icon

Spoločné jedlo v rodine

25. máj 2025

Ahojte, aby som priblížila situáciu v mojej rodine sme zvyknutí, že sa nevrháme na jedlo ako kobylky a nezjeme čo nám príde pod ruku, keď viem, že mamina ma rada orieškový jogurt a berie si ho do práce nezjem jej ho, pripadne sa opýtam. Alebo keď vidím, že si sestra doniesla z mesta zvyšok pizze nechám jej to tak, neviem príde mi to prirodzene, no u priateľovej rodiny som sa nestačila čudovať. Vôbec neriešia či to jedlo nie je pre niekoho, ani sa nespýtajú, viackrát som si doniesla k ním z obchodu šišku, chrumky, džús atd a kým som sa išla napríklad umyť niekto mi to zjedol. Ako to máte doma vy? Lebo neviem či to mame my zle nastavené a všetko jedlo ma byt spoločne, alebo oni😁. Ano nie je to životu dôležité, len ma to tak napadlo aj do budúcna keď budem mať deti, čo je lepší prístup, ďakujem.

Strana
z2
hopsas
25. máj 2025

U nás máme všetko spoločné a keď ideme na na návštevu k sebe navzajom- ani sa neohlasujeme. Jeme čo nájdeme doma a neriešime. U manžela sa musís ohlásiť tri dni vopred a nikdy za žiadnych okolností nesmieš siahnuť na nič čo nie je tvoje. Ak to spravíš budú ťa ohovárať ešte mesiac. Preto sme si my dvaja museli zaviesť vlastne pravidlá.

hopsas
25. máj 2025
@jumama

Teraz som sa zasmiala a trosku si ulavim 🙂 Moj muz je nauceny ze vsetko je pre neho 🙂
Mna to niekedy trochu hnevalo priznam, lebo ked som nakupovala, pytam sa: Co ti mam kupit ? A on mi nadiktoval vseliake veci, co rad jedava na ranajky - ryby, tresku, humus a podobne. Nakupila som, mal plnu policku v chladnicke. Ale aj tak si zobral to, co som nakupila pre dceru, lebo mal na to chut. On sa dokonca na to spociatku urazal, ked som sa ho spytala, ze kde je to a to. Stavalo sa, ked bola dcera malicka, boli sme vonku a prisla som na isto domov, ze jej dam jogurt ci pribinacik poobede a tie tam uz neboli, lebo on ich zjedol, lebo mal chut... Pritom mal v chladnicke este dost veci, co si nadiktoval on, ale ak tam boli pribinacky, vyjedal tie. Na druhej strane, pre vycitky svedomia, ze je to sladke a nezdrave, nikdy si tie pribinacky nenadiktoval, ked som sa ho pytala, co chce, ked som sla nakupovat. Nepomohlo ine, ako ze som aj tak zacala kupovat tych pribinackov a jogurtov viac, ze nech teda ma aj on a zase na to: Prosim ta, nekupuj mi to, ja to nechcem tolko jest, to su maskrty. Zase absolutne neratal s tym, ze to je aj pre druheho. Ze aj ja niekedy mozem mat na to chut a teda, ze dcera to jedava... Ja som si uz zvykla ze je taky, ine mi neostava, on je vkuse taky roztrzity a nedokaze premyslat o inych ludoch. Proste ide zamysleny k chladnice a vyberie si na co ma chut, bez myslienky na druhych. Tak proste musim mat nakupene ci navarene vzdy viac.

@jumama toto žiaľ nie je roztrzitost.

andreatytler
26. máj 2025

Mame to tak ako vy. Este aj spolocne jedlo ked mame tak sa navzajom informujeme ze napriklad v ten den, co kto kolko chce aby sa ten druhy vedel zariadit. Pride mi to bezohladne zjest jedlo bez toho aby som sa opytala.

lujza123
26. máj 2025

Jogurty mame podelené každý svoje komu co chuti, ostatne asi kto prv príde ten prv žerie …
A ešte viem deliť niektoré jedla či potraviny. Napríklad avokado rozkrájam na 3 časti každý ma tu svoju. Alebo robím palacinky tak ma každý svoje. Ale to sa dá rozoznať ..

Tieto pochutiny v spoločných priestoroch typu chipsy, chrumky, sladkosti by boli zjedene asi aj u nás, lebo to sú také potraviny co nosia návštevy.
Priznám sa ze v živote by ma nenapadlo ze navsteva si donesie chrumky akoze iba pre seba a čuduje sa ze to niekto zjedol
Ved si tie veci nechaj u seba v taške, nemusíš to vykladať.

sidicek
26. máj 2025
@letfenixa

@jumama takého nepovažujem za roztržiteho, ale sebeckeho.

@letfenixa presne zožrať decku Pribinak a ešte sa uraziť, total sebec.

monika988
26. máj 2025

No mné to tiež príde sebecké
Pretože sme v domácnosti viacery a nebudem myslieť iba na to ze Ja to chcem a aj si to dám a popritom tam je toho viac a hľavne ,keď viem kto ma co rad
Ja s mojim priateľom sa pýtame pekne jeden druhého môžem si z toho dat ?a keď už tak nezjem to všetko sama ,pekne sa podelime
A môj syn je tak naučený, vždy sa opýta
Moja dcéra co dlho bola s priateľom ,tak u nich je to presne tak ze kto co chce si vezme a nehľadí na druhého a mne sa to absolútne nepáči a ani sa neopytat uplne drzé,podla mňa
Ale kazdy mame svoje nastavenia v rodine

letfenixa
26. máj 2025
@sidicek

@sidicek a ešte sa druhýkrát uraziť, že bolo v chladničke niečo nezdravé a on chudák si MUSEL z toho dať.

sidicek
26. máj 2025
@letfenixa

@sidicek a ešte sa druhýkrát uraziť, že bolo v chladničke niečo nezdravé a on chudák si MUSEL z toho dať.

@letfenixa to som už nechcela rozpitvavat, keď si ho žena tak bráni 🙂 pazravy sebec a vraj roztrzity

natalka13
26. máj 2025

Samozrejme ze mame spolocne jedlo.
Ak mam jedalnicek piviem vsetkym ze ten cottage je moj a respektuju to.
Na nastevu som si nikdy nic nenosila, to je trapne.

henka123123
26. máj 2025

My mame vsetko spolocne.vzivote som neriesila ci muz zje 5 cokoladovych jogurtov alebo nie..jeme to na co mame v danu chvilu chut..ci deti alebo my...a ked idem na navstevu niekomu tak donesiem a je to pre vsetkych.inak by som to ani nevytahovala.

drobcek100
26. máj 2025
@jumama

Teraz som sa zasmiala a trosku si ulavim 🙂 Moj muz je nauceny ze vsetko je pre neho 🙂
Mna to niekedy trochu hnevalo priznam, lebo ked som nakupovala, pytam sa: Co ti mam kupit ? A on mi nadiktoval vseliake veci, co rad jedava na ranajky - ryby, tresku, humus a podobne. Nakupila som, mal plnu policku v chladnicke. Ale aj tak si zobral to, co som nakupila pre dceru, lebo mal na to chut. On sa dokonca na to spociatku urazal, ked som sa ho spytala, ze kde je to a to. Stavalo sa, ked bola dcera malicka, boli sme vonku a prisla som na isto domov, ze jej dam jogurt ci pribinacik poobede a tie tam uz neboli, lebo on ich zjedol, lebo mal chut... Pritom mal v chladnicke este dost veci, co si nadiktoval on, ale ak tam boli pribinacky, vyjedal tie. Na druhej strane, pre vycitky svedomia, ze je to sladke a nezdrave, nikdy si tie pribinacky nenadiktoval, ked som sa ho pytala, co chce, ked som sla nakupovat. Nepomohlo ine, ako ze som aj tak zacala kupovat tych pribinackov a jogurtov viac, ze nech teda ma aj on a zase na to: Prosim ta, nekupuj mi to, ja to nechcem tolko jest, to su maskrty. Zase absolutne neratal s tym, ze to je aj pre druheho. Ze aj ja niekedy mozem mat na to chut a teda, ze dcera to jedava... Ja som si uz zvykla ze je taky, ine mi neostava, on je vkuse taky roztrzity a nedokaze premyslat o inych ludoch. Proste ide zamysleny k chladnice a vyberie si na co ma chut, bez myslienky na druhych. Tak proste musim mat nakupene ci navarene vzdy viac.

@jumama poznám

misanthropicdann
26. máj 2025

Neviem si predstaviť ze by som si doniesol vlastne jedlo len pre seba ku niekomu na návštevu.
Na druhú stranu si neviem predstaviť zjesť jedlo ktoré niekto priniesol bez toho aby som na danú osobu počkal.

ema22270
26. máj 2025

My nakupujeme vzdy pre kazdeho co ma rad, ale keby som isla takto ku niekomu tak to nevykladam do kuchyne, mala si si to odlozit do izby povedzme. Ak to bola jedna siska alebo tak.. lebo kni to nemaju odkial vediet, ze je tvoja.

ivet78
26. máj 2025

Je to podla mna sebecke "prvy pridem , tak to rychlo prepac za vyraz zozeriem"
Respektujeme sa v rodine. Kupim 20 jogurtov a kazdy si moze dat aky chce, ale ked kupim tvaroh a niekto si ho chce dat len tak s medom sa pride opytat. Ci z neho nieco chcem urobit. Alebo dame do poharov s ovocim. Ale aby jeden clovek bezhlavo jedol co videl 😮‍💨 a ani by som nestrpela keby ktosi zjedol nieco pre deti. A to zvlast ked boli male. A nerobi to nikto ani teraz ked su z nich velke babizne.

lauricka
26. máj 2025

Akože si prinesiem k frajerovi jedlo a niekto mi ho zje? Kde žijú, v jaskyni? Nejaký kmeň? A kto akože to zje? Neviem si to ani predstaviť. Inak sú normálni?

autor
26. máj 2025

Ďakujem za všetky reakcie, nejdem sa nad tým viac zamýšľať nebudem s jeho rodičmi žiť takze načo 😁. Ano máte pravdu mohla som doniesť viac, no oni sú celkovo úplne iní odo mňa, my jeme pomaly, cez víkend raňajky kľudne aj hodinu, oni jedlo doslova nasajú, ja nestihnem ani dojesť jeden kúsok chleba a už sa frajer bije so sestrou o poslednú párku😁.

ukulela
26. máj 2025
@sidicek

@sidicek vieš čo, nemusí byť sebec. Im to nedopina....môj jé jedináčik. Roky mu trvalo naucit sa, že čokoláda sa dá rozdeliť. Nie je zlý, je prajný, pomôže, atď.... no skrátka rozlomit horalku? Rozdeliť čokoládu? To mu nenapadlo. Ako ten pribinacikovy zrut, naučený, že všetko je preňho, lebo bol jediný v rodine. Môj aj prvé lego pod stromček synovi kúpil sebe 😄😄😄 teraz kupuje aj deťom aj sebe.

Strana
z2