icon

Spoločné financie a problém súkromných peňazí v manželstve

Včera o 17:31

Pisem aby so zistila nazor ostatnych zien/muzov na danu situaciu. Sme manzelia x rokov, uz pred sobasom sme mali spolocne financie, jeden ucet, spolocne splacanie hypo, nikdy sme neriesili kto zaraba viac - raz som to bola ja, raz manzel, striedalo sa to podla obdobia a zamestnavatela (manzel bol aj nezamestnany, ja rodicovske/materske atd). Ja som si po druhej materskej nasla lepsie platene miesto, dovolim si povedat ze nadstandardny prijem, ktory sa kazdorocne este zvysuje + este mavam odmeny niekolko tisic €. Nikdy som mu to nevycitala, zijeme si slusne, detom sme dopriali sukromne skolky, doplacame na skolu, kruzky, v lete dovolenka pri mori, cez rok x vyletov, v lete tabory pre deti… . Manzel si popri praci vie obcas privyrobit, ale su to “drobne” oproti mojmu prijmu + cca posledny rok nasiel sposob ako si privyrobit (nechcem konkretizovat, nic nelegalne, nema to nic spolocne s jeho zamestnavatelom), je to ale nepravidelne a ja viac menej neviem kolko. Uz sa par krat vyjadril ze toto su iba jeho peniaze, lebo nie su z normalnej prace. Doteraz som to neriesila, z tychto penazi nas 2x prekvapil a kupil rodine nie lacny vikendovy pobyt + viem ze kde tu si kupil drobnosti ako clenstve v posilke alebo oblecenie atd (to viem len preto, ze som nevidela tieto polozky platene zo spolocneho uctu a on mi povedal ze platil z “bocnych” penazi). Minuly rok kupil z tychto penazi na vianoce ako prekvapenie ipad, pritom ked sme sa o tom pred tym rozpravali, sam uznal ze dalsiu elektroniku pre deti netreba (doma mame 2 laptopy + nase pracovne) a mne je tiez na nic. Skoncilo to tak ze ho na 99% vyuziva on a obcas deti tam maju nejake hry stiahnute (10-15 min denne max), ja vobec. Podotykam ze ipad napriek nasim beznym prijmom, nie je nieco co si len tak dokazeme kupit zo dna na den, museli by sme na to setrit.
Teraz sa blizia jeho narodeniny, spytala som sa ho co by si prial a jeho odpoved ma sokovala, urazila a ponizila - povedal ze to co chce je pre mna drahe. Pre mna? Ja co nemam ziadne bocne peniaze iba moj nadstandardny plat? Jedine na co som sa v tom momente zmohla bola otazka ci drahe pre mna alebo pre nas? Ved mame spolocne peniaze, vie kolko je na ucte tak nech sam uzna ci na to mame. O dva dni mi len tak medzi recou oznamil ze si kupil nove iwatche - ja viem ze ich uz dlhsie chcel+ mi dal nejake peniaze (neviem na co? Aby mi zalepil oci? Ja ich nepotrebujem a doterazblezia na policke) Mna to ale tak neskutocne dostalo, ze na to odvtedy neustale myslim. Naozaj sa citim ponizena, neviem to inak nazvat, ved do posledneho centu davam do spolocneho, podstatne viac ako on a teraz si akoze dokazal ze on ma na svoje veci lebo ja mu ich neviem kupit?
V hlave chaos, sklamanie a smutok a jedine co ma napadlo, je zriadit si vlastny ucet a na spolocny posielat len sumu vo vyske jeho platu. Nechcem sa ale unahlit, lebo predpokladam vlnu hnevu z jeho strany, uz davnejsie diskusia na tuto temu skoncila s tym bocne penaize su len jeho. Co si o tom myslite a ako by ste sa zachovali?

Strana
z3
anonym_7bd4ae
Včera o 22:59

A suhlasim s vyssie popisanym. Odmeny a premie su tvoj prijem bokom, nemusi to byt brigada. Ak s nim budes cokolvek riesit, bud pokojna nech je to bez hadok. Spomen ako mu doverujes, ako ho mas rada a ze by si bola rada keby ste tuto situaciu zvladli k spokojnosti oboch. Mozes mu povedat ze si ho vazis, ale vazis si aj seba a preto mas potrebu sa zastat aj sama seba. Ze ako ty prides k tomu, ze roky davas viac a nemas ziadne “svoje”. Atd atd

betulinka1
Včera o 23:35
@anonym_autor

@anonym_708769 vsak preto zvazujem svoj ucte a posielat len to co je jeho plat, ja budem mat svoje zo zvysku vyplaty a on tie svoje co si aj teraz uz zaraba bokom - ja ale fakt netusim kolko, viem len o tom co nakupil, ale ci ma este nieco ?

@anonym_autor presne takto by som to spravila ja. Odmeny by som si dala posielat na iny moj ucet, nech nema ani prehlad. A pekne nech on dava taku istu sumu na spolocny ucet ako ty. Lebo to je fakt na hlavu postavené, ze ty davas vsetko a on ma svoje bočné peniaze 🙈🙈🙈 nebola by som sklamana ale nastrata na seba. Aj ked sa mi nezda, ze ak mas taky dobry prijem, preco by si musela setrit na iPod? Ved to zase nie je taka položka.

anonym_12e431
Včera o 23:42

Máš nadštandardný príjem, odmeny niekoľko tisíc eur, sukromne škôlky, dovolenky, výlety , ale nemôžeš si dovolit ipad za 800€? Skús tú rozpravku o červenej karkulke.

anonym_97cdd0
Dnes o 00:40

Ja mám úplne odlišný názor.
Ja mám z autorky pocit, že musí mať pod kontrolou každý jeden prd a každý jeden cent musí byť ňou odobrený. Celkom chápem, že chlap sa konečne dostal k peniazom, ktoré autorka nemá pod kontrolou a môže si bez obáv kúpiť niečo, čo chce a začal to využívať. Napríklad sprostý iPad, ktorý by nadštandardne zarábajúceho človeka nemal finančne zložiť, ale autorka tvrdí, že by naň museli šetriť a vlastne sa “dohodli” a žiaden iPad im netreba. Myslím si, že by mala byť rada, že manžel ho kúpil z bokovky, keďže ona peniaze na to nechcela minúť, tým pádom nezaťažil ich rozpočet.
Hodinky to isté - chcel ich, viem si živo predstaviť, ako mu manželka do toho pindá, že načo a drahé,dobre vedel, že taký darček od nej čakať nemôže, tak si ich kúpil sám z bokovky, zase super, neznížilo im to príjem, môžu spoločné peniaze použiť na niečo, čo “šéfka” odklepne. Dokonca z tých peňazí kúpil aj sporák.

Nechápem, kde je problém? Peniaze neberie zo spoločného účtu, nemíňa ich na gamblovanie, neprepíja ich, kúpil za ne dovolenku, dovolenku, sporák, iPad.

Chvalabohu, my si s manželom dôverujeme a tým pádom môžme mať vlastné účty a odpadá nám sliedenie na účte, vysvetľovačky a obhajoba výdajov a nasieranie sa koli “neschválenym” výdajom

Strana
z3