icon

Starší partner - názory rodiny

19. sep 2021

Ahoj.
Mám 22 rokov a môj priateľ 41 čiže je o 19 rokov starší. Sme spolu už dosť dlhú dobu (nie, nie je to pár týždňov ani mesiacov). Stretávame sa často, trávime spolu dosť veľa času, chodíme na výlety, prechádzky, ostávam občas u neho doma, ak sa dá aj na celý týždeň skrátka fungujeme spolu úplne normálne a všetko je super avšak musíme si dávať pozor na okolie hlavne v našom meste (v prírode alebo niekde mimo mesta je to vpohode). Žiadne držanie sa za ruky, pozor na slová, žiadne milé oslovenia atď pre prípad, že by nás videl niekto z rodin. Cítim sa ako 15 ročná čo si musí dávať pozor na všetko. Hlavný kameň úrazu je to, že rodičia nevedia o mojom partnerovi. Že sa stretávame, trávime spolu čas, máme sa radi. Radi by sme spolu aj bývali, začali fungovať normalne, časom založili rodinu a mali spolu bábätko. Moji rodičia partnera z počutia poznajú ale osobne sa s ním ešte nestretli. O tom, žeby som mala partnera s takým veľkým vekovým rozdielom nechcú ani počuť a sú zásadne proti. Neviem ako im to mám povedať a čo mám od nich čakať. Vždy keď túto tému aj len okrajovo nakusnem, dočkám sa odpovedí ako: "V žiadnom prípade, veď by ti mohol byť otcom. Čo budeš s takým starým robiť? Ako to bude vyzerať keď ty budeš mať 40 a on bude skoro na dôchodku? Nájdi si radšej niekoho s kým budeš na tom vekovo podobne. By sme ťa vydedili keby niekoho takého dotiahneš domov. Spravíš hanbu rodine. atď" Poraďte čo mám robiť. Ako sa k tomu postaviť.

kitycat
19. sep 2021

Spocitaj si vas vekovy rozdiel 20r je fakt vela, co mate spolocne?

Uprimne, on pojde do dochodku, ty este cca 20 rokov budes pracovat... Potom on umre a ty este ne,... Skratka, preber si to.. Flirt a byvanie, pekne ale aj s nim si sa rozpravala? A strach ma z rodicov aj on ci len ty? Ako vazne berie vas vztah?

lubkavargova1
19. sep 2021

A len taky malicky detail este: mozno je dieta samostatne, ale jeho otec bude vzdy otec...takze na prvom mieste a potom ty a potom vase dieta...a pocitaj aj to, ze ked ho klepne tiez bude dedit... takze len tak odstavit jeho predchadzajuci zivot sa neda aj keby ako tvrdil a opisoval okolnosti....dievca beries si velky balvan na krk...teraz je laska slepa a ty vidis len to najkrajsie a najlepsie...a byt je koho? Je ochotny aj na teba nieco prepisat nejaky majetok ked budes jeho partnerka/manzelka? Lebo inak s igelitkou si prisla s igelitkou aj pojdes...

autor
19. sep 2021

@kitycat strach z rodičov mám len ja. On mi už veľa krát hovoril žeby sme s tým vyšli na povrch a neskrývali sa.

autor
19. sep 2021

@lubkavargova1 bavili sme sa aj o tom. Byt je len jeho, jeho ex-tam nemá nič. A áno je ochotný prepísať majetky. Rátam aj s tým že jedného dňa ak by sa niečo stalo tak dediť bude aj jeho dieťa to mi je jasné.

jajka71
19. sep 2021

V prvom rade si ty ujasni ako vnímaš ten vzťah a čím je pre teba on a ci viete ustáť "zemetrasenie", ktoré môže nastať, keď bude niekto z rodín mať akékoľvek iné ako pozitívne postoje.
V druhom rade si odpovedz sama pred sebou ci by si potenciálne zniesla keď to nedopadne happyendom ci ustanes slová typu "ved my sme ti hovorili, že to nieje chlap pre teba".

Ale hlavne si uvedom to, na čom to stojí a padá, že ak to aj on berie tak, že budete mať spoločnú budúcnosť v spoločnej domácnosti aj keď finančné zázemie bude istý čas na jeho pleciach (a nebude ti to raz vyčítať), tak je najdôležitejšie to ako je to medzi vami. Lebo ty budeš žiť s nim a nik iný nebude žiť vaše životy a vo vašom vzťahu. Ani tvoja mama ani tvoj otec ho nemusia zboznovat, nemusia skákať meter dvadsať od radosti, lebo pre rodiča za tvojich 19r do vytvorili nejakú predstavu ako by mal zať vyzerať ale oni s nim žiť nebudú. Postáv si to tak, že bude fajn sk ho budú rešpektovať. Ak nie, je na tebe či to necháš tak.... Či to u stojíš....

Nemá zmysel hrat divadielko pred svetom lebo skôr či neskôr sa stane ze sa nájde dobrá duša, ktorá to vašim oznami a nemyslím, že veci prospeje, keď sa to dozvedia od cudzích ludi sko priamo od teba, nemyslíš?

Zaujímavé je, že niektoré vzťahy du v super kondícii kým sú tajomstvom a kým si ho vybojujú, potom tomu niečo chýba.... Je to váš život, sadnite si a dohodnite si ako to povedať svetu, ideálne si čím skôr s rodičmi sadnúť a dat im prineformálnej príležitosti umožniť spoznať kvality tvojho partnera (brigáda na záhrade?, vybavovačky na úradoch?) isto nájdeš niečo čím by si mohol získať tvojich rodičov skôr, aby o ňom vedeli od teba skôr ako od cudzích ludi....

Potom už len budovať vzťah s vedomím že ste tu jeden pre druhého a to aký bude život je aj vo vašich rukách a nechaj rodičom čas.... Naozaj sú vzťahy, kde musí mladým stačiť, že rodič tzv berie na vedomie partnera svojho dieťaťa. Najhoršie je potom to, ak vztah nevydrží a dieťa sa vracia k rodičom.... A rodič si povie ze mal pravdu....

Ako najväčší krok vidím to, aby si im to povedala ty, lebo keď to zistia inak môže to byť bráne ako podraz voči nim z ich pohľadu a to sa potom presviedča ťažko..... Sú aj vzťahy co vydržia 10rocia....minule sme sa bavili s príbuznou, že ja mám rozdiel 8r ako ona a obdobný mali moji starí rodičia a pokiaľ je to len vek je to najmenej, ide o to ako to tam funguje a ci ustoja spolu všetko, čo môže prísť 🙂

bona_dea
19. sep 2021

@sisa_s no a?
Moj manzel mal tiez 41 ked sme sa zoznamili a bol slobodny.

marysa21
19. sep 2021

Podľa mňa Vám to vydrží pár rokov a potom sa rozídete z tvojej strany (mám niekoľko príkladov zo svojho okolia ) .Skoro všetky vzťahy s veľkým vekovým rozdielom skončia ,keď muž bude mať okolo 50+ a vtedy sa ukážu tie vekové rozdiely .Pre neho si ideálna žena (trofej -pozrite ,čo mám v posteli a doma )priatelia mu závidia (dokazuje si mladosť ),že má mladú tebe lichotí ,že sa inak správa oproti tvojím rovesníkom a preto sa ti páči ,ak si chceš užiť život na pár rokov (je už ošľahaný životom a finančne nezávislí ) výlety ,darčeky ,vlastné bývanie, lichotenie, lepší sex buď s ním, ale po skončení školy spoznáš svoje nové možnosti a aj nových ľudí a potom príde otázka načo mi je tento starý nudný chlap a zaľúbenosti bude koniec .

tenerifka
19. sep 2021

pozri, si dospela, rozhodujes sama za seba, ty si s nim budes teraz uzivat zivot, a ty budes niest za 20 rokov kriz, ked z neho bude takmer dochodca a ty zena plna zivota. Tvojich rodicov chapem, ale ako so svojim zivotom nalozis, je len na tebe

aduskalac
19. sep 2021

Rozhodni sa a urob ako to citis ty,nie to co si myslia a radia iní,je to tvoj zivot,ja mam o 23r starsieho manzela,sme spolu uz 20rokov 2deti,moj muz ma uz 65r a niejeto ziadny dedko,vyzera tak na 50,sportuje este stale pracuje,zaciatky boli u nas co sa tyka mojej rodiny tiez tazke hlavne moja babka a otec to prezivali tazko tiez toho narozpravali,no po narodeni syna to bol pre nich najlepsi chlap kedze im vela veci porobil opravil

sisa_s
19. sep 2021

@bona_dea no moj nazor je, ze nieco divne na tom chlapovi musi byt, ak ma 41 a je slobodny...ty mas iny nazor, fajn

janka1011
19. sep 2021

@sisa_s je rozvedený a má aj dieťa ...

sisa_s
19. sep 2021

@janka1011 odpovedala som pani vyssie, nie autorke 🙂

bona_dea
19. sep 2021

@sisa_s Aha, cize vsetci musia zit podla nejakej tvojej debilnej sablony.
Nenapadne ti, ze niekto mozno nema hned prioritu v 25tke zakladat rodinu? Mozno ani v 35tke? Ze sa venuje inym veciam? Nemusi byt hned divny, mozno mal ine predstavy o zivotnej naplni. A potom mu trebars po 40tke napadlo, ze by si uz chcel zalozit rodinu.
To nie je o nazore, to je o otvorenej mysli.

andrea140219
19. sep 2021

Na začiatku je všetko krásne, my sme mali úžasný, až priam dokonalý vzťah aj napriek neprajnym ľuďom.
Medzi nami je skoro 20rocny rozdiel,mame spolu 1 dieťa.
No teraz ma priateľ 50 a bohužiaľ obidvaja cítime ten rozdiel medzi nami.. Aj keď sa veľmi ľúbime.
Priateľ už prestáva byť taký aktívny a ja zas by som chodila kade - tade ci už po horách, alebo by som sa stále v niečom chcela vzdelavať, objavovať..
Po sexuálnej stránke to tiež ide bohužiaľ dole vodou a veľmi sa tým trápime obidvaja.
Takze z vlastnej skusenosti môžem poradiť,že mať len vzťah na nejaký čas v poriadku, no zakladať si rodinu a robiť si plány do budúcna .. Neviem,teraz by som už aj ja inak rozmýšľala.

1katus1
19. sep 2021

A buď s ním. Ak je priateľ bez záväzkov.

matkahelka
19. sep 2021

@betty_image ved v inych diskusiach si pisala, ze ste si nerozumeli, ze ten vekovy rozdiel bolo citit, ze tam neslo o lasku, ale o velke kamaratstvo a chemiu a ze on sam sa ti postupne prestaval ozyvat. a ze aj ty si vedela, ze on nie je ten pravy, ze to je len do casu, kym vam je spolu dobre - darceky, dovolenky, atd.

janulka1802
19. sep 2021

Pre mňa je to už priveľký rozdiel. Bála by som sa a úprimne, budem mať 40-ku a doma 60-nika? Mňa sexuálne už takí muži nepriťahujú. Mohol by mi byť otcom. Aleee, nie som na Tvojom mieste, len tak premýšľam. Ty ho poznáš, vieš si to predstaviť, si si vedomá rizík a neprekážajú Ti, tak choď do toho. Možno to bude stáť za to. Kiežby si sa tak ozvala šťastná o pár rokov, že to vyšlo!!!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sisa_s
19. sep 2021

@bona_dea ukludnite sa, mila pani 🙄🙄 toto je diskusia a kazdy si moze napisat svoj nazor, tak moju "debilnu sablonu" nechajte na pokoji 😉😉 nikoho nijak nenutim zit

matkahelka
Autor odpoveď zmazal
bennn
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
20. sep 2021

@sisa_s na 41 rocnom chlapovi nemusi byt nic divne, nemusi byt kazdy v 35 ke uz zenaty aj rozvedeny ako to je teraz zvykom... A keby som si mala vybrat ja, tak radsej 41 rocny slobodny ako rozvedeny...

acrobaleno
20. sep 2021

Prepac, ale ja vzdy tvrdim, ze v takychto pripadoch si stary nieco dokazuje. A nie je to rovnocenny vztah.Keby to premietnem na seba, tak ani ja by som si nic nezacala s 53 rocnym chlapom. Bol by na mna uz stary.

stary_ujco
20. sep 2021

Ked si ja predstavim seba, ako v 40ke balím nejakú nastrocnu študentku...
Rozvedený, s dospelými deťmi.
Za mňa deal, mam 20 rokov náskok vo vedomostiach, skúsenostiach, kariére. Trtkam mladé mäsko, k dôchodku mi do domáceho rozpočtu bude ešte 20 rokov prispievať pracujuca partnerka a na staré kolená mám grátis opatrovateľku...

jaskolka
20. sep 2021

Nie. Je to veľa. Ako česť pár výnimkám, čo im to možno vydrží, ale veľa vzťahov potom je v kríze lebo 40 ročná žena je v plnej sile a 60 ročný chlap už zväčša nemá takú energiu. Iste keď máš teraz 20 a on 40 je to úplne iné. Ale skus si predstaviť ten rozdiel o niekoľko rokov. Teraz si po uši zamilovaná, na očiach možno aj tie slepé okuliare lásky. Ale okolie a rodičia to vidia nestranne, tak možno pouvažovať aj na ich dôvodmi a postojom. A reálne za seba nevuem pochopiť, ako a prečo vôbec mladá slečna sa zahľadí do (k nej) starému chlapovi.
Mne v 20 chlapi okolo 40 pripadali takmer ako starci. A nie aby, som cítila sexuálne pritahnovanie k nim.

mpg
20. sep 2021

@stary_ujco Pre mužov je to výhodné, ale niektoré tie mladé slečny sa napr. po nástupe do práce (v tomto prípade o nejaké 3 roky) môžu zahľadieť do nejakého atraktívnejšieho kolegu, čo sa teraz často stáva.

moniocko
20. sep 2021

@elizabet173 ano, ja som si vedoma, ze to raz pride, keď sme sli do vztahu sme sa dlho o tom rozpravali, ze co ked bude mať tolko rokov a ja tolko... Vraveli sme si, že to skúsime, keby nam to neklapalo, tak by sme sa rozisli, ale klopem na drevo 🙂 my sme si proste sadli. Mala som 2 partnerov v mojom veku, ale obidvaja sa so mnou rozisli.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
biankaaaa
20. sep 2021

Moji rodičia majú medzi sebou vekový rozdiel 20r a už hrozne dlho im to ani trochu nefunguje. Každý sú niekde úplne inde, názormi, záľubami, zdravotným stavom... Čisto z vlastnej skúsenosti by som do takého vzťahu nikdy nešla, ale samozrejme, je to individuálne 🙂

0silvia0
20. sep 2021

@stary_ujco utri slinu, ta opatrovatelka az tak gratis nebude... to tvoje stare koleno uz nebude velmo atraktivne😂