icon

Sťahovanie z domu do bytu

14. júl 2023

Ahojte, čo by ste robili vy? Zostať alebo sa prestahovat? Baby viem, že väčšina má sen ísť z bytu do domu. Lebo však dom, dvor, väčšie izby, prípadne terasa a bazén.... Ale teda u nás ide o opak. Predávame náš dom (nie kvôli peniazom) a ideme do bytu. Domček máme 50 km od Bratislavy, malá dedina kde nie je škola, škôlka sú spojené všetky triedy spolu aby mali aspoň 20 deti jednu triedu. Obchod každú chvíľu zatvorený, poštu zrušili a autobus k nám ide len ráno, okolo obeda a večer. Takže sme sa rozhodli dom predať a ísť do bytu. Takto sme odkázaní na 2 auta, deti cestujú dlho do školy, syn má školu v BA stredoškolák a cestuje 85 minút ráno a 90 minút po škole s tým, že musí ešte slapat 3,5 km pešo domov. To že nie sú chodníky je asi každému jasné. Dcéra chodi do školy o dedinu vedľa. Vozime ju. Za prácou cestujeme obaja do Bratislavy. Každý z rodiny nám iba vyhadzuje na oči, že či sme normálni že ideme predať dom, že je veľký, že je krásny - toto áno, však deti majú detské izby 25m2 to v byte mať nebudú ale ....... Nemajú žiadne krúžky, syn nemá veľa kamarátov - jedného od nás z ulice mal ale odsťahovali sa tiež skrz detí.... Už aj muž začal že či teda nedám výpoveď a nebudem voziť deti aby sme nemuseli predávať dom... Že mu rodičia povedali, že je hanba predať dom a ísť do bytovky. Viem, že v BA sa dá kúpiť aj dom, no zase haraburdu starú nechceme a na nový pol milióna eur nemáme takže sme sa dohodli na 4 izbový byt. Ten byt ktorý sme si vyhliadli má 90m2 nie je to veľký byt ale myslím si, že deti tam budú šťastné. Ihriská, kamaráti, škola blízko, krúžky, voľný čas sa dá tráviť hocikde a nie iba na dvore.... Jedno auto môžeme dať automaticky preč pretože pár metrov stojí autobus a chodí každých 7 minút.

Strana
z8
gabrielabydzo
17. júl 2023

@chillibubble
Ja také jelito doma nemám.On riešil pozemok,on riešil stavbu domu,on hladal murárov a firmu,on vybavil elektriára aj studniara.On riršil všetko aj auto na sťahovanie mal z práce.Zabezpečil v podstate všetko aj krabice na oblečenie.Neni pecivál on je technický typ.Nedokáže len tak sedieť so založenými rukami a priblblo čumieť.

chillibubble
17. júl 2023

@gabrielabydzo ale tu vobec nejde o to, co pises. vozi tvoj muz deti do skoly, skolky, na kruzky? caka ich po praci na kruzku a dovezie ich potom domov? chodi na nakupy do potravin pre celu rodinu? cez vikend ked chcete vypadnut z domu, odvezie vas do mesta, za akciami, podujatiami?
tu ide o to, ze chlapov povacsine netrapi ako bude zena a deti chodit tych xy km domov a ci im idu spoje, lebo oni nemusia riesit logistiku. oni riesia vacsinou len logistiku samych seba.

tilly
17. júl 2023

V tomto prípade by som ani neváhala. Nenechala by som dieťa každý deň tri hodiny cestovať, kde má život? Okrem toho tráviť hodiny denne v aute.
My sme išli zo satelitného mestečka pri ba späť do ba (obaja sme rodení Bratislavčania) a neľutujem. Išli by sme zas. Aj keď teda my sme išli z veľkého domu s veľkou záhradou, bazénom, obrovským altánkom, kopec kamarátov okolo, do veľkého domu s malou záhradou, bazénom a len minimum kamarátov. Ale pre nás sú dôležité také veci, že 10 minút do školy, 10 minút na letisko, 10 minút do kín, divadiel, nákupných a biznis centier a do centra. Pešo za 40-50 minút skoro všade. Aj sme jedno auto predali, lebo sme ho nevyužívali.

ali12377
17. júl 2023

autorka - urobila som tak ako mojej rodine (mne, muz, deti) vyhovuje, to je tvoja primarna rodina, Vas zivot, Vase stastie. porozpravaj sa s muzom, hadam bude stat na Tvojej strane, teda na Vasej strane, vy ste ta primarna rodina. Vybodla by som sa na nazory rodiny - rodicov, svokrovcov, ved predsa oni neziju Vas zivot, a predsa nechcete zit nestastne, len aby si oni mohli povedat, ze podla nich tak to ma byt.

kvietocek87
17. júl 2023

@michbel práveže staré dobré paneláky z panelov sú kvalitnejšie ako tie nové novostavby.A to aj samotní stavbári, ktorí stavajú tie nove novostavby tak povedali.Ako aj domy,niet nad tehlu.Teraz z tých kvádrov to je tiež len také lacné riešenie

tilly
17. júl 2023

Jej a ešte jedna vec, ak nájdeš v ba nový dom za pol milióna, rada si ho pozriem. Podľa mňa, ani teraz, keď trh stagnuje, nenájdeš nový dom v slušnej štvrti v ba za pol milióna.

dooscoby
17. júl 2023

@tilly preto je podla mna fajn riesenie mozno radsej mensi byt v meste a v dobrej dostupnosti daka vikendova zahrada, chalupa, kde sa da v pripade potreby vypadnut

michbel
17. júl 2023

@kvietocek87 Zila som v starej bytovke (a to bola tehlova, panelaky su tu 99% z panelov) a konecne som sa dockala novostavby. Obrovsky rozdiel.
Klud, izolacia, pohoda, mozem naraz zapnut aj pracku, aj susicku, aj umyvacku, aj ruru aj vsetko co mam v byte (v starom to bolo na striedacku).

tilly
17. júl 2023

@dooscoby Možno, keď to máš blízko bytu. Kamoši bývajú v byte a majú chatu 20 km od ba, vedia tam ísť aj na bicykloch po hrádzi.
Platíš vlastne dve nehnuteľnosti, energie a všetko a keď sa zabývaš a nájdeš priateľov v okolí, tak tam chodiť nebudeš. My máme na vypadnutie z domu karavan a ešte jednu prázdninovú nehnuteľnosť a teda nie je to podľa mňa pre každého. Napr mám tri kuchyne 🤦‍♀️, tri kuchyne na udržiavanie. Keby sme tú prázdninovú nehnuteľnosť nemali vyťaženú počas leta turistami, vôbec by sa nám to neopatilo, lebo každý mesiac stojí cca 180 eur, plus k tomu nadobúdacia investícia...

dooscoby
17. júl 2023

@tilly no my tak mame cca 60km od ba, cesta ako nesoferovi mi trva aj 2 hodky, ale tak suhlasim s tymi nakladmi hoci my sme este v stadiu ani hruba stavba ani holodom cize tie naklady su skor na zariadenie. Zatial bojove podmienky, ale da sa tam fungovat. U nas akonahle zacne skola, kruzky no budeme radi ak raz za mesiac nam vyjde vikend a na zimu sa to zazimuje. Mame infra kurenie tak uvidime az po zime tie naklady co vyjde take temperovanie. Ako mi sme rozbiehali komunitmu zahradu, ale nam ten styl nevyhovuje a uprednostnili sme svoje. Ale v pohode sa da najst do prenajmu zahradka aj tu v ba. A tak mi mame susedov fajn aj v panelaku aj na dedine, uz sme boli vencit psiska, pokecame, uz sme dostali aj daku urodu.

dooscoby
17. júl 2023

@tilly zatial si to idealizujem 🙂 ale starky mali v Zalesi dlho stary rodicovsky dom, obrovsku zahradu a fungovalo to. Tam este mame 6tisic m2 ornej a lesnych pozemkov, ci to bude mat do buducna daky potencial uvidime. Zatial to ma druzstvo v najme.

gabrielabydzo
18. júl 2023

@chillibubble tak nič v zlom teraz nemyslím,ale ty máš ozaj divného chlapa a asi všetkých si takto zaškatulkovala.Píšem že môj má auto,ja žial ani vodičák,netrúfam si.On bude krúžky aj platiť a ano aj ju voziť domov.Nákup vždy v piatok na víkend aj viac,ja platím z mojej výplaty potraviny,on odvezie domov.V týždni max.rožky či koláč kúpim malej.Ako som písala k nám chodia busy každú hodinu.Chlap ťahá 12ky a potom sa venuje malej.Pomáha mi,ja som bez neho stratená až tak sebestačná bez auta nie som veru.Asi sme opak vás.

chillibubble
18. júl 2023

@gabrielabydzo ja som nikde nepisala o nas...

tilly
18. júl 2023

@dooscoby to uvidíte počas fungovania, ako to pôjde. Nám hovorili, keď sme kúpili karavan, že to nebudeme toľko chodiť a hneď prvý rok sme tam boli 77 dní 🤣 a potom stále viac a úplne parádne to bolo počas covidu, keď sa nikam nedalo chodiť, my sme boli na cestách skoro stále, v roku 2021 to bolo 123 dní 😁. Do hodinky cesty je to fajn, môžeš hocikedy, aj cez týždeň vybehnúť, keby niečo.

paulita
18. júl 2023

@veronikastrickova záleží od veľkosti dediny

nevelyn
18. júl 2023

Bratislava byt, dedina dom (krasny, novy), následne veľmi rýchlo sťahovanie do veľkého, lexusnejšieho bytu v BA ešte než nastala školopovinnosť. Zostali iba špatné spomienky na večné šoférovanie, dochádzanie, večné čakanie na manžela, až príde z práce, az dorobí vonku a drina na záhrade (nie, nie je to moje hobby a nikdy nebude). Milujem centrum, MHD, všetko za rohom, kaviarne, šum električiek a svetlá pod oknami. Myslím, že deti tiež nejaký pokles kvality nevnímajú. A žiadna hanba to nie je, však priemerný byt v Bratislave stojí viac naž vačšina domov na Slovensku, ak to svokrovcom vadí, možu začať rozvážať vnúčatá.

dominikak4
19. okt 2023

Ja som na tom rovnako ako vy, žijeme na dedine v staršom zrekonštruovanom dome s veľkým pozemkom (záhradou). Neznášam to tu, nebaví ma práca okolo domu pri dvoch malých deťoch, nenávidím tú strašnú samotu. Kamkoľvek tu v dedine s deťmi ideme sme tam sami, všetci majú ihriská na dvoroch a hľadia si svojho (ako takí blázni) nejaká socializácia nehrozí, ak chcem, aby deti boli v kolektívne, musím ísť s nimi do mesta. Nemáme tu poriadne potraviny, nemáme tu nič. Vlastne som tu stále sama len s deťmi na tej svojej blbej záhrade. Ja som ako dieťa žila 10 rokov v byte v meste a to bolo super, bola som stále vonku na sídlisku s kamarátmi, potom sme sa presťahovali na dedinu kvôli chorej sestre a odvtedy samota na vlastnom "dvorku" s chorou sestrou a jednou kamarátkou.....Potom som žila zase roky v meste na prenájme kvôli škole, práci atď...Sem som sa prisťahovala opäť kvoli mužovi, ten bol choro fixovaný na tento starý dom a nechcel odísť, mňa tu poráža. Našťastie teraz má iný názor keď máme deti. Tiež chceme predať túto barabizňu a kýpiť väčší byt v meste. Páči sa nám jeden 5 izbový v peknej lokalite. Rodina si tiež ťuká na čelo, že chceme ísť z domu do bytu. Lenže ja keď si porovnám svoje detstvo v meste a na dedine a svoju izoláciu t.č., tak mesto vedie, deťom tam bude určite lepšie. Zaujímavé, že mudrlanti v mojej rodine žijú všetci v meste priamo v centre a pri mne si ťukajú na čelo, pritom mi sem nepríde pomôcť ani jeden z nich! kašľať na nich, nebudem svoj život prispôsobovať nejakým predsudkom iných ľudí. Úplne Vám rozumiem, ani neviete ako....Robte tak ako Vám vyhovuje, život je príliš krátky.

nepic
19. okt 2023

@letfenixa
Stále je ešte možnosť si to vymeniť a ostane doma manžel namiesto manželky... .

autor
20. okt 2023

@dominikak4 veru, dom predaný a byt kúpený. Aktuálne sa preraba tak sme v podnájme ale už sa tam strašne tešíme. Už aj tento podnájom dočasný v meste je wau. Aj pre deti 😍

dooscoby
20. okt 2023

@dominikak4 tak v meste uz to tiez nie je ako kedysi, ze ak mame dosla muka zaklopala som susedom. A deti hrajuce sa na sidlisku od rana do noci nerob si tiez velke iluzie. Bud su doma za tv, na mobiloch alebo na kruzkoch. Tie partie co vidim vonku skor riesia cigarety, chlast a robia neplechu alebo potom sa zgrupuju po nakupnych centrach. A v meste maloktori rodic uz pusta deti same vonka. Dcera chodi von minimalne, ma skolu, kruzky, max tak vybehne s kamoskou do nakupneho centra si dokupit ci uz kozmetiku alebo oblecenie.

zoeeoz
20. okt 2023

@dooscoby to ze ty susedom nezaklopes je aj tvoj problem…u nas si klopeme pravidelne, muka, vajcia, lieky, hoci co 🙂 rovnako aj s vynasanim veci ci uz dohodnutym alebo nahodne vymaknes niekoho trapit sa…detom ideme robit mikulasa spolocne atd 🙂 akoze ano neviem co to bude ked budu mat 15 ale to od dediny zas o tolko nebude odlisne, akurat to moje dieta nebude kukat na hodinky aby nezmeskalo posledny bus domov na dedinu co ide o pol 9ej :D ale zlu partiu vymakne zas v meste lahsie

dominikak4
20. okt 2023

@dooscoby náhodou, na ihrisko do mesta s nimi chodím minimálne raz do týždňa a vždy je to tam plne malých detí. Vybrala som si ihriska frekventované a pri jednom z nich chceme kúpiť byt. Všetko je lepšie ako tu kde sme teraz.

kvietocek87
21. okt 2023

@dooscoby veď vtedy práveže ľudia nevystrcili nos z dediny.Ved skoro v každej dedine bola nejaká výroba a ešte plus družstvo, keď sa bavíme o socializme.Prakticky celá dedina tam bola zamestnaná.Auto mal málokto.Lekari, zubári, gynekológovia ordinovali aj po dedinách.To teraz nic nikde nie je.A ďalej v dedinách potraviny, dokonca restiky a o krčmách ani nehovorím.Tie boli tiež všade.

ivkadestiny
11. júl 2025

@anonym_autor dobrý deň, viem ,že to je už starší príspevok, ale skúsim. Chcem sa spýtať ako to dopadlo? Ste v byte spokojní? My riešime momentálne rovnakú dilemu . Ďakujem

autor
12. júl 2025
@ivkadestiny

@anonym_autor dobrý deň, viem ,že to je už starší príspevok, ale skúsim. Chcem sa spýtať ako to dopadlo? Ste v byte spokojní? My riešime momentálne rovnakú dilemu . Ďakujem

autor
12. júl 2025
@ivkadestiny

@ivkadestiny veľká spokojnosť viac času viac peňazí ušetríme 😀

ankare
12. júl 2025

@anonym_autor super rozhodnutie! Nech sa Vám darí!

Strana
z8