icon

Stará sa vám svokra do výchovy detí?

sandrusa2803
10. mar 2014

Aj Vám sa svokra stará do výchovy?Poučuje a tak?

peta1510
12. mar 2014

Ja si myslim,ze mnohe to ani tak nemyslia,ako to nakoniec vyznie.Beriem to podla seba,mam dvoch synov a ked sa ozenia a budu mat deti,je to ine,akoby som mala dceru a mala by dieta.Budem tiez vlastne cudzia osoba a moj zaujem tiez bude mozno zle ponaty.Je jasne,ze ak je to extrem,nie je o com.Ale otazky typu,co ste robili a papali a kam idete,budu aj v mojom repertoari:DD Ale budem to mysliet urcite v dobrom 😉

katuska04
13. mar 2014

@sandrusa2803
Mila Sandra...bude to len horsie a horsie...viem o com pisem, mam to doma...s manzelom sme uz skoro 10rokov, mame dvoch krasnych a hlavne zdravych synov a do vychovy obidvoch sa mi stara...je to hrozne...a aj svokor...neviem, do kedy to tu vydrzim, ale uz asi dlho nie...momentalne mame problem, ze 5rocny syn sa zacal spravat trucovito(sice to uz trva dlhsie)...zacal so sebou mykat a davaju to za vinu mne a manzelovi, ze na nho kricime atd...ze to su nervy...takze ak mozes, tak cim skor prec...pokial ta tvoj manzel v tom podporuje...drzim prsty...ja som zo svojej strasne nervozna a ked sa zacneme rozpravat o problemoch, normalne ma trasie z nervov...

katuska04
13. mar 2014

@lukasamiro u nas to bolo povedane z manzelovej strane vela krat...a nepomohlo...stale sa staraju

katuska04
13. mar 2014

@lalaboo lebo s nou nebyvas...keby si byvala, tak by to bolo horsie

katuska04
13. mar 2014

@lenbea ani ja...☹

mita9
13. mar 2014

nie nestara

gabika53
13. mar 2014

nie nestará, nikdy sa nestarala, nikdy tam nespali a ona bola len 1x u nás..spolu sme 9r, 3deti... 😒 nemá čas vraj.. 😎

sharlotta
13. mar 2014

aj svokra, aj mama a zrejme sa budem aj ja starat do vychovy mojich vnucat, lebo si budem mysliet, ze ja to viem lepsie 😀 😝 Niekedy sa povadime, niekedy sa urazia, niekedy sa urazim ja...a tak ide zivot.Podla mna je to normalne, obycajna ludska vlastnost.

gretocka
13. mar 2014

@sandrusa2803 na zaciatku po narodeni synceka som paradoxne mala vacsi problem s maminou ako so svokrou 🙂 mamina od samej lasky a radosti z prveho vnucatka ma v mojom vtedajsom ponimani "terorizovala" denne tym, ze mam slabe mlieko, ze maly urcite place lebo je hladny a ako viem kolko vlastne vypil ked ho len kojim a ani ho nevazim.... proste ona nekojila, poznala postupy z jej doby a nevedela pochopit ako ja mozem byt kludna. Postupne ako hormonami bicovana prvorodicka som si postupne vypestovala alergiu na akukolvek dobre mienenu radu a aj za obycajnou otazkou ako sa mate som citala stopovanie a snahu najst nieco co robim zle.... ked hormony opadli, vysvetlili sme si svoje pocity a potom uz bolo dobre. Dnes ak maju pocit ze nieco robim inak ako by to robili ony opytaju sa preco to tak robim a kedze im svoje postupy a rozhodnutia viem zdovodnit, v pokoji nazivame a pomahami si 🙂
Ako mamina tak aj svokra maju tendenciu skor ma podporit a plne respektuju moje priania, aj preto sa nebojim deti s nimi nechat, lebo viem, ze ak poviem ze im sladkosti nemaju davat, tak im ich nedaju pripadne ak si decka vyzobru, tak mi to povedia kolko a coho im dali.
To skor ja mam problem si to v sebe zrovnat ked mam od deti odist, ale uz sa to tiez ucim 🙂
Priala by som vam vsetkym mat korektne vztahy s vasimi maminami, babkami a svokrami.

sandrusa2803
autor
13. mar 2014

@kattty85 ja mam to iste presne.Bohuzial,byvame este u svokry zakedy sa nepostavime na vlastne nohy a svokra ma dvojgeneracny dom cize tu byva este jej mama,svokrova sestra-stara dievka,svokrova nevladna mama a muzovy este slodobny bratia-keby tam oni nebyvali tak som uz na psychiatrii 😀svokrina mama je este horsia ako samotna svokra...ked niekde idem s deckami hned ma usi ako radar a vyzveda...svokrova sestra ma zas pouca ako keby odchovala aspon 5 deti.Nemam vacsieho jedu ked mi zacne pri ritialnom rodinnonedelnom obede hovorit,ako malo som si nabrala,ved ja musim stale jest za dvoch,ked sa nenajem,nebudem mat mlieko atd...ze ona to cita na nete...alebo ked nakojim malu a chvilu nato place,tak uz konstatuju ze mam malo mlieka ze je slabe lebo "nic"nejem atd...uz mi to lezie riadne na nervy...uz som kvoli tymto potyckam zacala zas fajcit,cudujem sa,ze na to,mi nic nepovedalu,ved kojim?!Manzel jazdi na kamione,cize ten pride sporadicky na max 2-3 dni a to vtedy nechcem riesit tieto problemi ale som rada,ze je vobec snami..prednedavnom som mu uz pisala co sa deje,aspon ze stoji na mojej strane inak by som uz balila kufre..co je na tom horsie,mam starsiu dceru z predchadzajuceho vztahu a vzdy ked si cez vikend pride pre nu otec,svokryna mama vycitavo povie,zase ju davas prec?Ako uz mi je niekedy do placu...moj otec mi povedal,zapamataj si,kolko bude svokryna mama zit,lebo tolko bude aj tvoja svokra..tak sa tesiiiiiim....ako na just ona ma narodeniny teraz 27.3 a ja 28.3!!!!Asi jej nieco vsypem do caju 😀

mariapuskasova
20. mar 2014

@lenbea nádej je vždy len treba moc veriť ja som mala chlapa ktorý bol rok bez práce môj malý je po operácii srdiečka ja som chodila do roboty aby sme mali aspoň niečo žili sme ako žili mali sme 200 eur mesačne na energie sme prispievali 100 eur a na stravu a ostatné veci sme mali 100 eur bolo to málo ale konečne sa sťahujeme muž si našpiel robotu a celkom sa dá myslím si že mi dosť pomohla kniha sila ako som ju začala čítať a praktizovať teda skúsiť sa riadiť podľa nej do pol roka sa všetko otočilo a teraz som nadmieru spokojná a už sa len usmievam :D pritom neraz som bola na pokraji zrútenia preplakala som aj celé noci no konečne sa nám začalo dariť a je to fajn :D

mariapuskasova
20. mar 2014

@sharlotta obyčajná ľudská vlastnosť je ked ti povedia že takto som to r obila ja alebo ked ti povedia že skús to takto a nie že ti povedia toto nerob rob toto alebo urob to daj mu to a nedajbože ako mne ked zistili že sa stahujeme tak mi povedali že chod ale malý ostáva pri nás to je už psychiatria a demencia a to je len jedno z mála čo robí moja svokra napr každý deň zobudia malého ked spí, pištia pri nom .... všetko sa to odzrkadluje na malom strháva sa zo spánku ked niečo nemá musím mu to okamžite dať lebo prestáva dýchať lebo oni mu všetko dovolia všetko dajú a ja môžem ísť na psychiatriu lebo nieviem čo s tým ale našla som riešenie odýsť a čo najskôr ono by to bolo možno v pohode keby som mala zdravé dieťa nebrala by som to tak ako to berem len malý je po operácii srdiečka a potrebuje kľud a nie bláznivých svokrovcov . A to ked som malého nemala tak som ich nevydela aký bol rok dlhý a bývame v tom istom dome len na druhom poschodí teraz ich mám od 8 rána do 20:00 dakedy do 21:00 vkuse pri sebe nemám čas si ani odýchnuť ani poležať ani nič

cicanezer1
20. mar 2014

Základ dobrého vzťahu je neočakávat, že ten vztah bude super . Pripraviť sa na najhoršie ....potom môžete zažiť vždy len pekne prekvapenia

asimama
27. aug 2014

otvaram staru temu..momentalne ani neviem,ako sa mam zachovat..ide o to..pokial sme nemali maleho bolo vsetko max.super..vztahy svokra a jej muz.ked sa narodil maly..vadilo mi vsetko..ako ho volaju..ako sa k nemu spravaju..proste vsetko.a najviac som nenavidela,ked som ho isla kojit a uspavat a oni nasackovany v mojej spalni a pozerali na mna..ako total psycho..no dobre to bolo vtedy..odvtedy sa vztahy trocha ustalili..az do teraz..vzdy som bola velmi neskutocne hrda,ze mame s mm rovnake nazory na vychovu dietata..ked som pocuvala ako sa s mm hadaju koli vychove..tak som bola taka stastna,ze taketo problemy som riesit absolutne nemusela..maleho sme vychovavali tvrdo,ale spravne..aby neublizoval druhym,zvieratkam..detom..a najviac sme neznasali,ked sme prisli svokre a oni vsetko opacne..dedovi aby buchol..a starkej..pred nim kopli psa,alebo macku..atd..fakt som nato bola nahnevana..neznasala som to..vsetko by mu zniesli z neba aj modre..lebo sa hodil o zem dali by mu aj ziletku do ruky..no lenze doma nebude niekto skakat,lebo si maly piskne..a ze sa bude hadzat o zem nic tym nedosiehne..stalo sa asi tolko,ze svokra drzala maleho na rukach a on ju od zlosti tresol..tak som ho chcela zobrat z jej ruk a dat mu po riti,nech vie,ze sa to nema..a svokra ho drzala na rukach a nechcela mi ho dat a ospravedlnovala ho,ze on nechcel..tak sme sa handrkovali o maleho az som jej ho vytrhla z ruk capla mu po riti..a ona urazena..absolutne nerespektuje moju vychovu..ja si mozem povedat co chcem..to si mozemn rovno hodit hrach o stenu..ked jej povie nieco synacik..toho pocuva..samozrejme ostane oduta..teraz si mysli,ze tyram maleho!!!lebo maly obcas dostane varechou..ale to tiez len capnutie aj to,ked uz si s nim neviem dat rady a vobec ma nepocuva..vacsinou zaberie,len ked sa mu povyhrazam varechou..no uz som na nervy..a najlepsie bolo,ked za mnou prisiel mm a zacal,ze aby som maleho nebila varechou atd..ako keby som mala doma na stole nachystanu varechu a na vesiaku remenicu 😠 😠 pozeram na neho,co mi to vravi...vysvetlila som mu,ako to je...normalne som v tom,nech ide na dalsiu matersku on..vkuse je v robote,doma mi nepohne ani prstom..mozno by fakt bodlo sa nato pozriet aj z mojej strany nato..to fakt som az taka zla do kelu???ako fakt uz som z nervami v koncoch ☹

sonice
28. aug 2014

@asimama svokre sa nečudujem. Deti sa varechou nebiju. Hlavne ze ho učíte nebit psov, macky a ľudí, keď ho ty sama fyzicky trestas. Vodu kazes a víno pijes. No neva.

vevesh
28. aug 2014

@asimama no bit deti varechou je dnes prisilne ( i ked za nasich starych cias to bolo normalne, vsakze 😎 )... Prisna vychova este nikomu neuskodila, a kazda mamina raz dala svojej ratolesti na zadok...minulost uz nezmenis, ale skus to obmedzit, prisne vychovavat sa da aj bez fyzickych trestov 😉

gretocka
28. aug 2014

@asimama nebudem ta ani odsudzovat ani ti nadavat ze malemu obcas capnes... len sa trosku skus aj ty povzniest nad svoje pocity a pozriet sa na seba z pozicie niekoho ineho....
neviem kolko ma tvoj syncek rokov. Ja mam dve deti - patrocneho syna a dvojrocnu dcerku. Manzel je drobny zivnostnik, ktory drie cele dni dlho do vecera a teda vacsinu dna som na deti tiez sama. Aj mna obcas deti cvicia a ver ze odkedy su dvaja tak kazdodenne mame chvilku kedy musim predychavat, Ale ak som im obcas aj capla, dalo by sa to zratat na prstoch jednej ruky a varechou by ma v zivote nenapadlo... U nas totiz plati, ze bitka nic neriesi a ked zacala dcera capat v nervoch do mna, pochopila som, ze ju nenaucim nebit druhych ak ju budem bit ja.... A ver, ze pri mne zrovna povolnu vychovu nemaju, ale ide to aj bez varechy.
Ak vam takyto system vyhovuje, tak v nom pokracuj, ale pocitaj s tym, ze este par ludi v okoli stretnes, ktori budu mat na vec iny nazor ako ty....
A na zaver rada, ktora znie ako pekna teoria, ale u nas funguje - Cim je dieta neposlusnejsie, tym viac sa musim zamysliet ako ho motivovat k poslusnosti a upokojit ho. Akonahle znervozniem alebo zacnem kricat, tym sa situacia zhorsuje....

bordor
29. aug 2014

@asimama napriek dnes "modernej"výchove nie je nic na tom, ked malemu v pripade potreby capnes varechou alebo rukou po zadku. Dost podrobne opisujes svoje vychovne principy a myslim, ze su uplne v poriadku. myslim, ze svokrovci Ti robia mnohokrat aj naschval.nepochybuj o sebe a stoj si za tym, ako maleho vychovavas, jasne im povedz, ze urcite veci z ich strany si neprajes a ked s malym zaobchadzaju uplne opacne ako Ty, najvacsiu skodu robia prave jemu.

katfan
29. aug 2014

@sandrusa2803 Jasne a niektoré rady sú lepšie,než rady z internetu a časopisov.Niekedy si od svokry radu vezmem,inokedy to urobím podľa seba.Má právo na svoj názor,vychovávam aj jej krv,moje deti sú jej vnúčatá.

sarinka2012
29. aug 2014

@katfan Velmi zrela a inteligentna odpoved 🙂 Aj ja rešpektujem nazor a pripomienky svokry,ale zase ona rešpektuje ked jej za jej dobre mienenu radu podakujem,ale odmietnem ju,aj ked sa v niečom nezhodneme tak 100% rešpektuje moj nazor,je užasna babička a vychovala užasneho syna (mojho manžela) ale musim povedat ze poznam aj svokry ktoré už idu cez čiaru,vyslovene utočia a dobre mienene rady začinaju najhorsou vetou " Moj syn ked bol v jeho/jej veku tak ...." Ale v globale su aj dobre nevesty aj dobre svokrušky ...ale žial aj tie zle..a to na oboch stranach

asimama
29. aug 2014

@sonice asi ti budem oponovat..ale poznam mamicky,ktore svoje deti nebiju a ver,ci never..su take neskutocne drze,ze ja sama som ostala s otvorenymi ustami.nehovoriac,ze su duchovne zalozeny,ked tu uz vodu kazeme a vino pijeme 😉

asimama
29. aug 2014

@bordor praveze to,ze ja si mozem povedat hocico,ale ako keby som hodila hrach o stenu..otrasie sa svokra a ide dalej..ked jej naposledy povedal moj mm co si mysli,tak zacala nariekat a pri dalsej navsteve nam povedala,ze ona si bude robit aj tak co chce,ze ma jedineho vnuka a my sa mozeme postavit aj na hlavu..ono tam ide o to,ze ona sa v malom strasne vidi..moj mm vyrastal u jej exmanzela..tam ho tlkli hlava nehlava..proste ciste psycho..peniaze mu davali aby svojej mame povedal ku...atd..fakt brutal..nechcem to velmi rozpytvavat..proste a ona ako keby videla,ze ja malemu neviem ako ublizujem alebo co..lenze ja len chcem aby vedel,kde ku komu a ako sa spravne chovat..to,ze mu capnem pravom na rit..praveze to,ze nechcem aby nas syn bol drzy a nevychovany co prave v tejto dobe je..a nech si hovori kto chce co chce..vidim to..a to,ze mi je to praveze luto..lebo ked si dieta dovoli len tak do hocikoho hodit kamen a jeho maminka sa len usmeje a rozprava sa dalej..tak dakujem pekne.. 😢

katfan
29. aug 2014

@sarinka2012 tak tak,je to o ľuďoch a tolerancii.

sonice
29. aug 2014

@asimama to nic nemení na tom, co som ti napísala. Vieš skús začať u seba. mňa tiež mama lomila varechou, dodnes sa mi to nepáči. A nemyslím si, ze je vďaka nej zo mňa slušný človek. Mať si na mne akurát vybila zlot za svoju vlastnu nemohúcnosť vo vychoveu. Je to jednoduchšie, ako rozprávanie a nehovoriac o tom, ze davas sama zlý príklad v správaní sa. Tvoje deti mozu potom teba kopírovať. Ked sa im nebude páčiť správanie niekoho iného, tak ho zdrvia tiež. Bars povieš, ze si ich vychovavala presne naopak. V skutočnosti si im to priamo ukázala. A nemoc sem nevychovane deti iných mám. Pozri sa na vlastne deti aké su... A na seba. Niekedy takéto uvedomenie si vlastných chýb pomôže. Nechcem ta ponnizovat, myslím to v dobrom. Deti sa naozaj varechou nedrvia.

gretocka
29. aug 2014

@asimama co sa tyka svokrinej vety, ze ona si spravi aj tak ako ona chce, tak to ti prajem pevne nervy a hlavne aby ste drzali spolu s manzelom lebo to je najhorsie co moze byt, ked rodicia vedu vychovu jednym smerom a stari rodicia im to uplne vyvracaju a este horsie je ak ocinko dovoli co mama zakaze alebo naopak.
Ci uz obcas capneme alebo nie, kazda chce vychovat z deti slusnych ludi - a nezabudajme na to, ze nas deti sleduju pri vsetkych cinnostiach, ktore ich formuju omnoho viac ako to ci parkrat dostali alebo nie....

gretocka
29. aug 2014

@ asimama a este jedna poznamocka - tiez len krutim hlavou nad rodicmi, ktori v drzosti a nevychovanosti svojich deti vidia len ich rozvijajucu sa individualitu... 🙂 aj take som uz pocula. Len mam pocit, ze sa slusnost a vychovanost da dosiahnut aj inak ako bitkou....

sampo
29. aug 2014

Bohuzial stara 🙄 tie jej "dobre mienene" rady ma pekne vytacaju niekedy... sorry, ze nie som taka supermatka ako bola ona..nikdy na deti nekricala vraj (hahaha). Niekedy jej mam chut povedat, nech ma nepoucuje, lebo ja jej deti poznam a s jednym z nich zijem a urcite ta vychova nebola taka tip-top 🙄 😠

gretocka
29. aug 2014

a teda aby som sa este vyjadrila aj k tomu ci sa moja svokra stara : nie nestara. Obcas sa opyta, alebo povie ako situaciu riesila ona, ale necitit v tom ziadne povysovanie ani nevyziadany natlak. Ale teda aby som spravodlivo sa priznala - na zaciatku po narodeni syna mi pekne liezla na nervy ako moja mamina, tak svokra a aj svagrine, ale bolo to mojimi hormonmi nie ich pristupom - to len ja som bola citliva na vsetko..... mamina ma trapila vecnymi otazkami o mlieku - ona nekojila a nechapala ako mozem byt pokojna ked neviem kolko presne maly vypil, bol predcasniatko a za kazdym zaplakanim videla moje slabe mlieko a ze je hladny. Ale preslo to aj ked sme si par krat skocili do vlasov.
Zo svokrinych perliciek si pamatam na vetu: Daj mi ho na ruky, nech skusi ine ruky aby prestal plakat a furt mali so svagrinami pocit, ze v autosedacke je pokrceny.
Inak s odstupom casu ked sa na to pozriem, tak to boli drobnosti a v zasade musim povedat, ze ma uplne vsetci v rodine respektuju a ked na nieco poviem ze nie toto nemozu deti dostat/robit tak ma podporia. Ak maju otazky, opytaju sa, ale akceptuju. Nebojim sa deti nechat nikomu z nich na postrazenie.

asimama
29. aug 2014

@sonice asi sme sa zle pochopili..ja maleho varechou nedrvim..ale ked uz sam nevie co zo sebou a to je raz za uhorsky rok,tak vtedy mu capnem...nie ze mu nalozim ako konovi,alebo ako si to pochopila..

asimama
29. aug 2014

@gretocka aspon,ze v tomto si s mm rozumieme,aj ked teraz koli svokre sme zatrhli varechu..ale maly o tom nevie..takze aspon vyhrazat sa mu mozem.. 😉 no len ako si vybudovat u svokry aby respektovala nasu vychovu..lebo dotahovat sa s nou o vlastne dieta vazne nemam zaujem 😒