icon

Spoločné raňajky - robíte viac alternatív?

4. nov 2019

Ahojte, rada by som si vypocula nazor tych, ktore maju male deti (teda same si nevedia spravit jedlo), ako to u vas funguje, na ranajky pripravite jednu vec (napr. nejaku pomazanku) a kazdy si da z nej, alebo sa spytate kto si co prosi a podla toho pripravite 3 ci 4 rozne jedla. Takisto, ak varite obed/veceru a viete, ze niekto z rodiny to nema rad, tak spravite aj alternativu? (tu by som chcela dodat, ze nie raz za cas ale 2x 3x tyzdenne ci ste ochotne uvarit alternativu). dakujem.

lucilaines
4. nov 2019

Ja by som sa spytala dopredu muza aj deti spolocne, co si prosia, nech sa dohodnu na jednom. Ked sa nedohodnu, kazdy den bude vyberat niektory z nich a prestriedaju sa. Varit teply obed aj teplu veceru v ziadnom pripade, moze si zohriat co zostalo z obeda. A inak, neber to v zlom, ale stazujes sa ako svokra vychovala tvojho muza, ze je zvyknuty si vyberat ako z menu v restauracii, ale robis to iste svojim synom plus este medzi vami s manzelom vidia, ze je to normalne. Aby sa ti v buducnosti nejaka nevesta neprisla pekne podakovat. Muz ked nezje zvysok z obeda alebo to, co je navarene, tak nech sa paci, tam je chladnicka a hrnce, kludne si uvar aj stvorchodove menu, ked mas na to cas a chut. Neboj sa, ze zrazu nebude mat problem zjest aj to co je hotove.

autor
4. nov 2019

@nini1010 dakujem za nazor, posnazim sa mu to vysvetlit. s jednym dietatom sa to este dalo, ale uz mame 2 a uz nevladzem. okrem toho buduci rok nastupujem do prace a to uz duplom neprichadza do uvahy, aby som po praci stala hodiny a hodiny pri sporaku.

autor
4. nov 2019

@lucilaines mozno zle som polozila otazku, s detmi neni problem. spytam sa ich co chcu na obed/veceru, vacsinou starsi vymysli a mensi sa prisposobi. aj muza sa vzdy spytam ale on mi povie “neviem”. takze deti ucim, aby mali uctu k jedlu, ze jedlo sa nevyhadzuje, ma sa zjest to co je navarene atd. a zatial su spokojni. lenze, presne to co pises, zrazu pridu na to, ze mamka vari ockovi zvlast a aj oni zacnu vymyslat. preto chcem aby tomuto bolo koniec.

airaw
4. nov 2019

Keď muž povie "neviem", sprav paradajkovú polievku. A vždy keď to povie, tak sprav takú (aku on nemá rád a vy áno), možno to prestane hovoriť 🙂

mima86
4. nov 2019

Ja to beriem z druhej strany, ja som hrozny jedak (nebudem to blizsie rozoberat, je to tak, a sama neviem preco,nemozem si pomoct, ale mam cely zoznam veci,ktore jednoducho do ust nedam). Takze u nas sa vari osobitne pre mna, ale vacinou sa to snazime urobit tak, ze je to len mensia obmena daneho jedla, tak aby mi vyhovovala. Nie ze uplne ine kazdemu. Moja mama tiez varila jedno jedlo a samozrejme som bola donho vzdy nutena a akurat tym dosiahla to,ze som ziskal este vacsi odpor a samozrejme zle stravovacie navyky. co sa tyka ranajok a veceri, kazdy ma to, na co ma chut, niekedy spolocne. ale nemavame varene vacsinou. to ze jednemu natriem chlieb s maslom a sunkou a inemu s pastetou,treti si vezme jogurt je najmenej

h_petra
4. nov 2019

@snehulienka8 myslím, že dať dieťaťu na výber aspon z dvoch jedál naozaj nie je nič hrozné. tebe tiež nikto nediktuje, čo máš jesť...

salome123
4. nov 2019

"Keby sa jednalo o to, ze jeden chce krupicu, druhy chlieb vo vajicku, tak neriesim," 😀 😀 tak u nas ani toto. maximalne sa spytam deti ci chcu na veceru chleba so sunkou alebo paprikou. a chlap?? no uz len to by mi chybalo aby si on preberal...tiez bol kus rozmaznany, ale ja som nebola ochotna robit mu osobnu kucharku (navyse mame dieta s potr.alergiou a tak separatne varim jej a teda na ziadne spekulacie ohladom navareneho jedla ja nepristupujem), bud zje to co je pripravene, alebo si moze robit jedlo sam. BODKA.

halienka
4. nov 2019

No beda, by ma kleplo, to chce jednoznačne poriadnu diskusiu s mužom, vysvetliť mu to a hotovo, môžeš sa s ním dohodnúť, že jedno jedlo varíš, ale druhé ak chce na večeru iné, tak sa ide do reštiky. A holt musí aj on trochu ustúpiť a jesť aj to čo deťom varíš, to je on preboha z akej rodiny, Rockefelerovcov? Také jedlá, uf...A keď nastúpiš do práce tým duplom by som cez týždeň už nevarila nič náročné na večeru, ak sa nebude chcieť prispôsobiť vašej strave, tak nech sa páči, nech si ide do reštiky sám na večeru. Čím skôr toto zastavíš tým lepšie, lebo sa z toho scvokneš a chlapovi keď na rovinu nevysvetlíš, on to nechápe, on nevidí tie hodiny teba za sporákom a nedôjde mu, že ako ťa to ničí. Kámoška rieši niečo podobné, teda nie že by jej muž takto vymýšľal ale tiež bol z domu naučený že mu dennodenne treba čerstvú večeru navariť, tak ona vždy po práci najskôr do obchodu, potom po dieťa do družiny, potom chytro začať variť večeru, medzitým sa učiť s dcérou, no poviem ti, už je z toho zrelá na rozvod, lebo on si nedá vysvetliť, že to takto už nejde, že by mohol zjesť občas niečo aj z predošlého dňa aby ona nemusela toto deň čo deň robiť. Lenže ono sa jej to ťažko vysvetľuje už po 10 rokoch takéhoto fungovania, keď po svadbe rovno nabehla do toho čo jeho mamička aj s babičkou ho svorne doma naučili. On nechápe, prečo doteraz to robila a teraz už nechce. Preto to treba zastaviť čím skôr, a ak má tvoj chlap trochu zdravého rozumu a ľúbi ťa tak to pochopí a nájdete spolu riešenie, ktoré by vyhovovalo obom. Môj našťastie zje všetko, u nás vymýšľa dcéra, ale tej tiež rovno poviem, že nie som reštaurácia ( už bude mať 10r.), už to robím tak, že jej dám večeru a ak ju nezje z dôvodu, že ona to nechce, nechutí jej to alebo čo, tak druhú si chystá už sama, aj keď je to potom len niečo jednoduché čo ona zvládne, že si natrie trebars chlieb z maslom a šunkou alebo tak. lebo na začiatku som tiež ako blbá celá zo strachu aby nebola hladná, tak keď nezjedla , tak čo chceš? Chceš toto? Povedala áno, ja spravila druhé a ona ani to nezjedla, A potom ďalšie. No proste vymýšľala a mne praskli nervy, tak som jej zahlásila, že odteraz robím vždy len jedno jedlo, ak ho nezje tak buď si druhé chystá sama alebo bude hladná. Zvykla si na to. Teraz buď zje alebo si chystá sama niečo iné, už 2 roky to takto funguje. Nejak podobne by som to riešila aj s mužom, buď zješ alebo si buď navar sám alebo reštika alebo neviem...Ale nerob zo seba otroka ich chutí, lebo sa z toho zrútiš jedného dňa.

xeonela
4. nov 2019

Zasadne by som nevarila veci co nikto nema rad :D Varila by som tam aby jedli, na ranajky vsetci rovnake max slane a sladke vianocka a vajicka alebo vianocna a pomazanka a dost, ziadne rozmaznavanie.

karolinakr
4. nov 2019

Keby som varila denne teple vecere tak priberiem 100kg. Niekedy pride chut, ze varim ale vacsinou len ostatni jedia teple vecere ja vobec.A to si vobec neviem predstavit varit 2x denne ine jedlo.To by mi musel platit extra priplatky. Mna sa tiez nikto nepytal co chcem doma a v jedalni som vzdy vsetko zjedla tak som brala ako samozrejmost ze aj druhym vsetko chuti a netreba vymyslat. Nemam na to cas ani naladu

snehulienka8
4. nov 2019

@h_petra mne urcuje jedalnicek moja penazenka a mojim detom zatila ja

zuzana76
4. nov 2019

muzovi by som zvlast nevyvarala, varim ine len kvôli detom, ano, mam chlapcov a som slahnuta matka, lebo ak vyslovene nieco nechcu, ako napr. nic s kyslou kapustou, tak imto nebudem robit nasilu, takze ak my dospeli amme chut na nieco co deti nezjedia, tak to uvari muz a ja uvarim zvlast pre deti. Ale maximalne 2 chody odlisne a polievka, ja sa pridam bud k muyovi, alebo detom, alebo si dam z oboch jedal 😉

h_petra
4. nov 2019

@snehulienka8 ale prosim ta, tvoja penazenka ti tiez nepovie, ci mas chut na chleba s maslom, alebo krupicovu kasu.
Tak ak myslis, ze diktatura tohto druhu je vyvinu dietata prospesna, tak v tom smelo pokracuj

snehulienka8
4. nov 2019

@h_petra dakujem za diagnostiku

zuzana76
4. nov 2019

@snehulienka8 ja milujem turecke ranajky, preco nemat na ranajky hojnost? ale my ich pripravime obaja a samozrejme len cez vikend, muz robi rano vacsinou vajicka, omelety, uvari na tvrdo, ci makko, ja popripravujem a nakrajam zeleninu, pripravim olivy, syry, pomazanky, dipy, uvarim caj, alebo kavu a ide sa na to a vyzera to nejako takto

zuzana76
4. nov 2019

a nemame s tureckom nic spolocne, teda sme slovaci, ale mne sa paci, ze su ranajky spolocne, kazdy si tym padom nieco pre seba najde a ked budu deti vidiet, ze my jeme vsetko , dufam, ze casom aj oni zacnu

snehulienka8
4. nov 2019

@zuzana76 ak je cas a priestor, preco nie, nas bolo doma sest deti a mama rano nemala cas robit ranajky podla zelania jednotlivcov, kamoska je z osmich deti, ti boli radi, ze vobec bolo co.. respektujuc chute a preferencie dietata pripravim ranajky, ale aby mi vymyslalo a vyberalo si, tak to teda nie..

pribinak
4. nov 2019

Treba pana manžela viac zapájať fo varenia aby mal predstavu kolko to trva a ake je to duper ked ten druhu vsetko opinda

siska53
4. nov 2019

Kedze ja som ta jedina, co neje maso.. tak sommto robila vzdy tak, ze polievka a priloha rovnaka, im.maso a plus este zelenina k tomu a sebe som este niekedy spravila aj tofu ci sojove maso a kto chcel, mohol si dat aj z toho.

esterba
4. nov 2019

Nevaríme osobitne, maximálne si niekto niečo povyberá z polievky alebo nenaberie, prípadne pridá (hotové myslím, nie že si dovarí). V kuchyni trávim za celý deň maximálne hodinu a nemienim to predlžovať. Ak varí muž, tak je to aj dlhšie, ale on je proste pomalý 🙂 Snažíme sa stravovať zdravo, jedálniček na 90% určujem ja. Keď chce manžel niečo špeciálne - má dve ruky, dve nohy, ale to potom varí aj ostatným... Deti jedia, čo sa uvarí. Zas im nevaríme naschvál to, čo vyslovene neznášajú, ale snažím sa ich na niektoré veci postupne privyknúť.

karolinakr
4. nov 2019

@zuzana76 tak toto pre 6 clennu rodinu na svadbu este nejake kuracie nohy k tomu🤣

zuzana76
4. nov 2019

@snehulienka8 ale ved tym, ze mu pripravis podla jeho chuti, uz si to dieta vybera, ale to je jedno, ja samozrejme chapem, ze kde je vela deti, urcite sa jedava skromnejsie, ale my nejako neplytvame, ono sa to potom doje bud v nedelu, alebo este vecer a popoludni si natierame natierky na chlebik

@karolinakr vidis a mne sa to zda primerane pre nasu 4-clennu rodinu, ved tam su 2 rajciny, dve papriky, jedna uhorka, olivy, nejake 2 druhy syra, vajicka, cela priprava nam zaberie maximalne polhodinu rano

zuzana76
4. nov 2019

a muz este upecie rano cerstve bagety, ale my sme asi gurmani, ako to vidim, ked si davame takto zalezat

karolinakr
4. nov 2019

@zuzana76 ja som myslela, ze to len ty s muzom si davate kazdy vikend take ranajky.Moja kamoska si tiez potrpi na vselijake stolovanie a pripravy, co u nas ani nechyrovst

snehulienka8
4. nov 2019

@zuzana76 nas maso nemusi, tak maso mame menej a ovocia a zeleniny viac...to zas ako nejake extra vyberanie si, nevidim.. susedke dospely syn rano zahlasi, ze v ten den bude gulas, alebo segedin, ci svieckovu a mamicka mu do na obed aj navari..

petamada
4. nov 2019

nedavam na vyber, resp. skor ako zacnem varit alebo chystat, im poviem, bud to alebo to..nebudem vyvarat, cely den v robote, chcem si tie deti aj uzit...a neskor by to mohlo dopadnut tak, ze aj keby si spravila 10chodove menu, aj tak ti to ofrflu, lebo su naucení, ze im navaris ine..

zuzana76
4. nov 2019

@snehulienka8 dospelému by som uz na vyber nedavala, ak by nemal nejaku intoleranciu, a ak by nechcel, to co sa bude varit, ma dve ruky a nech si teda urobi sam, u nas je to tak s muzom, ked nechcel, jednoduchsie detske jedla, ale arborio risoto s hubami a to by mi deti nejedli, tak si navari a ja s detmi mam klasicky obed, ale pri detoch robim vynimky aj ja, pokial chcem aby jedli zdrave a aby sa aj najedli, ja som bola tiez slaba jedacka, tak to chapem a nikoho nenutim jest, co nema rad.

h_petra
4. nov 2019

@snehulienka8 to nebola diagnostika... tu nerobim na internete 😉
Len proste "odborník žasne, laik se diví" nad niektorymi vychovnymi metodami.
To je vsetko.

snehulienka8
4. nov 2019

@h_petra ..lebo nebudem robit ranajky na objednavku? ano, zasnem👍

gamakage
4. nov 2019

Ak má manžel chuť na niečo iné (niečo špeciálne ) musí si to pripraviť sám . Ale skoro vždy varíme tak že sa dohodneme na jedle a vari bud jeden alebo druhý (záleží ako je kto v práci).. u mojich rodičov je to zas tak že mama je ochotná variť aj niekoľko jedál v jeden deň (potom je celý deň v kuchyni ) ale potom zas nevarí kým to nezjedia.. sestra je vyberava tak keď niečo nechce musí si sama vymyslieť čo bude jesť..