Starí rodičia, prečo robíte rozdiely medzi vnúčatami?
Dobry den, co vas viedlo k tomu, ze deti jedneho zo svojich deti “obdarujete” viac (ci uz casom s nimi, peniazmi, atd) a deti od ostatnych deti menej? Dakujem za uprimnost
Lebo keď dám jednému viac, ten druhý musí dostať menej. Matematika 🤣. To sú problémy
Toto robia nielen starší, ale aj tety,ujovia, dokonca rodicia.. prečo? Sympatie k dieťaťu,jeho rodičom,jeho povahe,výzoru.. ja osobne za seba som mala roky problém mat skutočne rada jedného zo synovcov. Bol agresívny, zúrivý, brutal tvrdohlavý a mal silu ako medveď. Vďaka bohu ako vyrástol a dostal rozum je z neho skvelý chlapec. Ale keď bol dieta, nemala som absolútne chuť sa s nim stretávať, vždy dám mojmu synovi pästovku do brucha, stále ho provokoval a podobne akcie. Takže to "preco som ti tak citila" tam pre mňa objektivne bolo. Vďaka bohu je to teraz už všetko ok...
Niekedy jeden dostáva od druhých starých rodičov viac (lebo tam je jediný), niekedy je to kvôli častejšiemu kontaktu, niekedy kvôli absencii kontaktu...
Nie som starým rodičom, ale ja to beriem tak, že oni si to ani neuvedomujú, prípadne majú sami pred sebou nejaké ospravedlnenie. Ja osobne nepotrebujem, aby dávali starí rodičia nášmu dieťaťu ani rovnako, a už vôbec nie viac ako jeho / jej bratrancom a sesterniciam.
Sú to čisto subjektívne dôvody a svojprávni dospelí ľudia môžu so svojím majetkom nakladať slobodne - ja to rešpektujem.
Ty máš všetkých členov rodiny rovnako rada?
Niekedy je to ako začarovaný kruh - vnúča, ktoré častejšie príde pozrieť starých rodičov, si "zaslúži" viac (darčekov, drobností, milé slovo), ako to druhé, ktoré sa zjaví len občas, lebo povedzme býva ďaleko a nedá sa stále...to potom príde čoraz menej krát, veď načo, aj tak si to starkí nevážia...
U mňa osobne sú to životné okolnosti. Budem mať teraz už dve vnúčatká. Obidve od dcér. Pri prvom vnúčati bola situácia taká, že žilo s nami v spoločnej domácnosti 6 rokov, takže sme boli spolu nonstop. Ja som mala vtedy rovnako staré svoje dieťa, takže rástli spolu. Teraz sa narodí druhé vnúča, ja pracujem, mám doma začínajúcu pubertu, bývame od seba 40km. Takže druhá dcéra môže mať "pocit krivdy". Nebudem s jej dieťaťom tráviť toľko času ako s tým prvým. Nemusí byť za tým nič iné.
@laurita285
@tetapetra Baby vy ste vtipne 😀 jasne matika nepusti
@januska12323 nemam vnucata, ale deti mam rovnako rada ano
Zamrzí to, potom sa čudujú, že tam nechodíme tak často a vzťahy chladnú. Dcéra nechodí k babke z otcovej strany, lebo vždy sa chváli ako druhá vnučka chodí tam a tam, robí to a to, učí sa tak a tak a jej sa ani neopýta ako sa má. Im dá stále či po 20e, dobije kredity, a jej len čokoládu, alebo aj nič. Asi preto, že nepýta 😄 tak blbo som ju vychovala, aby nikdy nič nečakala od druhých. Ale jasne, že to zamrzí. 😉
@janettdamian hej to je logicke. Ale ak k tebe pridu vsetky vnucata na navstevu, a su napr. hladne, tak das najest len tym jednym? Alebo das darcek k meninam len jednym, druhym nedas? Len sa snazim vzit do tej situacie, ze co by mna ako babku viedlo urobit takyto rozdiel. Nie je to o tom, ze cosi pozadujem atd, skor o tu logiku za tym, lebo to nebolo raz
@anjelicek26 keby tam bol naozaj dovod, nepoviem. Ale zjavny dovod nie je…
Tam nie je žiadna logika. Keď ti niečo vadí tak sa ozvi.
stari rodicia, preco sa nezaujimate o deti vobec?
ano, bohuzial, stava sa to aj v nasej rodine, a teda absolutne tomu nerozumiem. rozdiely by sa robit nemali, ale v kazdej jednej rodine sa asi najde taky stary rodic, ktory to proste robi a aj bude robit nadalej 😀 spytaj sa ich, pretoze ja netusim.
@januska12323 Dakujem za radu, len ja sa pytam co inych starych rodicov vedie k takemuto spravaniu, lebo u nas som ziadnu pricinu nenasla
U nás to napríklad z jednej strany bolo preto lebo nemali radi zaťa,môjho fotra a z druhej strany,lebo nevesta a jej rodina a aj my deti sme evanjelici
@vierkaa0 raz som sa na cosi opytala, dostala som odpoved typu ved nabuduce… a nabuduce nebolo 😀
@tetapetra mna sa nieco netyka? Sorry nerozumiem tvojej odpovedi
Take som nezažila, že by jednému dali jest, druhému nie. Ale darčeky a peniaze to áno. Čo az tak nevadí, lebo dá sa to vysvetliť tak, že proste akurát prišli nevhod, nemali pri sebe peniaze, alebo nevedeli čo kúpiť...ale ta pozornosť zamrzí, hlavne ak prišla moja dcéra k babke a ona vkuse rozprávala o tej druhej vnucke, aká je šikovná, na akú školu ide, aka je pekná najkrajšia. A moja dcéra tam sedí a len prikyvuje. A keď odchádza, tak jej povie, že ju rada videla, nech príde aj nabudúce.
@vierkaa0
@kavasmliekom ved toto, zamrzi to. Pricom su to este len deti…
Sorry, mažem, ja som to pridala inam ako som chcela 🤦🏻♀️
@kavasmliekom ah jaj, chuda dievca. Toto by ma zamrzelo este viac
No napríklad u nás (ja ako vnúča) to bolo tak, že ostatné vnúčatá bývali ďaleko a babka nemala možnosť chodiť za nimi, oni prišli možno raz za rok tak tie vzťahy časom ochladli a neviem či sa nejak darcekovalo. My domáci sme dostali na sviatky alebo občas mandarínku. Necítila som rozdiely ale očividne boli.
Moja babka davala viac druhej strane rodiny, ja som si to nikdy nevsimla no moja mamka to spomenula ked sme uz vyrastli. Vraj lebo druha strana mala menej penazi a menej dobreho otca tak im chcela vynahradit.
Myslím, že odpoved si našla. Nie sme Boh. Aj keď sa snažiť môžeme, niekto je nám sympatickejši, niekoho máme bližšie, máme radšej ..
@lossless toto by som chapala, ale ani toto neni dovod, prijmovo sme podobne
Neohovarate sa medzi sebou? Mate ináč dobre vzťahy?
@ivangeline mne to je luto, lebo su to len deti, navyse ich vlastna krv.

Lebo niektoré deti mám radšej :D wtf čo čakáš za odpoveď