icon

Som zlá mama, keď moja dcéra stále plače?

16. máj 2024

Ahojte.
Mam dcéru bude mať čoskoro 4roky. Od narodenia je náročná, nespavala dobre, nejedla dobre, vždy ked sa poobede zobudi či spi dlho, či krátko reve kope, je neskutočne tvrdohlavá, učila som ju obliekať ked mala isť do školky, vrieskala kopala že jej to nejde, učím ju fukať nos reve, že sa bojí,scény pre hracky - že nechcela požičať máme za sebou ked mala 2-3roky.

Začala chodiť do školky, školku miluje, chodí takmer o hodinu skôr lebo už je oblečená a teší sa. V školke ani jedna stažnosť, má rada deti, pekne papa, obliekat sa už vie o nejakých "scenach" učitelka nemala tušenia.
Posledné 2t je to katastrofa. Som vyčerpana, psychicky, x krat som plakala lebo to nezvladam. Príde zo školky mrnči, nevie si vypýtať ani jest bez toho aby to nehovorila s mrnčanim. Reve, že nevie babike dať šaty, že ja som šla prvá po schodoch, že ona nechce tata ale mamu, že musí spať, že jej vadia vlasy. Reve, reve, na zem si sadne a reve.
Nepomáha po dobrom vysvetlujem jej, nepomáha ked už v navale jej dam po zadku, nepomaha ked jej poviem aby sla teda sama do izby a bola tam sama... NIC. Ja si prídem neschopná. Mužovi robi to isté. Slubi, že už nebude plakať a jedovať sa a o necelu hodinu zase. Minule rano vstala 6:20 do 7:30 revala snad 5x...

Sme s nou 4r v 99% len my. Ked príde zo školky ideme von, doma sa jej venujeme, na výlet ideme... Ja už som bezdradna prečo je taka.
Videla ma 2x plakať, bola smutná zlakla sa a plakala aj ona. Dnes ked sme išli do školky sa ma pýtala, či už nebudem plakať.
Ja naozaj som zufala z jej správania.. Prosim poradte :/

werony_n
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
16. máj 2024

To, že dieťa príde domov zo škôlky a vyvádza, je normálna vec. Ventiluje emócie. V škôlke je nonstop pod kontrolou, doma sa uvoľní. Mám tri deti, najmladšia má 5 rokov a robili to všetci. Najmladšia máva presne tieto stavy, reve, vymýšľa somariny, trucuje. Na verejnosti najkrajšie a najmilšie dievčatko, aké si v živote videla. Rozumná, dobručká. Doma, miestami ako posadnutá. Nieže tu niektoré začnete omdlievať, že som tak označila dieťa. Mám deti tri a zažila som s nimi kadečo, ja tieto veci už beriem tak trochu športovo a moc to neprežívam. Ja myslím, že sa tvoja dcéra správa adekvátne veku. Ona potrebuje pritúliť, pomojkať, uistiť, že si tam pre ňu, že ju ľúbiš bezpodmienečne. Trieskajú s ňou emócie, ktoré ona ešte nevie spracovať, musí sa to naučiť. Keď zachováš pokoj a rozvahu, bude to lepšie. A viem … aké ťažké je miestami ten pokoj a rozvahu zachovať ☝️.

autor
16. máj 2024

@yoxinka Ja som už smutná aj sama zo seba, mam pocit, že len zvyšujem hlas alebo ju upozornujem. Nikdy nebola ukažkové dieta, vždy sa "niečo" našlo ale toto je extrem.
V školke presne ako anjelik, usmieva sa, je tichá, kludna a dnes som sa akurát pýtala učitelky a ona sa len čudovala, že sa take niečo pýtam.
Možno skúsim ako píšeš a uvidíme...

jarnajar
16. máj 2024

Moja 5-ročná podobne. Osvedčilo sa mi veľmi to neprežívať, aj keď úplne chápem, že je to pre rodiča veľmi náročné. Pomáha, keď si hneď cestou zo škôlky niekde sadneme, pritúlim ju a chvíľu len mlčíme. To isté doma. A to je ona oficiálne nekontaktná, sama od seba by nikdy takto neprišla, no zjavne to potrebuje, lebo to dosť predchádza jej scénam.

yoxinka
16. máj 2024

Nebuď zo seba smutná. Je to tvoje prvé dieťa. Všetko sa učíš, každý vek prináša nové veci. Vypni instagramy a facebooky s dokonalými matkami a deťmi. Deti sú v realite také, aké máš ty doma. Takto sa správa normálne reálne dieťa. Nepanikár a nemaj z toho blbý pocit. Skús si prečítať niečo o vývine, prípadne vypočuj nejaký podcast k tejto téme. Tvoja dcéra sa musí naučiť regulovať svoje emócie. Sama to nedokáže, preto tie scény. Naučíš ju to ty tým, že ostávaš pokojná a si tam pre ňu. Zase nemysli si, ja mudrujem, ale nepýtaj sa ma, koľkokrát mi rupli nervy. Pri troch deťoch som tých scén zažila asi kvadrilión. Choď si zabehať alebo sa nejako vyventiluj a ďalší deň to skús znova. A prosím, veľmi ťa prosím, neporovnávaj sa s inými matkami online ani naživo a neporovnávaj vaše deti 🙏.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
16. máj 2024

@yoxinka práveže ja mam pocit, že deti naokolo su všetky kludne, žiadne nie je takéto.. Aj ked áno, neviem čo je doma ale som zo seba asi sklamana..
Pritom čas s nou mám rada, nepotrebujem ju odkladať babkam alebo tak. Zvykla som si, že nemáme pomoc a že je stále so mnou ale neviem..

yoxinka
16. máj 2024

Píšem ti to tretí krát. Nerieš iné deti aké sú, lebo inak sa správajú vonku inak doma a rieš svoje dieťa. Už som ti dala veľa rád. A nebuď zo seba sklamaná! Materstvo je proces, postupne sa učíme nové veci. Keď zistíš, že niečo robíš blbo, pristúp k tomu konštruktívne a zmeň to. Prestaň sa utápať v pocitoch ľútosti a sklamania zo seba, je to zbytočné a nevedie to nikam. Chyby sú perfektné, vďaka ním sa učíme nové veci!

autor
16. máj 2024

@yoxinka dakujem 😔 Snád nás to obe niečo naučí a čoskoro bude lepšie

svetlonos
16. máj 2024

Vitaj v klube 😂 Ja som som myslela, ze som lemrava kucharka, lebo doma zjest obed polievku druhe nehrozi, vacsinou sceny. V skolke dom sa pytala, či vôbec niečo zje a ucitelka pozerala na mňa, že čo sa to pýtam? Duple si dava!
Obliekanie - ponosky, topanky - on nevieeee! Hmmm, ale vie ked chce.
Scény? Na dennom poriadku! Ventilu sa zo skolky. Pikial bol Jedinák, bolo ôk. Brata zbožňuje no už mu chybám, niet toľko času. Tiez ma 4 roky. Neboj to prejde.
U nás jedine co pomaha, keď chuti nervy a záchvat placu je objať. Najskôr zúri a potom sam vacsinou povie, že sa chce obijmat.
A ver, ze v tych momentoch mam 100 chuti ho vytrieskat. Ale je malý, neviem ešte spracovat emócie a nemôže robiť čo on ch e
Jasne ze chytí nervy, aj ja. Nie vždy to zvládnem bez hučanie, je mi ľúto. Ale to objatie je jedine co naozaj pomaha. Pevne nervy prajem.

paciko9
16. máj 2024

U nas to iste,ale neaucila som sa neriesit. Ignorujem ju, ked place pre banality. Vyvrieska sa, a ked sa ukludny pride sa ospravedlnit, a ze uz bude dobra. Ale o hodinu zase scena. Venujeme sa jej velmi vela, citame knihy, kreslime, vyrabame spolu. Niekedy by som usla na par hodin,keby som mohla🙂. Aj napriek k tomu,ze je taka aka je, je sikovna. Basbicky vie od vymyslu sveta, pozna abecedu a cisla do 10. Anglicky vie lepsie ako ja. A nie si zla mama, vsetko co vie, vie od teba. Bud na nu hrda, ak je v skolke poslusna, chval ju aj ty, ako ju chvali ucitelka. Viem je to narocne, vycerpavajuce. Tiez som bola taka, mama sa ustavicne s otcimom hadala kvoli mne. Ze som nevychovana a neviem este aka😃. Mama kludnym hlasom,ved ona stoho vyrastie. A vyrasla som,tak teraz cakam, kedy stoho vyrastie aj moje dieta😉

autor
16. máj 2024

@paciko9
@svetlonos dakujem dievcata, velmi ma potesili vaše slova 😘

cookie29
16. máj 2024

Ja tak rozmyslam, moje starsie dieta oslavi zajtra 7r... a este stale ma problem zvladat emocie... potrebuje ventilovat. Vsade inde je to anjelik, doma je to cert. Vsetko, ale absolutne vsetko je boj. Testuje limity, hranice... na obed som bojovala aby si prezul premocene topanky, po "boji" bol ok za topanky, ale chcel si nechat tie iste ponozky, hoci boli mokre ako mys. clovek vysvetluje, snazi sa, povie atd ale je to prd platne... a kde inde si to moze v bezpeci otestovat ak nie doma? Kde inde ho miluju bezpodmienecnou laskou, nech urobi cokolvek?
Moje druhe ditko je kludas, ale bude to tiez poriadny charakter...

Mimochodom, izolovat dieta, zavierat ho do izby nie je dobry napad. Po zadku este menej. To ho nenauci zvladat emocie, ale ich skryvat. Alebo ich este umocni a sice nejaky cas zostanu pod povrchom, ale ked to vybuchne, samozrejme v tom najhorsom momente, stoji to za to. Neporovnavaj s inymi detmi, to Tvoje je tiez v skolke anjelik a do inych domacnosti nevidis.

blunka
16. máj 2024

Ja mam 4r a 5r 😂😂😂😂😂 predstav si to 2x 😂😂😂😂😂

mimikarol
16. máj 2024

Nechaj ju "vypustiť paru". Aj moja bola taká, v škôlke anjel, milovala to tam. Prišli sme domov a mala amoky zúrivosti. Vrestala len čo sme za sebou zatvorili dvere. Nechala som ju nech sa vyreve, vynervaci a bolo dobre. Keď bolo lepšie tak sme sa objali a cítila sa lepšie.

zazrak1991
16. máj 2024

Čítala som komentár že máš pocit že všetky deti naokolo sú kľudne len tvoje nie ...to sú presne moje pocity 😁 ja mám dvoch chlapcov ,starší pôjde od septembra do školy a tiež mám pocit že všetky deti sú dobrucke tiché a len ja mám doma tornáda 😁 nie si zlá mama aj keď chápem že týmto pocitom sa občas nevyhneme ...pozri sa ,každé dieťa je iné ,ty robíš pre to svoje maximum a už len to z teba robí dobrú mamu ☺️ to čo prežívas ty , prežili sme aj my ostatné ,možno nie všetky ale je nás dosť neboj sa 😁 deti niekedy proste nevedia pomenovať čo im je tak len kričia , hádžu sa o zem a mrncia 🤷‍♀️

jablkovastrudla
16. máj 2024

Boze akoby som o svojom synovi citala! Ja som z neho bola taka znicena, fakt som nezazila dieta co tak vela place. On bol tak umrncany a chytal nervy za vsetko, ja som vysvetlovala do aleluja a on si stale isiel svoje- plakal a mrncal. V skolke? Cisty anjel! Teraz mal 6, akurat konci skolu a v triede patri medzi najlepsich- ucitelka mi ho stale chvali. Naozaj tym ze v skole, skolke musia posluchat tak sa tie deti doma ventiluju. Radost toto 😁

duppka13
16. máj 2024

Ja mam podobne a to ma este len 2.5 roka, vsade a vkuse reve, na ihrisku nikto nereve len ona, na kruzku nikto nereve len ona, vsade a vkuse, v obchode, doma, a niekedy za take chobotiny ze mi stoji rozum a musim predychavat, tiez ˇmam niekedy pocit ze zlyhavam a ostatni ma odsudzuju ked to vidia. Pritom je inak taka sikovna. Ona nevystupi z auta, ona nejde spat, ona nejde vstavat, ona nejde cikat, ona si nechce vysmrkat nos, ona chce ist na hupacku a hned aj ked je obsadena, a po kazde rev jak keby ju z koze drali. Dnes revala 12x aj o zem sa hodila 🤦‍♀️ myslim ze klasicke obdobie vzdoru, to prejde, ked sa nauci zvladat svoje emocie. Potom ked sa ukludni rozoberieme situaciu alebo vecer ze co sa dialo aj povie mama prepac, no je to tazke. 😳

jablkovastrudla
16. máj 2024

@duppka13 juj len ona ma taky vek, Ved nema este ani 3 rocky, toto decka robia v jej veku.Len mne to robi aj 6 rocny 🤦🏼‍♀️ maly nema diagnozy, ja som prisna mama, mne aj ucitelka povedala ze maly je strasne tvrdohlavy. On nie je zle dieta ale ked nieco nie je po jeho, tak amen tma. Nastastie sa to zlepsilo odkedy je v skole 🙏🏼

andrejka1974
16. máj 2024

Proste si ju prestaň vtedy všímať Čadom ju to prejde