icon

Som zlá matka, keď uvažujem o tom, že odídem?

9. máj 2025

Ahojte, mám za sebou náročné mesiace a cítim, že potrebujem niekde vypustiť paru, možno nájsť pochopenie, možno len získať iný pohľad...

Mám troch synov, najmladší má 9. Vždy som sa snažila byť „tá dobrá mama“ – stíhať domácnosť, školu, krúžky, návštevy, prázdniny... Ale posledný rok akoby zo mňa všetko vyprchalo. Manželstvo už roky nefunguje, komunikujeme len o praktických veciach, často cez mobil, hoci bývame pod jednou strechou. Nevládzem sa stále prispôsobovať, byť v pohotovosti, zatínať zuby. Nie som šťastná. A už ani moje deti nevyzerajú, že by boli.

A teraz to príde: uvažujem, že odídem. Nie nadlho. Sama. Aspoň na pár týždňov, do zahraničia, kde mám známych. Dýchať. Spať. Ticho. Chcem nájsť samu seba, ale mám pocit, že sa na mňa všetci pozerajú, akoby som bola zradca. Ako môžem „nechať“ deti? Ako môžem dovoliť, aby ich otec bol ten, kto sa o nich stará? Lenže ja už nemám z čoho nalievať. Cítim, že ak niečo nespravím, odíde zo mňa úplne všetko.

Máte niektorá skúsenosť s podobným zlomovým bodom? Urobila som už v hlave niečo neodpustiteľné?

Strana
z5
doriiis
9. máj 2025

Prečo sa nerozvedies? Si nešťastná,lebo si vo nefungujucom manželstve.Oddychnes si a čo potom? Vrátiš sa naspäť do tej istej mizerie

gaba029
9. máj 2025

Choď! 9 rokov je už dosť na to, aby to zvládli s druhým rodičom - OTCOM, čo je plnohodnotný rodič tiež.
Ja som takto odišla minulý rok, nemala som síce ešte deti, 2 týždne som chodila po španielsku a portugálsku s jednym ruksakom a keby vtedy nevypadnem z domu, tak by som nebola psychicky na tom tak dobre ako som dnes.
Veď pár týždňov je doba aj ako muži chodievajú na pracovné cesty, prípade manželia do zahraničia do práce a je to v poriadku 🙂

7miriam77
9. máj 2025

Ja tiež navrhujem rozvod a striedavu starostlivosť. Budeš mať viac času na seba a začneš žiť úplne inak. Tým, že odídeš, ublížis deťom a neskôr si to budeš vyčítať

oriesocek
9. máj 2025

Skús to, asi sa v tebe bije tvoje vyhorenie, frustrácia s povinnosťou byť dobrou matkou. Možno Ti ten pobyt pomôže utriediť si myšlienky, pochopiť čo vlastne chceš. A nechať aj na manžela domácnosť, aby pochopil aké ťažké to je, keďže áno, žena bežne zvláda viacero pozíciií, okrem práce aj funguje doma 24/7 varenie, upratovanie, starostlivos´t o deti, krúžky, choroby.... Deti už nie sú malé a potom uvidíš.... nemusíš sa celý život iba obetovať.

nin12345
9. máj 2025

Preboha chod a ihneď!!!! Čo ty nemáš nárok si oddýchnuť? Aký zradca? Však najmladší má 9 tak to už máš veľké deti a tvoj muž sa o ne musí zvládnuť postarať. Od hladu určite nepomrú. Prajem pekný výlet

anketkarka
9. máj 2025

Urob ako citiš. Nepočúvaj nikoho. Uži si to, nemaj výčitky. Nič zlé nerobíš. Možno si budú vážiť viac čo majú, keď za pár dní pochopia ako by to bolo, keby si nebola.

petamich
9. máj 2025

Chod! Ale urcite ries svoju situaciu aj z dlhodobeho pohladu. Lebo oddychnes si, zresetujes a vratis sa do toho co bolo, tak to ten tvoj reset zial bude mat kratkodoby efekt.

lienka.7
9. máj 2025

@autorka nič v zlom, ale toto sú dôsledky, keď sa 2 co im to zjavne nefunguje nerozvedu (kvôli deťom, majetku a inym "vymyslom") a takto to postupne skonci. Cize porozmýšľaj nad tým rozvodom ako prve.
A k tvojej otázke, absolútne ta chápem, pokial muž sa postará o deti , pokojne chod.
Ale tvoju depresívnu situáciu ti to je konečnom dosledku nevyrieši.

spenat9
9. máj 2025

Urcite rozvod a spoznat niekoho noveho.. to by ti pomohlo a zase by si zila na plno

pl2y
9. máj 2025

Vôbec nie si zla mama, si skvela mama, ale máš toho dost, resp asi nastupuje vyhorenie a treba to riešiť..určite ti odstup pomoze a utriedis si myšlienky..dobra mama je aj ta čo da seba na prvé miesto, lebo keď nie sme my v pohode, nemozu byt ani naše deti..trosku ma prekvapuje, že tu každý hneď rozvod navrhuje, ja by som to skusila najprv týmto odstupom, premyslela si čo dalej a následne sa porozprávala s manzelom, že takto to dalej nejde a či ideme niečo robit spolu pre záchranu alebo každý sám..držím palce

anjelicek26
9. máj 2025

Tak z pohladu deti mama "utecie" volakam do zahranicia oddychovat od nich, moze presne takym zlomovym bodom byt...sud tento utek bude hodnotit zle, deti tiez a ani sa nenazdas, budes sediet sam v garzonke a platit vyzivne na tri deti, ktore k tebe ani nebudu chciet chodit, lebo im za tu dobu cele okolie "vysvetli", ze ich nelubis..

Ries to vyhorenie, kludne psycholog a dlha PN... pories si sukromie, ulavi sa ti. Ale takto nie.

domkakvet
9. máj 2025

Chod a oddychni si.

sella38
9. máj 2025

Podľa mňa je to blbosť. Potrebuješ si vyriešiť svoje manželstvo a nie "utiecť". Neopustila by som deti, tie za nič nemôžu. Vieš ako to bude vnímať dieťa? Mama odišla, opustila nás... ostali sme s otcom - ten sa o nás v tom čase staral. Neviem, nepomôžeš si, min. pred očami detí ostaneš ty tá, čo odišla.... a keď sa vrátiť po troch týždňoch tak čo? Bude manželstvo ok? Budete normálne fungovať? Zase padneš do toho kolotoča, ktorý ťa teraz priviedol tam, kde si....
Ty nie si unavená mama novorodenca, ktorá sa potrebuje tri noci po sebe vyspať....

smajliica
9. máj 2025

Mám 2 malé deti, mladšie má 3 mesiace. Môj manžel chodí na dovolenku bez nás s kamarátmi na týždeň 1-2 krát do roka. Keď to mladšie trochu vyrastie, budem robiť to isté. Ani mi nenapadlo, že sme kvôli tomu zlí rodičia. Nie je to útek. Je to krátka dovolenka kedy môžeme vypnúť.

sella38
9. máj 2025
@smajliica

Mám 2 malé deti, mladšie má 3 mesiace. Môj manžel chodí na dovolenku bez nás s kamarátmi na týždeň 1-2 krát do roka. Keď to mladšie trochu vyrastie, budem robiť to isté. Ani mi nenapadlo, že sme kvôli tomu zlí rodičia. Nie je to útek. Je to krátka dovolenka kedy môžeme vypnúť.

@smajliica ale on ide na dovolenku, vy ste fungujúce manželstvo, to predsa nemôžeš porovnávať. U nich je manželstvo v rozpade, tam takýto "útek" nič nevyrieši, lebo keď sa vráti, vráti sa do rovnako rozpadajúceho sa manželstva.

alickapusinka
9. máj 2025

9 rokov je už dosť veľky vie sa aj najesť aj umyť aj do školy ísť takže určite ma aj staršich súrodencov.Ktorý mu pomôžu.Len či si to vôbec tvoj všimne ked ťa ma ako inventár že si odišla. Predovšetkým ON musí dosťať ako sa povie tu pomyselnu facku a spamätať sa že aha už odrazu tu nie je. A čo vlasten bude robiť bez teba ked pôjdeš na pár týždňov. Išla niekde príde a nechať ho nech si to vyskúša aj ON.Do práce nechodiš čo robiš ked nechodiš do práce či necháš aj prácu.Oddychni si určite.Tým že odideš tak si oddychneš.A predovšetkým prehodnosť svoju situáciu sa rozviesť a ukončiť manželstvo v zachovani si zdravia.

gondyo
9. máj 2025

Nie, nie si zlá matka

smajliica
9. máj 2025
@sella38

@smajliica ale on ide na dovolenku, vy ste fungujúce manželstvo, to predsa nemôžeš porovnávať. U nich je manželstvo v rozpade, tam takýto "útek" nič nevyrieši, lebo keď sa vráti, vráti sa do rovnako rozpadajúceho sa manželstva.

@sella38 nenazývajme to útek, nazvime to dovolenka. Trochu si oddýchne, získa menší odstup a potom môže začať riešiť problémy.

sella38
9. máj 2025
@smajliica

@sella38 nenazývajme to útek, nazvime to dovolenka. Trochu si oddýchne, získa menší odstup a potom môže začať riešiť problémy.

@smajliica chápem, ale záleží aj od muža. Ako to odprezentuje deťom? Mamka išla s kamoškami na dovolenku alebo ju bude celý čas pred deťmi očierňovať? Toto napr. nevieme, to si už musia poriešiť oni dvaja medzi sebou. Preto si myslím, že dovolenka/útek by nič nevyriešil, ak už roky komunikujú "cez mobil".

dettilv
9. máj 2025

No ja by som neodisla. Ešte na víkend možno, ale na cele tyzdne nie. Veď ako by to brali deti. Sú už veľké, pamätali by si už navždy že si ich tam nechala. Áno, manžel je tam ale to je iné. Úplne si viem predstaviť že by ti už tak nedôverovali ako predtým, veď "mama odišla"

kiki68
9. máj 2025

Na par tyzdnov bez deti, chapem, niektore krajiny maju kupele pre mamky na mesiac. Vieme preco. Potom musis ale riesit ten vztah s muzom.

gaba029
9. máj 2025
@dettilv

No ja by som neodisla. Ešte na víkend možno, ale na cele tyzdne nie. Veď ako by to brali deti. Sú už veľké, pamätali by si už navždy že si ich tam nechala. Áno, manžel je tam ale to je iné. Úplne si viem predstaviť že by ti už tak nedôverovali ako predtým, veď "mama odišla"

@dettilv veď ale im hádam nepovie "deti odchádzam od vás, kvôli vám, nikdy sa nevrátim" :D neodchádza navždy, proste si potrebuje oddýchnuť, byť matkou neznamená byť vo väzení a za deti aj dýchať.

sella38
9. máj 2025
@gaba029

@dettilv veď ale im hádam nepovie "deti odchádzam od vás, kvôli vám, nikdy sa nevrátim" :D neodchádza navždy, proste si potrebuje oddýchnuť, byť matkou neznamená byť vo väzení a za deti aj dýchať.

@gaba029 ona by to takto deťom určite nepovedala, ale muž?

pikachu999
9. máj 2025

Choď ale doma povedz ako to je..že si ideš oddýchnuť

martul
9. máj 2025

Odíď ale počítaj s tým, že manžel to na súde použije proti tebe a môžu mu dať deti do starostlivosti. To chceš?

lucia147852
9. máj 2025

To nie je riešenie, ale útek. Namiesto úteku začni riešiť situáciu tak, aby si žila šťastne. Takto môžeš veľmi ľahko o deti prísť. To chceš? Prečo ostávas v nefunkčnom manželstve? Je rozdiel odísť sama na týždeň na dovolenku a mesiace sa tárať po svete s deti nechať na pospas.

scila
9. máj 2025

Mám tiež 9 ročného syna a neviem si predstaviť, že by som ho nechala na dlhšiu dobu na SK a odišla preč bez toho, aby sa ho to nedotklo a neovplyvnilo ho to.
Utiecť z nefunkčné ho vzťahu a potom sa do neho vrátiť mysliac si, že sa to zmení k lepšiemu je naivné. Ľahko sa môže stať že sa vrátiš a bude ešte horšie - muž aj deti urazení a naštvaní.
Snaž sa presunúť zo svojich povinností na muža tu a teraz a nie utekať a myslieť si, že NIEKTO to vyrieši za teba.

anketkarka
9. máj 2025

Čo tu riešite súd a rozvod? Autorka tu ani slovom nespomenula rozvod. Potrebuje dovolenku od rodiny. V práci si vyberieš dovolenku na oddych od práce, tak nechápem prečo by si jedna žena nemohla zobrať dovolenku od rodiny. Nejde od malého bábätka. Rozvod nie je riešenie. Nepýtala si názor na svoju rodinnú situáciu. Tak sa držte témy, kým autorka nespomenie myšlienky na rozvod. Hlavne nie tie, ktoré o rozvode a striedavke viete len z počutia a nič také ste si nezažili.

mamutka
9. máj 2025

Tu sa zbytočne pýtaš, tu nikto tvojho muža nepozná. Je veľký rozdiel, keď to s deťmi vezme ako dobrodružstvo kým si mamka konečne vyvetra hlavu, alebo je to krysa čo situáciu zneužije a deti ostanú zatrpknuté, lebo im cele dni bude masírovať mozgy ako si ich opustila. A keďže moc nekomunikujete, asi vieš co čakať.

lucitta9
9. máj 2025

Mam pre teba plne pochopenie. Zazila som aj ja taketo vyhorenie z mnozstva povinnosti a sice nie z nefungujuceho manzelstva ale z prace. Podarilo sa mi to vyriesit bez toho aby som niekam odisla alebo skor utiekla. Su odbornici, ktori se venuju aj vyhoreniu, nielen z prace ale aj zo zivota. A ty si hlavne manzelstvo musis vyriesit.
Neviem, ako by brali tvoje deti, ze odides. Niekam do zahranicia a ani nevies, kedy sa vratis a co potom bude. 9rocne, 12rocne alebo 16rocne…stale su to deti, ktore mamu potrebuju. Nie na to, aby ich nakrmila, obliekla, oprala..ale na to, aby s nimi proste bola, pre nich tu bola. Mam deti v podobnom veku a potrebuju ma na tisic drobnosti - postazovat si, potesit sa, pochvalit sa, spytat sa, utesit, povzbudit, polutovat, poradit, pochopit. Tak ako to len mamy vedia.
Ja by som od deti neodisla. Jasne, idem aj ja na vikend s kamoskami, ale za takych okolnosti ako ty by som neodisla.
Drzim palce, nech najdes ten najlepsi sposob ako pomoc sana sebe.

Strana
z5