s mamou, ako s otcom v blahobyte. Nikdy by som deti nenechala, hlavne keď vieš aký je aj na ne..... To by bola z tvojej strany skutočne sebecká kravina :(
@minimi2111 v prvom rade, si ta naobetavejsia a najuzasnejsia mama, aku tvoje deti mozu mat. Ty vidis, ze tvoj muz robi medzi detmi rozdiely, vidis, aky je syn z toho nestastny...Co spravi tvoj muz ak zisti, ze si mu nechala deti a odisla? Svoju zlost si vybije na nich...
Ako prvu vec, ktoru ti odporucam (ak ste teda na tom naozaj fin.dobre) - zaobstaraj si pomocnicu do domacnosti (varenie, upratovanie, zehlenie - nie je to az take drahe, aby to pocil. Tebe to pomoze, jeho nezruinuje). Ty si najdi pracu s pracovnym casom takym, aby si nebola vyflusnuta. Tu pomocnicu odovodni ako nutnost, povedz mu ze si uz vycerpana. Ak nebude chapat, nenavar mu, neozehli...aj za cenu chvilkoveho vybuchu, az kym neustupi...
Peniaze zo svojej vyplaty si kompletne odkladaj a nezober z toho ani cent (tvoje zadne vratka). Porad sa s pravnikom ako je to v pripade tej darovacky. Mate v tom dome obaja dozivotneho uzivania? Alebo je ten doma cisto prepisany na deti? Ak tam nie je tarcha na dome, pockala by som, pokym sa dar nebude dat vziat späť a vtedy poziadala o rozvod a zverenie deti do svojej vychovy...On by mal vtedy odist.. A uplne najlepsie riesenie - keby sa zamiloval do niekoho ineho a opäť sam odisiel a vam nechal dom... Drzim ti palce, aby si to zvladla. Ale zacni viac mysliet na seba, deti ta potrebuju..
Nie si zla matka...podla toho co pises tak si len znechutena zo svojho muza a z toho co sa deje..suhlasim,ze najlepsie je odist od neho..ale nechat mu deti?len to prosim ta nerob!..deti budu urcite radsej s tebou.mozno nebudete zit na takej urovni ako teraz ale radsej nech su s tebou ako s otcom,ktory sa o nich nestara..drzim ti palce,aby si to vsetko zvladla 🙂
deti budu radsej po skromnosti s tebou ako s nim, ved im ani najest neda podla toho co pises ☹ potrebuju lasku, a pokial ste dobre na tom financne a mas pracu az tak zle to nebude ked sa osamostatnis, poziadaj hned o vyzivne a utekaj... podla toho co si napisala si na tom velmi zle a kazda minuta navyse ti bude klinec do hrobu 😔
mas krasne deti, mozes byt na ne pysna 🙂
Vsetko chapem,ale preco chces opustit a takemu hajzlovy nechat deti???toto nechapem,vtom pripade si zla matka.Sebec ak chce ty zit stastne a deti obetovat...boze...nemam slov....ber deti seba a utec od neho prec.
Nebudem moralizovat,ale v provm rade su deti,pre ne by si mala mysliet do buducnosti,nie len pre svoje stastie.Mas 30rokov,tak bud aj zodpovedna.Ved sama pises ze im neda mm jest,ze sa o ne nepostara,synovy nic nekupi,robi medzi nimi rozdiele,ktore potom rozdelia a nicia surodenecky vstah!A takemu cloveku nechas deti ktore si vynosila,porodila....? naozaj sa zamysli nad sebou... ☹
Ahoj viem o com hovoris poznam jednych kde prachac a znamy clovek ma milenku a zene povie ty drz hubu ona je moja milenka a ty moja zena, podla mna dnes je tazke najst dobreho muza a moze sa ti stat ze najdes este vacsieho blca = poohliadni sa na rozvedene zeny myslim ze ma tu nepochopia dufam ze ty aspon pouvazujes ja by som sa nerozvadzala v manzelstve sa vselico udeje to len teraz ked je problem ludia utekaju ale co budes robit ako rozvedena zena myslis ze ti da peniaze ? budes este vacsie chuda stale budes v praci a nebudes mat ani na chleba deti ta zacnu nenavidiet ze si rozbila rodinu budes chodit mhd ledva zaplatis byt a na obede budes ako rozvedena smutne pozerat, podla mna s kazdym sa da, ak od neho odides urobis len sama sebe zle, myslis ze na teba niekde caka dobry chlap co bude ti davat peniaze a sa o teba starat, skus si najst nejaky konicek a mysliet pozitivne nas nazor je s kamaratkou je nerozvadzat sa lebo moze sa stat ze ostanes sama alebo si najdes este vacsieho debila a budes lutovat za rodinou skus sa pozriet kolko rozvedenych naslo potom ideal a sam sa pretlkat no nic moc myslim ze sa ta bude snazit obrat o vsetko aj deti, peniaze, rodinu, nie si sama takych je milion a nie jedna potom bola bezdomovkynou tot moj pohlad na vec
Ahoj co sa tyka rozvodu ja byt na tvojom mieste by som nevahala a viac by som s takym chlapom nezila, ale deti tie by som si brala so sebou, nestara sa o ne ked si v praci myslis, ze sa bude o ne starat ked odides?? Viac ublizis detom, ktore potrebuju teba ako mamu a nie peniaze, mozno by ste nezili na vysokej nohe, ale za pomoci ludi budete spolu stastni a hlavne deti budu mat mamu. Nenechavaj mu deti to bude obrovska chyba ktoru budes lutovat......
@lila77 ja súhlasím iba s tým, že nie vždy rozvod všetko vyrieši a minimi si nech najprv urobi plan, financnu zalohu .. ja by som radila setrit peniaze niekde do ponozky, nie na ucte, kedze v pripade rozvodu budu z vypisu vediet sumu a on si na to moze narokovat ... no on je uz ine hovädo, od toho len a len utiect a najlepsie do krizoveho centra .. nieco mi hovori, ze ziadostou o rozvod ho rozzuri a az vtedy zacne poriadna tyrania, tak nech je niekde bezpecne schovana aj s detmi
@minimi2111
lili hej hej len ci je to zivot v krizovom centre ci si to vie predstavit ona doteraz iny zivot mala ja by som nesla pokial ma nebije s kazdym sa da vyjst lebo takto ona bude chudinka a on sa este bude smiat ze konecne si tam moze druhu doviest a ona odide s holou ritou
nevyznam sa v prave ale nieje to nahodou tak ze pokial daroval dom detom a prejde ta doba kedy je mozne darovaciu zmluvu zrusit tak potom cisto teoreticky keby sa ti podari dostat deti do osobnej starostlivosti znamenalo by to ze by si spravovala ich majetok do 18 tky? Cize dom by ti teoreticky mohol v takom pripade zostat
Alebo sa chlapik pri rozvode vyfarbi a darovaciu zmluvu zrusi , zalozi si novu rodinu zo susedou a dom prepise na ich buduce deti ...pre pripad aby im ho jeho predchadzajuce deti nezobrali
...ak som spravne pochopila, tak chces opustit deti a odsit od manzela... hm, tak to si nie ze zla matka, ale priserna mater....Kopu zien aj s 3 detmi opusta manzela, ale nikdy, opakujem nikdy by deti neopustili, keby nemali co jest tak by ich vlastnou krvou zivila.....Ty si take hlupe, jednoduche stvorenie.....a hlavne egoistka... vies, ze detom nedava jest, ze sa nepostara a ty ich chces nechat tomu tyranovi napospas......je mi z teba nanic a dufam, ze si si cely pribeh len vymyslela.
@minimi2111 Určite nie si zlá matka a urob to čo ti vraví rozum. Ak ti má kto pomôcť, urob to čo najrýchlejšie. Ale s deťmi! Deti za váš problém nemôžu.
preco tam nechavas deti?deti maju byt s matkou a ak robi rozdiely,tak duplom...ako stale nechapem o com tocis.ze ti povie uprac a navar na 3 dni dopredu??preto je zly?zly moze byt preto ze si zacal so susedou a robi rozdiely medzi detmi!a ak odides bez deti,tak si horsia ako on!
@minimi2111 nie si zla matka, to vobec! ale budes, ked opustis deti! to sa ti raz vrati!
@minimi2111 Prepac ale si zla matka. Ako moze niekto uvazovat o tom ze opusti deti? Nechapem. Navyse pises ze on na ne kasle. Naco su takym zenam deti? Len tak ich opustit... Nechapem.
ahoj, nooo,taky chlap,co len beha od jednej zenskej k druhej sa nezmeni!s takym by som neratala do buducnosti! 😠 .Deti neopustaj, zober si ich zo sebou.Je to tvoja rodina, tvoja krv, malo by to byt tvoje vsetko.On s jeho pristupom k zivotu sa o ne nepostara, preco by mali trpiet ?bude to pre ne trauma, uz ked pises, ze ty vlastne ich vychovavas, ucis ich veci.Treba nasjt riesenie, nemas nejaku dobru rodinu,u ktorej by ste docastne mohli zostat /aj s detmi?/.Netrap sa,ze deto budu trpiet,ak im nebudes moct kupi to alebo tamto, viac by trpeli bez teba!
Kedže nerobí len spí cely deň. Z kadiaľ ma peniaze?
Môžete si potom dovoliť že nerobí, nie!? Porad sa s nejakým právnikom. Popros kamarátky možno aj tu na konikovi sú nejaké právnicky ktoré by ti pomohli s radou zadarmo. Kedže ma peniaze a ma nejaký príjem. Neviem koľko nadobudol za 10 rokov manželstva ale máš právo na polovicu a aj na polovicu jeho BUDÚCICH príjmov. Hlavne ak sanevies o seba postarať on ti buď musí nechať dom alebo zabezpečiť bývanie. Nič sa neboj. Ty nevieš zákony a myslíš si že je všetko stratené. Ale neni!!!! Chcela by som aby si ho o všetko "obrala" zaslúži si to ale na Sk asi to tak nefunguje. A je to len mala naplásť na dušu a zranené srdce. Ale na začiatok sama s deťmi by ti to pomohlo. Trosku finančnej istoty.
Založ ďalšiu tému potrebujem pravnicku radu, Som zufala!!! a čakaj na odpovede tam. Nie všetci právnici potrebuju peniaze dopredu. Sú aj takí čo zaoberu až percenta ak niečo vyriešia a ty dostaneš peniaze.
Chápem že aj od deti chceš odísť. Ja to chápem. Je to náročné A hlavne sa vzdavas! Zrazu keď by sa mal partner postarať o ne sám by pochopil aký debil je a hlavne by sa zabudli. To mozno aj cakas ze by sa uvedomil! Lenže možno ani nie. Mozňo by sa o nenestaral vôbec. A trpeli by.
@minimi2111 ahoj, nooo,taky chlap,co len beha od jednej zenskej k druhej sa nezmeni!s takym by som neratala do buducnosti! emoticon .Deti neopustaj, zober si ich zo sebou.Je to tvoja rodina, tvoja krv, malo by to byt tvoje vsetko.On s jeho pristupom k zivotu sa o ne nepostara, preco by mali trpiet ?bude to pre ne trauma, uz ked pises, ze ty vlastne ich vychovavas, ucis ich veci.Treba nasjt riesenie, nemas nejaku dobru rodinu,u ktorej by ste docastne mohli zostat /aj s detmi?/.Netrap sa,ze deti budu trpiet,ak im nebudes moct kupi to alebo tamto, viac by trpeli bez teba!
a na jedlo si vzdy najdes!
A este-akurat som pozerala tvoje fotecky-mas 2 naadherne deticky!nerob im to,ze ich nechas s otcom, ktory sa o ne nebude vediet a asi ani nebude chciet postarat.Co, dostanu asi?? macochu!to chces??a on si potom zmyslis,ze chce inu a pojde to dookola, ake hodnoty to ukaze tvojim detom?radsej zivorit ale byt s maminou,ako s otcom co sa nestara , a stale mat inu"mamu"!vsak deti su male, aby si nevedeli odpustit "luxus"!!
@minimi2111 nie nie si zlá matka, príkladne sa staráš, ale ja by som neutekala nikam, ja by som to riešila nasledovne no komu niet rady niet pomoci, už si si vytrpela dost, zbalila mu caky paky a dala to tej susede pred dvere a zazvonila, že nech si ho bere zo všetkými desiatimi, ty o takého zbabelca nemáš záujem
a bud sebavedomá a rieš to radikálne a uvidíš božie mlyny melú poaly ale isto
držím palce k tvojej spokojnosti a hlavne detom

moja niesi vobec zla mama , prave naopak a toho muza by som uz niekam kopla