icon

Správanie manžela

malesisiatko
25. dec 2015

Radostne prezitie vianocnych sviatkov, no pre mna momentalne divne. S manzelom sme boli u svokrovcov a vzdy sa hanbim za manzela ked sa svokra zacne bavit na temu vnuca. Velmi rada by si ho uz priala nakolko ziadny z manz.surodencov ho nema a ani necaka. Mne v sukromi ohladom toho vzdy tvrdil ze ked si najde lepsiu pracu tak ho mozme mat. Svokra presne vie ako sme na tom financne a moj muz uz na to nic neodpoveda. Ja ako zena sama si ti dieta spravit nedokazem a preto neviem ako mam na to zareagovat vzdy ostane trapne ticho. Doma vobec nehovori nic o hladani novej a o dietati vobec, mna uz tie predtym debaty o dietati presli a vobec sa o tom nebavim. Pred svokrou sa hanbim za manzela jej syna, v zivote nam nic nechyba sme zabezpeceni a mame vlastny byt. Ani ti jeho surodenci nam nemozu byt prikladom. Mali ste aj vy podobny stav a co ste robili?

Strana
z2
penn
26. dec 2015

@malesisiatko cize vlastne vsetci ste si vedomi situacie. Teba rozrusuje, ked sa svokra snazi popchnut manzela..., v zmysle, no co babo? Hladas si aktivne ten vyssi prijem, aby to uz mohlo prist. A on je ticho, pritom slubil, ze ju uzemni sam. To ti je neprijemne, hej? Uz ti to ide na nervy..ze svokra do toho stucha a stary..hra mrtveho chrobaka. Plus, samozrejme ta mrzi, ze manzel si ten lepsi prijem nehlada a oddaluje dieta ako sa da. Dobre tomu rozumiem?

A kolko mas rokov?

stella33
27. dec 2015

@mima4 ...sak to, uz pomaly vymierame s tou nasou "rozumnostou a zrelostou" :-\

@deltaa zakladatelka temy spomina, ze v peniazoch az taky problem.nie je, chlap si chce najst lepsie platenu pracu, ale zatial, co jeho kolegovia davno poodchadzali za lepsim, on sedi na zadku... Takze problem s peniazmi asi nepocituje. Vola sa to pohodlnost. Chces, poviem ti, ako ziju ludia s 2 detmi, v nehnutelnosti na hypoteku, bez pomoci rodicov, ktori su 200 a 400 km prec. Nezastavia sa cely zivot, stale hladaju nieco lepsie a v nadom pripade sa stahuju za pracou 7x, z toho 4x uz s detmi a dalsie stahovanie na obzore. Ano, nepohodlne, radsej by sme mali svoj klud, pohodu... Ale este radsej som, ze mame nase poklady 🙂 Viem, ze vela rodin zije z ruky do ust, ale aj tu na MK vidim do coho su ludia ochotni vrazat peniaze. Od drahych kocikov, cez hluposti, ktore ich deti vobec nepotrebuju az po znackove handricky. Ked vidim v obchode obrovske naplnene kose na prasknutie hlupostami, ktore maju daleko od zakladnych potravin, o zdravi uz ani nehovorim, mam pocit, ze sme stastna, bohata krajina, v ktorej by hadam kazda rodina uzivila aj 10 deti. Aspon nase stare matere by to s tymi peniazmi zvladli. My tak nejako chceme vsetko a najlepsie hned... ☹
Ale to uz je debata na inu temu.

kale13
27. dec 2015

autorka, ak ste na tom financne ok teraz, tak preco nesetrite na ten cas, ked budes na materskej? tych 350 vam bude chybat zaplatit vsetky ucty a jedlo, kym by si bola na rodicovskej? alebo to len porovnavas aky mate spolocny prijem teraz a potom? kolko viete usetrit momentalne? mozno ani netreba menit robotu, ale sa uskromnit teraz a setrit a uskromit sa potom a prezit to dako kym sa vratis do prace.. a teda chciet to dieta obaja.. necakaj kym sa mu uraci hladat lepsiu pracu, ale navrhni setrenie a uvidis kde je pes zakopany

siska53
27. dec 2015

@deltaa uplne normalne..ale my sme sa relativne zabezpecili este pred detmi..oboch nas rodicia ucili vzdy mat rezervu.. Teraz sme akoby v horsej situacii z urcitych dovodov,ale to sa ma vyriesit do 2-3m.najneskor,

no stale je to skor o tom,ze vsak nemusim.kupovat spaldovu muku,ani trstinovy cukor akadejake sproste vody ci dzusy..mame kde usetrit.. Nemusime.si kupovat drahe dary...a teda nepojdeme.na 3-4dovolenky..ale mozno na jednu..alebi nie na megaluxus drahu dovolenku.ale spoznavat Slovensko.
Je kopec sposobov,ako usetrit-oblecko pre deti (s vynimkou topanok)...my tolko nepotrebujeme..(ja mam napr. topanky,co maju aj viac ako 6r..)..na telefonovani... Nemusi sa chodit po kaviqrniach ci restikach,ked,tak vynimocne... Spravit si vlastnu pizzu namiesto kupovanej... Len keby casu bolo viac...

Vela ludi zije nad pomery,lebo si tak zvyklo..casto sa vyhadzuje jedlo,lebo sa nepoje...
Namiesto lesa sa chodi do nakupnych centier vela ludi fajci,mina na alkohol...a ine sprostosti..
No je fakt,ze je ak kopec ludi,kde musia vyzit z ledva 400€a 4a to uz.musi byt problem... Z toho asi hypotejku nezaplatia a nevyziju... To uz su kuzelnici...

Vacsina vsak plytva a mina na hluposti...ktore nie su nutne...-ako som.pisala..

malesisiatko
autor
27. dec 2015

@penn ano vsetci. Moji rodicia sa so mnou nebavia o tom kedy budeme mat a podobne, prave aj mozno preto mi to vadi. Zaroven moj muz nevie povedat jej na "plnu hubu" dockas sa neboj alebo asi z toho nic nebude proste nic nepovie. Obaja mame 30 rokov. Mimochodom este jeho kamaratka teraz nas pozvala na svadbu lebo cakaju dieta a to neplanovane a som si myslela ze da rec aj o nas, ale zase nic ako keby mal nad sebou nejaky obranny stit ze on nic jeho sa vobec nic netyka....

malesisiatko
autor
27. dec 2015

@stella33 momentalne sme na tom tak, ze obaja mame prijem 1200 eur z toho 450 eur ide iba za hypo a najom + voda, plyn, energia, koncesionarske, mesacniky, jedlo a dalsie vydaje. Ak by som ja bola doma s dietatom tak pol roka ten prijem nejako moc neklesne ale potom dostanem iba 210 eur a to teda budem o 340 eur zhruba mensi prijem.
Na dovolenke sme nikde ako na 3 dni neboli a to iba tu v okolo kde byvame, auto nevlastnime kedze MHD nam vystacuje. Na obedy v praci tiez nechodime iba vynimocne pretoze doma vacsinou varim a to take uplne jednoduche lacne jedla. Mame nieco nasetrene a to co zo svadby co sme dostali ako dar, ale to je prave ta rezerva ze ak by nahodou niekto z nas ostal bez prace tak to mame tak na 5 mesiacov nakladov. Mne teraz nedavno zvysili plat co je fajn no skoda len ze to zase neriesi situaciu proste moj muz musi mat vyssi prijem pretoze to bude musiet kompenzovat kym budem na rodicovskom.

moonlight1210
28. dec 2015

@malesisiatko
- nizsi prijem trva len nejaku dobu. nie je to uz naveky.
- mozes sa od babatka vratit do prace aj prv, ak by bolo treba (alebo by ti nevedeli dlhsie podrzat miesto) - su aj jasle. po nejakých sa ohliadnite uz teraz a zistite si, ake su podmienky nastupu. ostat s dietatom doma tri roky je len zvyk a dobrovolna volba matky. samozrejme to prospieva dietatu, ked je s nim mama dlhsie, ale ak sa neda, tak sa neda. nie je preto hned krkavcia mater, co usla bez zaujmu od dietata a dala prednost kariere.
- na rodicovsku moze ist aj manzel, ak by sa tebe crtalo dalsie zvysenie platu (bola by si schopna vo svojej praci urobit lepsiu karieru ako on vo svojej)
- ak nemate svokrovcov daleko, ak sa tak tesia, mozu vam vypomahat s bábätkom a ty by si mohla vypomahat v praci trebárs na dohodu - aby ta mohli oficialne platit, inak prides o prispevky. aj to je moznost, ako vylepsovat rodinny rozpocet. ak je by s takouto moznostou suhlasil zamestnavatel a bola v tvojom type prace realizovatelna.

pohladaj riesenia a predostri ich manzelovi. ak bude stale trvat na tom, ze pri kazdom rieseni okamzite odpali protiargument, preco nie a nie a nie (alebo celu diskusiu odmietne), tak je pes zakopany inde a zrejme dieta zatial proste nechce. alebo nikdy (su aj taki ludia, ako muzi, tak i zeny).

teoreticky mozes este pockat, ale ak by sa nadalej javil, ze nie a nie a nie, zrejme budes musiet prehodnotit, co dalej. pravdepodobne ostanes na rozcesti: tento manzel a iba vy dvaja alebo iny manzel a dieta.
laska k muzovi je jedna vec, tuzba mat to dieta prave s nim a s nikym inym druha a vychovavat dieta v rodine s niekym, kto radsej od vas unika, lebo to dieta nechcel a vadite mu, tretia.
aj ked - moze byt nakoniec rad, ze je otec, rodicovsky pud sa prejavi. bude ti hladkat brusko a to dieta lubit a bude hrdy, ze je tatko. len je tu vyssi risk, ze k otcovskym povinnostiam sa bude stavat tak, ze ty budes riadne frustrovana matka.
napr. ze sa mu povenuje len tym, ze prejde okolo postielky a urobi na neho: nu-nu-nu (cim skor iba nabudi jeho pozornost a ono sa hned rozplace, ze sa mu prestali tak rychlo venovat. co budes musiet samozrejme ist rychlo riesit ty.). alebo vezme ho na ruky, len ked mu ho podas, aj to po piatich minutach ti ho donesie naspat s tym, ze: no, tu ho mas, uz chce ist k tebe. bude pravidelne zabudat brat do uvahy, ze ist niekam pre teba predstavuje naplanovat celu logistiku odchodu, nielen prezliect sa, nahodit kabat, topánky a mozes ist. poznamky ako: co ti to tolko trva, preboha, ved ja uz som davno hotovy? ta budu vynasat k nebeskym vysinam. zlatym klincom byva otazka vsetkych otázok (prenesena s patricnym ironickym podtónom): co si vlastne vôbec robila cely den?
a podobne neustale sa opakujuce chutovky, ktore cloveka privadzaju k planovaniu nehlucnej vrazdy, co by vyzerala ako nestastna nehoda s mydlom vo vani. 🙂

penn
28. dec 2015

Moonlight to pekne predostrela. V neposlednom rade treba ratat aj s tym, ze v tomto veku si mozte na babatko pockat aj dlhsie..takze to vobec netreba odkladat.

malesisiatko
autor
28. dec 2015

@moonlight1210 uz som sa rozhodla. Ostname iba ja a moj manzel. Ako argument pre svokru budem pouzivat ze jej ostatni synovia tiez nemaju a s velkou pravdepodobnoustou okrem psov ani nebudu mat. Cize nebudem jedina

Strana
z2