Starí rodičia a ich vzťah k vnúčatám dnes
Veľakrát tu čítam v diskusiách ako starý rodič nič nemusí. Nemá povinnosť pomôcť s vnúčaťom, nemá povinnosť zaniesť do škôlky, zo škôlky, ma právo užiť si starobu. To je v poriadku.
Na druhej strane ako tieto materské dovolenky prežívali naše mamy, staré mamy? Lebo ja si z detstva pamatam najviac svojich starých rodičov, ktorí ma vždy brávali zo škôlky a poobede som bola u nich. Moja mama v tomto mala kľud. Žeby so mnou niekto staval kocky, kreslil, robil rôzne aktivity ako to robia dnes rodicia, si vôbec nespomínam. Keď som bola staršia, dal sa mi kľúčik na krk a celé vikendy ma tým pádom nebolo, rodicia mali veget.
Moji starí rodicia zas pamätajú ako museli chodiť robiť na pole, kopať zemiaky. Raz mi svokor povedal, že moje deti majú pekné detstvo, že oni museli iba robiť a pri motyke toho veľa nenatancovali. Starali sa o prasiatka, husy, kačky. Keď prišiel do školy, našiel odkaz na lavici - pod domov, treba sa ísť postarať, tak išiel rovno domov pomáhať na gazdovstvo. Keď som sa pýtala, kto ich vyberal zo škôlky, tak že sesternice, starší súrodenci (8-7 roční vyberali menších) a keď sa stalo, že zabudli, tak ich učiteľka zo škôlky priviedla domov.
Nie je to už niekedy lenivosť a nezáujem. Zvlášť, keď starším generáciám pomáhali tetky, sesternice, matky z každej strany?
Len ma zaujima odkiaľ sa berie táto novodobá bezcitnosť a egoizmus, kedy niektorí starí rodicia ani netušia ako ich vnúčatá vyzerajú, keby neboli moderné výdobytky, že sa pošle fotografia, pripadne je záujem a návštevy jednostranné zo strany rodičov i keď sú starí rodicia plne mobilní a v sile.
@mamutka a ty si myslíš,že keď ja som im niečo povedala,že sa niečo aj zmenilo ? Vobec.
@barbie2023 to sú také ženy proste. Ale určite to nie je väčšina terajších dôchodcov. Rodinu si nevyberies
@barbie2023 Tak asi záleží aj od toho kedy to bolo. Moja starká sa dožila 91 rokov ,jej mama 94. Počas vojen sa samozrejme ľudia málo dožívali. Teraz máme už veľmi znečistené ovzdušie ,samé alergie ,veľa ľudí má rakovinu. Modifikované potraviny,atď. Toto dakedy nebolo. Nevieš o čom hovorím "bože dobrý" ? 🙈
@samik88 no vzhľadom k tomu,že mám vyštudovanú históriu tak trochu o tom viem koľko sa priemerne ľudia dožívali a ako fungovali 😬
@barbie2023 tak to potom pardón. Ja neporovnávam so stredovekom. Jasné,že medicína pokročila. Ale napríklad máš záruku,že už ziadna pandémia nepríde?
@samik88 popravde ,nerozumiem prečo do toho teraz pleties pandémiu. Ale záruka žiadna nie je. Skôr si myslím,že je to pravdepodobné vzhľadom k migrácii , klimatickým zmenám a pod.
@barbie2023 Lebo práve kvôli pandémii sa zvýšila tá úmrtnosť a veľa ľudí má kvôli nej zdravotné problémy. To ty si vytiahla tú chrípku. Každopádne si myslím,že nás nič dobré v budúcnosti nečaká. Ale už sme veľmi odbočili od pôvodnej témy.
Moji rodičia aj svokrovci sú vynikajúci starí rodičia ,ešte chvalabohu vládzu a venujú sa svojim vnúčatám keď sa dá. Toľko k tomu. Prajem ti pekný zvyšok večera 🙂
@samik88 tieto myšlienky mali ľudia od staroveku,že nás nič dobré nečaká 🤷 a chrípku som vytiahla ,nie pandémiu.

@barbie2023 vieš, ale to si musis vydiskutovať s mamou a svokrou. Také ženy boli vždy, aj ja keď som bola mala, tak kamarátku matka vždy strcila k babke a ona si žila pekne svoj život. Taká sa nerozkraja ani pre vnúča. Nasi by chceli chlapcov aspoň dva krát za mesiac u seba, proste bývame ďaleko. V lete ich tiež necháme u rodičov len občas a pár dni, lebo rodičia sú unavení, aj keď si to nepriznajú a chceli by deti aj na mesiac. Proste máš taku rodinu, nie sú dôchodcovia všeobecne taki.
Kedysi mali mnohé ženy deti lebo sa nepatrilo ostať ako stara dievka sama. A potom deti odložili k babke.