Sťahovanie a varenie
Ani neviem čo očakávam.asi povzbudenie, no možno sa mi dostane viac kritiky a tá ma ešte viac zdeptá, ale skúsim.aj kritika sa da napísať slušne.mám 31 rokov a presťahovali sme sa.ja som tu veľmi nechcela ísť.to skôr manžel.mňa to ťahalo do mesta kde som študovala a poznám to tam.keď nie tak druhá alternatíva bola ostať u nás doma a pretlrobiť.manžel nechcel ani jedno a tak sme ostali v mojej rodnej dedine, ale máme nový dom.sme tu len 3 dni zvykáme si a u mňa to zvykanie určite potrvá.manžel nás posiela domov do môjhi tidnéhi domu cez deň, nech chodíme tam.neviem assi myslí, že tak to budeme to presťahovanie ľahšie znášať.čo myslite je dobré tam chodiť kazdý deň alebo by bolo lepšie úplne sa na istý čas odstrihnúť a nechodiť do domu ktorý stále vnímame ako môj domov.ja aj deti.manžel si tu zvykne určite rýchlo.on tu chcel ísť.zmenil aj prácu, domov bude chodiť večer takže tu budem celý deň len sama s deťmi.
a druhá vec je varenie.fotetaz som.nevatila.viem len polievky.len doma sme mali plynový sporák a tu je indukčná doska.je veľmi ťažke naučit sa variť?dlho ste si zvykali v novom?mám zo všetkého stres.
Na indukcii navaríš rýchlejšie. To znamená, že si odsleduj stupeň teploty. Všetko je rýchlejšie horúce.
Čo sa týka sťahovania úplne ťa chápem. My sme sa takto sťahovali z rodičovského bytu do nášho vlastného bytu o pár poschodí nižšie. Mne a synovi trvalo dlhšie kým sme si zvykli. Manžel hneď nakoľko toto je už jeho vlastne bývanie 🙂. V rodičovskom byte máme ešte pár veci, nikto tam nebýva, chodíme ho udržiavať, ja a syn si vždy povieme, že nám tam bolo dobre, no už tam “necítime nás”. V tomto našom byte mám pocit domova od kedy sme sem priviedli pred zhruba dvoma rokmi nového člena, našu dcéru.
Postupne si vytvoríte vzťah aj k novej nehnuteľnosti. Ja tvrdím, že domov nie sú steny ale ľudia.
Mne to trvalo zhruba 2 roky.
Autorka,neber to ako podpichovanie, ale ako ste preboha fungovali s varením doteraz? Lebo je veľmi nezvyčajné, že 31 ročná žena nevie variť... 🤨
Sťahovali sme sa pred 9m a až teraz môžem zodpovedne povedať, že sa tu cítim doma. Naozaj to zvykne istý cas trvať. Sle príde to postupne, pomaličky.
A aj s tou indukčnej doskou ta chápem, to mi tiež trvalo sa naučiť, v zúfalej chvíli sme si tu zavolala technika v rámci záruky, nech mi to cele vysvetlí a odvtedy už chápem😀.
Prvé mesiace som chodíla do starého bytu s hrcou v hrdle a mala chuť tam ostať, dnes už nie…cítim príjemne spomienky, ale som rada, že sme sa posunuli ďalej.
Tak to budeš mať aj ty, uvidíš.
Len netreba na seba tlačiť.
Tan kde ste bývali predtým ostali starí rodičia? Kľudne choď na návštevu aj každý deň ak im to bude vyhovovať ale bude to len návšteva doma si teraz inde. Doteraz vás kŕmila mama či donáška? Nájdi si ľahké recepty, recepty od mami čo vám chutí a skúšaj. Alebo ideálne ak by k tebe občas prišiel niekto kto ma indukčnú a naučil ťa odhadnúť ako dlho sa čo robí.
@jaja20 ani moja 50 ročná švagriná nevie nič uvariť bola slobodna žila s mamou mama zomrela a ona nevie variť. Takých je viac
Keby si sa sama seba opýtala čo ti vyhovuje a čo je pre teba prijateľné a príjemné? Príde mi to akoby to písala nesvojpravna žena, ktoré len čaká čo jej povie muž a mohla to vykonať. Ty si úplne pasívna bez vlastného názor na svoj život. Nevieš kde ti je dobre? Kde sa dobre cítiš? Máš deti, si dospelá tak sa začni rozhodovať sama podľa seba a nauč sa varit. Čo si doteraz dávala jesť svojim deťom?
nechapem... vobec nicomu.
@nikpa ja az velmi dobre viem kde sa citim prijemne a dobre a z riadkov sa da pochopit, ze v rodnom dome.len je tu kopec zien, ktore sa stahovali.tak ci je dobre chodit tam v obdobi zvykania stale ci nie je lepsie zostat tu.tam pride luto mne aj synovi, ze uz tam nebyvame.varit jednoduche jedla viem.ja som polievkova tak polievky zvladam aj uplne jednoduche jedla tiez.ale bola som zvyknuta na plynovy sporak.tu je indukcna zatial s nou robit meviem
@simca06022011 comu?
A prečo si sa teda odsťahovala do nového domu keď aj ty aj syn sa dobre cítite v rodnom dome a teraz vám je ľúto?! Lebo muž to chcel.... zase sme pri tom, že robíš len to čo muž chce. Kde je to čo chceš ty? Podľa mňa si z toho nešťastná a stále nevidím iný dôvod sťahovania ako ten, že muž to chcel. Prosím ťa a varit sa naučís aj na ohni aj v peci, je úplne jedno aký sporák máš, je to len o zvyku.
Nadych vydych a ides😊, indukcna doska je sen co sa varenia tyka, rychlo varis rychlo cistis, varim na nej denne viackrat, presla som na nu z plynu a teda je to ako favorit a bmw, ja rovnako milujem polievky, ved ako zaklad je to super, u nas je vzdy nejaka v chladnicke a chlapcov mam masovych, takze im spravim ryzu/zemiaky, zeleninovy salat/kompot a maso(bud steaky co je minutka alebo davam pomaly piect do rury), ziadna veda, pomalicky skusaj a dalsie jedla skusam podla receptov, aj tu je kopa mamiciek co paradne vari/pecie a vzdy je aj recept, tak uz skusas podla overeneho a tam je to na istotu, ze to bude mnam
A so synom bud tam, kde sa dobre citis, ved ak mas byt cely den doma sama tak naco je to komu dobre? Ja som s malymi detmi takmer nebola doma, okrem spanku, teraz su vacsi a ja som zapustila taku kotvu, ze som radsej led pride niekto k nam😂to pride postupne, nesil to, uzivaj si kazdy den
@nikpa asi preto, že rodina má bývať sama.Autorka je to len nezvyk.Ja som bývala sama ešte som nemala dieťa a aj tak po práci som išla k rodičom načo do prázdneho bytu?bývali sme blízko...aj, keď som mala dieťa často som chodila k rodičom mimo mesta kde sa presťahovali. Teraz to ešte nepovažujea za domov o pol roka si zvykneš veď nebyvas ďaleko od rodičov.Ked sa Ti žiada ísť tam tak choď ..aj každý deň.
Na indukcii sa varí najlepsie.No musíš sa naučiť variť🙂aj to sú tie chyby, že to robili rodičia za teba, ale zvládneš to.Uz máš svoju rodinu nie si dieťa pôjde to.Bud rada, že bývate blízko je to len zmena zvyknete si.Ale pamätám si ten pocit, že niečo skončilo a už všetko bude inak.
@luccija samozrejme, že rodina má bývať sama lebo bývať so staršími generáciami je v spokojnosti oboch strán, nemožné. Ale stačilo spraviť kompromis. Ona nechcela ísť z rodičovskeho domu ale páčilo by sa jej v meste kde študovala, prečo sa teda neodstahovali aspoň tam... Rodina je aj o kompromisoch. Ale dobre, už je to jedno, je prestahovana, aj tam kde nechcela, hlavne že muž je spokojný, on už povie čo ma ďalej robiť.
@alickapusinka Ale to je úplne iný prípad. Táto žena je vydatá a ak náhodou ešte teraz nie,tak určite neskôr budú mať deti a ako chce potom svoju rodinu nakŕmiť? Iba polievkami alebo donáškou? 🤦
Pre rozdiel indukcia/ Plyn mam pochopenie … je to sila zvyku, ale to das. Varit sa naucis a ked mas rodicov blizko, uc sa od mamy.
Ta druha vec so stahovanim… mas 31 rokov a si matka, domov vytvaras ty s manzelom tvojej rodine, rodicov mas za rohom. Ty manzel a deti ste rodina, mate zit sami. Prepac, ale aby muz prerobil nieco u tvojich rodicov … v dome, ktory nie je jeho? Bol by padnuty na hlavu a v pripade rozvodu by odisiel s igelitkou.
@nikpa na mesto asi nestacili peniaze, takze by bol asi len byt … takze mozno sa kompromisy robili. 95% nechce zit so svokrou zo ziadnej strany
@jaja20 nechcela som reagovat, ale musim.hoci mam 31 chcem sa naucit varit.to je niekde napisane, ze naucit sa sa moze zena len do 30 a potom uz sa to neda??dobre uznavam uz som mala vediet aj ked nieco navarit predsa len viem.len teraz na indukcnu nie som zvyknuta.skusim pokazim skusim znova.tak to je aj v 20 ked zeny skusaju. nieco vedia nieco pokazia.ty si ma uz odsudila akoby som bola strateny pripad ktory uz nikdy nebude vediet varit
Prepáč ale prezentuješ to tak ako keby indukčná varná doska vyžadovala školenie v NASA. Normálne ju zapneš a varíš. Cestoviny sa musia variť toľko aby boli mäkké, ako na plyne, aj na indukcii. Rovnako zelenina v polievke atď atď atď atď. Tak var to čo variť vieš. Nechci variť to, čo si nezvládla/nevarila ani predtým.
@san_dra11 dakujem
@jankalukasova nie nepotrebuje skolenia.len je to trosku ine.tu je to hotove skor ako na plyne
No tak kde je problém? Vieš, že je to hotové skôr. Tak čo? Kde je problém?
Ty nemáš problém, vyrábas si ho. Do mesta kde si študovala by si išla, ale ako dospelá žena s rodinou nevieš prežiť ze mate vlastne bývanie blízko rodiny. Je to proste smiešne. Riešiť plyn a indukciu, rozdiel dokáže v tejto dobe možno tak 70rocna babka. Moja mama si zvykla za jeden víkend... proste fakt nechápem čo riešiš. Za tri dni tiež ak si takto viazaná na miesta nemôžeš čakať Emze budeš už aj zvyknutá. Ja by som na tvojom mieste prestala "domov" toľko chodiť a nasla.si aktivity v tvojom novom dome, nech si ho rýchlo zabývas.
A ked ti je ľúto ze si v rodičovskom dome a nevieš si zvyknúť, na čo si sa sťahovala? Na co vlastne rodinu? Ved sedieť u mamy treba. Fakt pre mňa je toto nepochopitelne. Naozaj ma mrzí situácia teraz vo svete s bývaním. Presne toto je príklad, že deti prekrocenim dospelosti majú ťahať z domu. Nie ze 30rovna baba sa tvári ako keby išiel koniec sveta lebo sa presťahovala🙂
Kľud;).A tvoj.muz najlepšie urobil, že neostal v rodičovskom...
@nikpa tam by sa tak isto cítila sama a bezradná a ešte dalej.V v jej prípade, že je viac naviazaná na rodinu je lepšie, že je bližšie.Autorka na indukcii budeš variť rýchlejšie a nie inak ako na plyne.Lepsie by sa ti učilo variť bez dieťaťa a pri mame ako teraz.Tak sa budeš učiť ako všetky ostatné z webu, videí, kuchárskych kníh.Raz to muselo prísť a postaviť sa na nohy bez mamy🙂ja mám dodnes asi 3 jedla, ktoré vari iba mama a idem si zobrať a ja jej zase na oplátku spravím bolognsku omáčku🙂
Vieš sú ľudia čo by neviem čo dali za to, aby bývali sami a ty zase naopak.Ale rozumiem my sme tiež taká opicia rodina.Uz si mama, manželka a máš svoju domácnosť.
@simca06022011 och ja sa netvarim, ze nastal koniec sveta.
Myslim, ze je normalne ked som niekde dlho byvala ze si v novom, za 3 dni nezvuknem.bude to trvat dlhsie aj mesiace.uz viem, ze som sem memala pisat
Ďakujem vsetkym za povzbudivé slová ze si zvyknem len potrebujem cas.pre moj pokoj opustam diskusiu.prajem vam pekny vikend 😊
@jaja20 bože však sa naučí. Aký iný prípad moja švagriná ostala bez ostala bez mamy stratena nič nevie variť.

Čo sa týka varenia, na internete nájdeš veľa video návodov.. a kľudne si na začiatok vyber nejaké ľahšie recepty kde "nie je čo pokaziť"..