icon

Sťahovanie z Bratislavy do Viedne: Skúsenosti a rady

pjopee
13. okt 2024

Ahojte, rada by som sa opytala na Vase nazory ohladom prestahovania sa do Viedne.
Momentalne zijeme v Bratislave s priatelom uz 4 roky, chceli by sme si zalozit rodinu. Kvoli lepsej buducnosti ci uz pre nas alebo pre nase deti sa chceme prestahovat do Viedne. Ja mam pracu v Bratislave, ktora mi neumoznuje pracovat mimo SK. Znamenalo by to zmenu prace, tento mesiac sme zacali chodit na kurzy nemciny ani jeden ju neovladame. Uz mam 31 rokov a chcela by som dieta no myslim si ze nas presun do Viedne by to dost oddialil.
Citala som ze materska je v Rakusku iba pol roka a to ma tiez dost odradza, ze by som bola nutena sa vratit po tak kratkom case do prace.
Bolo by lepsie porodit na SVK a pocas materskej sa presunut do Viedne? za ten cas by som sa mohla naucit nemecky a najst si pracu uz vo Viedni.

Viete nejako poradit alebo mate s tymto skusenosti? dakujem

Strana
z2
lilke
14. okt 2024

@pjopee ja len k školám vo Viedni. Kamoška učí v luxusnej viedenskej štvrti, majú čisto rakúske deti. Problémy asi ako u nás. Ale kedysi bola na školách s časťou prisťahovalcov, známych učiteľov má tiež na takých. Je tam šialená fluktuácia učiteľov, vyslovene nebezpečné. A to kvôli prisťahovalcom odišla z Londýna do Viedne, a že je to už to isté. A už sa poisťuje na SK, tu si kupuje nehnuteľnosti.

anouschka5
15. okt 2024

Čo si predstavuješ pod pojmom bývať do Viedne ? Prenájom bytu v bližšom centre, ( veľmi drahé) alebo na predmestí ? Pozor na " lacné bývanie " v štvrtiach ako Favoriten ( turci a kurdi ktorí sa nenávidia ) nové a pekné sídlisko Seestadt ale plné multi kulti - skôr by som volila okolité predmestské ( Viedeň) dedinky - kde ide aj mestská doprava z Viedne Perchtolsdorf, Brunn , Mária Enzersdorf. Mödling ( ten je super )

mtnns
15. okt 2024

@pjopee pomoooc. Veľké oči... Žijeme tu s manželom 15 rokov. Nemáme deti. Perfektnú prácu obaja. Odchádzali sme s nemčinou na celkom fajn úrovni... S tým s čím tu chcete ísť vy veeela šťastia... Ale tak skúste 😉

mtnns
15. okt 2024

@pjopee tak potom skús RBI alebo RIT 😉 keďže si IT sektor a angličtina, nemčinu ti moc nebude treba.. Da sa aj dohodnúť s nástupom, kým by ste našli byt zvládneš dochádzať z BA

klotildabazarik
15. okt 2024

@pjopee nikto sa tam nebude o teba zaujmat, budes pracovat tak isto ako na sk aj viac a ty vies ci sa ti to oplati alebo nie?

mirabela888
16. okt 2024

@pjopee ahoj, ja som sa nedavno 2 mesiace dozadu prestahovala do viedne s muzom aj 2 detmi, a je to najlepsie co sme mohli spravit.. vsetko sa da vybavit ked mas chut..keby si mala nejake otazky kludne ma kontaktuj rada poradim pomozem.

katka33
16. okt 2024

Pracujem v zahraničí už roky a teda ak ti niekto povie, že je materská krátka, nezabúdaj, že prechádzaš na rodičovskú a tá je na Slovensku smiešna oproti AT. Dĺžku si sama zvolíš, môžeš byť iba rok a maximum je 36mesiacov. Ja by som so slovenským rodičakom skončila na ulici. Samozrejme, aby ti vznikol nárok na materskú a rodicak, musíš niečo v AT odpracovať. Verím, že sa nechystás na materskú hneď po nasťahovaní do Rakúska.
Čo sa týka reči, ak ste ochotní učiť sa jazyk, verím že nájdete dobrú pozíciu, poznám x ľudí, ktorí pracujú vo Viedni a komunikujú iba po anglicky.

guiseppinka
16. okt 2024

@katka33 pozri si info o kinderbetreuungsgeld - variant 36 mesiacov bol zruseny k 1.3.2017, posledna uprava (plus navysenie kbg) boli k 1.11.2023. Rodicak na svk je porovnatelny s rodicakom v at...

Strana
z2