Ste v manželstve šťastné?
Ahojte, citam tu casto diskusie ohladom manzelstva. Preto by ma zaujimal Vas nazor na moje manzelstvo. Sme spolu 10 rokov, mame dve deti.
Problem je v tom, ze si myslim, ze si vobec nerozumieme. Casto sa hadame. On ma uplne ine nazory na politiku, aj na vojnu na ukrajine napr - toto su len take priklady. Proste nema sucit s utrpenim, zarobi dobre, ale nikdy ho nenapadne niekomu pomoct. Nemyslim, ze ma pomahat vo velkom, ale aspon v malom na Vianoce, alebo podobne, vzdy sa najde nejaky sposob. Je velmi zamerany na peniaze, ako by chcel vyhrat v loterii a mali by sme sa dobre. Ale ved my sa mame po financnej stranke dobre, nic nam nechyba. Bez penazi sa zije tazko, ale to, ze zarobi, neznamena, ze sme spolu aj stastni.
Doma pomaha zvacsa len ked je uz zle a mam nervy. Ked sa aj pohadame, nikdy sa k tomu nevrati, aby sme to prebrali, on si mysli, ze je to uz zabudnute, par dni sa snazi a zas je vsetko po starom.
Ja som si dorobila VS popri prvom dietati, teraz som na materskej s druhym, ale planujem si najst lepsiu pracu, tak o rok. Manzel sice vie jeden cudzi jazyk, ale inak sa nijako nerozvija. Nic ho az tak nezaujima. Ja rada citam, rada chodim na koncerty, chodila som na kurz anglictiny teraz. On chodi cvicit (to je super, ze aspon to ho bavi). Ale inak sa nemame o com rozpravat,,vsetko sa toci okolo deti,,nasa intimita je na bode mrazu,,od zaciatku tam nebola chemia. A mne to velmi chyba. Premyslam uz,aj o rozvode.
@oliolijanka
Láskavo mi tu prestaň nakladať. Ja nie som žiadny radikalozovaný blázon, ktorý stoj čo stoj potrebuje riešiť veci. Ja si sakra dobre uvedomujem, v akom stave je spoločnosť. Kamoške nadali minule v električke nejakí ujkovia, že je ukrajinská pi*a a nech sa pakuje domov. Haluz je, že moja komška je slovenka, ktorá sa učí RUSKY a v električke čítala RUSKÚ knihu. Takže tak. Ja nepotrebujem robiť nikde husto, ale fakty sú fakty.
@oliolijanka prosim Vas obe, nehadajte sa tu o tomto predsa tato tema ani nie je. Nemala som v umysle tu rozprudit takuto diskusiu ohladom politiky a vojny - to bolo len spomenute, nechcela som to urcite rozoberat do detailov vsetko.
@oliolijanka 🤦♀️ oukej diskutujte si, ja teda temu uzatvaram - pre seba, toto uz ma dalej nezaujima. Tak pekny vecer 😄
👍 Tak to ma byt😊
Ak sa ti nieco nepaci, mozes sa rozhodnut odist.
Pekny vecer😊
Autorka,
neviem či to tu ešte čítas, ale ja ta v podstate aj z casti chapem.
Mnohe ti tu pisu, ze vas zivi, stara sa o deti a neviem co... čo je tiez podstatne, ale gro manzelskeho vztahu je PUTO, najhlbsie a najovernejsie puto medzi muzom a zenou, kedy dvaja su jedno. Ano maju odlisne pohlady na niektore veci, ale maju SPOLOCNY ZIVOTNY SMER.
Pre mna osobne neexistuje spolocny zivotny smer a vztah dovery s clovekom ktory sa na ucet odidencov vyjadri, ze ich treba postrielat alebo dava palec hore agresorovi Putinovi. Tu moze byt vztah "znamy", resp. "rodina ktoru si nevyberas", ale hlboky vzah, kde je to puto, tu nikdy nevznikne, pretoze ten clovek ma aj v inych veciach uplne ine nazeranie a hlavne ine hodnoty. Pokial je pre mna hodnota sloboda cloveka, ak niekto ju popiera - tam su zbytocne kompromisy.
Z toho co pises, ja tam vidim dost vazne dve roviny nesuladu:
1. Inteligencna rovina
Tvoj manzel je "pozadu" a nie je ti rovnocennym partnerom. Ty si nastavena sa rozvijat, pracovat na sebe, ucit sa novym veciam (vobec nemusi ist o nejake kurzy), on sa v stagnacii citi komfortne, a nema potrebu mat vasen pre nove veci.
Napr. ja s mojim muzom mozem fakt takmer vsetko rozoberat, mozem byt sama sebou a moj muz je pre mna obohatenim, inspiraciou.
2. Moralna a ludska rovina
Zivot vnima cez penaize a seba - zije zivot obmedzeneho cloveka, ktory tu zije velmi vela ludi. Moj svet su dva metre okolo seba a nic ine nevidim. A myslim si, ze peniaze a majetky daju moju zivotu hodnotu.
Co sa tyka napr. davania penazi inam - my to tak s muzom robime a robii sme to od sameho zaciatku. Pre nas je dolezite vnímať potreby ludí okolo nás a veríme tomu, ze keby sme vsetci takto konali, takmnohe problémy by sa aj v tejto spolocnosti poriesili.
Ja peniaze vnimam ako niečo, čo mám z milosti a som toho názoru, ze peniaze majú sluzit, byt prospesne.
@zmrzlinka2021 dakujem Ti velmi pekne za Tvoj prinosny nazor, citam 🙂
Pekne si to napisala a trafila sa do toho.
Ludia, uvedomte si, ze clovek je bytost, ktora neustale dozrieva... Telesne aj psychicky. Nie je to ta ista osoba, ktora stala pred oltarom a prisahala vernost az za hrob...
Je to osoba starsia o par rokov... Skusenosti, nazorov, pocitov... Takze to ze sa niekto bral v 27,je v 37 uplne iny clovek...(podotykam ze nie vzdy sa to vyvrbi, az to konfliktov obrovskych rozmerov) paradoxne, v "nespravnom" manzelstve moze byt aj ticho... A nemusi sa hadat, dokonca ani rozpravat... Kazdy si zije "to svoje"
Proste dvaja vedla seba ziju, pretoze cas plynie, pretoze "musia" pretoze si zvykli... Pretoze peniaze.... Deti atd.
A este jedna vec, ked si clovek niekoho berie vacsinou veri, ze bude len dobre, ze vzdy budu zalubeni... Ale to je len ODRB prirody aby sme sa mnozili... Lebo inak by sme vyhynuli.
A este k autorke...treba spravit prvy krok. Ten je vzdy najtazsi... Bud k sebe alebo od seba.
@zmrzlinka2021 este doplnim, ja nemozem povedat, ze manzel je proste uplne clovek, ktoreho nemam rada... ale naozaj sa tie pocity vo mne rokmi vystupnovali. Na zaciatku som to tak vsetko nevnimala, aj ked uz vtedy mal poznamky typu " preco chces studovat vysoku skolu, naco ti to bude" a "ty si nejaka múdra, nemyslis?".Ale aj napriek tomu ma v tej skole podporoval potom, za co mu vdacim, bol so synom, ked som mala v sobotu skolu a pod. V tej komunikacii to bolo zo zaciatku take, ze ja som vela rozpravala a on pocuval. Ale casom by som aj od neho chcela nejake napady, alebo aspon vidiet, ze mu na mne zalezi, ale ono to neprichadza. Ked poviem co mi vadi, mozno den sa snazi, ale potom je to este horsie, ako to bolo. Ja nepotrebujem, aby mal VS, je dobry vo svojom remesle a obdivujem ho, ze vie robit uz vyse 20 rokov tu istu pracu, ktora ho aj bavi a je v nej dobry. Ale ano, nevidi dalej ako kusok od seba, nejake dianie ho nezaujima a ak ano, len nadava na vsetko (politika, on uz nepojde nikdy volit a pod). A o intimnej oblasti radsej pomlcim, lebo som proste este mlada a takto zit dalsich 20 rokov a viac. No ja neviem, ci je to spravne rozhodnutie. Ale beriem ohlad aj na deti a im ublizit nechcem a velmi mi na nich zalezi.
Autorka
chápem ta.
Pre mna ako zenu musi byt moj muz vzdy "chytrejsi" ako som ja, lebo inak by som k nemu nedokazala mat prirodzeny respekt. Vzdy by som musela "ist dole" v komunikacii co bezne robim v zivote voci x ludom a je to OK. Ale pri svojom manzelovi potrebujem vediet, ze mi plne rozumie a ze nemusim vyberat slova, aby chapal, lebo v polovici vety uz vie a chape kontext mojej myslienky.
Ja si myslim, ze rozvod asi nie je teraz stastna volba. Mozno by som sa skor zameriavala v zivote na seba, svoj rast, svoj cas. Jeho nezmenis, on vzdy taky bol, len si sa snazila to prehliadat.
@zmrzlinka2021 to napísala super. Ešte ide o to, či si ty ochotná takto žiť do konca života. Bez intímností, bez puta, bez súladu, len kvôli deťom, lebo šťastná asi nebudeš. Keď ti muž povedal, načo ti je vysoká, že si nejaká múdra, kričí z toho komplex menejcennosti. Chlap, ktorý ma sebavedomie v poriadku, ti povie: “jasné, choď do toho” a podporuje ťa. Tiež to mám tak ako zmrzlinka, vážim si prácu, každú prácu a každého človeka, ktorý pracuje. Doma však potrebujem chlapa, ktorý mi intelektuálne stačí, môj ma v niektorých oblastiach aj prevyšuje. Vzťah ťa musí dvíhať, dávať ti krídla, pokiaľ sa vo vzťahz cítiš ubitá, časom to vyletí znova a bude to horšie, myslím si. A raz to proste vzdáš a od chlapa pôjdeš preč. Kamoškin otec vydržal 60rokov so ženou, s ktorou nemal súlad. Potom sa jedného dňa zbalil a odišiel za 40ročnou frajerkou. Velmi negatívne to poznačilo komplet celú rodinu a všetky vzťahy v nej.
@yoxinka suhlasim s tebou. Uvidime ako sa to vykrystalizuje vsetko. Ale zit takto je naozaj pre mna ubijajuce.
Tvoj muž nie je empaticky nemá súcit a to sa prejavuje aj, ked Ta nechal doma chorú či nezostal doma s novorodencom.Ma iné hodnoty ako ty.
Su aj aspergeri povedia z mosta do prosta čo si myslia nezaobaluju to.Nevedia chodiť v sociálnej komunikácii.Pre tvojho muža je dôležitá práca, zarobiť, uživiť ty si viac pomáhajúca.Zacalo to názorom na vojnu a utečencov až, keď čítam ďalej takého povrchného pohrdajuceho chlapa s egom by som nechcela.Ja som veľmi citlivá na ton akým sa muži rozprávajú so ženami.S ním tento boj nevyhras povie Ti, že si precitlivela, lebo on má iné vnímanie.Mozno musíš byť pri ňom silná a nemôžeš byť sama sebou kamarátka ma takého muža neexistuje, aby povedala, že je unavená, nechce sa jej, lebo jemu sa chce vždy a nemá rád slabochov, ufnukancov.Cely deň majú naplánovaný čo treba stihnúť a treba byť silný a stále sa posuvat
Je to jeho povaha a možno tým ako sa mu viac darí vystrkuje viac rožky.A sex ..tak máš staršieho chlapa možno to je tým.
@luccija tak zas chalabohu, manzel ma nejako nediriguje, co musim byt hotove a podobne. Horsie je, ked niekam ideme na vylet, dovolenku a pod. Balim skoro vsetko ja, chystam veci aj detom na oblecenie, jedlo, samozrejme ak ranajky (tie chystam vzdy len ja)...musim mat prehlad o vsetkom, on by nemal sajnu, co kde maju a co nezabudnut. Ked uz mame odist a nestihame, uz stresuje a robi dusno. Ja uz som vtedy na pokraji sil, lebo mat vzdy vsetko pod kontrolou, ved to sa ani neda. Davat na vsetko pozor (starsi ma silne alergie) ... aby nieco nezjedol a podobne. S nim by som ho ani nepustila na dovolenku, lebo on proste poriadne nesleduje, co co obsahuje. A co sa tyka toho sexu, podla mna , muzi po 45 sex chcu - ale to by mohli napisat ine zeny tu, ako to maji doma. Podla mna to je proste taky typ muza, ze mu staci malo.
Áno muži po 45ke sex chcú a snáď aj viac ako pred desiatimi rokmi ale napríklad nemajú gény na niektoré činnosti, ktoré považujete za prepotrebné, ako napr. balenie na dovolenku, plánovanie výletov a ďalší milión drobnosti, ktoré proste ženám idú od ruky. Muži nie sú ani takí empatickí, sú z tvrdšieho materiálu ( často dutého 🤪 ) ,vedia sa zahrať s deťmi ale komplet servis od nich radšej nečakajte... ľúbime však tiež, aj keď tak neokresane a skôr potichu...
Vždy hovorím že rozvod by som podala len v tom prípade ak by to došlo až k nenávisti alebo sklamaniu a samozrejme ak by deti neboli šťastné a trpeli by . No žiadne manželstvo nieje bez chýb a tiež sa blížime 10 r ale poznáme sa dlhšie takže čím sme starší zisťujeme že na viac vecí máme odlišné názory ale vždy sa nájde niečo čo nás spojí...Nieje to láska ako z telenovely ale máme sa radi a deťom sa snažíme byť príkladom a hlavne si hovoríme veci na rovinu takže treba sa len rozprávať lebo bez toho by to nešlo

@lvulik
Ďakujem! 😉