icon

Spoločné financie a problém súkromných peňazí v manželstve

Včera o 17:31

Pisem aby so zistila nazor ostatnych zien/muzov na danu situaciu. Sme manzelia x rokov, uz pred sobasom sme mali spolocne financie, jeden ucet, spolocne splacanie hypo, nikdy sme neriesili kto zaraba viac - raz som to bola ja, raz manzel, striedalo sa to podla obdobia a zamestnavatela (manzel bol aj nezamestnany, ja rodicovske/materske atd). Ja som si po druhej materskej nasla lepsie platene miesto, dovolim si povedat ze nadstandardny prijem, ktory sa kazdorocne este zvysuje + este mavam odmeny niekolko tisic €. Nikdy som mu to nevycitala, zijeme si slusne, detom sme dopriali sukromne skolky, doplacame na skolu, kruzky, v lete dovolenka pri mori, cez rok x vyletov, v lete tabory pre deti… . Manzel si popri praci vie obcas privyrobit, ale su to “drobne” oproti mojmu prijmu + cca posledny rok nasiel sposob ako si privyrobit (nechcem konkretizovat, nic nelegalne, nema to nic spolocne s jeho zamestnavatelom), je to ale nepravidelne a ja viac menej neviem kolko. Uz sa par krat vyjadril ze toto su iba jeho peniaze, lebo nie su z normalnej prace. Doteraz som to neriesila, z tychto penazi nas 2x prekvapil a kupil rodine nie lacny vikendovy pobyt + viem ze kde tu si kupil drobnosti ako clenstve v posilke alebo oblecenie atd (to viem len preto, ze som nevidela tieto polozky platene zo spolocneho uctu a on mi povedal ze platil z “bocnych” penazi). Minuly rok kupil z tychto penazi na vianoce ako prekvapenie ipad, pritom ked sme sa o tom pred tym rozpravali, sam uznal ze dalsiu elektroniku pre deti netreba (doma mame 2 laptopy + nase pracovne) a mne je tiez na nic. Skoncilo to tak ze ho na 99% vyuziva on a obcas deti tam maju nejake hry stiahnute (10-15 min denne max), ja vobec. Podotykam ze ipad napriek nasim beznym prijmom, nie je nieco co si len tak dokazeme kupit zo dna na den, museli by sme na to setrit.
Teraz sa blizia jeho narodeniny, spytala som sa ho co by si prial a jeho odpoved ma sokovala, urazila a ponizila - povedal ze to co chce je pre mna drahe. Pre mna? Ja co nemam ziadne bocne peniaze iba moj nadstandardny plat? Jedine na co som sa v tom momente zmohla bola otazka ci drahe pre mna alebo pre nas? Ved mame spolocne peniaze, vie kolko je na ucte tak nech sam uzna ci na to mame. O dva dni mi len tak medzi recou oznamil ze si kupil nove iwatche - ja viem ze ich uz dlhsie chcel+ mi dal nejake peniaze (neviem na co? Aby mi zalepil oci? Ja ich nepotrebujem a doterazblezia na policke) Mna to ale tak neskutocne dostalo, ze na to odvtedy neustale myslim. Naozaj sa citim ponizena, neviem to inak nazvat, ved do posledneho centu davam do spolocneho, podstatne viac ako on a teraz si akoze dokazal ze on ma na svoje veci lebo ja mu ich neviem kupit?
V hlave chaos, sklamanie a smutok a jedine co ma napadlo, je zriadit si vlastny ucet a na spolocny posielat len sumu vo vyske jeho platu. Nechcem sa ale unahlit, lebo predpokladam vlnu hnevu z jeho strany, uz davnejsie diskusia na tuto temu skoncila s tym bocne penaize su len jeho. Co si o tom myslite a ako by ste sa zachovali?

Strana
z5
autor
Dnes o 10:54
@livi

chápem ťa autorka, ale na druhej strane muž asi konečne pociťuje väčšiu slobodu, keď zarába. môj muž napríklad peniazom neprikladá význam, k životu potrebuje málo a tak k tomu aj pristupuje- nezarába veľa, hoc je extrémne inteligentný aj zručný, povedala by som až nadpriemerne vo všetkom, do čoho sa pustí. je skromný a nevie zhodnotiť svoje úsilie, čo ma niekedy privádza do zúfalstva..😀 ale tvoj muž si len asi konečne chce užiť ten pocit, že si dokáže zarobiť na svoje zábavky, aj keď teda sú to často zbytočnosti..skôr by som sa s ním snažila porozprávať, či neinvestujeme spoločne do niečoho, čo nás zabezpečí na dôchodok, keďže momentálne máte obaja slušné príjmy..napríklad investovanie do fondov, alebo do nehnuteľností..nikdy nevieš, čo bude, tak by som mu to prezentovala takto, že je určite lepšie zhodnotiť tie peniaze,ako bezhlavo rozhadzovať..a to jeho správanie vnímam ako čistý truc..ale to sú muži 🙂

@livi investovane mame, toto neprejde ako napad kde davat “jeho” peniaze

livi
Dnes o 10:54

a na druhej strane, sú tu stále rodiny, ktoré bojujú s nízkymi príjmami a nemôžu si dovoliť možno ani pätinu z toho, čo vy, stačí sa pozrieť, čo sa tu aktuálne deje...toto, čo riešite vy, by mnohí s vami menili mihnutím oka..

anonym_64675d
Dnes o 10:59

u nás zarába muž viac ako ja. aj keď ja mám slušný plat. výplaty nám idú na účet, ktorého vlastníkom som ja. ale muž ma aj nejaké svoje bočné peniaze a ja si posielam na iný účet tiež. nikoho tým "neochudobňujeme" proste chceme mať aj niečo mimo spoločného. pritom riešime veci čo kúpiť atd spolu. teba štve, že má niečo bokom. tak si odkladaj aj ty pre seba niečo..

anonym_18934e
Dnes o 11:00
@zuzanka.zuzu

@anonym_autor vôbec nie, podľa mňa sa to tu ženie z jedného extrému do druhého a ak má niekto iný pohľad tak on je ten čudný, divný, bez finančnej gramotnosti a iné pomenovania na zbierania lajkov... my máme spoločný účet cca toľko rokov čo vy čiže ja neteoretizujem. ak by muž kúpil ipad hoci bola dohoda že ho nekúpi tak mu ho drbnem o hlavu. ale aký by bol rozdiel keby každý mesiac vložil na spoločný účet cca 300e z fušiek a potom ich vytiahol cash. bola by si spokojnejšia? nepýtala by si sa na čo ich chce minúť? neskončilo by to tak že by si opäť rozhodovala na čo sa môžu minúť?? tak tomuto sa chcel vyhnúť 🤷 a preboha čo ťa urazilo na tom že nemáš na drahý darček a čo ťa urazilo keď ti dal peniaze na sporák???? 🙈🙈😳😳 jediné čo by mňa urazilo, že sú to peniaze na sporák a nie na náhrdelník 😜🤭 nikdy si si nedopriala iba tak niečo pre seba? drahá kozmetika? drahá kabelka? chyba! zmeň to. alebo aspoň nezakazuj to mužovi lebo oňho prídeš 🤷 nie anonymné ženy z koňa. ale ty. a obzvlášť keď si začnete robiť naprieky... za ipad mu kľudne vynadaj ak to tak cítiš a ako múdra žena z tých "jeho" peňazí si nechaj niečo kúpiť 😜 hlúpa žena začne robiť kroky smerujúce k rozvodu. je to na tebe.

@zuzanka.zuzu s týmto súhlasím a vlastne keď tak rozmýšľam aj to tak robím.
Ale vždy viem koľko na fuške zarobí, už dopredu viem za koľko € má fušku.
Tak už sa len potom teším a mrkám očami, že túžim po náhrdelníku, náušniciach, kabelke, tričku, peňaženke..
A on to tak tiež berie, že sú to zvyšné peniaze a rád mi urobí radosť práve z tých peňazí, aj keď si tie veci viem kúpiť sama, lebo občas zarobím viac ako on, je to proste iné.
Nejak by ma nenapadlo, aby mi ich odovzdal, mne urobí radosť, podelí sa a som spokojná a že si kúpi napr hodinky ,,nezávidím,, lebo mi ich kúpil tiež.
Vystupovať vo vzťahu ako ten čo ho uráža, že dostane na sporák je už ozaj prehnané, chcel urobiť radosť, podeliť sa a autorka to nepochopola, chlapi rozmýšľajú inak.

autor
Dnes o 11:04
@anonym_64675d

u nás zarába muž viac ako ja. aj keď ja mám slušný plat. výplaty nám idú na účet, ktorého vlastníkom som ja. ale muž ma aj nejaké svoje bočné peniaze a ja si posielam na iný účet tiež. nikoho tým "neochudobňujeme" proste chceme mať aj niečo mimo spoločného. pritom riešime veci čo kúpiť atd spolu. teba štve, že má niečo bokom. tak si odkladaj aj ty pre seba niečo..

@anonym_64675d a to je prave ten problem ze pri momentalnom nastaveni nemam odkladat z coho, lebo podla manzela su platy a prijmy od zamestnavatela (odmeny) spolocne, iba to co zarobime mimo nie a kedze ja ani nemam moznost bocneho prijmu (nebudem chodit cez vikendy do mekaca brigadovat) tak vlastne enmam narok na vlastne, ale potrebuje to s nim prebrat

livi
Dnes o 11:08
@anonym_autor

@anonym_64675d a to je prave ten problem ze pri momentalnom nastaveni nemam odkladat z coho, lebo podla manzela su platy a prijmy od zamestnavatela (odmeny) spolocne, iba to co zarobime mimo nie a kedze ja ani nemam moznost bocneho prijmu (nebudem chodit cez vikendy do mekaca brigadovat) tak vlastne enmam narok na vlastne, ale potrebuje to s nim prebrat

@anonym_autor ale to je svinstvo od neho..povedala by som mu, že zakladám vlastný účet a na spoločný budem posielať iba to, čo je nutné na výdavky domácnosti. a ten účet by som si okamžite založila a v práci by som dala nové číslo účtu. tak nebude vedieť, koľko zarábaš a ty si dokážeš aj odložiť

anonym_931e65
Dnes o 11:13
@anonym_autor

@anonym_autor no to je super jeho sebecké zmýšľanie, a keby si zarobila minimálku, čo by potom povedal?

zuzanka.zuzu
Dnes o 11:35
@anonym_autor

@livi investovane mame, toto neprejde ako napad kde davat “jeho” peniaze

@anonym_autor podľa mňa úplne zlé nastavenie... opäť 🙈prečo tak strašne túžiš mať kontrolu nad tými "jeho" peniazmi? ty to fakt nevidíš čo píšeš? "toto neprejde ako nápad kam dávať jeho peniaze" prečo?? prečo tak strašne chceš disponovať s tými peniazmi??🙈 veď si aj ty vytiahni "svoje" cca 300e/mesačne 🤷 poteší ťa to? tebe vôbec nejde o "spoločné" peniaze, teba ide šlahnúť že nemáš kontrolu nad každým centom... v podstate sama píšeš že ste fungovali ok aj keď ty si bola na materskej a on zarábal menej. lebo si mala KONTROLU. ty vôbec nejde o množstvo financií. tu ide o kontrolu

muchotrafka298
Dnes o 11:42
@anonym_autor

@anonym_autor najvacsi problem je ten, ze vy nemate vykomunikovane veci. Mne je jedno, kolko ty zarabas, kolko on, kedze pises, ze zarabas vyrazne viac ako on. A tiez mi je jedno, ako ChatGPT ohodnoti nadpriemerny prijem. Dost ma to pobavilo, ze 2500 je nadpriemerny plat v Bratislave. Zdaleka ludia pracujuci v BA nemaju take platy ako si zvysok Slovenska mysli. A pochybujem silno o tom, ze Ti v praci budu delit vyplatu a posielat cast na jeden ucet a cast na druhy. Mozno ak by si pracovala vo firme s 5 zamestnancami by to bolo realne. Ty si hlavne s nim sadni a normalne sa porozpravajte. Co je na tom mat spolocny ucet aj kazdy vlastny? To je klamanie, zatajovanie veci? Za mna nie. je to normalna vec. Roky rokuce sa z tvojho uctu platilo kompletne vsetko a o investiacich ste rozhodovali spolu, tak neviem, ci by bol taky obrovsky problem mat kazdy svoj ucet a plus spolocny, tiez by ste o tom co sa z neho kupi rozhodovali spolu.

anonym_bb3b46
Dnes o 11:58
@anonym_autor

@anonym_autor už som ti to raz napisala, zaloz si vlastný účet a bud konečne svojpravna. Tvoj muz s tým práve začal. Stále ti to nedochádza?

anonym_0963aa
Dnes o 12:05
@anonym_autor

@anonym_autor

Co vlastne potrebujes pocut?
Cokolvek ti radime, sa neda

Baby ti pisu, aby si robola to iste, co on. Alebo ze mas sa s nim porozpravat. Alebo zalozit svoj ucet. Ziadna odpoved ti nevyhovuje

Ty to chces teda ako riesit?

Ty vidis iba jedno riesenie a to, aby on vsetky peniaze posielal do spolocneho aby si ty molhla rozhodbut, co a ci je dolezite

Ako prepac ale ak naozaj zarabas dobre tak by si tu neriesila 800 eurovu vec ktoru nepotrebujete pretoze v tom pripade si to clovek z casu na cas kupi a neriesi

Ja ked som zaraba dobre (mozno podla tvojej tabulky nadpriemerne) tak som si bezne kupila kremik a make up za 500 Eur a to som rozvedena. Takze prepac ale ak zakazujes a prikazujes co pottebujete a co nie tak necakaj rady od nas, z ktoryxg sa ti ziadna nepaci

Uz si sa s nim rozpravala?

autor
Dnes o 12:49
@anonym_0963aa

@anonym_autor

Co vlastne potrebujes pocut?
Cokolvek ti radime, sa neda

Baby ti pisu, aby si robola to iste, co on. Alebo ze mas sa s nim porozpravat. Alebo zalozit svoj ucet. Ziadna odpoved ti nevyhovuje

Ty to chces teda ako riesit?

Ty vidis iba jedno riesenie a to, aby on vsetky peniaze posielal do spolocneho aby si ty molhla rozhodbut, co a ci je dolezite

Ako prepac ale ak naozaj zarabas dobre tak by si tu neriesila 800 eurovu vec ktoru nepotrebujete pretoze v tom pripade si to clovek z casu na cas kupi a neriesi

Ja ked som zaraba dobre (mozno podla tvojej tabulky nadpriemerne) tak som si bezne kupila kremik a make up za 500 Eur a to som rozvedena. Takze prepac ale ak zakazujes a prikazujes co pottebujete a co nie tak necakaj rady od nas, z ktoryxg sa ti ziadna nepaci

Uz si sa s nim rozpravala?

@anonym_0963aa nie kedze sme v praci, cez telefon to riesit nebudem a pre rpipad ze sa ivytocil tak ani pred detmi. Cez vikend by sme mali mat cas na seba sami tak planujem vtedy

anonym_0963aa
Dnes o 12:55
@anonym_autor

@anonym_0963aa nie kedze sme v praci, cez telefon to riesit nebudem a pre rpipad ze sa ivytocil tak ani pred detmi. Cez vikend by sme mali mat cas na seba sami tak planujem vtedy

@anonym_autor
Vyznievas dost submisivne … neviem si predstacit takto planovat bezne debaty v manzelstve

sisaka
Dnes o 12:58
@zuzanka.zuzu

@anonym_autor podľa mňa úplne zlé nastavenie... opäť 🙈prečo tak strašne túžiš mať kontrolu nad tými "jeho" peniazmi? ty to fakt nevidíš čo píšeš? "toto neprejde ako nápad kam dávať jeho peniaze" prečo?? prečo tak strašne chceš disponovať s tými peniazmi??🙈 veď si aj ty vytiahni "svoje" cca 300e/mesačne 🤷 poteší ťa to? tebe vôbec nejde o "spoločné" peniaze, teba ide šlahnúť že nemáš kontrolu nad každým centom... v podstate sama píšeš že ste fungovali ok aj keď ty si bola na materskej a on zarábal menej. lebo si mala KONTROLU. ty vôbec nejde o množstvo financií. tu ide o kontrolu

@zuzanka.zuzu súhlasím s tebou a tým pádom sa prikláňam k menšinovému nazoru.
Autorku tu sere, že nemá kontrolu nad VŠETKÝMI peniazmi. Že si muž dovolí mať bokovku a s peniazmi naložiť podľa vlastného uváženia, keďže tie peniaze neovplyvnia rodinný rozpočet, kúpil si niečo, čo sám chcel, problém je, že bez schválenia.
Autorka sa sama vyjadrila - schválila som už hodinky niekoľko krat, ale teraz si ich kúpil bez jej odobrenia z peňazí, na ktoré ona nemá dosah a to ju hnevá.

Chcela by som vedieť reakcie žien, keby situácia bola opačná. Manžel drží kasu, každý prd musí byť schválený, vrátane takých blbosti ako kúpenie topánok deťom (píše samotná autorka). Žena túži po nových značkových čižmách, prebehne debata, netreba ti, máš dvojo parov, ešte sú nisiteľné. Žena ale po nich veľmi túži, nechce zobrať zo spoločných peňazí (ani nemôže bez schválenia) a tak po večeroch, keď deti spia si na ne zarobí. A nielen to, kúpi si aj vytúžený náhrdelník a nové pneumatiky na rodinné auto. Manžel zúri, ako si dovolila minúť peniaze bez jeho odsúhlasenia a ešte k tomu z bočného príjmu, na ktorý nemá dosah…
Ešte stale máte pocit, že správanie autorky je OK?

muchotrafka298
Dnes o 13:01

Ja som poznala rodinu, kde muz kompletne rozhodoval o vsetkych financiach, nakupoval celej rodine, co uznal za vhodne, zena co zarabala ticho sedela a suchala nohami. A on rozhodoval este aj o tom, aku znacku vloziek si moze "dovolit" vybrat jeho zena a dcera. Toto mi uz pride ako fakt extremny priklad, ale je.

autor
Dnes o 13:40
@sisaka

@zuzanka.zuzu súhlasím s tebou a tým pádom sa prikláňam k menšinovému nazoru.
Autorku tu sere, že nemá kontrolu nad VŠETKÝMI peniazmi. Že si muž dovolí mať bokovku a s peniazmi naložiť podľa vlastného uváženia, keďže tie peniaze neovplyvnia rodinný rozpočet, kúpil si niečo, čo sám chcel, problém je, že bez schválenia.
Autorka sa sama vyjadrila - schválila som už hodinky niekoľko krat, ale teraz si ich kúpil bez jej odobrenia z peňazí, na ktoré ona nemá dosah a to ju hnevá.

Chcela by som vedieť reakcie žien, keby situácia bola opačná. Manžel drží kasu, každý prd musí byť schválený, vrátane takých blbosti ako kúpenie topánok deťom (píše samotná autorka). Žena túži po nových značkových čižmách, prebehne debata, netreba ti, máš dvojo parov, ešte sú nisiteľné. Žena ale po nich veľmi túži, nechce zobrať zo spoločných peňazí (ani nemôže bez schválenia) a tak po večeroch, keď deti spia si na ne zarobí. A nielen to, kúpi si aj vytúžený náhrdelník a nové pneumatiky na rodinné auto. Manžel zúri, ako si dovolila minúť peniaze bez jeho odsúhlasenia a ešte k tomu z bočného príjmu, na ktorý nemá dosah…
Ešte stale máte pocit, že správanie autorky je OK?

@sisaka pouzila som slovo “schvalila” alebo ze ich dostal ako dar po spolocnej dohode? U nas kasu nedrzi nikto, proste mame spolocny ucet a vsetko z neho platime a ano aj ked idem kupit topanky, tak mu o tom poviem - necakam na schvalenie, ale iba ho informujem co idem spravit s nasimi spolocnymi peniazmi a to je dost rozdiel, to nie je kontrola.

autor
Dnes o 13:43
@anonym_0963aa

@anonym_autor
Vyznievas dost submisivne … neviem si predstacit takto planovat bezne debaty v manzelstve

@anonym_0963aa mne toto ako bezna debata nepride, menit nastavenie po 20 rokoch ked to evidenetne kazdy z nas vnima inak je pre mna dost zasadne a chcem mat na tu debatu cas a klud, nie to riesit cez telefon alebo medzi odvozmi/dovozmi deti na kruzky a pripavou vecere, nevidim na tom nic zle, kedze tych par dni navyse nic nezmenia, akurat mi daju cas si to premysliet

anonym_0963aa
Dnes o 13:46
@anonym_autor

@anonym_0963aa mne toto ako bezna debata nepride, menit nastavenie po 20 rokoch ked to evidenetne kazdy z nas vnima inak je pre mna dost zasadne a chcem mat na tu debatu cas a klud, nie to riesit cez telefon alebo medzi odvozmi/dovozmi deti na kruzky a pripavou vecere, nevidim na tom nic zle, kedze tych par dni navyse nic nezmenia, akurat mi daju cas si to premysliet

@anonym_autor je to vazna debata, ale posobi, ze si v strese a vo vztahu sa komunijuje denne, nie v rukavickach, ze co ak sa manzel nastve …

muchotrafka298
Dnes o 15:13
@anonym_0963aa

@anonym_autor je to vazna debata, ale posobi, ze si v strese a vo vztahu sa komunijuje denne, nie v rukavickach, ze co ak sa manzel nastve …

@anonym_0963aa presne, tiez mam ten pocit, ze je autorka prispevku v takom strese, ze nakoniec mu to ani nepovie. Kazdy vztah sa predsa meni, meni sa aj nastavenie daneho cloveka rokmi. A vo vztahu treba o veciach komunikovat a nie sa klepat jak ratlik ze manzel sa nastve, co spravi, ked mu nieco poviem. A toto je velka chyba, treba robit niekedy aj veci, ktore nie su prijemne a lubive.

sisaka
Dnes o 16:05
@anonym_autor

@sisaka pouzila som slovo “schvalila” alebo ze ich dostal ako dar po spolocnej dohode? U nas kasu nedrzi nikto, proste mame spolocny ucet a vsetko z neho platime a ano aj ked idem kupit topanky, tak mu o tom poviem - necakam na schvalenie, ale iba ho informujem co idem spravit s nasimi spolocnymi peniazmi a to je dost rozdiel, to nie je kontrola.

@anonym_autor a čo to je? Oznámenie každej blbej transakcie. A keď si dovolí kúpiť niečo bez oznámenia je oheň na streche.
Ja úplne chápem, o čo ti ide, mať pod palcom každý cent v domácnosti.
Obdivujem tvojho muža, že tak dokázal fungovať 20 rokov. My sme si po rokoch samostatných účtov otvorili spoločný pred vyše 20. rokmi. Keď sa ma muž začal vypytovať, načo toto načo hento a prečo toľko okamžite som si išla otvoriť svoj účet. Takže máme zase oddelené účty, naťahovanie sa o peniaze a kto koľko minul u nás nehrozí, žiadne odobrovanie nákupov topánok, telefónov…. Sme spolu vyše 30 rokov a koli financiám u nás hádky nebývajú. Je to ponižujúce nechávať si odobrovať každý prd a nemoc sa slobodne rozhodnúť, čo si kúpim

autor
Dnes o 16:23
@sisaka

@anonym_autor a čo to je? Oznámenie každej blbej transakcie. A keď si dovolí kúpiť niečo bez oznámenia je oheň na streche.
Obdivujem tvojho muža, že tak dokázal fungovať 20 rokov. My sme si po rokoch samostatných účtov otvorili spoločný pred vyše 20. rokmi. Keď sa ma muž začal vypytovať, načo toto načo hento a prečo toľko okamžite som si išla otvoriť svoj účet. Takže máme zase oddelené účty, naťahovanie sa o peniaze a kto koľko minul u nás nehrozí, žiadne odobrovanie nákupov topánok, telefónov…. Sme spolu vyše 30 rokov a koli financiám u nás hádky nebývajú. Je to ponižujúce nechávať si odobrovať každý prd a nemoc sa slobodne rozhodnúť, čo si kúpim

@sisaka nikde nepisem ze mi on oznamoval kazdu blbu transakciu, ale ze ja tak robim ak nieco kupim do domacnosti, detom, nam … a pride mi to spravne ked minam aj jeho a nie, nesledujem kazdy jeden cent Ja tu ale riesim uplne nieco ine, ak aj budeme mat kazdy svoje ucty tak mu aj tak oznamim na co som minula tie spolocne, nevidim na tom nic divne. A je ponizujuce nemoc sa slobodne rozhodnut co sa kupi z casti penazi ktore zarobi moj manzel ked ja davam vsetko. Riesenie som viac menej vedela a komentare tu mi len potvrdili ze to vidim spravne

lienka.7
Dnes o 16:53
@sisaka

@sisaka uplny suhlas 👏

Strana
z5