Spoločné financie a problém súkromných peňazí v manželstve
Pisem aby so zistila nazor ostatnych zien/muzov na danu situaciu. Sme manzelia x rokov, uz pred sobasom sme mali spolocne financie, jeden ucet, spolocne splacanie hypo, nikdy sme neriesili kto zaraba viac - raz som to bola ja, raz manzel, striedalo sa to podla obdobia a zamestnavatela (manzel bol aj nezamestnany, ja rodicovske/materske atd). Ja som si po druhej materskej nasla lepsie platene miesto, dovolim si povedat ze nadstandardny prijem, ktory sa kazdorocne este zvysuje + este mavam odmeny niekolko tisic €. Nikdy som mu to nevycitala, zijeme si slusne, detom sme dopriali sukromne skolky, doplacame na skolu, kruzky, v lete dovolenka pri mori, cez rok x vyletov, v lete tabory pre deti… . Manzel si popri praci vie obcas privyrobit, ale su to “drobne” oproti mojmu prijmu + cca posledny rok nasiel sposob ako si privyrobit (nechcem konkretizovat, nic nelegalne, nema to nic spolocne s jeho zamestnavatelom), je to ale nepravidelne a ja viac menej neviem kolko. Uz sa par krat vyjadril ze toto su iba jeho peniaze, lebo nie su z normalnej prace. Doteraz som to neriesila, z tychto penazi nas 2x prekvapil a kupil rodine nie lacny vikendovy pobyt + viem ze kde tu si kupil drobnosti ako clenstve v posilke alebo oblecenie atd (to viem len preto, ze som nevidela tieto polozky platene zo spolocneho uctu a on mi povedal ze platil z “bocnych” penazi). Minuly rok kupil z tychto penazi na vianoce ako prekvapenie ipad, pritom ked sme sa o tom pred tym rozpravali, sam uznal ze dalsiu elektroniku pre deti netreba (doma mame 2 laptopy + nase pracovne) a mne je tiez na nic. Skoncilo to tak ze ho na 99% vyuziva on a obcas deti tam maju nejake hry stiahnute (10-15 min denne max), ja vobec. Podotykam ze ipad napriek nasim beznym prijmom, nie je nieco co si len tak dokazeme kupit zo dna na den, museli by sme na to setrit.
Teraz sa blizia jeho narodeniny, spytala som sa ho co by si prial a jeho odpoved ma sokovala, urazila a ponizila - povedal ze to co chce je pre mna drahe. Pre mna? Ja co nemam ziadne bocne peniaze iba moj nadstandardny plat? Jedine na co som sa v tom momente zmohla bola otazka ci drahe pre mna alebo pre nas? Ved mame spolocne peniaze, vie kolko je na ucte tak nech sam uzna ci na to mame. O dva dni mi len tak medzi recou oznamil ze si kupil nove iwatche - ja viem ze ich uz dlhsie chcel+ mi dal nejake peniaze (neviem na co? Aby mi zalepil oci? Ja ich nepotrebujem a doterazblezia na policke) Mna to ale tak neskutocne dostalo, ze na to odvtedy neustale myslim. Naozaj sa citim ponizena, neviem to inak nazvat, ved do posledneho centu davam do spolocneho, podstatne viac ako on a teraz si akoze dokazal ze on ma na svoje veci lebo ja mu ich neviem kupit?
V hlave chaos, sklamanie a smutok a jedine co ma napadlo, je zriadit si vlastny ucet a na spolocny posielat len sumu vo vyske jeho platu. Nechcem sa ale unahlit, lebo predpokladam vlnu hnevu z jeho strany, uz davnejsie diskusia na tuto temu skoncila s tym bocne penaize su len jeho. Co si o tom myslite a ako by ste sa zachovali?
@anonym_autor
V pripade, ze ti pride na ucet 5tis “iba”
Tvoj plat a potom nanzelov (dajme tomu ze 1-2 tis) tak nerozumiem ako je mozne ze si niektore polozky nevies dovolit alebo ze muzovi “nedovolis” si kupit ipad. Napzaj ako pisu dievcata, z takejto mzdy 1000 eurova polozka nie je vela. Chapem, ze vydavky nate vysoke, ale asi to bude na ukor toho, ze minas iba na “reprezentaciu” a to, co izbas ty za potrebne a vhodne. Ze asi muzovi nedovolis si kupit to, co by chcel on. A preto si to kupuje za svoje.
Fajn ze idete na lyzovacku a ples, ale mozno to nechce on, on chcel hodinky.
Kazdopadne domacnost kde zena zarobi ovela viac musi byt divna v ramci atmosfery a komandovania
@anonym_0963aa to sa mylis, lyzovacku navrhol on a na ples ideme 1x v zivote, navrhla nam to suseda a manzel bez vahania suhlasil, on je za kazdu zabavu. Na poziciu a plat som sa sama vypracovala a vzdy sa tvaril ze je na mna pysny, to mam teraz poziadat o znizenie platu a odmietnut odmeny? Alebo dat rovno vypoved s ist robit do menej platenej prace aby sa necitil menejcenny? Preco peniaze co zarobi pomimo neda do spolocneho aby si teda zvysil ego?
A este doplnim ze ja kazdu jednu kupu konzultujem s nim, takze nema mat preco dovod ze o kupe rozhodujem len ja - a to myslim doslova, aj kupu topanok pre deti a uz mi aj hovoril ze ved nech kupim, lebo vie ze treba a vie ze vyberiem dobre, ale toto je moje nastavenie k spolocnym peniazom a spolocnemu hospodareniu. Ked ide napr o auta tak to zase neriesim ja, neviem ake pneumatiky alebo servis treba - ide zariadi a zaplati zo spolocneho. Takze o kontrole z mojej strany to urcite nie je
@anonym_0963aa to sa mylis, lyzovacku navrhol on a na ples ideme 1x v zivote, navrhla nam to suseda a manzel bez vahania suhlasil, on je za kazdu zabavu. Na poziciu a plat som sa sama vypracovala a vzdy sa tvaril ze je na mna pysny, to mam teraz poziadat o znizenie platu a odmietnut odmeny? Alebo dat rovno vypoved s ist robit do menej platenej prace aby sa necitil menejcenny? Preco peniaze co zarobi pomimo neda do spolocneho aby si teda zvysil ego?
A este doplnim ze ja kazdu jednu kupu konzultujem s nim, takze nema mat preco dovod ze o kupe rozhodujem len ja - a to myslim doslova, aj kupu topanok pre deti a uz mi aj hovoril ze ved nech kupim, lebo vie ze treba a vie ze vyberiem dobre, ale toto je moje nastavenie k spolocnym peniazom a spolocnemu hospodareniu. Ked ide napr o auta tak to zase neriesim ja, neviem ake pneumatiky alebo servis treba - ide zariadi a zaplati zo spolocneho. Takze o kontrole z mojej strany to urcite nie je
@anonym_autor
Mozno preto ich neda do spolocneho lebo by si mu nedovolila si kupit to co chce on. Tak si to kupuje takto samostatne. Neviem.
Asi bude najlepsie sa ho tieto otazky opytat na rovinu, aby si zistila ten dovod. Nerozumiem preco sa bojis tejto debaty s nim.
@maminkadeticiek zaplatil by si sam a z coho keby ste mali (mat) spolocne financie? To sa zase tocime v kruhu - ja dam vsetko, on nie, on ma svoje, ja nie a potom mi povie ze pre mna drahe? Pre mna - ako samostatnu osobu- je vsetko drahe lebo mam len nase peniaze …
@anonym_autor Chapem ta.Tak si ho pekne posad a povedz mu,ze ak tvoje su vase a jeho su jeho,tak si ides zriadit vlastny ucet.Ale s tym suvisi aj to,ze budes musiet mat navrh z koho uctu sa bude co financovat,lebo to pojde uz ozaj pol na pol.Musis mu dat presny navrh,aj ako budete setrit a kde ked budete mat 2 ucty.A povies mu ze bud pojdete takto alebo vsetky jeho peniaze budu vase spolocne a budete o nich rozhodovat spolocne.
Ja ako clovek ktory zaraba u nas vyrazne viac by som s takouto spolocnou kasou nesuhlasila,lebo viem ze moj muz by si prirychlo zvykol.
Ja mám úplne odlišný názor.
Ja mám z autorky pocit, že musí mať pod kontrolou každý jeden prd a každý jeden cent musí byť ňou odobrený. Celkom chápem, že chlap sa konečne dostal k peniazom, ktoré autorka nemá pod kontrolou a môže si bez obáv kúpiť niečo, čo chce a začal to využívať. Napríklad sprostý iPad, ktorý by nadštandardne zarábajúceho človeka nemal finančne zložiť, ale autorka tvrdí, že by naň museli šetriť a vlastne sa “dohodli” a žiaden iPad im netreba. Myslím si, že by mala byť rada, že manžel ho kúpil z bokovky, keďže ona peniaze na to nechcela minúť, tým pádom nezaťažil ich rozpočet.
Hodinky to isté - chcel ich, viem si živo predstaviť, ako mu manželka do toho pindá, že načo a drahé,dobre vedel, že taký darček od nej čakať nemôže, tak si ich kúpil sám z bokovky, zase super, neznížilo im to príjem, môžu spoločné peniaze použiť na niečo, čo “šéfka” odklepne. Dokonca z tých peňazí kúpil aj sporák.
Nechápem, kde je problém? Peniaze neberie zo spoločného účtu, nemíňa ich na gamblovanie, neprepíja ich, kúpil za ne dovolenku, dovolenku, sporák, iPad.
Chvalabohu, my si s manželom dôverujeme a tým pádom môžme mať vlastné účty a odpadá nám sliedenie na účte, vysvetľovačky a obhajoba výdajov a nasieranie sa koli “neschválenym” výdajom
@anonym_97cdd0 keď zarábas nadštandard, neznamená to, ze musíš mat každý hovadinu a ist so stadom. To je skôr znak tych, co nemali, došli k peniazom, tak teraz musia rýchlo pokúsiť hovadiny. Inak tu nadštandardné zaraba akurát tak autorka, jej muz zarobi oficiálne nič moc. Ona dáva do domácnosti všetko, on svoju časť a peniaze bokom si mina na seba. Podľa teba je toto ok? Podľa mňa teda v žiadnom pripade.
@anonym_autor mozes specifikovat tvoj prijem a jeho a tie odmeny?
Baby ja si nemyslim ze by autorka realne nemala na ipad ale snazi sa kupovat veci ktore potrebuju a nemaju … jej skor pripada divne ze on kupi ipad alebo drahe hodinky ale neda tie peniaze do spolocnych ajked ona tam dava vsetko co zarobi.
Jej ide skor o princip, ja to tak vnimam, mozem sa mylit …
@anonym_0963aa vnímam to presne ako ty. Ide o princíp. On reálne zataba menej ako autorka, z občanov si kupuje pre seba nepotrebné blbosti, ale jej povie, že na jeho darček ona nemá?! No funny. Very funny
Ja mám úplne odlišný názor.
Ja mám z autorky pocit, že musí mať pod kontrolou každý jeden prd a každý jeden cent musí byť ňou odobrený. Celkom chápem, že chlap sa konečne dostal k peniazom, ktoré autorka nemá pod kontrolou a môže si bez obáv kúpiť niečo, čo chce a začal to využívať. Napríklad sprostý iPad, ktorý by nadštandardne zarábajúceho človeka nemal finančne zložiť, ale autorka tvrdí, že by naň museli šetriť a vlastne sa “dohodli” a žiaden iPad im netreba. Myslím si, že by mala byť rada, že manžel ho kúpil z bokovky, keďže ona peniaze na to nechcela minúť, tým pádom nezaťažil ich rozpočet.
Hodinky to isté - chcel ich, viem si živo predstaviť, ako mu manželka do toho pindá, že načo a drahé,dobre vedel, že taký darček od nej čakať nemôže, tak si ich kúpil sám z bokovky, zase super, neznížilo im to príjem, môžu spoločné peniaze použiť na niečo, čo “šéfka” odklepne. Dokonca z tých peňazí kúpil aj sporák.
Nechápem, kde je problém? Peniaze neberie zo spoločného účtu, nemíňa ich na gamblovanie, neprepíja ich, kúpil za ne dovolenku, dovolenku, sporák, iPad.
Chvalabohu, my si s manželom dôverujeme a tým pádom môžme mať vlastné účty a odpadá nám sliedenie na účte, vysvetľovačky a obhajoba výdajov a nasieranie sa koli “neschválenym” výdajom
@anonym_97cdd0 mne to príde úplne rovnako. všetko pod kontrolou, iba "spoločné" rozhodnutia, 20 rokov držať hubu a krok. teraz sa chlap konečne dostal ku "svojim" peniazom a jeblo mu z toho 😀 a ona nechápe prečo on chce meniť niečo čo jej vyhovovalo 😀
a najhoršie na tom je to, že keď ona urobí nejakú zmenu, tak pre neho to bude len potvrdenie že ona chce mať nad všetkým kontrolu a možno vzťah opustí. a pre ňu to bude len potvrdenie že urobila dobre hoci tomu koncu výrazne pomohla čo si ale neprizná 😀
@anonym_97cdd0 mne to príde úplne rovnako. všetko pod kontrolou, iba "spoločné" rozhodnutia, 20 rokov držať hubu a krok. teraz sa chlap konečne dostal ku "svojim" peniazom a jeblo mu z toho 😀 a ona nechápe prečo on chce meniť niečo čo jej vyhovovalo 😀
a najhoršie na tom je to, že keď ona urobí nejakú zmenu, tak pre neho to bude len potvrdenie že ona chce mať nad všetkým kontrolu a možno vzťah opustí. a pre ňu to bude len potvrdenie že urobila dobre hoci tomu koncu výrazne pomohla čo si ale neprizná 😀
@zuzanka.zuzu prečo keď 20 rokov niečo fungovalo, tak zrazu to fungovať už nemôže? Lebo presne ako si napísala, že mu jeblo? Predtým to bolo ok, teraz už nie. Dovod? A z toho je na vine autorka, ze on je zakomplexovany, ze ona zarobí viac? Aj ja som mala takého chudáka, chvalabohu ze uz je iba ex.
@zuzanka.zuzu v čom je naivne autorka? Ze ked si muž odkladá bokom peniaze začne aj ona?
Zriadila by som deťom, alebo sebe sporenie 300-500€(čiastku, ktorú prispievaš nad) a s láskou by som mu vysvetlila, že tak ako on si on robí s navyše zarobenými peniazmi čo chce tak ty si sa len rozhodla mesačne odkladať deťom financie, ktoré zarábaš nad jeho prispievanú sumu.
Keďže on nedáva do spoločného všetko, tak ty si sa tiež rozhodla s peniazmi navyše naložiť podľa vlastného uváženia.
Mám rovnakú skúsenosť a toto mi prešlo a navyše pri rozvode na tú čiastku pre dieťa ani nesahal a ani nemal prístup.
Inak vám je fajn, škoda si robiť naprieky, myslím že toto by mohol pochopiť, že neberieš peniaze so spoločného, že si sa len takto rozhodla ohľadom tých zvyšných financií
@zuzanka.zuzu preco myslis ze jemu to nevyhovovalo? Ked zarabal on viac preco mu vtedy “nejeblo”? Ked som bola na rodicovskom a zili sme z jeho platu (skromnejsie) a z uspor ktore sme spolu vytvorli - preco mu to vtedy nevadilo ze mame spolocne?
@zuzanka.zuzu prečo keď 20 rokov niečo fungovalo, tak zrazu to fungovať už nemôže? Lebo presne ako si napísala, že mu jeblo? Predtým to bolo ok, teraz už nie. Dovod? A z toho je na vine autorka, ze on je zakomplexovany, ze ona zarobí viac? Aj ja som mala takého chudáka, chvalabohu ze uz je iba ex.
@anonym_bb3b46 však práve to je to ... už ho to prestalo baviť 😀
@zuzanka.zuzu preco myslis ze jemu to nevyhovovalo? Ked zarabal on viac preco mu vtedy “nejeblo”? Ked som bola na rodicovskom a zili sme z jeho platu (skromnejsie) a z uspor ktore sme spolu vytvorli - preco mu to vtedy nevadilo ze mame spolocne?
@anonym_autor spýtaj sa jeho, nie mňa
Autorka ja ti napíšem iný uhol pohľadu.. a tým nezastavam ani tvojho muža a ani teba..proste iný uhol pohľadu. 20 rokov fungujete s jedným účtom (osobne si to nedokážem ani predstaviť, nie to ešte žiť) doteraz bolo všetko okej ale muž sa dostal k peniazom a ma pocit, ze su len jeho a kupuje si drahé blbiny..doteraz si nekupoval lebo celú výplatu daval do spoločnej kasy tak ako ty..ty si si dovolila kozmetiku atď nadštandardné veci ale on možno nie až do takej miery, ako po nich túžil.. on možno v konečnom dôsledku absolútne nemysli toto jeho konanie zle, ale nechce ochudobnovat rodinný rozpočet tým, ze si kúpil blbosť za pár stovák.. aj keď by mohol z toho spoločného ale možno mu to prišlo, ze keď na niečo bude treba, tak nebudete mať ale on bude mat vec po ktorej túžil a bude mu z toho este viac zle..tak týmto si chcel vykompenzovat vlastne aj svoje túžby a svoje "potreby" a ma pocit, ze tým nikomu neublizije, pretože peniaze neberie z rodiny ale z bokovky, takze su to pre neho vlastne peniaze, ktoré ako keby ani neboli.. on to možno vidieť takto a vôbec nič zlé a zákerné a ponižujúce za tým netreba hladat..aj keď chápem ta samozrejme. A chápem aj to, aké by bolo náročné riešiť otázku toho, ze ty si teraz ideš založiť vlastný účet atď atď.. ak rokuly fungujete a nemáte iné problémy z toho nič dobré nevzide..možno by som to urobila inak..každý mesiac si vyber 300,400,500€ neviem koľko proste vacsi obnos a povedz mu, ze si dávaš robiť nejaký estetický zákrok.. tým myslím nejaké ošetrenie pleti, tela, vlasov..ponúka je obrovská a za niektoré procedúry si pýtajú nemalé peniaze a výsledok nieje viditeľný, takze by ta neprekukol.. robím takto par mesiacov a to co vyberas, si odkladaj do obalky, pre prípad keby niečo, pretože ak to mas doma v ponozke a budeš o tom vedieť len ty, tak k žiadnemu deleniu danej sumy v prípade rozvodu nepride..to som už samozrejme prehnala s tým rozvodom.. co hovoríš na takéto niečo?
@anonym_bb3b46 však práve to je to ... už ho to prestalo baviť 😀
@zuzanka.zuzu prestalo ho to baviť, keď ma "svoje" peniaze. To myslím hovorí za všetko.
@anonym_autor tvoj muz sa chová štýlom, co je tvoje, to je naše, a co je moje, do toho ta nič. Akože sorry, ale toto teda nie. Bud bude dávať peniaze do spoločného a spoločne budete rozhodovať, ako predtým, alebo aj ty zmeníš postoj. A na tvojom mieste by som ho aj zmenila. A este predtým si založ vlastný účet a nebuď ako NESVOJPRAVNA! Tvoj muz to ti prave ukázal.
Autorka ja ti napíšem iný uhol pohľadu.. a tým nezastavam ani tvojho muža a ani teba..proste iný uhol pohľadu. 20 rokov fungujete s jedným účtom (osobne si to nedokážem ani predstaviť, nie to ešte žiť) doteraz bolo všetko okej ale muž sa dostal k peniazom a ma pocit, ze su len jeho a kupuje si drahé blbiny..doteraz si nekupoval lebo celú výplatu daval do spoločnej kasy tak ako ty..ty si si dovolila kozmetiku atď nadštandardné veci ale on možno nie až do takej miery, ako po nich túžil.. on možno v konečnom dôsledku absolútne nemysli toto jeho konanie zle, ale nechce ochudobnovat rodinný rozpočet tým, ze si kúpil blbosť za pár stovák.. aj keď by mohol z toho spoločného ale možno mu to prišlo, ze keď na niečo bude treba, tak nebudete mať ale on bude mat vec po ktorej túžil a bude mu z toho este viac zle..tak týmto si chcel vykompenzovat vlastne aj svoje túžby a svoje "potreby" a ma pocit, ze tým nikomu neublizije, pretože peniaze neberie z rodiny ale z bokovky, takze su to pre neho vlastne peniaze, ktoré ako keby ani neboli.. on to možno vidieť takto a vôbec nič zlé a zákerné a ponižujúce za tým netreba hladat..aj keď chápem ta samozrejme. A chápem aj to, aké by bolo náročné riešiť otázku toho, ze ty si teraz ideš založiť vlastný účet atď atď.. ak rokuly fungujete a nemáte iné problémy z toho nič dobré nevzide..možno by som to urobila inak..každý mesiac si vyber 300,400,500€ neviem koľko proste vacsi obnos a povedz mu, ze si dávaš robiť nejaký estetický zákrok.. tým myslím nejaké ošetrenie pleti, tela, vlasov..ponúka je obrovská a za niektoré procedúry si pýtajú nemalé peniaze a výsledok nieje viditeľný, takze by ta neprekukol.. robím takto par mesiacov a to co vyberas, si odkladaj do obalky, pre prípad keby niečo, pretože ak to mas doma v ponozke a budeš o tom vedieť len ty, tak k žiadnemu deleniu danej sumy v prípade rozvodu nepride..to som už samozrejme prehnala s tým rozvodom.. co hovoríš na takéto niečo?
@anonym_d0d294 dakujem za zaujimavy pohlad a ano to su jeho slova - peniaze, ktoré ako keby ani neboli, lenze to si mozem povedat aj ja o svojich odmenach - nebudem sa snazit nebudu, nebude ani zvysenie platu … to odkladanie ma tiez napadlo ale nejako s tym mam moralny problem, ano pre niekohi divne ale ja neviem klamat, podvadzat, tajit veci a s tymto by som mala velky vnutorny boj, ja nechcem robit veci tajne a poza chrbat a keby nahodou na to prisiel, tak by to bol este vacsi problem ako zalozenie vlastneho uctu o ktorom bude vediet ze mam
@zuzanka.zuzu prestalo ho to baviť, keď ma "svoje" peniaze. To myslím hovorí za všetko.
@anonym_bb3b46 a kedy ho to malo prestať baviť? keď nemal svoje peniaze? 😀 teraz konečne vidí že si môže niečo kúpiť aj pre seba iba tak, z rozmaru, lebo chce, nikto mu to nemusí odobriť, nemusí uprednostniť rodinu, proste poteší seba, kúpi hovadinu, to je jedno ... a navyše NIJAKO rodinu nepoškodí 🙈 on nepije. negembluje. on si dovolil kúpiť ipad 😳 škandál 😂
@anonym_bb3b46 a kedy ho to malo prestať baviť? keď nemal svoje peniaze? 😀 teraz konečne vidí že si môže niečo kúpiť aj pre seba iba tak, z rozmaru, lebo chce, nikto mu to nemusí odobriť, nemusí uprednostniť rodinu, proste poteší seba, kúpi hovadinu, to je jedno ... a navyše NIJAKO rodinu nepoškodí 🙈 on nepije. negembluje. on si dovolil kúpiť ipad 😳 škandál 😂
@zuzanka.zuzu otazka co su “svoje peniaze” ked doteraz vsetko bolo len nase? Takze suhlasis s jeho nazorom ze spolocne su len prijmy z hlavneho zamestnania a vsetko ostatne nie? Bez ohladu na to kto kolko prispieva? To neber ako utok ale snahu pochopit aj iny nazor, mozno to naozaj nemyslel zle len ja to vidim inak
@anonym_fad426 tak to by si mohla vedieť, že voľakedy bola taká možnosť, ale uz nie je
@huxy ja som robila na centrále na HR, nie v retaily a nie, ja som nepredávala produkty 🙂
@zuzanka.zuzu ty máš divný pohľad.Autorka zarába výrazne viac ako on a všetky peniaze dáva do spoločného rozpočtu pre všetkých,čiže aj pre neho.
On si kupuje z tajných peňazí blbosti,neoberá rodinu o peniaze😂 keby si ona kúpila zo spoločných niečo,tak by rodinu oberala podľa teba?
zase sa tu riesia podstatne veci, ako vyska prijmov a kto co riesi... :D ziadna normalna domacnost s financne gramotnymi ludmi si nekupuje ipad len tak z rozmaru, najma ak na to jeden nezarobi a prave ten o tom rozhodne... ja to vidim tak, ze zrazu na neho prislo ze ma financie, moze si dovolit. Treba si o tom pohovorit urcite, je ine ist na pivo, do fitka, a je ine kupit nieco za tisicku...
Vy ste sa dohodli, že sa ipad nekupuje? A nie je to tak, že ty panička čo zarábaš viac si zavelila, že sa nekupuje a bolo po dohode? A teraz sa ti nepáči, že neurobil podľa tvojho priania lebo ty si predsa šéf keď zarábaš viac?
@zuzanka.zuzu otazka co su “svoje peniaze” ked doteraz vsetko bolo len nase? Takze suhlasis s jeho nazorom ze spolocne su len prijmy z hlavneho zamestnania a vsetko ostatne nie? Bez ohladu na to kto kolko prispieva? To neber ako utok ale snahu pochopit aj iny nazor, mozno to naozaj nemyslel zle len ja to vidim inak
@anonym_autor vôbec nie, podľa mňa sa to tu ženie z jedného extrému do druhého a ak má niekto iný pohľad tak on je ten čudný, divný, bez finančnej gramotnosti a iné pomenovania na zbierania lajkov... my máme spoločný účet cca toľko rokov čo vy čiže ja neteoretizujem. ak by muž kúpil ipad hoci bola dohoda že ho nekúpi tak mu ho drbnem o hlavu. ale aký by bol rozdiel keby každý mesiac vložil na spoločný účet cca 300e z fušiek a potom ich vytiahol cash. bola by si spokojnejšia? nepýtala by si sa na čo ich chce minúť? neskončilo by to tak že by si opäť rozhodovala na čo sa môžu minúť?? tak tomuto sa chcel vyhnúť 🤷 a preboha čo ťa urazilo na tom že nemáš na drahý darček a čo ťa urazilo keď ti dal peniaze na sporák???? 🙈🙈😳😳 jediné čo by mňa urazilo, že sú to peniaze na sporák a nie na náhrdelník 😜🤭 nikdy si si nedopriala iba tak niečo pre seba? drahá kozmetika? drahá kabelka? chyba! zmeň to. alebo aspoň nezakazuj to mužovi lebo oňho prídeš 🤷 nie anonymné ženy z koňa. ale ty. a obzvlášť keď si začnete robiť naprieky... za ipad mu kľudne vynadaj ak to tak cítiš a ako múdra žena z tých "jeho" peňazí si nechaj niečo kúpiť 😜 hlúpa žena začne robiť kroky smerujúce k rozvodu. je to na tebe.
Vy ste sa dohodli, že sa ipad nekupuje? A nie je to tak, že ty panička čo zarábaš viac si zavelila, že sa nekupuje a bolo po dohode? A teraz sa ti nepáči, že neurobil podľa tvojho priania lebo ty si predsa šéf keď zarábaš viac?
@anonym_2330f9 nie, my sme mali uz ipad x rokov dozadu (tak cca 10) ale ked dosluzil tak sme nejako nekupil novy lebo nam nechybal. Manzel dosiel s tym, ze kupme zase (asi mal nutnu potrebu nieco kupit) a spolu sme sa zhodli, ze pre deti netreba (maju laptopy) a bude to pre ne len dalsie lakadlo na zvyseny cas pred obrazovkou - aj teraz ho vyuziju raz za par dni na cca 10-15 min, keby nebol v domacnosti im nechyba. Ja ho nevuzivam vobec, iba manzel ale keby nebol tak ma stale laptop a mobil, takze ziadna nutnost mat ipad v nasej domacnosti
@anonym_fad426 tak potom netreba písať nespravne info, keďže to už nie je aktuálne
@huxy to nie je nesprávne info, takýto produkt som mala a zrušili sme ho minulý rok. Normálne dvaja rovnocenní vlastníci.
@huxy to nie je nesprávne info, takýto produkt som mala a zrušili sme ho minulý rok. Normálne dvaja rovnocenní vlastníci.
@anonym_fad426 ale píšem,.že to už neexistuje, nerozumieš?.písala si, že bol založený pred 5 rokmi, vtedy to mozno tak bolo. A účet kým nezrušíš, tak je, aký bol založený. Ako netuším, ako autorke má pomôcť informácia, že kedysi to bolo možné.
@anonym_autor vôbec nie, podľa mňa sa to tu ženie z jedného extrému do druhého a ak má niekto iný pohľad tak on je ten čudný, divný, bez finančnej gramotnosti a iné pomenovania na zbierania lajkov... my máme spoločný účet cca toľko rokov čo vy čiže ja neteoretizujem. ak by muž kúpil ipad hoci bola dohoda že ho nekúpi tak mu ho drbnem o hlavu. ale aký by bol rozdiel keby každý mesiac vložil na spoločný účet cca 300e z fušiek a potom ich vytiahol cash. bola by si spokojnejšia? nepýtala by si sa na čo ich chce minúť? neskončilo by to tak že by si opäť rozhodovala na čo sa môžu minúť?? tak tomuto sa chcel vyhnúť 🤷 a preboha čo ťa urazilo na tom že nemáš na drahý darček a čo ťa urazilo keď ti dal peniaze na sporák???? 🙈🙈😳😳 jediné čo by mňa urazilo, že sú to peniaze na sporák a nie na náhrdelník 😜🤭 nikdy si si nedopriala iba tak niečo pre seba? drahá kozmetika? drahá kabelka? chyba! zmeň to. alebo aspoň nezakazuj to mužovi lebo oňho prídeš 🤷 nie anonymné ženy z koňa. ale ty. a obzvlášť keď si začnete robiť naprieky... za ipad mu kľudne vynadaj ak to tak cítiš a ako múdra žena z tých "jeho" peňazí si nechaj niečo kúpiť 😜 hlúpa žena začne robiť kroky smerujúce k rozvodu. je to na tebe.
@zuzanka.zuzu opakujem ze o financiach sme rozhodovali spolu, nie ja sama, nie len on ale spolu a ked mi povie ze pre mna je nieco drahe ale nemam vlastne peniaze lebo ich vsetky davam do spolocneho, tak ano dotkne sa ma to.
A co sa tyka drahych veci na seba tak nakupne horucky znackovych kabeliek a oblecenia mam davno za sebou, sperky mam svojich par kuskov a po dalsich netuzim. Keby som teraz musela minut 1000€ na nieco hmotne a len na seba tak absolutne netusim co by to bolo. Ja chapem jeho hmotne sny a asi ta prekvapim, ale prve dvoje iwatche dostal ako dar - kupene po spolocnej dohode a zo spolocnych penazi
chápem ťa autorka, ale na druhej strane muž asi konečne pociťuje väčšiu slobodu, keď zarába. môj muž napríklad peniazom neprikladá význam, k životu potrebuje málo a tak k tomu aj pristupuje- nezarába veľa, hoc je extrémne inteligentný aj zručný, povedala by som až nadpriemerne vo všetkom, do čoho sa pustí. je skromný a nevie zhodnotiť svoje úsilie, čo ma niekedy privádza do zúfalstva..😀 ale tvoj muž si len asi konečne chce užiť ten pocit, že si dokáže zarobiť na svoje zábavky, aj keď teda sú to často zbytočnosti..skôr by som sa s ním snažila porozprávať, či neinvestujeme spoločne do niečoho, čo nás zabezpečí na dôchodok, keďže momentálne máte obaja slušné príjmy..napríklad investovanie do fondov, alebo do nehnuteľností..nikdy nevieš, čo bude, tak by som mu to prezentovala takto, že je určite lepšie zhodnotiť tie peniaze,ako bezhlavo rozhadzovať..a to jeho správanie vnímam ako čistý truc..ale to sú muži 🙂

Btw ze sa ta dotklo ze to co on chce je pre teba drahe.Reagujes detinsky,absolutne.Nemyslel to ze na ti nemas,ale ze je to prilis drahy dar.A ma pravdu,na mna by bol.Noj muz by si takyto darcek odo mna nevypytal,ked by ho chcel,naozaj by si ho zaplatil sam.Lebo niektore veci mne pridu uz too much.
@maminkadeticiek zaplatil by si sam a z coho keby ste mali (mat) spolocne financie? To sa zase tocime v kruhu - ja dam vsetko, on nie, on ma svoje, ja nie a potom mi povie ze pre mna drahe? Pre mna - ako samostatnu osobu- je vsetko drahe lebo mam len nase peniaze …