icon

Bývanie v Bratislave alebo návrat k rodine?

10. aug 2026

Prišla som tu po radu alebo aspoň sa vyrozprávať ohľadom budúcnosti.
Žijem už dlhší čas v Bratislave. Tu som spoznala môjho partnera, mám tú prácu v tom, čo som vyštudovala, rovnako aj on, máme svoje bývanie. Keďže obaja odtiaľ nepochádzame, tak za rodinou chodíme často.
Od začiatku sme sa rozprávali, že kde sa usadíme. A tu nastáva ten, nazvem to rozpor. Hoci sme kúpili bývanie tu, ja som sa túžila vrátiť časom bližšie k našim rodinám.
Partner s tým až tak nesúhlasil.
Keď som otehotnela, tak vo mne sa niečo zmenilo a začala som viac myslieť na budúcnosť dieťaťa, nie až tak na našu. Už netúžim až tak potom sa vrátiť, ale partner by sa odrazu chcel, aby deti - bratranci a sesternice boli spolu. Tu máme Rakúsko, Česko poblízku, mám tu možnosť stálej práce. Čo sa týka práce tam, bolo by to ťažšie pre mňa. Preňho až tak nie, lebo ju vie robiť odkiaľkoľvek.
Nehádame sa preto našťastie, ale sama neviem. Okrem toho, rodina viac začala tlačiť, aby sme sa vrátili, vraj nám všetko zabezpečia od A po Z.
A keď to takto začali hovoriť, ja som pocítila taký stres, až napätie, neviem prečo.
Keď som bola len s ním, tak chcela som byť síce bližšie, ale teraz vo svojom vnútri cítim, že nechcem, aby malo dieťa horší život. Viem, že rodina je dôležitá, ale zároveň som vždy chcela, aby malo dieťa možnosti. Tak teraz neviem 😔

Strana
z3
biba_18
10. aug 2026

a akože v ktorom meste má to dieťa horší život lebo to má ďaleko do rakúska? 😒

anonym_cfc230
10. aug 2026

@anonym_autor dieťa bude mať také možnosti, aké mu zabezpečíš, dá sa všeličo aj v menších mestách. Ja by som určite bola radšej pri rodine.

tundra
10. aug 2026

@anonym_autor rodina zacala tlacit?Tak, nech to vytlacia a splachnu...Tvoj zivot,tvoje rozhodnutia.

marhulka13
10. aug 2026

@anonym_autor a odkiaľ ste? To je veľmi podstatná informácia.

anonym_713a49
10. aug 2026

Pred porodom sme sa prestahovali do BA a za mna je to najlepsie rozhodnutie co sme mohli spravit. Je tu vsetko, milion moznosti ako travit cas. Neskor velky vyber skolok/skol. To iste praca. Ja by som sa nestahovala.
Skus ale napisat nieco viac o tom kde zije rodina. Ci je to nejaka dedina alebo tiez vacsie mesto.

anonym_ed2762
10. aug 2026

ako ďaleko ste od rodiny? Lebo rodina je len dovtedy kým sú rodičia. zomrú rodičia a už je hádka o dedičstvo - väčšinou.
Na rodinu by som sa neupínala. to len rodičia chcú aby bolo o nich postarané.

sissy27
10. aug 2026

@anonym_autor ja budem mať asi iný názor ako väčšina - ale načo ste si zakladali spolu rodinu, keď chcete utekať svojej mame pod sukňu? A ešte s vidinou toho, že všetko dostanete na zlatom podnose - znie to pekne, ale časom si to vyberie svoju daň.

anonym_ed2762
10. aug 2026

pozor na rozvod, poznám aj také prípady.
Jeden odišiel - druhý zostal .

autor
10. aug 2026
@anonym_ed2762

ako ďaleko ste od rodiny? Lebo rodina je len dovtedy kým sú rodičia. zomrú rodičia a už je hádka o dedičstvo - väčšinou.
Na rodinu by som sa neupínala. to len rodičia chcú aby bolo o nich postarané.

@sissy27 Práve preto som napísala, že mám z toho čudný pocit. Keď som sa túžila vrátiť, nič také ponuknuté ani nebolo.

@anonym_ed2762 Tak dá sa povedať, že na opačnom konci, rodina je roztrúsená okolie MI, KE, SV, PO.

janickacrazy
10. aug 2026

@anonym_autor ja by som ostala v Bratislave, máte tam prácu, bývanie, rodinu môžte predsa hocikedy navštevovať, dieťa bude chodiť cez prázdniny k babke, môže tam tráviť celkom dosť času. Ak teda ste pôvodne z nejakej hladovej doliny, tak určite by som sa tam nevracala.

anonym_ed2762
10. aug 2026
@anonym_autor

@sissy27 Práve preto som napísala, že mám z toho čudný pocit. Keď som sa túžila vrátiť, nič také ponuknuté ani nebolo.

@anonym_ed2762 Tak dá sa povedať, že na opačnom konci, rodina je roztrúsená okolie MI, KE, SV, PO.

@anonym_autor ani náhodou. Už ostaň v Ba.

autor
10. aug 2026
@janickacrazy

@anonym_autor ja by som ostala v Bratislave, máte tam prácu, bývanie, rodinu môžte predsa hocikedy navštevovať, dieťa bude chodiť cez prázdniny k babke, môže tam tráviť celkom dosť času. Ak teda ste pôvodne z nejakej hladovej doliny, tak určite by som sa tam nevracala.

@janickacrazy Ja som z mesta, v podstate aj partner, len z menšieho. Ja mám skôr aj tú dilemu, že teraz sme pre všetkých vzácni, keď prídeme na pár dní, lenže aj tak každý ešte pracuje a mám dojem, že nebolo by to také ružové ako som si kedysi vysnívala. Teraz začiatkom júna sme tam boli a po asi 2 týždňoch tam už som mala akýsi zvláštny pocit v sebe, že tam už nepatrím. Ale zmenilo sa to až teraz, keď máme mať svoju vlastnú rodinu, neviem prečo.

anonym_c29bba
10. aug 2026

Ostante v BA. Hovorím ti to ako osoba, čo sa vrátila a ľutuje to. A to sme teda nešli na východ, kde sú tie možnosti ešte viac ohraničené. Potreby rodiny začnú byt výraznejšie, bude to ovplyvňovať vás vzťah. Najist si prácu pre teba bude ťažšie.

sissy27
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor vieš čo, mne to zaváňa tým, že "rodina roztrúsená" a nemá kto okolo domu robiť, starať sa a financovať... tak to chcú vyriešiť takto.

autor
10. aug 2026
@anonym_c29bba

Ostante v BA. Hovorím ti to ako osoba, čo sa vrátila a ľutuje to. A to sme teda nešli na východ, kde sú tie možnosti ešte viac ohraničené. Potreby rodiny začnú byt výraznejšie, bude to ovplyvňovať vás vzťah. Najist si prácu pre teba bude ťažšie.

@sissy27 Aj ja mám divný pocit, lebo teraz až veľmi tlačia na nás, aby sme sa čím skôr vrátili. Trošku mi to príde, že mojej mame je ľúto, že nebude mať vnúča pri sebe, a svokra by zase chcela, aby nebola sama, lebo obe jej deti sú preč, a muža už nemá. Ten tlak proste je očividný. Naši nebývajú v dome, ale partnerova mama áno.

@anonym_c29bba a smiem sa spýtať, že či ste trávili viac času s rodinou alebo je to fakt také, že napokon rodina nemá ani toľko času? Teraz mi je jasné, že každý si na nás nájde čas, keď prídeme.

sissy27
10. aug 2026
@anonym_autor

@sissy27 Aj ja mám divný pocit, lebo teraz až veľmi tlačia na nás, aby sme sa čím skôr vrátili. Trošku mi to príde, že mojej mame je ľúto, že nebude mať vnúča pri sebe, a svokra by zase chcela, aby nebola sama, lebo obe jej deti sú preč, a muža už nemá. Ten tlak proste je očividný. Naši nebývajú v dome, ale partnerova mama áno.

@anonym_c29bba a smiem sa spýtať, že či ste trávili viac času s rodinou alebo je to fakt také, že napokon rodina nemá ani toľko času? Teraz mi je jasné, že každý si na nás nájde čas, keď prídeme.

@anonym_autor no a predpokladám "o všetko sa postarajú" znamená, že môžete mať pre seba celé poschodie v svokrinom dome, ktoré si ešte za nemalé peniaze prerobíte a pri dedičskom z toho vyplatíte druhého súrodenca...
Svokra rovnako tlačí aj na svoje druhé dieťa, aby sa vrátilo, či len na tvojho muža?

niki35
10. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor už keby som si mala vybrať z tych miest čo si uviedla tak buď KE alebo niekde medzi PO - KE.
No na druhej strane už keď máte také zázemie v BA že viete mať obidvaja dobrú prácu máte vlastné bývanie, tak by som na vašom mieste ostala tam.

anonym_3e1610
10. aug 2026

Daj na svoj vnutorny pocit a nevracajte sa. Tiez som mala obdobie, ze som muza presviedcala vratit sa k jeho rodicom, aj otec mu to navrhoval. Mali by sme tam pracu, zazemie, lacnejsie byvanie, bolo by to lahsie. No teraz vidim preco sa muz nikdy vratit nechcel a radsej zije 500 km od rodiny. Tiez by to dopadlo tak, ze by sme rodinnu firmu tahali najma my dvaja so svokrou a dotovali svagrinu s rodinou. Plus si nemusime klamat, v Ba je predsa len viac moznosti na vsetko (vzdelanie, kruzky, travenie volneho casu atd). Nekutocne vidime rozdiel medzi nasou dcerou a neterou odkedy zacali chodit do skoly, uplne iny svet.
Kamos, co sa vratil kvoli zene, ktora si v BA nezvykla (bola tu kratko, bez priatelov a hned otehotnela), strasne odchod lutuje. Aj by sa rozviedol, no nechce kvoli detom, tak sa prisposobil.

anonym_de5c5e
10. aug 2026

"Rodina viac začala tlačiť, aby sme sa vrátili, vraj nám všetko zabezpečia od A po Z."

Bacha na to!
Rodina na taketo veci nema co tlacit, musi to byt len vasa (a neovplyvnena) volba.
Navyse, takych co pomozu a zabezpecia a postrazia a pomozu uz bolo... 🙂

A teraz citam ze ste z Michaloviec a Svidnika... Nevracala by som sa zatial. Aby potom dieta nevidelo batrancov a sestermice i tak raz rocne, kedze kazdy riesi svoj zivot, a najma pri malych detoch...

anonym_de5c5e
10. aug 2026
@niki35

@anonym_autor už keby som si mala vybrať z tych miest čo si uviedla tak buď KE alebo niekde medzi PO - KE.
No na druhej strane už keď máte také zázemie v BA že viete mať obidvaja dobrú prácu máte vlastné bývanie, tak by som na vašom mieste ostala tam.

@niki35 akonahle sa ale nastahuju kdesi do Lemesan (napr., medzi Ke a Po), budu zit na dedine, do prace (KE a PO) i tak bude musiet dochadzat, a zas v Michalovciach a Svidniku budu (ak vobec) raz za mesiac. Cize ostanu sami na dedine/v obci kdesi na vychode bez moznosti zapadu a i tak rovnako malo s rodinou. 🙂

anonym_4b5b9a
10. aug 2026

Takze najprv chces sa ty vratit partner nesuhasi ale ked si to rozmysli a zacne suhlasit tak je zke? 🤣 Niektore zeny su naozaj vyhra ale aspon pobavilo 👏🏻a zaujimalo by ma ako mesto kde zije dieta ovplyvni kvalitu zivota 🤦🏼‍♀️

ivik4
10. aug 2026

Ani by ma nehlo ist prec...

anonym_713a49
10. aug 2026
@anonym_4b5b9a

Takze najprv chces sa ty vratit partner nesuhasi ale ked si to rozmysli a zacne suhlasit tak je zke? 🤣 Niektore zeny su naozaj vyhra ale aspon pobavilo 👏🏻a zaujimalo by ma ako mesto kde zije dieta ovplyvni kvalitu zivota 🤦🏼‍♀️

@anonym_4b5b9a no podla mna ovplyvni. Vidim rozdiel medzi detmi, ktore vyrastaju v meste, maju rozne aktivity od malicka, su casto v kolektive atd ako deti , ktore cele detstvo stravia na dedine u babky a vidia stale tych istych ludi. Nevravim, ze je to zle, ale rozdiel to je.

anonym_a83af8
10. aug 2026

Typická slovenská mentalita, že neexistuje život mimo BA

anonym_4b5b9a
10. aug 2026
@anonym_713a49

@anonym_4b5b9a no podla mna ovplyvni. Vidim rozdiel medzi detmi, ktore vyrastaju v meste, maju rozne aktivity od malicka, su casto v kolektive atd ako deti , ktore cele detstvo stravia na dedine u babky a vidia stale tych istych ludi. Nevravim, ze je to zle, ale rozdiel to je.

@anonym_713a49 ale ved o dedine nic nepise, ze sa tam ide stahovat napr v KE ktore spomina kde ma rodinu ma podobne podmienky ako v Ba su rozne sukromne skoly od jasli, sportove moznosti a umelecke (tanec, spev, hudobne nastroje...) tiez, dokonca tam je aj IP anglicke gymnazium (vratane skolky a ZS) ak by pre dieta nechcela len slovensku maturitu, co sa tyka volneho casu uplne od najmensich babatiek plavanie, telocvicne kde cvicia s rodicmi neskor bez... ZS-SS-gymnazia ktore pravidelne sa uniestnuju na vyssich poziciach v rebricku celoslovenskeho hodnotenia, verejne univerzity... Tieto dni akurat je v meste letne kino pre rodiny s detmi. Naozaj nevidim ziaden rozdiel ani dovod na nekvalitny zivot.

autor
10. aug 2026

Odpíšem radšej takto naraz. Nikde som nepísala, že sme z MI a SV. Okrem toho, evč SV patrí pre Sninu.
SN je Spišská Nová Ves, tam nemáme nikoho a ani vo Svidníku, ten má tuším SK evč, to si nie som istá.

Písala som, že rodina je roztrúsená SV, PO, MI a KE a obaja sme z mesta, ale ja z väčšieho a on z menšieho. Rodina žije aj v meste, aj v okolitých obciach, čiže keby sa vrátime, tak ideme niekam medzi asi s tým, že aj teraz na návštevách lietame hore-dole.

Ano, zo začiatku, keď sme boli sami, tak som sa vrátiť chcela, lebo sme tu boli dvaja, ale teraz budeme traja a cítim to inak, aj sa na to inak pozerám. Tak je jasné, že dieťa, ktoré vyrastá vo väčších mestách, má skrátka viac možností, a myslím na to, pretože aj moja rodina, myslím mojich rodičov, mala možnosť odísť do zahraničia, ale mama vtedy nechcela, otec ostal a vidím na našich, že to ľutujú s odstupom času a viem, že ma podporovali, aby som išla do lepšieho. Preto mám dilemu aj ja.

A nie, život neexistuje len v BA, ale človek si niečo vybuduje sám v nej a potom sa niekedy už ťažko vráti, respektíve začne zvažovať. Pretože byt s rodinou je pekné, ale viem, aké to je, keď muž odchádza do zahraničia zarobiť, lebo pri MI práca nie je a žena s deťmi ostala sama. Máme takých známych odtiaľ dosť. A hodiť všetko na muža, aby nám financoval, tiež nechcem. Zároveň mám obavy, že sa vrátime a budeme na tom finančne horsie, a ze budem ľutovať, že som tu niečo mala ale tam som o to prišla. Rodina mi chýba, nehovorím, ale proste ja som začala myslieť už aj na to dieťa, aký život by som preň chcela a potom, keď vyrastie, aby sa samé rozhodlo, kde bude žiť.

anonym_7a490a
10. aug 2026

@anonym_autor ked porodis mozno zmenis nazor. Pomocna ruka a podpora su dolezite.

anonym_f264e0
10. aug 2026
@anonym_4b5b9a

@anonym_4b5b9a ja to skôr vnímam tak, že treba skákať ako manžel má práve náladu. Najskôr sa ona prispôsobila, teraz sa môže on. Navyše sa zmenili aj podmienky, prichádza dieťa, a ona si nenájde tak ľahko robotu na východe.

anonym_4b5b9a
10. aug 2026
@anonym_f264e0

@anonym_4b5b9a ja to skôr vnímam tak, že treba skákať ako manžel má práve náladu. Najskôr sa ona prispôsobila, teraz sa môže on. Navyše sa zmenili aj podmienky, prichádza dieťa, a ona si nenájde tak ľahko robotu na východe.

@anonym_f264e0 ako vies ze si nenajde? ja na vychode nepoznam jedinu zenu, ktora by chcela pracovat a pracu nema.

anonym_713a49
10. aug 2026
@anonym_4b5b9a

@anonym_713a49 ale ved o dedine nic nepise, ze sa tam ide stahovat napr v KE ktore spomina kde ma rodinu ma podobne podmienky ako v Ba su rozne sukromne skoly od jasli, sportove moznosti a umelecke (tanec, spev, hudobne nastroje...) tiez, dokonca tam je aj IP anglicke gymnazium (vratane skolky a ZS) ak by pre dieta nechcela len slovensku maturitu, co sa tyka volneho casu uplne od najmensich babatiek plavanie, telocvicne kde cvicia s rodicmi neskor bez... ZS-SS-gymnazia ktore pravidelne sa uniestnuju na vyssich poziciach v rebricku celoslovenskeho hodnotenia, verejne univerzity... Tieto dni akurat je v meste letne kino pre rodiny s detmi. Naozaj nevidim ziaden rozdiel ani dovod na nekvalitny zivot.

@anonym_4b5b9a v poriadku, nepise ani ze ide do KE. Pozri jej posledny komentar.

Strana
z3