icon

Starostlivosť o invalida

gaby21
6. júl 2014

Ahojte dievčata, mojej mame sa pred par tyydnami velmi shoršil zdravotny stav a po mnohych komplikaciach, ostala ochrnuta od pasa nadol. O tyzden ju pustia z nemocnice a ja fakt neviem ako sa o nu postaram. Preto vas, tie ktore mate doma blizkych na vozičku, prosim o radu, čo všetko potrebujem mať doma. samozrejme okrem postele, špecialneho madraca, vozika. Ake zdravotnicke pomocky potrebujem aby sa neurobili preelzaniny? A uplne moja najvačšia obava je ako ju budem polohovať, respektive prekladať z postele na vozik? v nemocnici som to skušala a vobec som s nou nepohla, je to v podstate mrtva vaha, vobec si neviem predstaviť ako ju budem prekladať hore dole. Budem vdačna za kazdu radu 😒

janinah
6. júl 2014

uff,to budeš mať ťažké,nemáš "výcvik" opatrovateľa....robia sa kurzy,kde sa učí ako takého človeka dvíhať,kúpať,ale na toto asi nemáš už čas,tak sa musíš učiť za pochodu...nestarala som sa o takého človeka,ale som zdravotník a radila by som na prvé dni si zaplatiť nejakého ošetrovateľa,ktorý sa bude o mamku starať a ťa naučí tie ťahy,lebo nie je to ľahké.....mám bratranca,ktorý sa staral o mamku po amputácii nôh a chlapec -chlapisko skoro prišiel o chrbát.....úprimne- hľadala by som pre mamku opatrovateľský ústav alebo profes. opatrovateľa muža...ty jej môžeš variť,prať,masírovať,otáčať,ale prekladať na vozík ,kúpať a pod. nie je pre ženu bez školenia a vlastne aj pre školenú je to ťažké..a ty máš aj rodinu...ohľadom pomôcok sa poraď vnemocnici a potom s jej obvodným lekárom,na niečo máš aj nárok,treba pozisťovať v mamkinej poisťovni a nedať sa odbiť

janinah
6. júl 2014

a už pred mamkiným príchodom z nemocnici kontaktuj jej lekára,aby si tie potrebné veci už mala doma,kým mamka príde ..možno sa ti niekto ozve,kto sa o takého človeka stará,viem,že kolegyňa zháňala nemocničnú posteľ,sú vyššie ako obyčajná válenda,lepšie sa tam pacient ošetruje a tiež sa tam pripája hrazdička,s pomocou ktorej sa pacient dvíha rukami

ada12345
Odpoveď bola odstránená
bibika55
7. júl 2014

@gaby21 Obráťte sa na zdravotnú poisťovňu vašej mamičky.Tam vám zodpovedajú na vaše otázky na čo má vaša mamička nárok.

namornicka
7. júl 2014

To nedáš po fyzickej stránke, zničíš si chrbticu a nebudeš môcť zdvíhať ani vlastné deti. V blízkej rodine sme mali podobný prípad, dotyčná žena chorú osobu nevládala zdvihnúť, hoci sa o ňu chcela starať, takže volili ústavnú strarostlivosť. Alebo druhá možnosť je zaplatiť si službu domov.

ellca123
7. júl 2014

ja by som sa obratila aj na socialku-mozno poradia

kaktusik
7. júl 2014

no dlhodobo to asi nezvladnes, urcite odporucam kontaktovat nejaku osetrovatelsku sluzbu...

oslo1
7. júl 2014

Ahoj,
ja som sestricka, tak ti napisem co budes potrebovat. Ja ale byvam uz dekadu rokov v UK, tu sa velmi uprednostnuje starostlivost doma, preto aj tie pomocky su na doma prepracovane.

V prvom rade budes potrebovat dobry trening. Musim ale podotknut, ze na slovensku su veci velmi zastarale, nechaju ta nadrapovat s chorym a podobne. V UK NHS (zdravotnictvo) zistilo, ze ich vyjde lacnejsie, ked nakupia pomocky ako platit pnku a dlhodobu pnku sestrickam za dolamane chrbaty.

Takze, nakolko je mama ochrnuta od pasa dole, nemoze sa sama pohybovat, budes potrebovat Hydraulicky zdvyhak, Hoist. http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=&imgrefur...
Tento ti pomoze mamu presuvat z postele do vozika a spat. V ziadnom pripade by som ju nezdvyhala sama. Ak nemas toto sancu dostat, tak urcite aspon 2 ludia, ked s nou budete manipulovat.

Dalej budes potrebovat vozik, ak sa da, cim uzsi, aby ste presli cez dvere.
Antidekubitovy matrac do postele a do vozika.
Smyklavu podlozku do postele (je to nieco podobne ako latka na zimnu vetrovku), das si to na plachtu (pod pacienta) a vdaka tomu si ju smyknes hore, dole alebo do strany postele, u nas so to najviac vyuziva. Vola sa to slide sheet.

Ak je mama inkontinentna, tak jednorazove plienky a podlozky do postele. Ak nemas moznost, alebo ste limitovani, tak dat plachtu krizom cez postel a pod nu dat igelitovu plachtu.

Kupelna pre mamicku - aby sa mohla co najviac sama umyt, vuyzivaju sa wet rooms (alebo walk in shower). Budes potebovat pojazdny zachod, odporucam na kolieskach, my na nich aj sprchujeme, najlepsie z plastu, dobre sa umyvaju.

Ak sa da, volila by som nemocnicnu postel, ale polohovaciu, ale aj taku, co sa da dat zo zeme do vysky pasa, aby si sa nesklanala nad mamou a netahala si chrbat.

Nemusim hovorit, ze mali by ste byt dvaja ludia, ked s mamou budete manipulovat, viem, ze sa tu budu ludia pousmievat, ale ide o tvoje zdravie. Nehraj sa na hrdinu, ze to zvladnes, takych bolo a skoncili sami s nasledkami na zdravi.

Ak mas este nejake otazky, kludne sa opytaj, ja uz ale byvam v UK, tu je trosku iny standard, nesmieme tu zdvyhat pacientov a mame velke mnozstvo pomocok.
Odkrutila som si dlhe roky na neurochirurgii a HDU, tak mam prehlad o starostlivosti.
Prajem vela stastia. Ak sa mozem opytat, mamicka mala uraz, alebo nejake zavazne ochorenie, ked skoncila na voziku?
Drzte sa.

oslo1
7. júl 2014

Este ma napadlo, ak mate schody, budete potrebovat rampu namontovat, alebo to nejak inak vyriesit. Ak rampa, tak aj nejaky drziak namontovat.
Mamu treba podporovat v tom, aby bola cim viac samostatna.

nenullienka
7. júl 2014

@gaby21 Ahoj my sme mali niečo podobné so starým otcom. Vždy sme boli pri ňom dvaja a keď ho bolo treba prebaliť tak traja lebo on sa nevedel nadvyhnúť. Hlavne treba požiadať o pomoc lebo sama nemáš šancu niečo takéto zvládnuť a vydržať.
Obráť sa hlavne na ošetrujúcu lekárku nech ti všetko potrebné predpíše na lekársky poukaz a zanes do poisťovne tvojej mamky. Viem, že na preczatie niektorých zdravotníckych pomôcok potrebuješ plnú moc tak aj to treba vybaviť. Najlepšie zájsť do zdravotnej poisťovne a tam ti presne všetko povedia.
Ak bývate v byte a sú tam schody treba požiadať o úpravu najlepšie to riešiť so správcom a viem že o rie kolajničky na schody žiadali úrad práce sociálnych vecí a rodiny - príspevok na to. Hlavne si ešte všetko pozisťuj.
Držím silno palce.

evina313
7. júl 2014

spýtajte sa na Miestnom/obecnom urade na socialnom oddeleni, tam maju aj opatrovatelky na starosti

iza29
7. júl 2014

447/2008 Z. z.
Zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
pozri si tento zákon
my sme sa starali o babičku, z UPSVAR sme dostali invalidný vozík, polohovaciu posteľ, vozík do sprchy a finančné prostriedky na prispôsobenie kúpeľne

gaby21
autor
7. júl 2014

@iza29
@evina313
@nenullienka
@kaktusik
@namornicka
@bibika55
@ada12345
@janinah
@oslo1 Dievčata všetkym vam velmi pekne dakujem za odpoved, takze dnes som vybavila toto. Na doliečovacom oddelleni som dostala papier s presnou dianozou, prve kroky viedli na rehabilitačne oddelenie, kde som si dohodla na zajtra stretnutie s primarom, ktory mi vyda predpis na elektricku postel, madrac, vozik, elektricky zdvihak. Potom som šla na zdravotnu poisťovnu zistit na čo všetko mam teda narok, tak velmi mila pani mi potvrdila, ze ak zajtra donesiem predpis od rehabilitačneho primara, toto všetko mam vo štvrtok doma, dokonca mi to dovezu, dalej ma informovala, že mam narok na rozne zdravotnicke pomocky, ktore mi predpiše neurolog a vydaju mi ich v zdravotnickych potrebach, takze ked maminku v utorok prepustia mala by som byt pripravena. Dalej mi primarka na doliečovaku povedala, ze sploupracuju s charitnou organizaciou, ktora mi bude chodit domov pomahat s hygienou a rehabilitaciami, takze celkom paradne zorganizovane, som bola milo prekvapena. Dalši krok bol UPSVAR, tam som dostala kopu tlačiv na prerarabku kupelne a ešte par veci, uz presne neviem.

gaby21
autor
7. júl 2014

@oslo1 Dakujem ti velmi pekne, dostala si ma do obrazu, vobec som si neuvedomila čo všetko potrebujem, ta rampa musi byt lebo žijeme v rodinnom dome, dokonca by som potrebovala aj stoličkovy vytah lebo moja mama žije na dolnom poschodi a ja hornom, ale taketo možnosti vyberu som na urade nedostala, ešte sa opytam.
No a k tomu čo sa stalo mamine, dostala uplne z ničoho nič epilepticky zachvat, nasledne na to ochrnula, magneticka rezonancia ukazala zrazeninu, ktora tlačila na miechu, tato bola nasledne chirurgicky odstranena, potom dostala masivnu plucnu emboliu, z ktorej sa paradne vylizala, nasledne krvacanie do mozgu, ktore tiež prežila, zhoršilo sa jej sice trošku videnie, ale len v určitom uhle, ale sa mi zda že aj toto sa zlepšuje, kedze po poražke bola uplne slepa, takisto aj pamat sa vracia, pripisujem to tomu, že tem mozog sa jej čisti od krvi, ktorou bol zaliaty, ale toto je len moj laicky nazor, nič konkretne sme sa nedozvedeli, takisto nevieme, čo s tym ochrnutim, kedze miecha nebola poškodena, len tam bol vyvinuty natlak pod vplyvom tej zrazeniny, no nechame sa prekvapit, čo nas čaka, aj ked lekari tvrdia, ze to bude trvale, my stale verime a dufame ze nie 🙂

bibika55
7. júl 2014

@gaby21 Veľmi dobre.Gratuľujem!!!!!

janinah
7. júl 2014

@gaby21 ja len k tým očiam,lebo s tým robím...predpokladám,že ju vyš. očný lekár,ak je tam zakrvácanie v sklovci/ hemophtalmus/ tak to sa buď vstrebe alebo sa dá aj operovať s dobrým výsledkom...tak sa držte obe 😉

gaby21
autor
7. júl 2014

@janinah Juuj vyborne, si ma potešila, lebo ten mrtvy uhol je ked sa pozrie dolu ked by chcela čitat tak to určite nevidi. Ale o očnom vyšetreni mi v nemocnici nehovorili nič, musim zistit. A dakujem 😵

janinah
7. júl 2014

@gaby21 no,zas ja jej očnú dg nepoznám,môže to byť aj kadečo iné nielen to zakrvácanie,oko je maličké ,ale má veľa častí a každá môže byť "chorá",opýtaj sa na to,ak pôjdeš k nej do nemocnice,očný lekár mohol byť aj pri nej pri lôžku na konzíliu...teda opýtaj sa
čo s tými očami,či máte čakať na zlepšenie či niečo riečiť na očnom....

gaby21
autor
7. júl 2014

@oslo1 No tak som zsiťovala aj o tej klzavej podložke, po anglicky Roller slide sheet, po našom Klzavy rukav a si predstav, že to asi nikde nezozeniem, u nas neznama vec 😖 Ja neviem, bolo by odo mna velmi odvažne poprosiť ťa, o zakupenie jedneho v UK, a poslať mi ho domov na SK? Samozrejme, peniažky ti pošlem vopred na učet 😎 Vyzera to ako fantsticky pomocnik pri polohovani nemobilneho človeka, chcela by som to aspon skusiť 😝

oslo1
7. júl 2014

@gaby21
Som velmi milo prekvapena, ako sa teraz na slovensku staraju o imobilnych ludi.

Neviem, co je to Roller slide sheet, ja mam skusenosti iba s obycajnou slide sheet.

S tou podlozkou, pozerala som na ceny, tu este pokukaj: http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_c_0_11?u...
cenovo sa mi zdaju velmi drahe, ale viem ze dobra stoji minimalne 30 libier, to znamena, ze je dobra aj po oprati.
Ak ti mozem poradit, tak chod do obycajnej galanterie, kup si tu silonovu latku na vetrovku, obycajny hruby silon, alebo nylon, neviem, ako sa to vola, ale bude to lacne, lebo to neobsahuje ziadnu bavlnu. Budu ti stacit 2 metre (to by si mala mat 1.5 x 2 metra). Len sa pozri, aby bola taka dobre smyklava a hruba. Kraje zasi. Toto ti bude stacit. Ono sa to pouziva tak, ze si ju das dvojmo pod choreho (tak by si mala mat cistu dlzku pod pacientom 1x1.5 metra). Tie dve dlzky sa o seba klzu a tym padom sa ti cely pacient klze.
Ak by si ale chcela tu podlozku, tak pokukaj hore v tom linku a potom mi daj vediet, ja ti ju kupim a poslem.

Musim povedat, ze vasa mamicka sa viackrat hrobarovi z lopaty dostala, musi mat tuhy koren.

Este ma napadlo, ze aby vam dali dobry trening na ten hoist, lebo najcastejsie urazy byvaju, ze clovek kuka dole na kolesa, kam s nimi ide, pomedzi nohy pacienta a medzitym vrazi ten vrch (tam kam sa upinaju remene na zavesenie pacienta) pacientovi rovno do tvare.

A dalsie, co ma este napadlo, ak je mamicka inkontinentna, tak plienky nech pouziva take, co vyzeraju ako velke vlozky, vlozia sa priamo do nohaviciek.
Ale ak ma retenciu mocu (ze nejde jej moc z mocoveho mechura von, treba vtedy cievkovat), tak namiesto normalneho mocoveho katetra volte bud cievkovanie viac krat denne, alebo suprabubic catheter. Pri tom suprapubickom cathetri sa da do miesta zavdenia zaviest taka valve (chlopna) a to sa tam potom ten catheter zavadza tiez iba par krat za den, aby sa mocovy mechur vyprazdnil.
Problem je ten, ze pri normalnom mocovom katetri (mocova cievka), ak je dlhsie, tak za 24 hodin chory na 100% dostane zapal mocovovych ciest (UTI). U starych ludi to moze viest k porucham vedomia a k deliriu.
U nas sa koli tomuto cim dalej tym viac upusta od cahtetrov, alebo su iba na kratke obdobie ( 6 - 12 hodin po operacii).
No nejak som sa rozpisala. Prajem vam velmi vela zdravia, stastia a trpezlivosti. Robite krasnu vec, miestami budete velmi frustrovana aj vy aj mamicka, treba sa len nadychnut a ono to pojde.

gaby21
autor
8. júl 2014

@oslo1 Vyborny napad s tou latkou, určite kupim, dakujem za tip. No s tym cikanim, nikto mi nič nepovedal, ale ma zavedenu tu hadičku, ale nič bližšie k tomu neviem, moja švagrina je setričkou na urologii, tak, jej budem kazať nech mi to prezisti. Ešte by som sa chcela opytať, či nahodou nevieš, takuto vec, nam povedali že je ochrnuta od pasa nadol, ale ked ležala na jiske s plucnou emboliou, tak mala teploty a dali jej na slabiny vrecuška ladu, na čo sa moja mamina precitla a povedala že ju to chladi a nechce to tam, znamenalo by že by mohla ovladať vyprazdnovanie? doktori mi nič na to nepovedali, čo som si všimla, tak oni v podstate vykonavaju rutinnu liečbu a starostlivosť, a nič navyše,tak ako s tymi očami, pokial viem tak od tej prihody to nikto viac neriešil 😝
Inak ti dakujem pekne, za tvoje cenne rady a povzbudive slova, posuvaju ma dopredu, dakujem 😵

oslo1
8. júl 2014

Ahoj, tam zalezi od toho, aky je vysoky stupen poskodenia.
Moze citit bolest, chlad.
S tym mocovym mechurom to zistite tak, ze jej ho zaklampnete a ked za nejake 2-4 hodiny (zavisi podla naolnenia mociveho mechura), citi, ze musi ist cikat, tak ma stale nejake citenie v mocovom mechury a od tohto teeba pokracovat. Dead line je 6 hodin.
Som sa pomylila hore v rom, co som pisala, malo byt, ze po 48 hodinach vznika imfekcia moc. Mechura. Liecia sa iba symptomaticki pacienti.
sorry pisem na tablete, tak su preklepy

gaby21
autor
8. júl 2014

@oslo1 Ešte jdnu otazočku by som mala, mamina sa pravdepodobne neudrži na voziku, stale je velmi zoslabnuta, ale aj tak sa uz velmi teši na prechadzku medzi ludi, nemaš nejaku radu ako ju zafixovať na vozičku, aby nespadla? Hladala som aj nejake špecialne popruhy, ale nič som nenašla, takže ked by som podomacky niečo zošila musi to byť take konfortne, aby ju to netlačilo, ale tiež pevné aby ju to udržalo

kararinka
8. júl 2014

@gaby21 Neviem konkretne ktory predavaju, lebo oba obrazky maju rozdielne pasy: http://www.eraj.sk/eshop/produkty/mechanicke-vo.... Nebude mat vozik, ktory dostanete uz popruhy? Nespytala si sa ci nemate narok od zdravotnej poistovne aj na popruhy?

gaby21
autor
8. júl 2014

@kararinka No vozik uz bola vyzdvihnuť sestra, popruhy nema, takto ti poviem, tieto všetky veci čo sme dostali od poisťovne nam predpisoval primar na rehabilitačnom, a už aj tak sa mu nepačilo že nam maju dať vozik pre pacienta, ktorý je imobilny, podla neho by mal taký človek ležať na posteli, ani ten zdvihak sa mu velmi nevidel, pravdepodobne ma nejaký limit, no tak toto ostatne som sa už ani nepýtala. Dakujem krasne za link, určite objednam 😵

oslo1
8. júl 2014

Kasli na primara, co si mysli.
Ak sa mamina neudrzi na voziku, co vam predpisal, tak vam mal predpisat vozik, ktory sa da mierne zaklonit a clovek si tam moze aj hlavu opriet.
Daju sa ale dokupit pasy na vozik, tie mozu pomoct.
Ak je mama este slaba, tak zacinajte pomaly. Najprv dobre posadit v posteli, s vankusmi pod ramenami, aby jej to pripominalo sedenie v kresla.
Potom ju dat do hoistu a a polozit do kresla, ale nechat ju v tom hoiste. Nemusi byt zavesena, ale aby sedela v tom mresle. Takto ju nechat 15 minut a potom naspat do postele.
Na druhy den to zopakovat a na treti dat hoist prec, ale sling ponechat.
Ono tie.svaly sa musia zosilnit, co ju udrziavaju v sede.
Takto o kazdy den ju nechat v kresle o par minut dlhsie. Ona bude velmi unavena a bude aj plakat.
Z dalsich pomocok co budete potrbovat je protismykova podlozka na stol pod tanier a pohar, aby sa jej to nesmykalo, ked bude jest. Je to podobne silimonovej podlozke na pecenie.
A ako pohar jednoznacne beaker. Daj si do Google, aby si vedela, co hladas.

gaby21
autor
20. júl 2014

@oslo1 Ahoj, prosim ta nevieš ako je to s reflexami u ochrnutého človeka, všimla som si, že mama pri určitých zatlačeniach pohne prstami, tak som zavolala maserovi, ktorý jej urobil reflexnu masaž a nohy až neuveritelne dobre reagovali, samozrejme nič neciti, ale teda som zmatena, nevieš nahodou ako to teda je, myslela som, že tie nervové zakončenia su uplne poškodene, teda nemal by tam byť ani reflex 😕

branko30
Odpoveď bola odstránená