Správanie môjho brata. Máte podobnú skúsenosť?

22. júl 2023

Ahojte.
Chcem sa poradit, ak mate niekto skusenost s takym clovekom ako je moj brat. Brat ma 18r, chodi este posledny rok na strednu, resp. bude od septembra.. Problemom je jeho povaha. Je to extremny nervak, ale ze extremny. Vie ho nastvat aj malickost a to ze do nepricetna, cely ocervenie, bucha, trieska vecami, krici a vulgarne hlasno nadava.. a je mu jedno, ci vnutri doma, alebo vonku na zahrade, kde su susedia vonku a pocuju ho. Absolutne to nevie ani krotit na verejnosti. Vcera vecer mu uz otec dohovaral, ze ako sa to sprava, atd.. Hovoril mu to normalne v klude a dohovaral mu pokojne. Brat ale chytil amok, zasa cely ocervenel, zacal do toho plakat a splietal veci, ze mu nebolo rozumiet ako reval, potom az akoby sa nevedel nadychnut a zacalo ho trocha triast.. a chvilu akoby ani nevnimal.. Uz sme sa bali, ci neodpadne a nebudeme musiet volat zchranku… Kazdopadne, chcem sa spytat, ci ste sa tu niekto stretli s takymto druhom spravania a vedeli by ste poradit, co s takym clovekom… pretoze zivot s nim je neunosny a nejde mu ani po dobrom dohovorit… Este dodam, ze od mala bol nervak, ale rokmi sa to stupnuje do nepricetna…

pribinak
22. júl 2023

Histrionska porucha osobnosti? Skús pozrieť či to na neho sedí

V škole je všetko ok?

suzitok
22. júl 2023

Toto sa ale malo podchytiť a začať riešiť v detstve. Teraz je plnoletý a pokiaľ sám nebude chcieť, na vyšetrenie ho nedostanete. Toto môžu byť rôzne psychické, ale aj duševné diagnózy.

autor
22. júl 2023

@pribinak Citala som si o tom a nieco z toho nanho naozaj sedi, mozno aj viac ako polovica z tych charakteristik.

A v skole je uplne bezproblemovy, co sa tyka spravania. On si nikdy nedovoli toto robit v cudzom prostredi, len doma. A prave doma mu je jedno, ci ho vidia/pocuju aj cudzi ludia.

autor
22. júl 2023

@suzitok Asi mas pravdu, ze sa to malo riesit davno.. aj ked takyto extrem, ako je to teraz, to este nedavno nebol.. postupne to nabera na intenzite..

namornicka
22. júl 2023

Treba mu terapie kde sa nauci ovladat a pracovat s frustraciou, ktora je v ociach druhych neopodstatnena. Ak v skole nie je problem, ani v praci asi nebude a ak bude zit sam tak nikomu nebude ublizovat. Akurat ist sa dat vysetrit bude treba, aby neublizil sebe.

xsuzannex
22. júl 2023

Nech si najde nejaky ventil kde to pusti von.. proste ked citi ze uz ma pretlak, nech ide do lesa sa vynadavat, alebo nech si kupi boxovacie vrece a proste tie emocie nech idu von cez toto..

denkabemommy
22. júl 2023

Psychická porucha alebo drogy, prípadne kombinácia oboch 🙄

autor
22. júl 2023

@namornicka Pri tej poslednej vete ma az zamrazilo. Pretoze nieco podobne mi napadlo, ked dostal ten „amok”, alebo ako to nazvat. Nie som psychologicka, takze tie pojmy hadzem uplne laicky, ale hned mi napadlo, ze co ak ho raz nejaka banalita dozenie k samovrazde, ked je takyto labilny a vsetko ho rozhodi..

autor
22. júl 2023

@xsuzannex Dobry napad. Kedze k ziadnemu odbornikovi ho nik iste nedostane, tak toto je jedine riesenie ako tu energiu dat von zo seba…

autor
22. júl 2023

@denkabemommy Drogy iste nie a ta psychicka porucha mozno… neviem..

sissy27
22. júl 2023

No asi to nezacalo minuly tyzden a krotit ho mali rodicia uz davno… teraz tu je niekde tema, ako 45 rocny corgon mava podobne zachvaty nervov, zena sa s nim rozvadza a hrozi, ze skonci mamicke na krku kde bol vlastne do svojej 40, len mamicke sa to uz nepozdava, lebo vie aky je, tak dohovara neveste, aby mu este dala sancu… a toto bude o par rokov podobny pripad - rodicia budu ustupovat aby bol doma klud a nechaju ho terorizovat svoje okolie…
Nech ho dotiahnu k psychiatrovi - moze tam byt nejaka dg, ak mu spravne nastavi liecbu a doma sa budu dodrziavat nastavene pravidla, tak moze fungovat normalne. Ak nechce, tak rovno s maturitnym vysvedcenim zrusit trvaly pobyt a dovidenia.

deti95060810
22. júl 2023

jedine smer psychiatria, možno poradiť sa s psychológom...
ale na takýto stav aký si popísala sa dávajú lieky na ukľudnenie....

keiko33
22. júl 2023

Tak určite to riešiť, najprv asi psychológ a ten odporučí vyšetrenie u psychiatra. Toto sa už stupňuje, to už nieje sranda. Hlavne mu vysvetliť, že to je pre jeho dobro. Mám syna aspergera s miernym priebehom, ale tiež mava občas záchvat zlosti, vtedy sa musí proste sám ukľudniť, čím sa naňho viac tlačí, tým je to horšie, tiež to bolo sprevádzané plačom a zlosťou. To boxovacie vrece je dobrý nápad, proste sa potrebuje niekde vybiť. Ale určite je potrebné navštíviť odborníka, bez toho to nepôjde. Dostane možno lieky a všetko bude ok. Bez správnej diagnózy je ťažko takto riešiť.

gabika0825
22. júl 2023

Myslím si že ak nemá nejaký psychicky problém, tak jedine že v sebe niečo dusí, možno mu v živote bolo nejak ublížené. Ja som napríklad bola tiež nervavé dieťa ževraj, ale to preslo ako som išla na ZŠ. Nie je možné aby sa mu to od takého ranného veku prenieslo takto do dospelosti, podľa mna to s tým ani nič nemá. Skôr by som pátrala po príčine ak ti na ňom záleží, treba sa s ním kľudne porozprávať, ty ho skús ako sestra niekde vytiahnut, choďte sa spolu kúpať, alebo ho zober na pivo, kávu, kofolu, a vklude sa porozpravajte. Skús sa ho nejak nepriamo opýtať na to či náhodou sa niečo nestalo. Takto inak reagujú väčšinou deti/mlady dospelý, ktorý prežili aj šikanu na škole, ak to nikto neriešil a nikomu sa nezdôveril, môže byt problém aj tam.

danica2711
23. júl 2023

rodičia neriešia? Prečo?

kandelabra
23. júl 2023

Mne to pride ako zachvat hnevu 2-3 rocneho dietata. Ak to rodicia neriesili tak to rastlo s nim, proste sa nenaucil situacie zvladat inak ako nervami, a teraz je to problem. Myslim si to aj preto, ze pises, ze to robi len doma, v skole nie je problem. Moze tam byt samozrejme aj nieco ine, ale to uz musi posudit odbornik. Mozno by pomohlo nahrat jeden takyto vystup a ukazat mu to, mozno by si uvedomil, ze to musi riesit. A trochu tvrdej reality, ak toto spravi v robote alebo vo vztahu, tak skoncil, nikto mu to tolerovat nebude.