icon

Strach o dom

5. okt 2022

Ahojte. Poprosila by som o radu. Moji rodičia byvaju v dome po maminych rodičov. Oni ešte žijú. Ide o to, že mama s nimi akosi už dlhšie nemá najlepšie vzťahy, vykrikuju jej, že jej vezmú dom. Ten dom darovali mame a otcovi pred par rokmi formou darovacej zmluvy. Neviem ak by veľmi chceli, mohli by si jej rodičia ten dom vymoct späť ak jej ho darovali? Ako to funguje? O mamu sa bojim nemala by kam ist tak narýchlo a ja zijem v malej prenajatej garsonke. Je moj strach opodstatnený?

Strana
z2
miriam11
Odpoveď bola odstránená
ibajaanikiny
6. okt 2022

@oblecenie99 ano,je taky nalez US,tusim z 2015-2016-2017,nepamatam rok,ale nedavno znamy riesil takyto spor a zalobca vyhral…tu vsak je nutne podotknut,ze tam boli iste problemy v rodine,ktore neboli uplne v sulade so spominanymi dobrymi mravmi a zalobca mal na vrch…

ibajaanikiny
6. okt 2022

@katkami123 nerozumiem asi celkom,z daru by si bracha vyplacala???

katkami123
6. okt 2022

@ibajaanikiny
Kvôli tomu, že dar je napadnuteľný a brat by so mohol nárokovať. Aspoň tak to zdvovodnila, preto to urobila formou kúpnej zmluvy.

oblecenie99
6. okt 2022

@ibajaanikiny Jasné, preto som aj písala, že je to naozaj indi vindi, fakt to závisí od konkrétnych okolností prípadu.

cacianka
6. okt 2022

@katkami123 to čo si mala za právničku preboha ? aj ja ako laik viem, nikto iný nemôže napadnúť darovanie, iba darca, aj to iba za veľmi tvrdých podmienok.
Brat môže použit iba to , že pri dedení po zosnulom požiada o započítanie daru vyššej hodnoty . Napr. po umretí rodiča byste zdedili dom. Tak by ste dedili 50:50, ale predtým by to zosnulý daroval pozemky, chatu, tak brta ako druhy dedič požiada o zarátanie a už by ste nededili 50:50, ale možno ty20:30 brat.
Majiteľ si so svojim majetkom môže robiť do smrti čo chce, darovať komu chce, prepiť, podpáliť, darovať sekte... Približne a v skratke

oblecenie99
6. okt 2022

@cacianka Po smrti darcu by mohol napadnúť darovaciu zmluvu aj súrodenec žalobou o neplatnosť právneho úkonu, napr. by preukazoval, že darca v čase darovania nebol spôsobilý na právne úkony, či zmluva bola robená v tiesni, pod nátlakom atď. Čiže musia tam byť naozaj relevantné dôvody, ktoré musí žalobca preukázať. NA druhej strane, rovnako takto by mohol napadnúť aj kúpnu zmluvu, čiže stále nevidím zmysel tlačiť na fingované darovanie. AK by sa preukázalo, že právny úkon bol neplatný, tak by sa kľudne mohlo obnoviť dedičské konanie.

katkami123
6. okt 2022

@cacianka
Dobre, my ten dom ideme teraz rekonštruovať, takze dajme tomu, ak o 10 rokov prebehne dedicske konanie, bude mat ďaleko vyššiu hodnotu akú ma teraz. A potom čo? Len brat zas dostal byt.

@oblecenie99
Ešte sa chcem opýtať, ak sa dá darovacia zmluva napadnúť, môj brat tak dostal byt, babka dlho váhala aj kvôli svojmu synovi, ktorý je ale lajdák a v minulosti už dostal jeden byt, ktorý predal, peniaze za pil roka minul (automaty,alkohol) a nasťahoval sa ku starým rodicom. Je dosť možné, kedže si robil zálusk na byt, ze sa bude snažiť dedičstvo napadnúť (ak nazbiera peniaze na právnika). Dá sa to zachrániť, ak by mi babka podpísala generalnu plnú moc? Lebo teraz je už v takom štádiu, ze komukoľvek podpise čokoľvek. Do teraz som to neriešila, lebo je v domove, ale obávam sa, ze môže nastať tato situácia.

oblecenie99
7. okt 2022

@katkami123 Nie celkom rozumiem otázke... tvoj brat už nejaký byt do daru dostal? Či robí si zálusk na nejaký byt, že by mu babka darovala ešte za života?

katkami123
7. okt 2022

@oblecenie99
Už dostal byt do daru… starší, ale tiež sa rozhodol rekonštruovať. Len babka je na tom nielen vekom, ale aj po psychickej stránke čoraz horšie. Bojím sa, ze ak by išiel prvý dedko, môj strýko, lajdák, by sa do toho zamiešal a začal si cez ňu robiť nároky na byt.

Strana
z2