icon

Som zlá mama?

1. feb 2022

Som zla mama ak dávam svojmu bábätku umelé mliečko?cítim sa kôli tomu hrozne zle a mám ztoho strašne depresie..od začiatku ako som bola v pôrodnici mi nik neporadil ako kojit tak som odsavala..nakoniec sa mi kojenie konečne rozbehlo malý začal pekne papať,ale tu prišiel kameň úrazu ..4krat za 2 týždne zapálený prsník,teploty zimnice a strašne bolesti..bradavky mám už podliate krvou..mala som u seba aj laktacnu malý sa prisava pekne a ja už nevládzem kojit .malý je na prsníku aj hodinu a za 15 minút opäť plače a pýta jesť 😢cez deň to ako tak zvládam ale na noc mu musím dať umelé mliečko aby sme sa aj ja aj on aspoň troška vyspali😢strašne rada by som mu dávala len svoje mliečko ale bojím sa,že mu nestačí a zachvilu on prídem ,je to strašné deprimujúce 🥺pijem aj čaje na podporu mlieka,jem vitamíny všetko možné ale mám pocit ,že nič nezaberá. A predstava ,že by mal byť môj syn na UM je pre mňa ako zlyhanie 😢❤️

autor
1. feb 2022

@akbara77 naposledy bola u mňa pol hodinu,ukázala ako malého dať na prsník ,naordinovala 18 tabletiek denne zobrala peniaze a odišla..

enoula
1. feb 2022

Kludne davaj umele mlieko, ved na to predsa existuje.
Netrap sa tolko so svojim, ak to neide.. potrebujes fyzicky aj psychicky zahojit, babo potrebuje spokojnu mamu. Aj v umelom mlieku dostane to, co potrebuje pre rast.
Takze kľud, dojcit slusaj dalej, ale s pauzami, nech sa stiha zahojiť, poriadny krem na bradavky a striedaj s umelým mliekom. Mozno sa to casom zlepsi a ked nie, nic sa nedeje. Fakt to nie je nic zle

beronsche
1. feb 2022

autorka - nuz nie kazda laktacna, je aj dobrou laktacnou.. ☹️
ak chces este zabojovat, mozem ti napisat, co pomohlo v rovnakej situacii mne.
Ak nie, tak je to ok 🙂 , zelam ti spokojne babatko a aby si si materstvo uzivala. Hlavne ziadne vycitky!

ailiba
1. feb 2022

Stoji to za to, takto sa trápiť? U mňa bola tiež laktacna a nepomohlo.... Teraz čakám druhé a už dopredu som rozhodnutá, že ked to pôjde, tak budem kojiť. Ale nasilu, s plačom, chorá, nešťastná a babo detto.... Preboha nikoho som nezabila. Fľaška to istí.
Každá mama chce to najlepšie... Len je otázne, čo je to. Nechcem spomínať na materskú s tým, že som len trpela a babo plakalo.

vlucifuk
1. feb 2022

Nie si zlá mama, na to ani nemysli. Ani ja som nedojčla, lebo to nešlo. Kým sa dalo, odsávala som, ale pre dve deti to nestačilo ani náhodou. Mne veľmi pomohlo, že sa ma zastal manžel a keď videl to zúfalstvo z mojej strany, povedal dosť. A keďže mi ich pomáhal potom kŕmiť, v noci robieval mlieko, videl, koľko je okolo toho roboty, viac si ma vážil.

tulipanicek
1. feb 2022

Nie si zlá mama. Si najlepsia mama pre svoje dieťa! Spokojná mama, spokojne dieťa

vlucifuk
1. feb 2022

Ja si stále spomeniem na túto fotku...A teda my sme na začiatku kŕmili aj sondou. Keď chalani potom pili z fľaše, usmievali sa pri tom a ja som si uvedomili, ze sú tu a relatívne zdraví, tak ma už dojčenie vôbec netrápilo. Sme skvelé mamy!

yoxinka
1. feb 2022

Prežila som to čo ty pri prvom dieťati. Malý mi reval, ja som mala málo mlieka a urobila som pre kojenie VŠETKO. Za cenu takmer totálneho zrútenia na mojej strane. U mňa sa vystriedali 3laltačné, jedna chodila opakovane a tá furt len dojčiť, dojčiť, koža na kožu blablabla… Ja som mala pocit totálneho zlyhania. Bola som unavená, sklamaná, vyčerpaná a bábo len plakalo a plakalo. Trvalo to 4 mesiace, potom som ho začala prikrmovať a zlepšilo sa to. Stratila som takmer pol roka života svojho bábatka, len kvôli tomu, že som mala pocit, že len kojenie je to, čo mu treba. A vieš čo také bábo potrebuje? MAMU! ŠTASTNÚ SPOKOJNÚ VYROVNANÚ MAMU!!! Ja som to kojenie nakoniec rozchodila, ale úprimne, keď som bola druhýkrát tehotná, bola som rozhodnutá len pri desatine problémov, aké som mala okolo kojenia prvého bábatka, dať mu bez mihnutia oka UM. Nie si zlá mama, kojenie nie je merítko materskej lásky!

beronsche
1. feb 2022

@vlucifuk normalne ma dojala ta fotka.. 🙂

autor
1. feb 2022

@vlucifuk mňa môj muž tiež podporuje a povedal,že radšej aby sme boli šťastný obaja ako sa trápiť..ja som bola s nervami v koncoch a malý stále nespokojný hladný a stále plakal 🥺som rada,že ho mám a že má podporil,lebo to je to najviac premna teraz..❤️

autor
1. feb 2022

@beronsche kľudne napíš čo ti pomohlo..budem rada

juliasb
1. feb 2022

Zlá mama je taka, ktorej na dieťati nezáleží. Žena ktorá koji dieťa a ktorá dáva umelé mlieko sú rovnako dobre mamy. Aj keď ta s umelým mliekom ho dáva úplne dobrovoľne.
Titul dobrá mama nezískas dojčením, nosením,bondingom ani prirodzeným pôrodom. Dobrou mamou sa stanes postupne, pomaly,po tých tisíckach dní co sa pomaly obetujes, zaujimas sa, tráviš s dieťaťom čas,staráš sa, hráš sa,upratujes, učíš ho ukazujes mu ze ho ľúbiš

orta
1. feb 2022

toto by som povedala, ze vobec nie je o zlej mame. chces predsa aj jemu dobre no aj sebe a na tomto nevidim teda nic sebeckeho. ak vam na noc umele mliecko vyhovuje, tak mu ho kludne davaj

travelllerka
1. feb 2022

Čo si, vôbec nie si zlá mama, ja som pri druhom dieťati v 4m začala dávať UM, lebo som bola unavená, zničená, už som nechcela riskovať prebdene noci a večne zápaly prsníka dookola ako pri prvej dcerke. A bolo to moje najlepšie rozhodnutie v živote! A predstav si, druhá dcérka je oveľa zdravšia pohodovejsia ako tá prvá kojená. Čakám tretie dieťa, juj velice sa budem premáhať aby som kojila, už teraz ma to desí, viem, že najšťastnejšia by som bola keby nekojim, keby zas nemusím riešiť tie hrce, bolesti, odsávanie v čase kedy by som mohla aspoň hodinu spat! Nie každý dokáže plnohodnotné fungovať bez spánku. U mňa je to nakoniec na úkor deti, lebo som potom nepríjemná a nevrlá. Mne to nerobí celkovo psychicky dobre

amelie2017
1. feb 2022

S prvou som sa trapila 6 tyzdnov. Po 6 tyzdnoch som uz len odsavala a v 3 mesiacoch prisla o mlieko. Pri 2. som povedala, ak to nepojde do tyzdna, budem len odsavat dokedy bude a ked nebude, dame umele. Dojcit sa nepodarilo, odsavala som, ale mala som mlieka pre 5 deti. Cely moj den bol len odsavacka. Nic ine. Na hodinu von a odsavat. Odsavat, odsavat. V noci som nespala, len odsavala. Ked mal cez 3 mesiace, sla som za dr. s placom, ze potrebujem zastavit mlieko, inak sa zblaznim. S placom, lebo sa vo mne bilo, ze som mu chcela dat moje mlieko, ale s placom, ze som tu odsavacku uz nemohla ani vidiet. Doktorka uzasna, ze nemam plakat. V preklade mi povedala vetu, ze radsej teplu flasku, ako studeny prsnik. Cize radsej mu dat umele pripravene s laskou, ako dojcit s nechutou. Lieky som si nakoniec nevzala, lebo som to nevydrzala, bol to masaker, ale behom mesiaca som znizila tvorbu, az sa uplne zastavila. A lutujem, ze som to neurobila skor. Kvoli odsavaniu som si ho vobec neuzila ako malinkeho. O tom, ako som zanedbavala starsiu kvoli tomu ani nevravim.

travelllerka
1. feb 2022

@amelie2017 tak pekne si to napísala, cítim to veľmi podobne <3

lenka2232
1. feb 2022

Netrap sa. Mala som to iste,od zaciatku malo mlieka,maly bol prisaty aj hodinu a o 20min bol zase hladny. Prva poradna dopadla tak,ze sme skoncili v nemocnici (maly mal tyzden) lebo bol dehydrovany. Tam do mna kazdy hucal len maleho prikladajte,prikladajte..a ja som videla,ze mam malo mlieka. Psychicky som to niesla tiez tazko,ale povedala som si,ze ja nebudem trapit ani maleho,ani seba a doma som zacala davat UM. A vies co,vydychla som si. Maly papa kazde 2-2,5hod a je to ovela lepsie ako by bol prisaty na prsniku nonstop🙂netrap sa pre to..tvoje dieta nebude ani prve,ani posledne,ktore je na UM

ailiba
1. feb 2022

To je normálne, aj mne to bolo ľúto, ale časom som pochopila, že stopnúť to trápenie bolo to najlepšie. Malinke bude spokojne, uvidis💗a potom aj ty💞

julka828
1. feb 2022

Jezis tieto zastarale dristy !!! Ked davam umele som zla mama sa spamataj !!!

danielle799
1. feb 2022

Ste perfektna mama, Vaše bábätko nehladuje, je napájané a spokojne. Buďte aj Vy spokojná. Každá jedna mama robí čo môže pre svoje dieťa, deti a robí to dobre, najlepšie. A nech si hovorí kto chce co chce.

autor
1. feb 2022

@pepss ❤️❤️❤️❤️ ďakujem..je mi ľúto tiež čím si si prespať,ale v dnešnej dobe sa dočkať pomoci druhých je asi márne 🙄

tomimari
1. feb 2022

Ahoj. 🙂 Nemyslím si, že si zlá maminka. S kojením to nie je vždy taká priamočiara cesta ako sa navonok javí.. Si v spojení s odborníkmi, pediatrom a tí ti poradia, ako sa chovať v tvojej neľahkej situácii.. Ja hovorím, buďme radi, že žijeme v dobe, keď máme aj umelé mlieka.. Keď v dávnejších dobách mala žena obdobné ťažkosti pri kojení, a nebolo umelé mlieko, hľadali sa ženy dojky, ktoré mali veľa svojho mlieka a tým sa aj za kojenie platilo.. Poprípade dávali kravské mlieko, maslo a žĺtok do mlieka a tak sa deti kŕmili.. To viem od mojej starej mamy, hovorila mi to ešte ako dieťaťu ... Zámožné ženy si zvykli ženy dojky platiť.. Ja sama som bola z vážnych dôvodov kŕmená výlučne umelým mliekom a som tu.. UM je dnes veľkou pomocou, keď to nejde prirodzene.. Ak ti niekto hovorí, že kvôli tomu si zlá matka, nedaj na také reči.. Veď ty sama robíš v kojení to najlepšie.. Upokoj sa a pokračuj ďalej.. Netráp sa.. Tvoj stav je len prechodná záležitosť🙂 ak bude na nejaký čas potrebné UM, tak nech... 🙂 Vôbec to nevadí.UM nerobí z teba maminku druhej kategórie!!! 🙂

lejduska
1. feb 2022

Presne takto som tiez prestala kojiť, bábätko hodiny na cicke a stále hladné tak sme začali s UM, v tej chvíli a v tej situácii som to tak chcela, výčitky prišli neskor,taktiež veľké,že sa to predsa dalo zachrániť, ale preslo ma to a s odstupom času ti môžem prehlásiť,že nič nelutujem, dieťatko potrebuje spojojnu maminku,a nie vystresovanu 🙂 ja ta nebudem presviedčať aby si to znova skúšala lebo ty poznáš svoje babo aj vašu situáciu najlepšie a robíš pre neho to najlepšie čo vieš,neexistuje aby maminka ktorá dokrmuje bola zlá maminka, hlavu hore ❤

0kristina0
2. feb 2022

Ak znamena dat dietatu UM, ze som zla mama tak sa aj ja hlasim 🙋. Inak tvoj problem s dojcenim je na chlp rovnaky ako bol moj.

autor
4. feb 2022

@0kristina0 a aj sa to nejak vyriešilo?alebo si tiež o mliečko prišla?

0kristina0
4. feb 2022

Vyriesilo sa to tak, ze som to ukoncila a nasadila UM. Dcere prestala plakavat lebo bola konecne napapana.

autor
4. feb 2022

@0kristina0 ja skúšam malého ešte dávať na cecok,aj odsávat ale tiež je stále plačlivy a nervózny a aj to vždy skončí pri umelom mliečku..ale akosi sa toho neviem vzdať,stále mám potrebu to skúšať,aj keď už som ztoho na nervy ,stále mám v sebe to čo ak sa to este podarí a rozbehne😢

tulipanicek
4. feb 2022

Ja som odsavala 8x denne, 3x denne užívala 3 druhý bylín z každého po 4 kusy 🤦‍♀️ Napriek tomu sme museli aj dokrmovat dosť veľa. Mala som u seba dve laktacne. Nosili sme sa. No mohla som sa aj rozkrájať, proste to nešlo. Ja malo mlieka, dieťa malé a nevládala sat 🤷‍♀️ Teraz spatne, by som sa na to všetko vykašľala skôr. Mala som si uzivat malú a nie byt takto stále v strese

0kristina0
4. feb 2022

Hovori sa spokojna mama spokojne babo. Ked sa tym budes stresovat prenesies to na dieta. Nestoji to zato, ver mi.

autor
4. feb 2022

@0kristina0 ja viem máš pravdu..už som kontaktovala 3 laktačne ale každá len tabletky by pchala do človeka ale oblicky si odpáliť nenechám a malému tiež nechcem ublížiť ...lebo 18 tabletiek denne do seba dávať sa mi nezdá vôbec zdravé..ono čo sa pokazilo na začiatku sa už asi teraz po mesiaci nenapravi asi to treba prijať tak ako to je 🙄