icon

Spoločná domácnosť so svokrou, mám nervy v koncoch

4. jan 2020

Ahojte...
S manželom žijeme s jeho matkou v jednej domácnosti. Stavia sa nám dom, moja matka žije ďaleko a keďže má odtiaľto aj bližšie prácu, výber bol jasný.
Trápi ma však jedna vec. Nič si tu nemôžem urobiť sama. Špinavé prádlo mám radšej v taške u nás v spálni nech ho nedáva prať, chápete je mi to nepríjemné aby mi dávala prať gaťky a podprsenky... Okrem iného, natisne toho do práčky veľa, riadne sa to nevyperie a ja, náchylná na mykózy, zbytočne trpím... To isté čo sa týka skladania prádla, ešte ani riadne neuschne a už ho má v paprčiach že ho ide skladať a dávať do skríň. Prosím pochopte, že je to vec, ktorú chcem mať pre seba. Doma som bola zvyknutá upratovať, tu zrazu nič netreba a potom plače, že jej nikto nepomáha a aká je dorobena, pritom fakt nemusí robiť veci spojené so mnou a neznášam, keď ma obsluhuje... Proste, budem sa opakovať, chcem to pre seba 😔 a aj to, že nám to potom uloží do skríň no prídem si ako pubertiačka čo nič nevie... Fakt mi je nepríjemné keď mi chytá spodné prádlo.... Ja keď vidím že má veci na sušiaku tak jej ich áno poskladám lebo toho má veľa ale mám aspoň toľko slušnosti že jej to nechám na posteli, nie že jej pôjdem do skrine.... Chápem že je to jej domácnosť ale proste toto nie.... Už nech máme vlastný domček 😔

lubka73
4. jan 2020

ty vies najlepsie ako to u vas funguje, tie co to nezazili nepochopia, ale svokra sa nezmeni to mi ver, budes to musiet vydrzat, bud rada ze ti ho len vyvesia ja som mala taku co chodila a prevesavala po mne nase pradlo ,lebo som stipec nedala tam kde bolo pradlo zosite ale o kusok vedla, a co sme sa dohodli neplatilo tyzden vari jedna tyzden druha, co myslis varila aj vtedy kedy som varila ja, chudak svokor mal dve vecere, tak som potom varit prestala, na co ,bola som rada ked sme isli prec a uz bolo lepsie

autor
4. jan 2020

@katka2602 asi to bude tým, že svokry nemajú MK. Nemyslím si ale, že svokry to nerobia. Robia, doma, medzi kamarátkami, väčší extrém keď to rieši s celou rodinou 👌 toto je aspoň anonymné. Už má po 50, cez týždeň varím ja, keď je v práci, cez víkend začne variť o 10 a neviem teda, vtedy iba raňajkujem 😄 nie že variť obed.

vilma7
Autor odpoveď zmazal
zuzi0911
4. jan 2020

Tak svokry majú určitý svoj režim. Sú zvyknuté robiť určite veci v určitých časoch. Co som pochopila z tvojich príspevkov na všetko máš čas. Nebudeš ráno vstávať koli práčke, dopiješ si najpr čaj až potom to vytiahnes atď.
No ak nechceš, aby sa ti do niečoho montovala Tak budíček na 07,,00 naložiť pracku, postaviť na obed, ísť upratovať a nebude mať čas začať ona.
Tie ženy kedysi vstávali so sliepkami čiže majú úplne iny rezim ako mi. Bud si privstanes a budeš aktívnejšía od rána, alebo budeš musieť vydržať. A svoje spodné prádlo dávať do inej tašky a poprať si sama.

autor
4. jan 2020

@lubka73 viem, že nezmení. Držať držím, dúfam, že to už nebude dlho, lebo ma fakt porazí 😄 aj mama vidí , že som nejaká divná, do toho sa pridali problémy s vysokým tlakom, už som ozaj na porážku.

zooeynka
4. jan 2020

@sandra1910 autorka nechce rady. Chce hubovat na svokru co jej lezie na nervy. Dobre rady neguje. (Odstahuj sa, atd). Nic nechce len sa tu vyzurit na svokre.

autor
4. jan 2020

@zuzi0911 mám, pracujem z domu a popritom ešte šijem odevy, takže sa nemusím náhliť kvôli práčke, na čo? Veď nikam neujde, jedine vo svokrinom náručí 🙂 asi je problém, že sme iná generácia.

autor
4. jan 2020

@zooeynka áno, presne ! A viete čo, večer ju zamykam do pivnice a bijem trstenicou po holej. Fakt už neviete čo napísať za blud

syslik81
4. jan 2020

ja zijem sama bez rodiny len s dcerou - tiez sa stazujem ze som dorobena a na vsetko sama- hold som zenska mame to v krvy sa postazovat .. kazda to raz za cas spravime ci uz anonymne tu alebo dakej znamenj etc.. raz sa mi sem nasackovala kamaratka s rodinou -lacna dovolenka v zahranici ... a poviem ti ze nech ju mam akokolvek rada 2 tyzdne mi uplne stacili .. varila inak ako ja, upratovala inak ako ja mala ine pravidla doma aj voci synovy iny harmonogeram etc.. proste narusila mne uz zabehnuty stereotyp domacnosti.. kusala som si do jazyka kedze som vedela datum odchodu a aj ked ju mam akokolvek rada sme proste ine a toto je moj domo a moja domacnost ... mat tu niekoho na dlhsie tak ma asi trafi slak a verim tomu zeby som bola i podrazdena na navstevu ... ty ta navsteva si , narusila si jej chod a obe trpite ... respektovat sa alebo odist ine ti neostava.. mozej jej platit kolko chces ale tu o peniaze nejde ... proste nema ten svoj klud a pokoj ako predtym,,, ak do teba neutoci bud rada vie ta respektovat viac ako ty ju , .isto ta ma rada a tym padom si jedna z tych stastnejsich ale si u nej doma .. ty si ta navsteva aj ked si ti platis .. ak si sa chcela len vyrozpravat ok spravila si to,ale ak chces riesenie uz ti tu bolo niekolko x povedane ...

babababka
4. jan 2020

@katarinka89 síce nemám nevestu,ale zaťa a áno mám 50+,a viem co je MK.Zať s mojou dcérou a vnučkou bývali u nás 3 roky.Rešpektovali sme jeden druhého.Aj ja som prala ich prádlo,vešala som aj ich prádlo,ukladala som aj ich prádlo,varila som aj pre nich apod.Cez víkend ony varili,nakupovali,prali...Ide o dohodu a rešpekt.Ak by som sa dozvedela,že môj zať takto "vyplakáva" na nejakej stránke,príp.v práci,by som s ním zatočila.

autor
4. jan 2020

@syslik81 no, kiežby bola pravda to o tom neútočení 🙂 bola som vraj pretvárka len kvôli tomu, že som si dovolila ísť zakúriť aby sme nepomrzli a umyť podlahu. Akurát mi to nepovedala do očí, ale vyplakávala polovici rodiny.

zuzi0911
4. jan 2020

Určite je to veľký rozdiel. Ja tak isto si urobím co potrebujem kedy to mne vyhovuje, len "staršie tety" 😅to už berú úplne inak. Aj moja je tak isto. Keď som bývala u nej (muž bol v zahraničí) tak už od rána pendlovala, ja kým som sa "prebrala" mi trvalo. Keď, že jej idem pomôcť už ani nebolo z čím. Sne také akési prepistanejsie, mame radi svoj komfort a neradi sa prispôsobujeme. No bud zatmeme zuby a pre môžeme sa, alebo to budeme v tichu znášať

lubka73
4. jan 2020

@babababka len ako pises ze ste respektovali to na com ste sa dohodli, tu to , ale druha strana nerespektuje a preto ten prispevok

zooeynka
4. jan 2020

Odstahuj sa. Nemusis potom riesit ochytane pradlo

autor
4. jan 2020

@zuzi0911 už nemám chuť to ani potichu znášať... Radšej pôjdem bývať k mame ako si tu ničiť nervy kvôli ničomu. Bola dom dllllho ticho, fakt, že som si iba vnútri ponadávala, ale už to akosi nezvládam. A nakoniec mi naložia ešte aj tu 🙂

hettinka
4. jan 2020

Ja mám sušičku a dávam aj kvapku avivaze a susicke sa nič nestalo. Nevyhováraj sa, kľudne si zo oper a usuš po svojom.
A v ostatnom - je to svokrin dom, platia jej pravidla. Vo vašom dome budú platiť tie vaše. Ale kluce jej potom nedávaj.

zuzi0911
4. jan 2020

Tak zasa si zober, že toto nie je až také hrozné.chapem,ze ti vadí keď ti bere veci a chodí do súkromia, ale sú aj horšie. Ber to ako pomoc. To spodné prádlo si rieš sama koli problémom. Zachviľu tam nebudete a zostane sama. Niekdy sa nám snažia pomáhať, no neuvedomujú si, že je nám to viac na obtiaž. No nerobí to určite v zlom. 🙂 A naozaj zbytočne si kazime dní, nervy, zdravie takými obyčajnými vecami. Nádych, výdych a bude to ôk. 🙂 A hlavne si opakuj už to nebude dlho trvať 🙂

drahomirrra
4. jan 2020

Ja zase nechapem, preco zeny do autorky takto strasne utocite? Ved nic strasne nenapisala! To je fakt taky problem nechat tie jej veci a spodne pradlo na svatom pokoji a nevsimat si ich? To akoze za to, ze tam byva a plati nemale peniaze (lebo 400 eur je uz fakt slusna suma!!) uz nema narok na nic, len drzat hubu a suchat nohami, lebo ved svokrina domacnost? A to co je?? Snad taku laskavost by jej svokra mohla urobit, ze si bude vsimat svoje veci!
Autorka, nic si z toho nerob. Per si svoje proste nadalej oddelene, svokre povedz, ze si to nezelas a hotovo. Moja je tiez taka premotivovana, nastastie s nou nebyvame, to by som nezvladla. Nonstop place, aka je vycerpana, ale navari tri chody, nech si deticky vyberu (26 a 20r.) Proste je to jej jediny sposob, ako sa chce citit docenena, tak to vnimam. Vsade bola, vsetko videla, kde nebola, tam sa chysta, jej deti boli idealne ( zaujimave, ze mam jedno doma a idealne nie je 😀), papali na povel, kakali na povel, spinkali na povel. Ona mala najtazsie porody, najviac utrapena bola zo vsetkych miliard zien na planete. Ideme robit kuchynu, navlaci kopu katalogov, strasne chce radit, vyberat, znala vsetkeho... Iba sa usmejem popod fuz a reku diky, ale my uz mame davno vybrate, na navsteve uvidite. Milion drobnosti... Nonstop akoby zapasi o syna, chce sa citit proste dolezita. Neberiem jej to a vacsinu casu vsetko diplomaticky zahram do stratena, ale nebyvala by som s nou ani za nic. Drz sa. Je nas tu vela, co mame vegety svokry. 😀

miadi
4. jan 2020

Chyby robite obe ona Ta nepocuva a vo svojom si robi po svojom aj s tvojimi gatkami. Ty to moc prezivas. Avivaž a mykozi nie je dobre. Nedaj avivaž vysuš v sušičke a svokre povedz ze si to chces este pre istotu vyžehlit ( hoci netreba) Mozno ju to odradi, Mozes si kupit skrinku na zamok kde si to svoje pradlo das ak sa vam neda zamknut izba. Ak ti na tom tak velmi zaleži a odstahovat sa nechces musis si ten čaj alebo co dopit neskor a utekat ked to pipne. Inak tu mozes o jej paprčiach pisat kolko chces a nepomoze ti to. Ked si sto. x vysvetlila a ziadna zmena Tak si to musis poriesit sama. Nejake riesenie Existuje. Odstahovat sa by bolo idealne. Ja by som radsej dlhsie zila v klude v podnajme ako takto. Nic ine ti neostava ako ustrsžit si tie spodare.

katka2602
4. jan 2020

Prečo by svokry neboli na MK? Sú tu ženy čo majú dospelé deti, vnúčatá tak majú aj nevesty. Máš pocit, že sú tu len ženy do 40 rokov a koniec? By si sa čudovala koľko tu je žien čo už sú svokrami 😁 Tak varíš cez týždeň, potom nerozumiem. Písala si to tak, akokeby Ťa nikdy nepustila ku sporáku. Píšeš, že cez týždeň je v práci, tak aký je problém si dať vyprať? Keď som to dobre pochopila tak svokra je cez týždeň v práci doma je cez víkend, cez týždeň varíš, ale vadí Ti že cez víkend nemôžeš? Akosi sa strácam.

autor
4. jan 2020

@drahomirrra slečna, vy ste delo ♥️ takto dobre som sa dlho nezasmiala, ďakujem! 🙂 Už som sa fakt cítila hrozne, že či chcem tak veľa aby mi nechala prádlo na pokoji? Fakt som nad tým začala rozmýšľať, že veď nie je možné aby tu do mňa takto hustili :D podľa niektorých žien tu, asi áno. Pretože slušnosť , neslušnosť , vďačnosť , nevďačnosť , hádam môžem chcieť nech mám niečo pre seba, niečo, čo ma na chvíľu rozptýli (keby niekto chcel, môže mi nosiť svoje prádlo na žehlenie 😂) rozmýšľala som nad tým, že ona je tiež veľmi rada , keď ju niekto ľutuje ako má toho veľa, preto si berie na ramená veci, ktoré sa jej absolútne netýkajú. Ale to je jej vec, horšie je, že všade ju majú potom za slúžku a smejú sa z nej, aká je hlúpa... To nemám z vlastnej hlavy, veľa ľudí mi to z jej okolia povedalo. Žila dlho bez muža tak celý svoj život zasvätila deťom a posluhovaniu. Bohužiaľ aj za takúto cenu... Ďakujem ešte raz, ste veľmi milá 🥰

janinah
4. jan 2020

Ak mas mykozy tak nutne potrebujes prat svoje spodne pradlo osobitne a pri 60 st....jedine sanca je ju obehnut.ona petie o 7 mej.ty zacni o6 tej..nemozes byt aj pohodlna aj mat veci po svojom..ty nepracujes ak o 7 mej este spis?

.

sandra1910
4. jan 2020

@zooeynka v poriadku ale aj o tomto to tu cele je..vyrozpravat sa, postazovat..niekto sa tu stazuje na svokru, dalsia na deti, na manzela, na svagrinu, na rodicov..vsak na tom nie je nic zle..verim tomu ze aj autorkina svokra sa dakde stazuje na svoju nevestu ze jej nieco vadi..

drahomirrra
4. jan 2020

Na MK si tykame. Pani, pani som 🤣🤣 Ale sak to je jedno, ono proste vzdy bude generacny rozdiel medzi vami, je to hrozne citit. Clovek je milion c diplomaticky, je ticho, lebo ved tolko x otrepana fraza na MK “jej domacnost, jej pravidla”. Ja si myslim, ze toto klise plati v pripadoch, ze jasne, ked byvate u nej, nebudes robit v jej dome party, prevraty, stahovania nabytku, vlacit kamosky, alebo nejako podstatne zasahovat do chodu domacnosti. Ale tak praobycajna a intimna vec, akoze si nezelam, nech mi chyta nohavicky a podobne, to ke snad svate pravo kazdeho z nas. Echt vtedy, ked si ju o to poziadala, resp manzel a ona sa tvari, ze nepocuje. Ved ked ti obzera gatky a perie ich, nabuduce sa moze prizerat vyrobe vnucata, vsak jej dom, jej pravidla, nie?!
Ale stale som za to, aby sa zachovala slusnost a klud v komunikacii, aj ked je to obcas tazke. Drzim palce, nech je domcek cim prv hotovy. A trubky, co vypisuju, ako mas ist do podnajmu, ked jednoznacne kazda korunka ide na dom... no comment. Pre zasmiatie: Moja kamaratka, tiez maju dom tesne pred dokoncenim, ale jej svokra je top hitparady, ked pozera tv a odbehne si na toaletu a vrati sa, tak je tv vypnuty, prelesteny stol, vypraseny gauc a ponatriasane vankusiky. Rano premileny hlasok spoza dveri: Vstavameee, ide sa do kostolika! 🤣🤣 A podobne. A nie, kamoska nema 18, maju pred 30tkou a su normalne zobrati.

hradnapani
4. jan 2020

nemozes si tieto spodne veci susit u seba v izbe? na radiator sa daju dat male susiaky. Mne by to tiez velmi vadilo.

autor
4. jan 2020

@drahomirrra to by som si nikdy nedovolila, cítila som sa divne už vtedy, keď mi brat doviezol darček pre moju mamu aby som si ho zabalila na Vianoce a poháre z Lidlu 🤭 na kamošky by som ani nepomyslela, že dopratať sem a poďme kávičkovať. Keď má návštevu, proste sa zavriem v izbe alebo idem von, nech majú súkromie. Bolo mi zvláštne už len to, keď si dala prať obliečky a chcela som jej ich potom obliecť, že však je to jej posteľ a tak... 😄 Neviem, proste mám za to, že aj keď to nie je vyslovene osobná vec, tak to nemusí byť druhému príjemné. A ešte chytať nohavičky 😱 Čo sa týka výroby vnúčat, to radšej čakám kým zaspí, nikdy nevieš čo je počuť 😄 hlavne keď je vedľa kúpeľňa.
Už teraz tu dávame dosť peňazí, hlavne keď aj my potrebujeme každý cent, neviem si predstaviť ťahať aj nájom... A skutočne, do polroka budeme zrejme bývať, keď sme sa pýtali na garsónky, vysmiali nás že to teda určite nie, buď na rok alebo vôbec. Nikde neboli moc nadšení z toho, že môžeme o 4 mesiace vypadnúť. Plus tie depozity čo pýtajú, koľkokrát aj vyše 1000€... a garsónka ako z hororu.
Pobavilo 😂😂😂😂 u nás chodí do kostolíka iba ona, ja na vieru kostol nepotrebujem.

autor
4. jan 2020

@hradnapani neskôr možno áno, nevedela som že niečo také existuje. Len teraz máme v izbe stromček a už teraz máme miesta....takmer nič.

lusi79
4. jan 2020

Ja som to akosi nepochopila, píšeš že platíte nájomné 400€ a potom neskôr že z toho strava 250€ a ešte dáke účty poplatite. Tak jej platíte tých 400€ alebo to sú vaše naklady-strava + dačo jej zaplatíte. Či som to zle pochopila? Dávate jej na ruku 400€ že tu máte nájomné? 🤔

caroline_
4. jan 2020

Poznám, to isté som mala. Ja som to robila tak ze som si svoje spodné prádlo prala sama zvlášť :D

karolinakr
4. jan 2020

@caroline_ ona jej to nechce dovolit a este jdj ho mokre dava do skrine.A za to si nevesta vyslužila kritiku, ze preco nemlčí a nešúcha nohami? 🤣🤣